Бібліоквест. Тема: «Чарівний світ розгорнутої книги»

Про матеріал
Дану розробку бібліоквесту, буде доцільно проводити в рамкам місячника шкільних бібліотек.Щоб сформувати читацьку компетентність учні, дати зрозуміти дітям, що бібліотека — це храм знань, скарбниця мудрості, навчити дітей любити й поважати книгу. Розвивати у дітей інтерес до художньої книги, сприяти розвитку мовлення та формувати пізнавальний інтерес. Виховувати бережливе ставлення до книги як джерела знань.
Перегляд файлу

Розробка бібліоквесту

Тема: «Чарівний світ розкритої книги»

Мета: формувати читацьку компетентність учні, дати зрозуміти  дітям, що бібліотека — це храм знань, скарбниця мудрості, навчити дітей любити й поважати книгу, формувати самостійну пізнавальну активність, пояснити значення слів «бібліотека», «абонемент», «формуляр»;  розвивати інтерес до художньої книги, сприяти розвитку мовлення та формувати пізнавальний інтерес; виховувати бережливе ставлення до книги як джерела знань.

Обладнання: емблеми з назвами команд, маршрутні листи, роздавальні картки із завданнями, книжкова виставка різноманітної за змістом дитячої літератури, плакати з написами народних прислів'їв і висловами видатних людей про книгу, виставка книг-саморобок виготовлених дітьми власноруч, роздрукована пам’ятка «Як продовжити життя підручника».

Умови бібліоквесту: учасники вибирають капітана та вигадують назву команди. Мета квесту – зібрати ключову фразу. Командам видаються маршрутні листи (порожні), у яких фіксуються назви етапів, ставиться відмітка про його проходження.

На кожному етапі знаходяться модератори, які стежать за правильністю виконання завдань і видають учасникам фрагменти ключової фрази за правильне їх виконання. Якщо команда не може знайти відповіді або відповідає неправильно, то «фрагмент» ключової фрази не видається. Після того, як будуть зібрані всі фрагменти, команди зустрічаються в бібліотеці, щоб зібрати з окремих частин всі висловлювання. Капітани команд віддають заповнені маршрутні листи організатору, який фіксує час завершення всіх завдань. Підведенням підсумку бібліоквесту стане інформаційна хвилинка для всіх учасників.

 

Ключова фраза:
«Любіть книгу, вона полегшує вам життя, /дружньо допоможе розібратися у строкатій і бурхливій плутанині думок,/ почуттів, подій, /вона навчить вас поважати людину і самих себе, /вона окрилює розум і серце почуттям любові до світу, до людства.»

Хід заняття

 І. Організаційна частина.

Гра-розминка «Австралійський дощ»

Учасники стають в коло. Вчитель говорить: - Чи знаєте ви, що таке австралійський дощ? Ні? Тоді давайте разом послухаємо, який він. Зараз по колу ланцюжком ви передаватимете мої рухи.

- В Австралії піднявся вітер. (Тре долоні).

 - Починає крапати дощ. (Клацання пальцями).

 - Дощ посилюється. (Плескання в долоні).

- Починається справжня злива. (Плескання по колінах).

- А ось град — справжня буря. (Тупіт ногами).

- Але що це? Буря стихає. (Плескання по колінах).

- Дощ стихає. (Плескання долонями).

 - Поодинокі каплі падають на землю. (Клацання пальцями).

 - Тихий шелест вітру. (Потирання долонь).

- Сонце! (Руки догори).

 Отже, зараз у бібліотеці сонячно, і ми готові працювати.

Вчитель називає  учасників, вони у свою чергу представляють назви команд і їх девізи. Потім учитель повідомляє  про умови бібліоквесту. Роздає капітанам путівні листи.  Команди розбігаються по своїх станціях.

Маршрутні листи:

 

І команда 

ІІ команда

  1.  Актова зала
  2.  Кабінет історії   
  3.  Кабінет інформатики 
  4.    Учительська     
  5.    Кабінет української мови та

літератури

  1. Бібліотека                                               
  1. Кабінет української мови та літератури
  2. Учительська
  3. Кабінет історії
  4. Кабінет інформатики
  5. Актова зала         
  6. Бібліотека                                    

                                                                        

1 Станція (Актова зала)  «Казкознавці»

На цій станції діти виконують завдання у  вигляді бліц — турніру. Треба якнайшвидше дати відповідь на запитання (за кожну правильну відповідь — 1 бал). Якщо діти дадуть менше семи правильних відповідей,  ключову фразу вони не отримують.

 – Як звати героя української казки, якому дідусь зробив човника та весельце? (Телесик)

 - Про кого йдеться мова «за три копи куплена?» (Коза-дереза)

 - Хто визволив Муху-Цокотуху? (Комарик)

- Хто підібрав стрілу Івана-Царевича? (Царівна-Жаба) - Хто в лісі найбільший боягуз? (Заєць)

 - Хто співав «Ой ви, діточки-козиняточки» (Вовк)

 - Хто стояв на воротях у червоних чоботях? (Дід) - Як називається жабка у казці «Рукавичка»? (Скрекотушка)

- Хто ніс бабусі пиріжки? (Червона Шапочка)

 - Хто садив гроші в землю? (Буратіно) - Хто біг із зайцем наввипередки? (Їжак)

 - По чому метений Колобок? (По засіку)

- Який пан був чоловіком лисиці? (Коцький)

 - До кого в гості ходив журавель? (До лисиці)

 - У якого птаха перетворилося Гидке каченя? (Лебедя)

 - У якій казці взимку росли підсніжники? (12 місяців)

 - З якої рослини добра фея зробила карету для Попелюшки? (З гарбуза)

2 Станція (кабінет історії) « Погляд крізь час»

Книги за давніх часів коштували дорого, оскільки створювалися повільно, ціною кропіткої праці переписувача. Він від руки переписував книгу впродовж декілька місяців, а іноді й років. Писали й переписували книги в основному при монастирях.

У давній Русі переписувачів називали літописцями. Вони писали на бересті – корі берези, яку обробляли спеціальним чином. Декілька сотень берестяних грамот було знайдено при розкопках у Новгороді.

У ІІ ст.. до н. є. в Китаї винайшли дешевший матеріал для листа – папір. Технологію виготовлення китайські майстри довгий час тримали в секреті. Лише в ХІІІ ст. навчилися виготовлювати папір у країнах Європи.

У ХV ст. (1447 р.) Йоганн Гутенберг придумав металеві букви, з яких набирав текст, покривав букви фарбою і за допомогою пресу отримував відбиток на папері. Своє велике відкриття, винахід друкарського верстата, Гутенберг обмірковував і здійснював упродовж 10 років. Відома його книга Біблія, 150 екземплярів якої він віддрукував на папері і 35 – на пергаменті. Збереглося лише 47 екземплярів цієї першої друкарської книги. Сьогодні це найдорожча книга у світі. Гутенберга людство шанує як основоположника європейського книгодрукування.

У Москві та Львові встановлені пам’ятники Івану Федорову. Людиною він був освіченою, книжкову справу знав добре. Працював на друкарському дворі, побудованому за наказом Івана Грозного недалеко від Кремля. Іван Федоров першим став друкувати книги на русі, його називають першодрукарем. Першу книгу надрукував у 1564 році – «Апостол». Було випущено майже 2000 книг. До наших днів збереглося близько 50 книг. Надрукував першу азбуку для дітей. В Україні Іван Федоров також став першодрукарем – 1574 році у Львові був надрукований «Апостол» та перший підручник «Буквар». Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання й короткої читанки – це був перший друкований підручник у східнихслов’ян. До нас дійшов лише один примірник, який було знайдено в Римі в 1927 році, він зберігається в бібліотеці Гарвардського університету в США.

Вправа «Друкарська машина»

Уявімо, що всі ми велика «друкарська машинка». Кожен запам’ятовує по три літери. Тренер називає, наприклад, слово: «бібліотека». Той, кому дісталася літера  «б» плескає у долоні, нступний плескає у долоні кому дісталася літера «і» і так всі по черзі плескають у долоні... Якщо машинка помиляється, тобто хтось із учнів заплескав не в свою чергу друкувати слово починають з початку.

Слова для друку: книгарня, літопис, виставка, історія.

3 Станція ( кабінет інформатики) « Без права на помилку»

ХХІ століття характеризується швидким розвитком комп’ютерної

техніки. На світовому ринку щорічно з’являються нові технічні пристрої, які

поступово, але впевнено витісняють попередні досягнення людства, такі як:

планшети, КПК, iPad та інші технології. Не винятком стала електронна книга,

яка має, порівняно зі звичайними книгами, невеликий розмір і вміщує в собі

мільйони гігабайтів різної інформації. Сучасна електронна книга може передавати 3D-ефект гортання сторінок, що дає відчуття реального читання паперової книги.

Таким чином, електронна книга зручна у використанні та є незамінним помічником у освітній діяльності. До того ж, щоб прочитати книгу не потрібний папір, для виробництва якого вирубують ліси, тому електронні версії мають абсолютну екологічну перевагу. Проте, недоліком є те, що пристрої для читання електронних книг вимагають періодичної підзарядки вбудованих акумуляторів (батарей), тому потрібно стежити за зарядом акумулятора, до того ж, екрани електронних книг швидко перевтомлюють очі. Та попри все, усі ці різнобічні сторони не здатні вплинути на популярність цифрових версій книг і вони стануть у майбутньому звичним явищем та посядуть гідне місце в нашому освітньому та культурному житті.

Учасника бібліоквесту пропонується відповісти на запитання. За кожну правильну відповідь нараховується один бал.

Чи правда, що …

  1.  Носити з собою електронні книги зручно, а от читати - не дуже. (Так)
  2. При читанні електронної книги в темряві сильно напружуються очі з-за контрасту. (Так)
  3. Всі книги, які читаються з електронного носія - однакові. З-за цього вся прочитана інформація перетворюється в суцільний неструктурований потік. (Так)
  4. Варто трапитися поломці - і прощавайте, сотні книг, зібраних по всіх закутках Інтернету. ( Так)
  5. Часте читання електронної книги може погано відбитися на вашому зорі. (Так)
  6. В електронній книзі не потрібні закладки, вона завжди пам'ятає, на чому ви закінчили читання. (Ні)
  7. Будь-яку книгу на ваш смак можна знайти і скачати в Інтернеті. Завжди безкоштовно. (Ні)
  8. Електронна книга не представляє цінності як естетичний предмет. (Так).

4 Станція (Учительська) « Снігова куля»

На цій станції діти виконують завдання за методом «Снігова куля».

Їм пропонується витягнути із скриньки проблемні питання, які розміщені на окремих аркушах. Учасники повинні по черзі висловлювати свої думки. Один

говорить перше речення по вирішенню даної проблеми, другий  додає своє і т. д.

  1. Якщо книжка потрапила у воду

Можливі варіанти відповідей:

- Швидше поставте мокру книжку (розкривши віялом) у сухому, теплому приміщенні, що добре провітрюється.

- Склеєні аркуші, перш ніж розгорнути їх, обережно перегортайте то в один, то в другий бік. Якщо вони не розклеюються, потримайте над парою.

- Вологі аркуші перекладіть фільтрувальним або цигарковим папером і наступного дня праскою доведіть їх до повного висихання.

2. Якщо забруднились сторінки

Можливі варіанти відповідей:

- Слід від пальців чи олівця витирають м’якою гумкою.

-Чорнильні плями найкраще виводити лимонним соком чи лимонною кислотою. Якщо плями

не зникають, то застосовують щавлеву кислоту, розбавлену одеколону одна частина кислоти на

чотири одеколону.
3.  Якщо забруднилась обкладинка

Можливі варіанти відповідей:

  • Ледеринову обкладинку книжки можна протерти вологим ватним тампоном, змоченим у

розчині прального порошку.

- Коленкорову обкладинку протирають чорнильною гумкою (ластиком).

- Паперову обкладинку не слід чіпати. Вона боїться чищення. Краще обклеїти її новою

гарною обгорткою.
5 Станція ( кабінет української мови та літератури) «Народна мудрість».

У кабінеті розміщена виставка книг усної народної творчості.

Ось перед вами наші вірні друзі — книги. Український народ здавна поважав книгу — це невичерпне джерело знань, і склав про неї багато прислів'їв і приказок. В них звучить народна мудрість.

  1. Гра «Хто більше»

Учасникам потрібно як можна більше назвати прислів'їв і приказок про книгу.

Можливі варіанти:

 Золото добувають із землі, а знання з книги.

 Книга — твій друг, без неї — як без рук.

 Хто багато читає, той багато знає.

 Книга вчить, як на світі жить.

 З книгою подружишся — розуму наберешся.

 Книга ключ до знань.

 Читання ось краще навчання..

 Книга добра вчить, від дурного відверне

Книга відіграє надзвичайно важливу роль у нашому житті. Український народ завжди високо цінував її,про це свідчать народні приказки, прислів’я і загадки, які  зараз ви спробуєте їх відгадати.

Щодня приходимо в храм духовний,

Що мудрості і дива повен.

Гортаємо сторінки чудові,

Світ пізнаємо у рідній мові.

Це не кіно, не ігротека

Дитяча це… (Бібліотека)

Розібратись в морі книг —

І веселих і сумних

Допоможе вам не пекар,

А знавець… (бібліотекар)

В школі — учень,

Вдома — син,

У театрі ти — глядач

Як зайдеш в бібліотеку

Будеш зватися… (читач)

Це не ляси — прибамбаси

І не плітки чи смішки,

І не брязкальця — прикраси

А улюблені… (книжки)

Книгу взяв в бібліотеці

І на кілька років зник.

І тебе і вже називають не інакше як… (боржник)

Додому дасть книжки в момент

Відділ цей… (Абонемент)

Цю барвисту гарну книжку

Кожен прочитав школяр.

Бо до всіх книжок доріжку

Прокладав нам всім… (Буквар)

За кожну правильну відповідь учні отримують один бал.

6  Станція (Бібліотека) «Бібліотечний фрімаркет»».

Бібліотекар пропонує зверніть увагу на дві книжкові виставки. На одній,  виставлені найкращі книги про рідний край,  про нашу рідну Дніпропетровщину, про рідне містечко Першотравенськ,  казочки, оповідки. Всі ці книжечки чекають на своїх читачів. До них приходять діти, кличуть до себе в гості. Книжечки радіють, вони люблять, коли їх чекають. Деяким книжечкам сподобалось в гостях. Їх бережно обгортали, між сторінок клали яскраві закладки (показує). А відпочивали вони на чистих столах, або шафах.

 А тепер погляньте на іншу поличку. Тут знаходяться книги, яким жилось погано: деяких ногою під диван запхнули, сторінки пом’яли, інших  брали брудними руками, використовували як підставку для чашки з гарячим чаєм Діти, які книги вам сподобалися більше? - 3. Вправа «Перевтілення». Уявіть, що ви книга. - Якою книгою ви хотіли б бути? - Про що розповідається у цій книзі? - Який вигляд має книга: доглянутий чи занедбаний? - Яких правил потрібно дотримуватися, щоб книги раділи й посміхалися? Діти висловлюють свої думки, а бібліотекар роздає пам’ятки « Як треба поводитися із книгою»

- Бери книгу чистими руками;

- Сторінки перегортай за верхній куток;

- Не читай під час їди;

- Не клади в книгу ручок, олівців та інших товстих предметів – від цього рветься палітурка книги;

- Не перегинай книжку, не загинай сторінок;

- Зроби закладки для книг і користуйся ними;

- Не виривай сторінок та ілюстрацій;

- Не малюй, і не пиши в книзі;

- Дома відведи книгам окреме місце.

Потім проводить екскурсію з елементами розповіді.

Усі ви знаєте, що домівкою книг і нашим духовним храмом є бібліотека. Аптека для душі, храм знань, скарбниця мудрості, як тільки поважно не називали упродовж тисячоліть бібліотеку. Слово «бібліотека» — грецького походження, а перекладається так: «бібліо» — «книга», «тека» — «зберігання». Отож, це місце, де зберігаються книги. Бібліотека навчає читачів орієнтуватися у світі інформації, користуватися джерелами інформації, знати, де і як можна підібрати необхідну літературу з певної теми. Бібліотека — це інформаційний центр, складова частина виховної, культурної, освітньої діяльності школи. У бібліотеці є — «Абонемент», «Читальний зал», «Книгосховище». Абонемент — це відділ бібліотеки, де можна записатися в бібліотеку, одержати книги додому на визначений період часу. У нашій бібліотеці на абонементі ви можете вибрати книги самостійно. Для того, щоб книги були повернуті на своє місце та щоб краще орієнтуватися у виборі книг, у бібліотеці виготовлені спеціальні розподільники з написами. У читальному залі крім книжкових шаф — багато столів і стільців. Тут вас зустрінуть книжкові виставки для маленьких школярів. А ще тут є виставки про рідну мову, про вашу неньку — Україну, про славних дочок і синів українського народу, а також про те, як любити і берегти рідну природу. Книг на поличках дуже багато. Якщо вам потрібно дізнатися, як пишеться слово або знайти відповідь на питання чи історичний факт, то бібліотекар видасть вам словники, довідники. енциклопедії. Сьогодні ми вже побували на абонементі й у читальному залі, а зараз дізнаєтесь, де зберігається більша частина шкільних книг. Це — книгосховище. Тут на спеціальних стелажах живуть різні книги. Це художні книги українських і зарубіжних письменників, а також книги з історії, біології, хімії, фізики. А ще в бібліотеці на літніх канікулах відпочивають ваші підручники. Для того, щоб підручники прийшли до вас 1-го вересня здоровими і гарними, у бібліотеці працює «книжкова лікарня». Тут школярі доглядають книги. Вони підклеюють обкладинки, вклеюють сторінки.

Заключний етап

Підведення підсумків бібліоквеста

Зібравши всі фрагменти, команди приступає до складання фрази в цілому.

Та команда, яка була більш активною, першою пройшла всі станції, зібрала фрагменти ключової фрази і правильно її склала – стає преможцем.

 Підсумок бібліоквесту

 Вправа «Трансформер»

Уявіть, що ви — бібліотека, складіть монолог бібліотеки.

 Я — бібліотека…

Я люблю…

Я мрію…

Я бажаю…

Я буду…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

https://informatika-ikt.at.ua/_fr/2/18.pdf

http://klasnaocinka.com.ua/ru/article/pliusi-ta-minusi-elektronnoyi-knigi.html

https://shpargalka.xn--41a.wiki/literatura/st-6263590.html

file:///C:/Users/Asus/Downloads BA_doc.pdf

https://informatika-ikt.at.ua/_fr/2/18.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Модернізація сучасного освітнього процесу в навчальних закладах пов’язана з упровадженням інноваційних форм і методів роботи з дітьми. У дітей підліткового віку активно формується світогляд, Я-концепція, моральні цінності. Усе це зумовлює необхідність виховання національно-культурної ідентичності учнів, які у недалекому майбутньому творитимуть історію України. Важливо, аби вони не лише любили Україну, а й прагнули працювати на її благо, відчували себе українцями, послуговувалися українською мовою, зберігали традиції, вивчали історію свого народу, розвивали українську культуру.

docx
Додано
15 грудня 2019
Переглядів
2160
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку