Бібліотечний урок "Ці книги знають все"

Про матеріал

Ознайомити дітей з різними видами словників і навчити працювати з інформаційними та віртуальними словниками. На бібліотечному уроці учні виконують роботу, використовуючи словники.

Перегляд файлу

Бібліотечний урок "Ці книги знають все"

(4 клас)

Мета: ознайомити дітей з різними видами словників і навчити працювати з інформаційними та віртуальними словниками.

Обладнання: картки із завданнями, презентація "Словники", музичне оформлення, комп'ютери, Інтернет ресурси, книжкова виставка "Ці книги знають все".

Хід уроку

Бібліотекар: тема нашого уроку "Ці книги знають все". (Додаток Презентація "Словники") (Слайд 1)

           "Знання полягає не тільки в запису

                                                                                               відомостей, скільки в умінні знайти

                                                                               потрібні відомості в книгах"

                                                                                                                       В.Я. Брюсов (Слайд 2)

Все життя людини складається з процесів отримання інформації та її застосування. Сьогодні ми проведемо екскурсію у світ слів.

Бібліотекар: Немає людини, яка знає все про все. Як перевірити правильне тлумачення слі? Які книги в цьому вам допоможуть? На допомогу прийдуть словники. Що таке словник?

Словник - це збірка слів, виразів з їх тлумаченням або перекладом. Які вам відомі види словників? (Слайд 3)

Які бувають словники?

(Діти відповідають)

Словники бувають: тлумачний, орфографічний, фразеологічний, словник іншомовних слів, словник синонімів, етимологічний, словник омонімів та ін. (Слайд 4)

Тлумачний словник - це тлумачення значення слів. Тлумачних словників існує теж багато. (Слайд 5)

Найперший тлумачний словник створив В.І. Даль більше 100 років тому. Зібрав і пояснив значення слів сам. Народився В.І. Даль 1801 року в містечку Лугані (звідси і псевдонім у нього: Козак Луганський). Батько його був датчанин, а мати - дочка петербурзького чиновника. І батько, і мати знали кілька мов. Коли В.І. Далю було 13 років, батько його відправив на навчання в Морський кадетський корпус, який Даль закінчив в 17 років.

Інтерес до мови з'явився у Даля ще в юності. У Морському корпусі він посиленно займався літературою, писав вірші. 1819 рік можна вважати початком роботи В.І. Даля над словником.

З тих пір В. І. Даль не розлучався зі своїми записами, постійно поповнював їх новими словами, влучними висловами, прислів'ями, приказками. Накопичив і обробив до кінця життя 200 тисяч слів.

Йшов час, змінювалися слова. І під редакцією професора Ушакова Д.Н. був створений тлумачний словник в 4-х томах

Але частіше користуються тлумачним словником С.І. Ожегова (72 5000 слів) У тлумачних словниках дається коротке тлумачення слів, наголос, проставлений рід імен іменників.

Як користуватися словником?

Французький письменник Анатоль Франс сказав: "Словник - весь Всесвіт в алфавітному порядку". Надійний путівник у всіх словниках - алфавіт. (Слайд 6)

Словники за способом подачі інформації бувають: друковані, віртуальні, аудіословарі, ілюстративні, електронні. (Слайд 7)

Знайомство з друкованими словниками. У друкованих словниках вгорі на кожній сторінці два склади. Перший склад - з нього починається перше слово на сторінці, другий склад - саме останнє слово на цій сторінці.

Знайомство з електронним словником (Яндекс, запис Словники, Грамота , записуємо слово, яке шукаємо). Крім друкованих словників є ще електронні словники. Працювати з електронними словниками можна в мережі Інтернет.

Завдання 1: (Слайд 8)

  • Асортимент
  • Атестація

Перше слово знаходимо по віртуальному словнику, друге по друкованому тлумачному словнику. (Діти зачитують відповіді).

  • АСОРТИМЕНТ- набір товарів або виробів різних видів і сортів.
  • АТЕСТАЦІЯ (від латин. attestatio — посвідчення) —  визначення рівня професійної кваліфікації кадрів, оцінка їхніх ділових якостей, здібностей, професіоналізму.

Завдання 2: Діти, у вас на столі картки подивіться на них уважно і за допомогою тлумачного словника знайдіть значення слів. (Слайд 9)

  • Асортимент Атестат Архів
  • Лоцман Магістр Атестація
  • Мадригал Аспірант Фурор

(Діти зачитують відповіді.)

  • АСОРТИМЕНТ- набір товарів або виробів різних видів і сортів.
  • АТЕСТАТ - свідоцтво про закінчення навчального закладу.
  • АРХІВ - установа, яка займається збиранням, упорядковуванням і зберіганням старих                документів, писемних пам'яток та ін.
  • ЛОЦМАН - провідник суден, добре обізнаний з навігаційними умовами певної ділянки моря, річки, каналу тощо.
  • МАГІСТР - перший учений ступінь, що присуджується після спеціального іспиту та захисту дисертації.
  • АТЕСТАЦІЯ - визначення рівня професійної кваліфікації кадрів, оцінка їхніх ділових якостей, здібностей, професіоналізму
  • МАДРИГАЛ - невеликий хвалебний вірш, присвячений дамі.
  • АСПІРАНТ -  особа, що готується до педагогічної або наукової діяльності при вузі чи науково-дослідному інституті.
  • ФУРОР - гучний публічний успіх, який викликав палке схвалення.

Бібліотекар: Нам важливо знати не тільки лексичне значення слова, але і як правильно його написати. Який словник прийде нам на допомогу? Правильно – орфографічний словник, слово походить від грецького слова "Орфо" - правильно "Графо" - пишу. У словнику показано як правильно писати слово, куди падає наголос у словах. (Слайд 10)

Завдання 3: вставте пропущені букви, використовуючи орфографічний словник. (Слайд 11)

  • Арх...тектор, ч…рствий, в…сокий;
  • Стюарде…а, ц…ркуль, визначе…я;
  • Фантаз…я, кам…няр, д…тинство.

В українській мові є слова, які прийшли з інших мов. Потрібно знати точно їх значення, форму їх вживання, інакше можна допустити помилки.

При читанні журналів, газет, книг ви часто зустрічаєте слова, що увійшли в  мову з інших мов світу. У словнику іншомовних слів можна отримати довідку про значення незнайомого іноземного слова, а також відомості про його походження. (Слайд 12).

Завдання 4: (Слайд 13)

За допомогою словника іноземних слів поясніть значення слова і назвіть мову, з якої прийшло слово.

  • Резюме
  • Авантитул
  • Кон'юнктура
  • Фронтиспіс

Правильні відповіді.

  • РЕЗЮМЕ - (фр.) короткий висновок з основними положеннями доповіді, промови, наукової праці, дискусії. равельна відповід
  • АВАНТИТУЛ - (фр., перед і титул) виконана художником або набрана за ескізом початкова сторінка книги, яка передує титулові.
  • КОН’ЮНКТУРА - (лат., від з'єдную) сукупність певних умов, збіг обставин, стан речей.
  •  ФРОНТИСПІС - (фр., від лат., чоло і дивлюсь) малюнок, вміщений на початку книги, поруч з титульною сторінкою. (Сайт 13)

Багато народних висловлювання, а також висловлювання класиків потрапили у фразеологічний словник. Ці висловлювання стали крилатими, вони мають переносне значення і вживаються без всяких змін. Які ви знаєте фразеологізми?

  • Душа нарозхрист
  • Бровою не веде
  • Накивати п’ятами
  • Переливати з пустого в порожнє (Слайд 14)

Історію багатьох фразеологізмів нам пояснити  важко, з'явилися вони дуже давно. Вирази абияк і засукавши рукава, з'явилися в ті далекі часи, коли люди носили одяг з дуже довгими рукавами. У чоловіків 95 см, а у жінок на 40 см більше. Спробуйте попрацювати в одязі з такими рукавами. Незручно. Щоб справа просувалася, рукави треба було закачати. Народ примітив це і став говорити про людей, які робили щось погано, ліниво - працюють як-небудь, а про людей, які вміло працювали - працюють - закачавши рукава. Хоча рукава можуть бути короткі.

Вираз потрапив в халепу, виник тоді, коли майстровий люд ткав мотузки на спеціальному верстаті, званому просак. Зазіваєшся - потрапить у верстат довгий рукав, не відразу виберешся. Добре, що сам живий залишишся, лише одяг зіпсуєш. Ось і тепер кажуть: потрапив в халепу - потрапив у незручне становище.

Завдання № 5: знайдіть в тексті фразеологічні звороти (Слайд 15)

Одного разу мене і мого молодшого брата Дениска запросив на риболовлю сусід дядя Юра. Сказав, що знає таке рибне місце, де риба сама так і ловиться на гачок, що ні в казці сказати, ні пером описати. Обіцяв пригостити юшкою - пальчики оближеш. Словом, буде цікаво, ми не пошкодуємо. Він на цьому ділі собаку з'їв.

Ми з Дениско розвісили вуха і втратили голову від щастя. Побігли додому одним духом збирати снасті. У призначений час ми чекали сусіда біля під'їзду. Чекали годину, дві, три. Тут я зрозумів, що дядько Юра просто морочив нам голову. Мій брат як зареве в три струмки від образи. Мені стало не по собі. Я відчував себе не в своїй тарілці. Ось так ми з братом попалися на вудочку.

(Діти відповідають, відповіді перевіряємо по слайду 16)

Завдання № 6: за фразеологічним словником визначте, що означають ці фразеологічні звороти? (Слайд 17)

  • собаку з'їв (1 група)
  • одним духом (2 група)
  • не в своїй тарілці (3 група)

 

Правильні відповіді (Слайд 18)

  •  «з'їсти собаку»  означає досвідчена в якійсь справі людина, знавць, майстер.
  • «Одним духом» - відразу, без затримки.
  • «Не в своїй тарілці» - відчувати себе невпевнено, незручно.

Сьогодні ми познайомилися з різними видами словників. Словники дуже корисні книги і без них не обійтися людині, яка хоче добре знати свою рідну мову. На закінчення нашого уроку запам’ятайте вислів Володимира Мономаха (слайд 19)

"Що знаєте корисного, того не забувайте,

А чого не вмієте, того навчайтесь "

 

 

 

 

docx
Додано
19 грудня 2018
Переглядів
559
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку