Бібліотечний урок "Запис читачів до бібліотеки"

Про матеріал

Навчити дитину любити книгу, сприймати її як невичерпне джерело пізнання світу, виховувати любов до книги, прищеплювати навички бібліотечно-бібліографічної грамотності – першочергове завдання шкільного бібліотекаря.

До вашої уваги другий бібліотечний урок для учнів 1-х класів.

Перегляд файлу

УРОК 2

Бібліотечний урок  «Запис  читачів  до  бібліотеки»

2 клас (Слайд 1)

Мета: запис дітей до бібліотеки; знайомство з новими бібліотечними термінами; формування інтересу до книги; знайомство правилам користування бібліотекою та книгою.

Обладнання: презентація до уроку (Додаток 2), книжкові виставки: «Книга скаржиться» та «Книга дякує», плакати «Правила поведінки з книгою».

Хід уроку

Ось  знову ми з вами зустрілися в книжковому царстві. На першому бібліотечному уроці ми знайомилися з бібліотекою та правилами поведінки у бібліотеці. Давайте пригадаємо, як треба поводити себе у бібліотеці? (Діти відповідають). Молодці, я бачу ви на першому бібліотечному уроці були дуже уважні і все запам’ятали. А сьогодні ми поговоримо, як треба себе поводити з книгою.

Я все знаю, всіх учу,

А сама завжди мовчу.

Щоб зі мною подружитися,

Треба грамоті навчитись. (Книга) (Слайд 2)

Давайте пригадаємо третє правило поведінки у  бібліотеці - книгу потрібно берегти. (Слайд 3) А що означає берегти книгу? (Діти відповідають). Як потрібно поводитися з книгою, і не тільки з бібліотечною, а й з домашньою? (Діти відповідають).

  1. Правильно, у книгах не можна малювати і не можна писати.
  2. Не можна читати книги під час їжі.
  3. Не можна загинати і виривати сторінок  у книзі, а треба користуватися закладкою.
  4. Книгу не  можна мочити тому що папір і клей, з яких виготовлена книга, бояться води. Книга просто псується.
  5. Книгу не можна  брати брудними руками.
  6. Книгу не можна перегинати, від цього випадають сторінки.
  7. І останнє правило – щоб книга довше служила її треба обгорнути. (Слайд 4)

 

А ще, діти, зберігайте свої книги так, щоб їх не змогли дістати ваші молодші сестрички та братики та ваші домашні улюблекці.  Маленькі діти можуть помалювати, або порвати книгу, адже вони ще не розуміють цінності книги. А кішки і собаки можуть погризти книги. Не кидайте книги, де попало, зберігайте їх на книжкових полиця, або окремих шафах.  Запам'ятали?

Книги - як люди: народжуються, живуть, старіють. Як і люди, можуть хворіти. А захворівши - потребують лікування. І всі лікарі знають: будь-яку хворобу краще  попередити, ніж вилікувати.  І тому  ми з вами повинні книги і підручники  БЕРЕГТИ! Найбільше книги люблять дбайливе ставлення та дуже люблять чистоту.

А зараз я вас познайомлю з основними правилами лікування книг.

  • Зім’яту сторінку можна розгладити, якщо покласти її між листами не надто щільного паперу і погладити теплою праскою.
  • Якщо у книги розірваний лист, його потрібно підклеїти скотчем, щоб було видно текст.
  • Сліди від пальців і олівців потрібно стерти м'яким ластиком.
  • Якщо у книги відірвалася обкладинка чи палітурка, потрібно з марлі або ситцю вирізати смужку 5-6 см у висоту книги, намастити тканину клеєм і притиснути так, щоб внутрішня сторона обкладинки і перший лист зійшлися. Теж саме зробити в кінці книги, а потім покласти книгу під прес. (Слайд 5)

Давайте ознайомимося з книжковими виставками, які сьогодні розгорнуті у бібліотеці. На одній поличці ви бачите книги гарні, нові, чисті – такими повинні бути усі  книги. А на другій поличці - книги старі, зіпсовані, брудні, з них випадають сторінки – такими  книги не повинні бути. Тому перша книжкова виставка називається «Книга дякує», а друга – «Книга скаржиться». Я сподіваюся, дітки, у вас книги всі в гарному стані та дякують вам. (Діти відповідають).

А ваші підручники всі обгорнені та  з закладками, підписані і охайні? (Діти відповідають)

Гра «Що любить книга?» (Слайд 6)

Дітки ніколи не сідайте з книгою за кухонний стіл, не використовуйте книгу як підставку для гарячої каструлі, не беріть книгу брудними руками, не загинайте куточки у книгах, не давайте молодшим  братикам  і сестричкам. І тоді всі книги будуть у гарному стані і вам не буде  соромно повернути їх до бібліотеки.

А зараз почнеться друга частина нашого бібліотечного уроку. Ми  будемо записуватися до бібліотеки. На кожного з вас я заведу ось такий читацький формуляр. Що ж таке формуляр? Це книжечка читача, де записується прізвище та ім’я учня, його адреса, телефон. А в середині формуляра я записую число та місяць коли учень книгу брав у бібліотеці, а також інвентарний номер  та назву книги. Після того, як ви прочитали книгу вам потрібно її повернути до бібліотеки і показати бібліотекарю, який  обов'язково зробить відмітку про повернення книги у вашому читацькому формулярі. Запам'ятали? А давайте пригадаємо з минулого бібліотечного уроку скільки днів можна книгу тримати дома? (Діти відповідають). Книгу потрібно повернути через 30 днів, але можна і раніше. Як тільки ви взяли книгу  у бібліотеці - ви несете відповідальність за неї. (Слайд 7)

Бібліотечні книги не можна губити. Якщо раптом таке станеться, ви повинні будете замінити її іншою. А чому не можна втрачати бібліотечні книги? (Діти відповідають)

У читацький формуляр,  записуються всі книги, які ви прочитаєте за все ваше шкільне життя. А зараз ми пограємо у гру. І ви на прикладі побачите, як поводити себе у бібліотеці. Для гри нам потрібно два учні – хлопчик і дівчинка. Дівчинка буде бібліотекарем, а хлопчик – читачем. І вони нам покажуть, як треба поводити себе у бібліотеці. (Діти граються)

Молодці! Всі зрозуміли, як треба себе поводити в бібліотеці?

Я знаю, ви всі дуже любите казки і зараз я хочу перевірити, чи  уважно ви їх слухаєте та читаєте. Проведемо зараз казкову вікторину.

КАЗКОВА ВІКТОРИНА (Слайд 8)

  1. "Ой, а гарний який! І ріжки є, і хвостик. Молодець діду! Гарного бичка зробив." ("Солом’яний бичок")

 

  1. "Прибігли Мишенята, дивляться не нахваляться – от так Півник, от так молодець! Треба тепер тісто замісити та пироги спекти." ("Колосок")

 

  1. "А він лежав, лежав на вікні, а тоді з вікна на призьбу, а з призьби та на землю, в двір, а з двору та за ворота, та й побіг, покотився дорогою". ("Колобок")

 

  1. "Лисичка до глечика, а голова не влазить. Вона туди, вона сюди, то попробує лапкою, то понюхає – нічого не виходить".("Лисичка і Журавель")

 

  1. "Чуємо, чуємо - та не материн це голосок. Наша матінка співає тонесеньким голоском"     ("Вовк та козенята")

 

  1. "Іван-Царенко як стрільне – загула стріла ні високо, ні низько, та й упала у болото" ("Царівна Жаба")

 

  1. "Вони взяли її тихенько, принесли додому, зробили їй гніздечко, обклали його пір’ячком і посадили туди качечку." ("Кривенька Качечка")

 

  1. "Увечері стомлена від роботи, вона лягала спати не в постіль, а поряд із пічкою, на попелі. І тому, що була вона в попелі, в пилюці, брудна, сестри прозвали її …" ("Попелюшкою")

 

  1.  "Ото, як підріс хлопчик, став просити батька: "Зробіть мені, тату, човник та весельце""("Івасик - Телесик")

 

       10.  До прогулянки він ласий,

              Є на мед чутливий нюх

              В нього друг – хлопчина Робін.

             Упізнали… (Вінні Пух)

 

11.    В батька хлопчик дуже гарний

          Незвичайний, дерев’яний.

          Любить дуже батько сина

          Забіяку… (Буратіно)

 

12.      З’їла жінка горошину,

           Згодом народила сина.

           Виріс, як з води хлопчина,

           Захищать пішов родину.

           Бився зі змієм булавою,

           Врятував братів з сестрою. (Котигорошко)

 

              13. Лісовий той дід був цар,

                    Знав багато дуже чар.

                    Із ледачого геть сина

                   Справжнього зробив хлопчину.

                   В казці сталось диво з див –

                   Він царя перехитрив! (Ох)

 

               14. Ну й старий цей був собака!

                    Чоловік його прогнав –

                    Вовк собаку врятував,

                    Знов господар йог взяв.

                    Про яку це мова казку?

                    Відгадайте всі будь ласка! («Сірко»)                                                                                                              

 

Молодці, діти, всі загадки відгадали. А у мене є для вас ще важчі загадки. Я буду вам описувати предмет, а ви будете відгадувати, що це та з якої казки.

  1. Це предмет, який змусив плакати старого і стару після витівки маленького звірка. Вони заспокоїлися лише тоді, коли отримали взамін такий же предмет, але золотий.  (Яйце. «Курочка-ряба»)

 

  1. Через цей предмет одна прекрасна принцеса проспала 100 років, її врятував принц.  Що це за предмет?    (Веретено. «Спляча красуня»)

 

  1. А цю річ проковтнув крокодил, коли він з Тотошкою і Кокошою по алеї проходжав. Що ж він проковтнув? (Мочалка. «Мийдодір»).

 

  1. В чому спала маленька дівчинка і як її звати?  (горіх, Дюймовочка. Г-Х. Андерсен)

Ну от і розгадані всі загадки. Молодці, діти, добре ви  знаєте казки і вмієте розгадувати загадки. А тепер подивимося, чи добре ви запам'ятали все те, про  що я вам сьогодні розповідала.

Запитання для повторення

  1.  Як треба поводитися з книжкою?
  2. Чим потрібно користуватися від час читання?
  3. Як називається та книжечка, куди бібліотекар записує книги, які читач бере додому?

 

 Молодці, діти, я бачу ви все запам’ятали.  (Слайд 9)

 Як не прикро, але наш урок  підходить до кінця. А на завершення ми подивимося мультик.  (Перегляд мультфільму)

 Від сьогоднішнього дня  ви можете користуватися   книгами з нашої шкільної бібліотеки. Але  спершу ви повинні дати обіцянку.

Урочиста обіцянка!

 Ми учні першого  класу, вступаючи в ряди читачів шкільної бібліотеки, урочисто обіцяємо поважати книгу, дотримуватися  правил користування книгою та бібліотекою! Не рвати, не бруднити, не малювати її.

Діти: Обіцяємо!

 Якщо книжці потрібна допомога – зробимо все, щоб книга не "хворіла."

Діти: Обіцяємо!

 Ніколи не проходити спокійно повз тих, хто "ображає" книгу.

Діти: Обіцяємо!

Бібліотекар:

Любі першокласники! Я  дуже рада, що наша шкільна бібліотека поповнилась новими читачами. З сьогоднішнього дня, ви стали постійними користувачами бібліотеки, двері якої завжди відкриті для вас. Ви, дорогі діти, піднялися ще на одну сходинку на шляху до знань. Нехай цей шлях буде для вас радісним і цікавим.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
1691
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку