Білки, будова та властивості

Про матеріал

Матеріал для перевірки знань розроблено згідно оновленої навчальної програми. Завдання створено за підручником "Біологія": підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів/ Л.І. Остапченко, О.М., П.Г. Балан, В.П. Поліщук - Київ: Генеза, 2017"

Перегляд файлу

Білки: будова та властивості

1.  Високомолекулярні нітрогеновмісні біополімери, мономерами яких є залишки амінокислот     

а) вуглеводи  б) ліпіди  в) білки  г) воски

 

2. Органічні кислоти, що містять аміногрупу (-NH2) та карбоксильну групу (-СООН)

а) ліпіди б) амінокислоти в) вуглеводи г) спирт

 

3. Дайте характеристику сполуці, формула якої зображена на малюнку за ознаками

(спосіб запису: 1а, 2в, 3г)

 

1 Назва сполуки:  2. Є мономером  3. Групи, якими різняться.

а) амінокислота     а) білків   а) аміногрупа

б) аміногрупа   б) вуглеводів   б) радикал

в) білки   в) ліпідів   в) карбоксильна група

 

4. Вставте пропущені слова

Амінокислоти поділяють на _____________ та ______________ . _____________ амінокислоти організму людини і тварин здатні синтезуватися з продуктів обміну речовин. Натомість ______________ амінокислоти в організмі людини і тварин не синтезуються, вони надходять разом з їжею. Їх синтезують рослини, гриби, бактерії. Білки, які містять усі незамінні амінокислоти, називають ______________ , на відміну від неповноцінних, до складу яких не входять окремі ______________ амінокислоти.

 

5. Залишки амінокислот у складі білків сполучені між собою міцним ковалентним зв’язком, який виникає між карбоксильною групою однієї амінокислоти та аміногрупою іншої. Цей тип зв’язку називають

а) водневим  б)  пептидним   в) полярним  г) неполярним

 

6. Встановіть відповідність між поняттями та їх визначенням

 

  1. поліпептиди 
  2.  дипептид
  3. білок

а) Сполука, що складається із залишків двох амінокислот

б) Структури, які складаються з великої кількості залишків амінокислот 

в) Поліпептиди з високою молекулярною масою називають 

 

7. Як називається зв’язок, позначений кольором

 

 

 

 

8. Установіть відповідність  між рівнями організації білкових молекул та їх назвами 

1

2

3

4

 

а) первинний   б) вторинний   в) третинний   г) четвертинний 

 

9. Охарактеризуйте рівень організації білкової молекули, зображений на малюнку. Виберіть всі вірні твердження

 

 

а) структуру білків визначає певна послідовність амінокислотних залишків

б) частково чи повністю скручується в спіраль  завдяки водневим зв’язкам

в) структура зумовлена здатністю поліпептидної спіралі закручуватися певним чином у грудку

г) властиві дисульфідні зв’язки

д) структура білків виникає, коли об’єднуються кілька глобул

е) підтримання вказаної структури забезпечують гідрофобні, електростатичні взаємодії

є) молекула гемоглобіну 

ж) молекула білка міоглобіну

 

10. Білки складаються лише з амінокислотних залишків, називаються  ______________

Білки у молекулах містять також небілкові компоненти - залишки ортофосфатної та нуклеїнових кислот, вуглеводів, ліпідів, атоми Феруму, Цинку, Купруму ___________________

 

11. Функціональні властивості білків зумовлені їхнім амінокислотним складом і просторовою структурою. Розподіліть властивості білків за групами 

І. фібрилярні (ниткоподібні)

ІІ. глобулярні (кулясті)

а)  нерозчинні у воді, б) водорозчинні, в) кератин , г)  рухова функція , д) гемоглобін ,  

е) імуноглобулін,  є) пепсин,  ж)  виконують структурну функцію

 

12. Встановіть відповідність між властивостями білків та їх характеристиками

1. ренатурація

2. денатурація

3. деструкція

 

а) Процес порушення природної структури білків, який супроводжується розгортанням білкової молекули без зміни її первинної структури

б) Необоротний процес руйнування первинної структури білків

в) Відновлення структури білка

 

 

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку