Бінарне заняття "Шкідливі звички"

Про матеріал
Бінарне заняття з безпеки життєдіяльності та основ медичних знань. лекція розкриває негативний вплив шкідливих звичок на внутрішньоутробний розвиток дитини.
Перегляд файлу

Тема заняття: Здоровий спосіб життя. Вплив алкоголю та нікотину на людину. Внутрішньоутробний період. Бажані діти

Мета заняття: ознайомити студентів з впливом алкоголю, сигарет на розвиток організму, з внутрішньоутробним розвитком, поведінкою матері в цей період, розвивати мислення, увагу, виховувати свідоме ставлення до власного життя, любов до дітей

Обладнання: презентації, реферативний матеріал, тестові завдання

План:

  1. Вступне слово.
  2. Здоровий спосіб життя.
  3. Вплив шкідливих звичок на організм людини.
  4. Вартість шкідливих звичок.
  5. Внутрішньоутробний розвиток.
  6. Вплив шкідливих звичок на організм дитини.
  7. Тестові завдання.
  8. Бажані діти.
  9. Підсумки

 

Література:

 

1. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. / За ред. В.Г. Цапка. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2003. – 397 с.

2. Пестун І.П. Безпека життєдіяльності. – К., 2000

3. Скобло Ю.С., Тіщенко Л.М., Цапко В.Г. Безпека життєдіяльності. – Вінниця: Нова книга, 2000. – 368 с

  1. Вступне слово.

Сьогодні зі своєю колегою ми проведемо бінарний урок.

- Що таке бінарний урок?

Бінарний урок – це заняття, яке побудоване на тісних між предметних зв'язках, яке проводиться спільно двома викладачами відповідних дисциплін.

«Бі» з латинської означає «два». Два викладача, дві дисципліни «Основи медичних знань» та «Безпека життєдіяльності».

Ці два предмети мають багато спільного і питання, які будемо розбирати актуальні як для перших так і для четвертих курсів.

Тому тема нашого заняття : Здоровий спосіб життя. Вплив алкоголю та нікотину на людину. Внутрішньоутробний період. Бажані діти.

 

  1. Здоровий спосіб життя

Здоровий спосіб життя– це піклування про здоров'я й гармонічний розвиток підростаючого покоління в нашій країні.

 Народження дитини – це велика радість не лише для батьків, а і для рідних. Отож слід робити все можливе, щоб ця радість не потьмарилась.

Вино, куріння гублять здоров'я людей, нищать добробут родини і , що найстрашніше, знищує душі людей та їх потомство, призводить до безплідності, мимовільних абортів, передчасних пологів, а також до народження дітей з вадами, мертвих дітей.

 

  1. Вплив шкідливих звичок на організм людини

«Поведінка  є  таким  самим  джерелом  патології,  як  гени  й середовище... Неправильна  поведінка  людей  є  більш  частою  причиною  їхніх захворювань, аніж зовнішні дії чи слабкість природи людини». (Микола Михайлович Амосов – радянський та український лікар )

  • Як ви розумієте цей вислів?
  • Що таке звичка?
  • Як шкідливі звички впливають на організм людини?
  • Чому підлітки починають палити і вживати алкоголь?
  • Чому палити і вживати алкогольні напої шкідливо?

Куріння

Куріння є причиною багатьох важкий захворювань. Захоплення курінням набуває загрозливих розмірів. Це – шкідлива звичка не тільки чоловіків, а й жінок.

Україна випереджає більшість країн Європи за кількістю курців. За статистикою кількість курців   становить 12 млн громадян – це 40% населення працездатного віку (з них 3,6 млн – жінки, 8,4 мнн - чоловіки).

Курить кожна 3-4 жінка репродуктивного віку (20-39 років).

Суспільна думка, на превеликий жаль, мало або зовсім не засуджує цієї згубної звички. Виявлено, що у тютюновому димі міститься близько 8% оксиду вуглецю, нікотинова, синильна, мурашина, масляна, сірчана кислоти, сірчаний свинець, бензопірен, триокис арсену, радіоактивний елемент полоній, тютюновий дьоготь та інші отруйні речовини. Одним із найшкідливіших для здоров'я людини є нікотин. Дим від 25 сигарет містить близько двох крапель чистого нікотину, тобто таку кількість отрути, якої достатньо для того, щоб убити собаку. У середньому кожна сигарета зменшує життя на 5,5 хвилин.

Куріння сприяє виникненню різних захворювань. Найчутливішою до дії нікотину є центральна нервова система: спочатку збуджується, а потім пригнічується. Нікотин згубно впливає на пам'ять, унаслідок чого знижується швидкість запам’ятовування, обсяг пам’яті, сповільнюється швидкість та чіткість реакції, притуплюється увага, погіршується гострота зору і знижується м’язова сила.

Нікотин, звужуючи судини мозку, ускладнює надходження крові до мозку, у результаті чого виникає головний біль, запаморочення. Нікотин порушує діяльність серцево-судинної системи, підвищує тонус судинної стінки, спричиняє звуження кровоносних судин, сповільнює швидкість руху крові.

Недостатньо насичена киснем кров повільно тече по звужених судинах, спричиняючи кисневий голод тканин організму і , передусім, м’язу серця (міокарду). Спочатку виникає біль у ділянці серця, порушується кровопостачання міокарда (змертвіння його ділянки, тобто настає інфаркт міокарда. Ймовірність ви­никнення інфаркту в курців у 12 разів вища, ніж у тих, хто не курить. Коли людина ку­рить, Ті пульс прискорюється до 15—18 уд./хв, підвищується артеріальний тиск. У курців серце скорочується за добу у 12—15 тис. разів частіше, ніж у людини, що не курить, у 5—8ра­зів частіше курці раптово вмирають від серце­во-судинних захворювань.

Виявлено також шкідливий вплив нікотину на орга­ни дихання. Під час куріння утворюється дуже шкідли­ва речовина, так званий тютюновий дьоготь (смоляний темний наліт, який осідає у легенях курців). Людина, яка щоденно викурює пачку цигарок, за рік поглинає 700—800 г дьогтю. Смолянисті речовини дьогтю є кан­церогенними, спричиняють рак легень.

Курці часто забувають про те, що під час куріння вони можуть завдати неприємностей тим людям, які є поряд, і, навіть того не бажаючи, стають пасивними курцями. Від диму цигарок забруднюється атмосфера, підвищується концентрація канцерогенних речовин у повітрі. Тютюновий дим, який потрапляє у навколиш­нє середовище, містить більше шкідливих речовин і тютюнових смол, ніж дим, яким дихає сам курець. У розвинутих країнах Західної Європи, США, починаю­чи з 60-х років XX століття, провадиться наполегли­ва боротьба з курінням. У результаті — зменшилась смертність від раку легень. У той же час спеціалісти прогнозують збільшення кількості випадків захворю­вання на рак легень у країнах СНД, адже сюди вели­кими партіями ввозяться тютюнові вироби, причому не завжди кращої якості.

Відомі люди, що померли із-за куріння: Зігмунд Фрейд, Уолт Дісней

Алкоголь

Алкоголь — підступний і дуже небезпечний ворог, який руйнує здоров'я, знищує людину морально і фі­зично. Внаслідок частого вживання алкоголю виникає хвороба — алкоголізм.

Алкогольним сп'янінням називають грубе порушення нормальної фізіології головного мозку внаслідок отруєння. Алкоголь за своїми психотропними властивостями належить до наркотичних речовин, однак не є наркотиком. За даними Всесвітньої організації охорони здо­ров'я, від алкоголізму щороку помирає близько 6 млн людей. Це більше, ніж вмирає від такої страшної хвороби, як рак.

Алкоголізм визначається як екзогенне психічне за­хворювання (токсикоманія), яке при постійному або рецидивуючому протіканні призводить до алкогольної залежності. Потреба в алкоголі стає домінуючою в мо­тиваційній сфері.

Більшість злочинів скоюються у стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь негативно впливає і на центральну нервову систему, вражаючи всі органи, призводить до деградації особистості. Зловживання алкоголем спри­чиняє психічні розлади. Найчастіше трапляються такі психічні розлади, як "біла гарячка", алкогольний галюциноз, епілепсія.

Згідно із статистичними даними, в Україні нарахо­вується 1,5 млн алкоголіків, з них понад 200 000 — жінки.

Вживання спиртних напоїв порушує розумову і фі­зичну працездатність, посилює втому. Алкоголь знижує працездатність на 16—17 %, при цьому втома настає швидше, ніж звичайно.

Особливо різко знижується працездатність в осіб, професійна діяльність яких вимагає посиленої уваги. Алкоголь змінює швидкість рухової реакції. Так, після випитої склянки пива швидкість рухової реакції зни­жується у середньому на 13—16 %, точність реакції на рухомий об'єкт на 17—21 %, точність м'язових зусиль на 14—19 %. Алкоголь порушує нормальну фізіологію головного мозку внаслідок його отруєння. Це порушення пояснюється тим, що спирт особливо інтен­сивно накопичується у нервовій тканині. Тому в мозку його концентрація набагато більша, ніж у крові. Після приймання навіть невеликих доз алкоголю знижується стійкість та інтенсивність уваги, порушуються процеси мислення і пам'яті. Працівникові треба більше часу, щоб оцінити виробничу ситуацію і прийняти рішення, а це сповільнює його готовність до дії.

Відомі люди, які померли внаслідок алкоголізму: Володимир Висоцький, Сергій Єсенін.

  • Як алкоголь і сигарети впливають на організм людини?

(студенти заповнюють таблицю)

Вплив алкоголю на людину

Вплив сигарет на людину

 

 

 

4. Вартість шкідливих звичок

  • Скільки коштують шкідливі звички?

Строк

Алкоголь

Сигарети

Невикористані можливості

За 1 день

 

 

 

За 1 тиждень

 

 

 

За 1 місяць

 

 

 

За 1 рік

 

 

 

 

(Студенти заповнюють таблицю і визначають , що можно було купити на дані гроші).

  1. Внутрішньоутробний розвиток

Ми визначили вплив шкідливих звичок на організм людини.

- Чи впливають шкідливі звички матері на організм ненародженої дитини?

Материнство-це головне призначення жінки. В Єгипті безплідну жінку називали «пустоцвітом» та страчували. Основна задача матері – виносити і народити здорову дитину.

  • Як же проходить внутрішньоутробний розвиток дитини?

(Студентка готує доповідь)

  • Як шкідливі звички впливають на розвиток дитини у внутрішньоутробному періоді?

(Студенти переглядають відео і заповнюють таблицю)

Вплив алкоголю на дитину

Вплив сигарет на дитину

 

 

 

  • Як повинна вести себе мати, щоб народити здорову дитину?

(Обговорюємо зі студентами)

7. Тести

Роздаю тестові завдання, робимо перевірку

8. Бажані діти

Сім’я - це один із шедеврів природи. Шлюб приносить багато прикростей. Однак безшлюбність не дає ніяких радощів. Діти повинні бути бажаними. Дитина – це найбільше щастя для батьків. Коли пара планує народження дитини, вона бере на себе відповідальність за здоров'я, виховання та майбутнє дитини.

Раніше до дітей, які народилися поза шлюбом, відносились по-іншому. Як саме, ви зараз прослухаєте.

Студентка готує матеріал і читає «Лілею» Т. Г. Шевченка

(Обговорюємо зі студентами)

Постановка

Вагітність – це особливий період як для матері, так і для батька. Народжує дитину мати, але вихованням займаються і мати, і батько.

- Як сприймає батько звістку про вагітність своєї дружини?

Пісня «Родина»

9. Підсумки

  • Скільки є стадій внутрішньоутробного розвитку?
  • Охарактеризуйте ембріональний період, плацентарний період.
  • Що таке здоровий спосіб життя?
  • Чому палити і вживати алкогольні напої шкідливо?
  • Як шкідливі звички впливають на організм дитини?

Оцінювання

Сім’я – це основа держави.

 

Моя Україна – це ти,

Моя Україна – це я,

Це моя родина,

Це моя сім’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
16 березня 2020
Переглядів
413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку