Біологічно активні речовини — речовини, які містяться в організмі в невеликих кількостях, але проявляють високу активність, впливаючи на різні біологічні процеси (вітаміни, гормони, ферменти).
Номер слайду 3
ВІТАМІНИСама назва «вітаміни» (від латин, vita — життя + «аміни») говорить про те, що це речовини, які підтримують життєдіяльність організму. їх відомо понад 20. Вітаміни входять до складу харчових продуктів рослинного й тваринного походження. Деякі в невеликих кількостях синтезуються в організмах людини та тварин.
Номер слайду 4
Номер слайду 5
Для нормального функціонування організму найкраще вживати натуральні продукти, що містять ці вітаміни. Знання про вітаміни, усвідомлення їхньої важливості для нормального функціонування організму сприяють правильному формуванню раціону харчування.
Номер слайду 6
Функції вітамінів: Нормалізують процеси метаболізму. Входять до складу коферментів, які забезпечують ферментативні реакції в організмах. Регулюють фізіологічні функціїВпливають на енергозабезпечення імунних клітин. Вітамін С, вітаміни групи В беруть участь у синтезі гормонів
Номер слайду 7
Авітаміноз – це захворювання, спричинене відсутністю в організмі необхідних вітамінів. Гіпервітаміноз — хвороби, що виникають при надмірному надходженні вітамінів в організмі людини.
Номер слайду 8
ФЕРМЕНТИФерменти - це біологічні каталізатори, що виробляються живою клітиною, без яких всі реакції в клітинах відбувались би дуже повільно і не могли б підтримувати життя.
Номер слайду 9
Класифікація ферментів: окгідролази – прискорюють реакції розщеплення сидоредуктази – каталізують окисно-відновні реакції трансферази – переносять альдегідні, кетонні, фосфатні та амінні групи від однієї молекули до іншої ліази – відщеплюють окремі радикали від молекул субстрату з утворенням подвійних зв’язків ізомерази – здійснюють внутрішньомолекулярні перетворення (ізомеризацію) лігази (синтетази) - каталізують реакції сполучення двох молекул з утворенням відповідних хімічних зв’язків, використовуючи енергію АТФ