ВІТАМІНИСама назва «вітаміни» (від латин, vita — життя + «аміни») говорить про те, що це речовини, які підтримують життєдіяльність організму. їх відомо понад 20. Вітаміни входять до складу харчових продуктів рослинного й тваринного походження. Деякі в невеликих кількостях синтезуються в організмах людини та тварин.
Класифікація ферментів: окгідролази – прискорюють реакції розщеплення сидоредуктази – каталізують окисно-відновні реакції трансферази – переносять альдегідні, кетонні, фосфатні та амінні групи від однієї молекули до іншої ліази – відщеплюють окремі радикали від молекул субстрату з утворенням подвійних зв’язків ізомерази – здійснюють внутрішньомолекулярні перетворення (ізомеризацію) лігази (синтетази) - каталізують реакції сполучення двох молекул з утворенням відповідних хімічних зв’язків, використовуючи енергію АТФ