Благочинність та волонтерство

Про матеріал
Презентація до уроку благочинність та волонтерство, взаємодопомога людей. Пенсії, стипендії та інші форми державної допомоги. Допомога родині з боку благодійних та громадських організацій. Волонтерство. Основні поняття: взаємодопомога, пенсія, стипендія, фінансова допомога, пожертвування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФІНАНСОВА ДОПОМОГА РОДИНІ ВІД ДЕРЖАВИ І НЕДЕРЖАВНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

Номер слайду 2

Ключові питання:1. Взаємодопомога людей.2. Пенсії, стипендії та інші форми державної допомоги.3. Допомога родині з боку благодійних та громадських організацій. Волонтерство.

Номер слайду 3

Дайте відповіді на запитання: Згадаймо, що таке дохід. Звідки ж беруться доходи? Як ви думаєте, яка кількість коштів потрібна людині, щоб прожити місяць? Чи вистачить цих грошей людині, щоб задовольнити свої потреби в їжі, оплаті житла, медикаментах, проведенні дозвілля та ін.?

Номер слайду 4

Допомогу соціально незахищеним групам населення держава здійснює передусім через соціальні виплати і соціальне обслуговування. Програми соціальної допомоги це - безоплатні виплати стипендій, пенсій, допомог нужденним. Люди, які отримують такі виплати, не повинні нічого надавати державі як компенсацію витрачених на них коштів. Соціальні виплати це - пільги для особливо нужденних груп населення. Наприклад, надання можливості придбати частину товарів і послуг безоплатно або за зниженими цінами. У багатьох країнах бідні сім’ї отримують компенсації на утримання свого житла (залежно від займаної площі і доходів). В Україні громадяни, які досягли пенсійного віку, отримують пенсію за старістю (чоловіки – із 60 років, жінки – з 58–60 років). Існують також пенсії у зв’язку з інвалідністю, за вислугу років та ін. Деякі категорії населення отримують пільги, наприклад, на проїзд у транспорті, придбання ліків, оплату комунальних послуг.

Номер слайду 5

Завдання 1 Сім’я Іваненків складається із шести осіб. Бабусі 65 років, вона пенсіонерка. Іваненкові Сергію 40 років, він працює економістом у банку. Його дружині 36 років, вона вчитель школи, але зараз не працює. Півроку тому в них народилася дитина, і мама доглядає за нею. Старший син Іваненків уже студент-першокурсник. А їхня дочка – учениця 6 класу. Охарактеризуйте можливі доходи цієї сім’ї.

Номер слайду 6

Завдання 2Існує такий вислів: «Безоплатних сніданків не буває». Поясніть, як вдається державі здійснювати безоплатні виплати нужденним людям.

Номер слайду 7

Завдання 3 Запишіть значення таких слів. Витрачати – використовувати гроші для задоволення свого бажання чи потреби. Заощаджувати – зберігати або відкладати гроші для задоволення своїх бажань чи потреб у майбутньому.Інвестувати – зберігати гроші тим способом, який дозволить примножити їхню вартість для майбутніх пожертв чи видатків. Робити пожертви – віддавати свої таланти, час та (або) гроші, нічого не одержуючи навзаєм.

Номер слайду 8

Дайте відповіді на питання. Яка ваша остання покупка? Що щотижня купують ваші мама і батько? Що вони купують щоденно? Задля досягнення якої мети ви заощаджуєте гроші? Яка думка з цього приводу у ваших батьків? У що ми можемо інвестувати гроші? Чим фермерство схоже на інвестування? Чим навчання у школі схоже на інвестування?

Номер слайду 9

Ситуативне питання: Ви йдете по вулиці і знаходите 20 грн. Що ви робитимете з грішми?1. Підете до магазину і купити чипси (витрати).2. Віддасте гроші безхатченку (пожертва)3. Кините гроші до своєї скарбнички (заощадження).4. Купите комп’ютерний диск для навчання англійської мови (інвестиції).

Номер слайду 10

Завдання 4 Обговорення питань: Чому так важливо «віддавати належне» і допомагати нужденним? Яке значення і функції некомерційних організацій? Варто чи не варто виконувати роботу безоплатно?Чому іноді найрозумніша інвестиція – це грошові пожертвування і безоплатна робота?

Номер слайду 11

Висновки. Навіщо людям потрібна соціальна підтримка держави? Які економічні заходи вона включає?Чому соціальні програми держави мають адресний характер?

Номер слайду 12

Практичне завдання. Намалюйте картинку, що ілюструє такі поняття: інвестиція, пожертва, витрати, робити заощадження

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гамаль Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 березня 2019
Переглядів
3177
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку