Боремося з комп’ютерною залежністю. Поради психолога .

Про матеріал
Боремося з комп’ютерною залежністю. Поради психога. Актуальний виступ психолога на батьківські збори, який містить не лише інформацію про залежність від комп'ютера але й поради як цього уникнути.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Залежність від комп’ютерних ігор Боремося з комп’ютерною залежністю. Поради психолога . Підготувала : Левицька О. В.

Номер слайду 2

Комп’ютерна залежність – це проблема епохи розвитку інформаційних технологій, а відповідно і молоді. Комп’ютерна залежність — хвороба не менш серйозна, ніж наркоманія або алкоголізм. При ній діють схожі механізми, не дивлячись на те, що фізично організм не піддається, наприклад, інтоксикації. Поспостерігайте за своєю поведінкою. Якщо ви, не встигнувши з ранку нормально відкрити очі і вмитися, спочатку поспішайте до ноутбука, щоб скоріше прочитати отримані поштові повідомлення або перевірити свій аккаунт у соціальній мережі, то можете не сумніватися: ви вже «підсіли» на Інтернет і маєте достатні ознаки залежності.

Номер слайду 3

Сьогодні смартфони стали невід’ємною частиною життя дітей, які народилися в еру цифрових технологій і не уявляють світ без Інтернету та смартфонів. За допомогою мобільних пристроїв вони можуть виконувати домашнє завдання, гратися в ігри та спілкуватися з друзями. Через значне використання девайсів більшість батьків намагаються різними методами заборонити доступ до Інтернет-розваг.

Номер слайду 4

*Насправді, важливо не те, скільки часу дитина приділяє своєму пристрою, а те, на що цей час використовується. Тому важливо розуміти межу між здоровим використанням гаджетів та комп’ютерною залежністю.

Номер слайду 5

Ознаки віртуальної залежностіКомп’ютерна залежність може спричинити втрату інтересу до реального життя та уникнення контактів з друзями за межами чатів та соціальних мереж. Тому батьки мають приділяти більше уваги своїм дітям, контролювати проведення їх вільного часу та уникати тривалого використання девайсів.Іноді дитина так захоплюється комп’ютерними іграми, що стає залежною від них. І будь-яка спроба заборони чи обмеження використання девайсів призводить до конфлікту.

Номер слайду 6

Часто комп’ютерна залежність може спричинити сімейні проблеми, погіршення успішності у навчанні та конфлікти з ровесниками. Через незадоволення реальним життям дитина відчуває себе щасливою тільки у віртуальному світі.

Номер слайду 7

Тест для батьків «Ознаки комп’ютерної залежності у дитини»Кожен день грає на комп’ютері. Після початку гри втрачає відчуття часу. Не бажає залишати гру незакінченою.Їсть без відриву від монітору. Не визнає, що дуже багато часу проводить за грою на комп’ютері. Ви докоряєте дитині за те, що вона багато часу проводить за грою на комп’ютері. 7. Не закінчує гру, якщо досягає будь-якого рівня складності, іде далі. 8. Порівнює результати з старими і пишається цим, повідомляє про це всім, кому тільки можливо. 9. Грає замість виконання домашніх завдань. 10. Як тільки дорослі залишають домівку, дитина біжить до комп’ютера і з почуттям полегшення починає грати.

Номер слайду 8

Якщо Ви позитивно відповіли на 5 питань із 10, то можете бути впевнені в тому, що Ваша дитина попала в залежність від комп’ютерних ігор.

Номер слайду 9

Інтернет-залежність швидко не відступає. Допомога дитині - це в першу чергу робота обох батьків над собою - наскільки батьки готові слухати, наскільки конструктивне і продуктивне дозвілля дорослих в сім'ї, скільки часу батьки готові витрачати на свою дитину, будьте готові змінюватися самі. Адже самій дитині із залежністю не впоратися."Ні в якому разі не варто відбирати гаджети, забороняти заходити в мережу, скандалити. Це лише викличе негатив. Потрібно діяти м'яко, ненав'язливо повертаючи дитину до реального життя.

Номер слайду 10

Правила безпеки для батьків: як уникнути комп’ютерної залежності?

Номер слайду 11

Відкритий діалог. В першу чергу, не забувайте поговорити зі своєю дитиною про можливі загрози цифрового світу та способи їх уникнення. Дайте зрозуміти, що в сімейному колі можна обговорити будь-яку проблему чи тривожну поведінку в Інтернеті, з якою може зіштовхнутися юний користувач. Під час розмови варто уникати конфліктів, аби не відштовхнути дитину.

Номер слайду 12

Баланс між цифровим та реальним світом. Важливо правильно розподіляти час між розвагами онлайн та спілкуванням у реальному середовищі. Для уникнення комп’ютерної залежності ви маєте допомогти дитині розвиватися в реальному світі та знайти своє хобі. Наприклад, запропонуйте займатися спортом або грати на музичному інструменті.

Номер слайду 13

Приклад для юних користувачів. Не забувайте, що всі діти переймають звички від своїх батьків, які для них є прикладом для наслідування. Тому ви маєте не тільки контролювати юного користувача, а й також слідкувати за своїми звичками використання гаджетів. Візьміть у своїй сім’ї за правило на певний час вимикати мобільні пристрої та проводити час, спілкуючись один з одним. Наприклад, кожні вихідні плануйте відвідування різних музеїв чи кінотеатрів усією сім’єю.

Номер слайду 14

Контроль часу використання пристроїв. Як правило, комп’ютерна залежність у дітей виникає через недостатній контроль батьків за часом, проведеним перед екранами. Тому варто обмежити час використання девайсів. Наприклад, видалення деяких додатків соціальних мереж/чатів та вимкнення сповіщень допоможе позбутися звички дітей — постійно переглядати смартфон чи планшет.

Номер слайду 15

Біда не в тому, що в нашому житті є електронні засоби інформації і комунікації. Біда в тому, що самим дорослим зручно замінити ними спілкування з дитиною. Рецепт від будь-якої деструктивної залежності, будь-то комп’ютер, телевізор, алкоголь або наркотики, – повноцінне і гармонічне спілкування всіх членів сім’ї, а точніше, їх взаємна любов.

Номер слайду 16

І пам’ятайте одне, не варто приносити в жертву своє реальне життя, адже навколишній світ набагато цікавіший, навчіться використовувати ресурси соціальних мереж з користю для себе і тільки в міру гострої необхідності!!!

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 березня
Переглядів
109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку