Брошура "Стиль батьківського виховання (змінюємося на краще)"

Про матеріал
У брошурі подано короткі рекомендації яким чином можна змінити поблажливий, усунутий та владний стилі виховання на спрямовуючий. Адже виховання за спрямовуючим стилем є досить важким процесом, схожим на набуття складних навичок, таких, як наприклад, гри на музичних інструментах, акторської майстерності.
Перегляд файлу

Чому мені необхідно щось змінювати?

1.    Тому, що я люблю свою дитину і прагну для неї найкращого, включаючи її виховання.

2.    Бо найвищим виявленням любові є прагнення змінити себе заради людини, яку вилюбите. Ваша дитина помітить зміни у вашому стилі виховання і, швидше за все, відповість вам своєю любов’ю. 

3.    imageТому, що милість є надзвичайною силою в стосунках. Милість не слід сприймати як уседозволеність. Вона може бути більш дієвою, ніж прагнення досконалості. Ваша готовність до змін є надзвичайною силою.

4.    Ваші зусилля щось змінити та прагнення бути обачливим у стосунках з дитиною, імовірно, нададуть дитині більше впевненості у Вашій любові.

 

 

 

СТИЛЬ

БАТЬКІВСЬКОГО ВИХОВАННЯ

 

Виховання за СПРЯМОВУЮЧИМ стилем є доволі важким процесом,

схожим на набуття складних навичок, наприклад, гри на музичних

інструментах, акторської майстерності

та ін.

imageЕфективне батьківське виховання  потребує часу та практики і не відкидає можливості допущення помилок.

Спробуйте бути до себе терплячими.

(змінюємося на краще)

image


Поради щодо зміни свого стилю виховання на СПРЯМОВУЮЧИЙ:


ДЛЯ ПОБЛАЖЛИВОГО СТИЛЮВИХОВАННЯ:

  збільшити контроль;

  структура і дисципліна.

imageЯкщо Ви виховуєте дитину за ПОБЛАЖЛИВИМ стилем виховання, Ви можете досягти змін, якщо почнете обдуманіше ставитися до прохань дитини. Коли вона Вас про щось просить чи коли виникають проблеми з поведінкою скажіть, що Вампотрібні кілька хвилин перед тим, як відповісти. Ви можете протягом цого часу порадитися з Вашим чоловіком/дружиною чи кимось іншим, якщо це буде можливим. Часом ми говоримо «так» для того, щоб уникнути конфлікту або щоб подобатися. Ви маєте збільшити контроль над дитиною.

Нагадайте собі, що Ви є прикладом і наставником для дитини. Вона буде навчатися багатьом речам від різних учителів, але характер Вашої дитини буде переважно відображати те, чого вона навчилася від Вас, спостерігаючи за Вами в повсякденному житті та вівдповідаючи Вашим настановам.

ДЛЯ УСУНУТОГО СТИЛЮ ВИХОВАННЯ:

  провести якісний час із дитиною; поставити потреби дитини вище своїх уподобань.

Якщо Ви виховуєте дитину за УСУНУТИМ стилем виховання, це, можливо, відбувається через Вашу фізичну відсутність. Можливо, Ви віддалені від дитини емоційно. Найчастіше це трапляється у тих випадках, коли лише один з батьків виховує дитину. Ви можете бути надто виснаженим, щоб подумати перед відповіддю на прохання дитини чи вирішити якусь її проблему.

Спробуйте запланувати проведення часу з дитиною. Навіть якщо це буде лише протягом кількох хвилин щодня, Ви відчуєте різницю. За можливості спробуйте провести більше часу з дитиною, зробіть разом ту справу, яка дитині найбільше подобається. Найважливіше—не здаватися!

ДЛЯ ВЛАДНОГО СТИЛЮ ВИХОВАННЯ:

  збільшити            турботу           та         більше

дослухатися до дитини;

  зменшити рівень контролю та надавати більше свободи.

У випадку ВЛАДНОГО стилю батьківства, Ви можете стати більш чутливим. ВЛАДНІ батьки часто виражають свою любов через піклування про дім та забезпечення матервальних потреб родини. Ви можете стати більш СПРЯМОВУЮЧИМ через послаблення прагнення до досконалості.

Приємно було б житии в ідеальному світі, та наш світ, нажаль, далекий від досконалості, і якщо Ви зможете дозволити самому собі, партнеру у шлюбі та Вашій дитині (чи дітям) бути не зовсім досконалим, то станете менш вимогливим та зможете любити членів своєї родини такими, якими вони є. І тоді, врни зможуть виправдати Ваші очікування, замість того, щоб прямо чи опосередковано з ними боротися. Спробуйте ставитися до запитань дитини не як до виклику, а як до спроби почати нову розмову та порозумітися.

pdf
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку