Будова атома. Склад атомних ядер Протонне та нуклонне число.

Про матеріал

Цілі:

Навчальна: ознайомити учнів з будовою атомних ядер, дати поняття «протон», «нейтрон», «протоне та нуклоне число», навчитися розраховувати число протонів і нейтронів у ядрах атомів;

Розвивальна: розвивати вміння знаходити в ПС протоне й нуклоне числа для кожного елемента, знайти їхнє значення;

Виховна: виховувати бути уважним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова атома. Склад атомних ядер Протонне та нуклонне число.

Номер слайду 2

Цілі: Навчальна: ознайомити учнів з будовою атомних ядер, дати поняття «протон», «нейтрон», «протоне та нуклоне число», навчитися розраховувати число протонів і нейтронів у ядрах атомів; Розвивальна: розвивати вміння знаходити в ПС протоне й нуклоне числа для кожного елемента, знайти їхнє значення;Виховна: виховувати бути уважним.

Номер слайду 3

Інтелектуальна розминка1. Що називається періодом? Що мають спільного й чим відрізняються великі періоди від малих?2. Що називається групою?3. Яким чином змінюються властивості хімічних елементів в межах періоду?4. Яким чином змінюються властивості хімічних елементів в межах групи?

Номер слайду 4

Планетарна модель атома Ернеста Резерфорда (1909 р.)Модель атома «Кекс з родзинками» Вільяма Томсона (1902 р.)

Номер слайду 5

Атом- найменша хімічно неподільна частинка, яка складається з ядра і електронів, розташованих навколо нього. До складу ядра входять протони та нейтрони. Заряд протона дорівнює +1. Заряд нейтрона дорівнює 0. Заряд електрона умовно дорівнює -1.+𝟏𝟏𝑷𝟎𝟏𝒏−𝟏𝟎ē 

Номер слайду 6

Заряд ядра, тобто кількість протонів атома дорівнює порядковому номеру елемента в періодичній системі. А через те, що атом загалом електро-нейтральний, то й число електронів, що обертаються навколо ядра, також дорівнює порядковому номеру елемента. Число протонів у ядрі, що збігається з порядковим номером елемента у ПС, називають протонним числом. Загальна кількість протонів та нейтронів у атомі отримала назву нуклоного числа та дорівнює відносній атомній масі елемента.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Елемент. Кількість в атоміНазва. Символ. Протонне число. Нуклонне число. Протонів. Електронів. Нейтроннів. Оксиген. О 8 16 8 8 16-8=8 Фосфор. Al117207 Заповніть порожні клітинки в таблиці:

Номер слайду 9

Домашнє завдання Опрацювати § 9 стр. 43 стр. 49 завдання № 1,2,3,4 (письмово)

pptx
Додано
14 березня 2018
Переглядів
8938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку