Будова скелету людини

Про матеріал
Будова скелету людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БУДОВА СКЕЛЕТУ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Функції Опорно-рухової системи: Опорна – підтримання тіла людини у вертикальному положенні;Захисна – захист внутрішніх органів;Рухова;Кровотворна – утворення еритроцитів у червоному кістковому мозку.

Номер слайду 3

Опорно-рухова система – комплекс кісток, хрящів, суглобів, зв’язок і м'язів, який дає опору тілу і забезпечує пересування в просторі, а також рух окремих частин тіла відносно один одного.

Номер слайду 4

Кістки скелета утворені:

Номер слайду 5

СКЕЛЕТ ЛЮДИНИ1 — ключиця; 2 — лопатка; 3 — ребра; 4 — клубова кістка; 5 — зап’ясток; 6 — п’ясток; 7 — фаланги пальців кисті; 8 — човноподібна кістка; 9 — клиноподібні кістки; 10 — п’яткова кістка; 11 — фаланги пальців стопи; 12 — плесно; 13 — заплесно; 14 — надп’яткова кістка; 15 — медіальна кісточка; 16 — латеральна кісточка; 17 — малогомілкова кістка; 18 — великогомілкова кістка; 19 — виростки великої гомілки; 20 — колінна чашечка; 21 — стегнова кістка; 22 — променева кістка; 23 — ліктьова кістка; 24 — крижова кістка; 25 — хребет; 26 — надвиростки плечової кістки; 27 — плечова кістка; 28 — грудина. Скелет складається з двох головних частин. Хребет, ребра, грудина і кістки черепа утворюють осьовий скелет. Кістки верхніх і нижніх кінцівок разом з ключицями, лопатками і тазом формують додатковий скелет.

Номер слайду 6

Скелет голови, або череп, складається з двох відділів:мозкового та лицьового (мал). До мозкового відділу черепа входятьнайбільші непарні кістки – потилична і лобова та парні – тім’яна і скронева. Через великий отвір потиличної кістки порожнина черепа з’єднується з каналом хребта. Кістки основи черепа мають дрібні отвори, крізь які проходять кровоносні судини і черепномозкові нерви. Скелет лицьового відділу черепа складається з 15 кісток, найбільшими з яких є парні виличні, верхньощелепні та непарна нижньощелепна кістки. Нижня щелепа – єдина рухома кістка черепа.тім’яна кісткапотилична кістка лобова кісткаскронева кісткавилична кістка верхньо щелепна кістка нижньощелепнакістка

Номер слайду 7

Скелет тулуба складається з хребта і грудної клітки. Хребет утворюють 33–34 хребці: 7 шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових хребців, що зрослися в одну кістку – крижі, і 4–5 куприкових хребців (мал). У процесі розвитку людини формуються чотири плавні вигини хребта, яких немає у тварин. Ці вигини сприяють збереженню рівноваги, пом’якшують поштовхи, яких зазнає тіло при ходінні, стрибках.шийний відділгрудний відділпоперековий відділкрижовий відділ куприковий відділ. Хребці різних відділів хребта мають відмінності у формі та розмірах. Їхні розміри збільшуються від шийного до оперекового відділу.

Номер слайду 8

Кожний (крім першого шийного) хребець має тіло, дугу і відростки (мал.). Найдовший остистий відросток відходить від середини дуги хребця назад. Між тілом хребця і його дугою є отвір. Отвори всіх хребців утворюють канал хребта, у якому міститься спинний мозок. остистийвідростокверхня дугахребтовий отвіртілошийний хребецьгрудний хребецьпоперековий хребецьверхня дугахребтовий отвірхребтовий отвірверхня дугатілотіло

Номер слайду 9

Другий шийний хребець – епістрофей – має зубоподібний відросток, який входить в отвір між дугами першого хребця. Навколо зубоподібного відростка обертається голова. Це місце хребта дуже вразливе щодо пошкодження. Перший шийний хребець, який називають атлантом, не має тіла і побудований з двох дуг.епістрофейатлант

Номер слайду 10

Грудна клітка утворена грудиною (грудинною кісткою), 12 парами ребер і грудними хребцями (мал. ). У зв’язку з вертикальним положенням людини її грудна клітка знизу розширена. Ребра – це плоскі дугоподібні кістки, їхні задні кінці рухомо з’єднані з хребцями грудного відділу хребта. Сім пар ребер (з 1ї по 7му) з’єднуються хрящами з грудиною; наступні три пари (8ма–10та) ребер, приєднуючисьсвоїм хрящем до хряща попереднього ребра, утворюють реберну дугу; останнідві пари (11та і 12та) ребер не доходять до дуги і вільно закінчуються в товщі м’язів черевної стінки. Такі з’єднання кісток грудної клітки дають змогузмінювати її об’єм під час дихання, що забезпечує вдих і видих.

Номер слайду 11

Скелет кінцівок складається зі скелета пояса і скелета вільних кінцівок. Пояс верхніх кінцівок включає в себе парні кістки трикутних лопаток (2)і з’єднаних з ними ключиць(1). На зовнішньому куті лопатки є заглибина (ямка), в яку входить головка плечової кістки, утворюючи плечовий суглоб. Скелет вільної верхньої кінцівки (руки) (мал. ) складається з трьохвідділів: плеча, передпліччя і кисті. Плече утворює, плечова кістка (3) що у верхній частині з’єднується з лопаткою, а в нижній – з кістками передпліччя, утворюючи ліктьовий суглоб. Передпліччя (4,5)складається з двохкісток: ліктьової(5) і променевої(4). З передпліччям з’єднується кисть, утворена кістками зап’ястка(6), п’ястка(7) та фалангами пальців.(8) Нижній кінець променевоїкістки утворює променезап’ястковий суглоб з трьома кістками верхньогоряду зап’ястка. Зап’ясток складається з двох рядів коротких дрібних кісток (їхвісім), до складу п’ястка входять п’ять довгих кісток (мал.). Фалангиутворюють скелет пальців. Перший, або великий, має дві фаланги, рештапальців – по три. Великий палець протиставлений іншим, що дає змогу людині виконувати дрібні і точні рухи.

Номер слайду 12

Пояс нижніх кінцівок утворюють парні тазові кістки(2) та крижова кістка(1)(мал. ). Спереду тазові кістки з’єднуються, утворюючи напівсуглоб, так зване лобкове зрощення, а ззаду (з крижовим відділом хребта) –малорухливийсуглоб. Завдяки прямоходінню таз у людини міцний і широкий. На кожній тазовій кістці є кульшова западина, до якої входить головка стегнової кістки, утворюючи кульшовий суглоб. У скелеті вільної нижньої кінцівки (ноги) виділяють стегно(3), гомілку(5,6) і стопу(7). Стегно складається з масивної стегнової кістки, гомілка – великогомілкової(6) та малогомілкової кісток(5) (мал.). Стопа утворена сімома короткими кістками передплесна, серед яких найбільшими є п’яткова та таранна кістки, п’ятьма довгими кістками плесна і кістками пальців (їх така сама кількість, як і в руці). Стопа має склепінчасту будову, що полегшує поштовхи під час ходіння, бігу, стрибків. До складу нижньої вільної кінцівки входить і надколінок(4) – невелика трикутна кістка.

Номер слайду 13

Це цікаво: У дитини близько 270 кісток, а у дорослого їх 206. це пояснюється тим, що з роками деякі кістки зростаються в одну. Після 40 років людина починає “рости вниз”. Кожні 10 років ріст зменшується на 1 см. За рахунок висихання хрящів у суглобах і хребті. Повітряний гімнаст Валентин Дикуль внаслідок падіння з висоти зламав хребет. Кілька років він пролежав у ліжку паралізованим. Згодом розробив власну гімнастику, завдяки якій не тільки зміг рухатись, але й повернувся до цирку силовим акробатом. Ним створений Центр реабілітації, де до активного життя повертаються інваліди з подібними травмами.

Номер слайду 14

Дякую за увагу! Якщо інформація була цікавою, поставте 12

pptx
Додано
9 березня 2021
Переглядів
9840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку