Буклет "МОВЛЕННЄВІ ІГРИ НА КУХНІ"

Про матеріал
Поради батькам: Мовленнєві ігри на кухні . Не секрет, що значну частину часу ви проводите на кухні. Постарайтеся використовувати його для спілкування з дитиною.
Перегляд файлу

фруМовленнєві ігри на кухні

Не секрет, що значну частину часу ви проводите на кухні. Постарайтеся використовувати його для спілкування з дитиною. Наприклад, Ви зайняті готуванням вечері. Малюк крутиться біля Вас. Запропонуйте йому перебрати горох, гречку або пшоно - тим цим він надасть Вам посильну допомогу і потренує свої пальчики. Адже розвиток пальців тісно пов'язаний  з розвитком мови дитини.

  • Нехай малюк відвернеться, а ви перемішайте ложкою в склянці, закрийте каструлю кришкою і т. д. Запропонуйте дитині відгадати, які предмети можуть видавати такі звуки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Разом з дитиною спробуйте приготувати незвичайну вечерю. У назві страв повинен бути звук «З». Що можна приготувати? Салат, сирники, морс, суп. Не плутайте тверді і м'які приголосні звуки! І якщо дитина скаже «оселедець», то похваліть його, але інтонацією дайте відчути різницю між звучанням твердого і м'якого звуку. За цим же принципом придумайте меню з назвами страв, де зустрічаються інші звуки.
  • Запропонуйте дитині прибрати або помити посуд, в назві якої звук «Ч» — чашки, чайник, а потім зі звуком «Л» — ложки, виделки, салатник і т. д.
  • Покажіть дитині свої покупки. Нехай він перерахує ті з них, у назві яких є звук «Р». Якщо дитина не може відповісти, запропонуйте навідні запитання:

Кар-р-р-топлю  або капусту?

Ар-р-р - буз або диню ?

Пер-р-рсики або банани?

Цибулю або огір-р-рки?

Помідор-р-ри або баклажани?

Давай шукати слова на кухні. А ось і кошик (коробочка, мішечок і т. д.), в яку ми їх будемо складати.

  • Які слова можна вийняти з борщу? Вінегрету? Кухонної шафи? Плити?..Почастуємо один одного «смачними» словами. Дитина називає «смачне» слово і «кладе» його вам на долоньку, а потім ви йому, і так до тих пір, поки не «з'їсте» все слова.

Можна пограти в «солодкі», «кислі», «солоні», «гіркі» слова.

  • Наші помічники Як одним словом назвати прилад, який варить каву (кавоварка), ріже овочі (овочерізка), меле каву (кофемолка), вичавлює сік (соковижималка), чистить картоплю (картофелечистка)?
  • фрукНа столі перед дитиною викладіть різноманітні продукти і продемонструйте, як можна, з'єднавши два продукти, отримати «новий».

Наприклад, вибираємо шоколад і печиво. Що виходить? Шоколадне печиво.

  • Продовжуємо роботу з шоколадом і печивом.

Що у тебе на десерт? (Шоколадне печиво.)

Прибрати печиво зі столу. А чого в тебе вже немає? (Шоколадного печива.)

Повертаєте печиво на стіл. Чому ти віддаєш перевагу? (Шоколадному печиву.) Чим ти любиш пригощати друзів? (Шоколадним печивом.)

фруктыПро що ти часто мрієш? (Про шоколадне печиво.)

  • Запитайте в дитини:

- Як ти вважаєш, що я буду готувати?

Дитина повинна відповісти приблизно так: - Я вважаю, що ти будеш готувати картопляне пюре, тому що ти почистила багато картоплі.

  • Для створення у дитини веселого настрою можна утворити пари з продуктів, що не поєднуються між собою, і попросити пояснити, наприклад, чи бувають вишневі котлети або апельсиновий суп.
  • Приготуємо сік (розвиток граматичної будови  мови)

Запитайте дитину, який сік виходить з яблук (яблучний), з груш - ...(грушевий), із слив - ..., з помідорів - ..., з вишні - ...і т. д.

І навпаки: апельсиновий сік з чого? І т. п

 

 

 

 

 

Підготувала:

 Вчитель – логопед

Синякова І.І.

 

Відділ освіти Добропільської міської ради ДНЗ №34 «Вуглик»

 

 

 

«Мовленнєві ігри на кухні»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Добропілля 2018р.

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Інкл
Додано
30 січня 2019
Переглядів
1199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку