Буклет з енергозбереження

Про матеріал
Конкурсна робота 2010 року. Сподіваємось, стане у нагоді при створенні сучасного агітаційного матеріалу з проблем глобального потепління та енергозбереження. Буклет містить наступну інформацію: причини та наслідки глобальної зміни клімату в Україні; внесок кожного в енергозбереження.
Перегляд файлу

Про майбутнє кожен з нас повинен піклуватись уже сьогодні!

images123Солнечная батарея 5Внесок кожного в енергозбереження:

  •      Теплоізоляція: вікна, двері, утеплення стін, стелі та ін.
  •      Енергозберігаючі прилади, лампи, повна загрузка пральної машини, кількості води у чайнику та ін.
  •      вльтернативноеВідновлюючі джерела енергії: перехід на опалення біомасою, нагрівання води сонячним колектором
  •      Придбання продуктів міського виробництва (менше викидів від їх транспортування)
  •      Використання упаковки.

1233771282_img151Який шлях ми з вами оберемо?…

Наслідки глобальної зміни клімату  в Україні

Існує два сценарія:

Перший

  •      Уряди країн приймуть угоду по продовженню Кіотського протоколу.
  •      Обов’язки країн будуть на такому рівні, щоб об’єми світових викидів

парникових газів почали знижуватися з 2015 року й скоротились вдвічі (у порівнянні з 2000 роком) до 2050 роком.

  •      При утримуванні потепління у межах 20С будуть негативні наслідки, але не катастрофічні.

Другий

  •      Викиди парникових газів будуть продовжуватись без обмежень.
  •      Екстремальні природні явища (шторми, сильні зливи, засухи та інші) почастішають.
  •      Кількість опадів зміниться:

Південь, Центр, Схід України:

   • літом зменшиться на 35-40%

   • взимку зменшиться на 20%

   • річне стікання річок до кінця сторіччя зможе зменшитись на 10-20%, а в південних та східних регіонах – до 50%.

  •       Наслідком буде дефіцит води для потреб населення, сільського господарства й промисловості.
  •       Переміщення флори і фауни в бік полюсів. Клімат південно-сходу набуде ознаків напівпустелі, а північні області набудуть ознаки степу.
  •       До кінця сторіччя до 50% флори буде під загрозою вимирання й знищення.
  •       Затоплення морських прибережних територій й ушкодження інфраструктури внаслідок підняття рівня Світового океану на 0,2-0,6 м до кінця сторіччя.
  •       В Україну почнуться міграції з територій, які стануть непридатними для проживання.
  •       Можливі зміни середньої температури взимку та влітку до кінця сторіччя:

Південь України:

• середня температура влітку +28…+300С (зараз +21…+230С)

• взимку +2…+50С (зараз -3…00С)

Центральна та Північна частина України:

середня температура влітку +24…+250С (зараз +18…+190С)

взимку +2…+40С (зараз -3…-50С).

 

 

 

дымящий заводСемимильними кроками до біди …

 

або…

2305963_9d0b1a86Best Wallpapers (2)

1nso

Напевно, багато хто помічав, як взимку серед «оголених» дерев раптом розквітає бузок або скрізь сухе листя в землі пробивається кульбаба, або під Новий рік на кущах з’являються бруньки. Явища, яких ще десять років тому не було, сьогодні стають нормою життя, не дивлячись на свою несвоєчасність та нетиповість.

Бердянск2007Причиною подібних змін у природі вчені й спеціалісти вважають зміну клімату на планеті. Достовірно встановлено, що середня температура повітря біля поверхні землі зростає практично у всіх регіонах світу. У зв’язку з цим в атмосфері відбувається перебудова глобальних процесів переносу тепла й вологи на всіх континентах, яка супроводжується різким почастішанням природних катаклізмів – засух й наводнень, тайфунів й смерчів, градобиттів, оповзней і т. д. За десять останніх років від стихійних лих у світі постраждало 2 мільярди людей, 622 тисячі загинули. При цьому число природних катаклізмів кожен рік зростає.

За останні роки підвищення температурного режиму сприяло підвищенню водності річок та рівня Каспійського моря. А у зв’язку з розтаванням криги піднявся рівень Світового океану.

Ледники 2мусор403Причиною глобального потепління, перш за все, в парникових газах. Наприклад, в нашому місті-Бердянську майже 121 тисяча мешканців, на яких приходиться близько 40 тисяч автомобілів. Величезну кількість вуглецю дають ці агрегати. Сміттєві купи дають метан – найміцніший парниковий газ. Цей список можна продовжувати довго. Тепло – це електромагнітне випромінювання, яке ми не бачимо. Натикаючись на молекули парникових газів, як промень світла на дзеркало, випромінювання відображається й знов повертається в атмосферу. Ні кисень, ні азот його не затримують. Через це розігрівається атмосфера, і як наслідок: тануть айсберги, гірні криги, підвищується рівень Світового океану, перебудовуються водні океанічні течії. Якщо до початку XX століття рівень Світового океану збільшувався приблизно на один сантиметр за 100 років, то зараз – на один сантиметр за десять років.

Останні роки й бердянці стали свідками активного «наступу» Азовського моря на сушу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміна температурного режиму в Бердянську

середньорічна температура повітря

t0                                                        12,50

12

                                  10,90             11,30

10               10,60     

       100

8

 

6

        1979-        1987-       1997-       2007       2008         р.р.

        1988         1996         2006  

Зміна рівня Азовського моря

середній рівень моря (см)

490_

                                                486

                               

480_                      480       

 

              474

470_

 

             1959-      1986-      1992-          р.р.

             1985       1996        2002

Максимальна кількість опадів у Бердянську випало у 1997 році (882мм),

мінімальна – у 1924 році (212мм).

 

Солнечные батареи25енергія вітру2Вже зараз вчені розмірковують над тим, як вплинути на процеси глобального потепління. Багато зусиль витрачається на заміну традиційних видів енергії, яка заснована на спаленні вуглецевої сировини, нетрадиційними, на виробництво сонячних батарей, вітряків, будівництво ПЕС (приливних електростанцій), ГЕС.

Побоювання, що зростання концентрації вуглецевого газу є головною причиною потепління, змусили політиків прийняти міжнародні угоди (Рамкова конвенція ООН про зміни клімату 1992 р. та Кіотський протокол 1999 р.) по скороченню темпів приросту викидів цього газу в атмосферу. Останній не був ратифікований  рядом країн, на які приходиться левина доля  викиду СО2. Україна приєдналася до Кіотського протоколу в лютому 2004 року.  18 березня 2009 року наша країна підписала договір з Японією про продаж 30 мільйонів одиниць своїх квот на викид вуглецевого газу: 15 млн. – у 2009 році та стільки ж – у 2010.

Від продажу квот Японії  в Україну повинно поступити близько 4 млрд. дол. До так званої «зеленої угоди» деякі підприємства вкладали власні кошти у енергозберігаючі проекти, й тепер їм перераховують еквівалент квот. У Запорізькій області замість використання газу активно впроваджуються альтернативні палива. У останні роки були побудовані соломоспалюючі теплогенератори у с. Полтавка Гуляйпільського району й с. Чкалово Приазовського району. А три олієекстракційних заводи – Запорізький, Мелітопольський та Пологовський – використовують як паливо лушпиння насіння соняшнику. У Бердянському районі планується перехід на транспорт, який працює на біопаливі. Наш район лідирує в Запорізькій області за площею, зайнятою рапсом, з якого виготовляють новий вигідний вид палива – рапсову олію. Зараз його здають як сировину.

Кошти, одержані від продажу квот Японії, уряд виділяє тільки під конкретні проекти. Серед проектів, що стосуються запорізьких тепломереж та заміни природного палива на альтернативні види, два проекти стосуються і Бердянська:

  •                   реконструкція котельної №22 з установкою теплових насосів. Власник проекту – ЗАТ «Бердянське підприємство теплових мереж».  Проект показаний та схвалений представниками японського боку;
  •                   впровадження теплового насосу у Бердянському морському торговому порті.

Бердянский портні викидам газівДо весни міська влада планує встановити на всіх вулицях Бердянська сміттєві контейнери для окремого збирання побутових відходів. Біля житлових будинків вже встановлені піраміди для пластикових пляшок. Поруч із полігоном ТПВ вже відведено 3га землі, куди звозиться сміття для попереднього сортування, звідки воно потім відправляється у Запоріжжя для кінцевого сортування. У Запоріжжі з 30 липня почала працювати сортувальна лінія. На Бердянському полігоні ТПВ працює одна сортувальна лінія, яку обслуговує 10-15 осіб.

З 2000 року 90% перевізників «перейшли» на газ метан. Таким чином, вони скоротили витрати на паливо й значно знизили кількість викидів у атмосферу. Із суспільного транспорту по місту на дизелі їздять тільки два автобуси «Еталон» та кілька мікроавтобусів. Старих автобусів типу Ікарусу або ЛАЗу, які працюють на дизелі й солярці, у нас уже нема. Колись планувалось побудувати у Бердянську тролейбусне депо. У новому Генеральному плані міста навіть позначені широкі центральні вулиці для можливого положення тролейбусних ліній. Але до цього ще далеко.

Верховною Радою України нашу державу проголошено зоною екологічного лиха. У червні 1991 року прийнято закон про охорону природного середовища, створено Міністерство охорони навколишнього середовища України, Академія наук розробила концепцію єдиної системи екологічного моніторингу України(СЕМ «Україна»). Отже, створено певну наукову, інформаційну та організаційну базу для екологічного порятунку України, але щодо конкретної роботи, то її непочатий край.

 

docx
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
1053
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку