Тема: Необхідність міжнародної взаємодії у справі охорони довкілля.

Про матеріал
Правова діяльність міжнародного співтовариства у сфері охорони навколишнього середовища на сучасному етапі здійснюється в рамках Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Ця програма була ухвалена в грудні 1972 р. на 27 сесії Генеральної асамблеї ООН. Відповідно до неї під егідою ООН засновані Рада керуючих Програмою, Фонд навколишнього середовища, Рада з координації природоохоронної діяльності організацій ООН.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Необхідність міжнародної взаємодії у справі охорони довкілля.

Номер слайду 2

Правова діяльність міжнародного співтовариства у сфері охорони навколишнього середовища на сучасному етапі здійснюється в рамках Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Номер слайду 3

Ця програма була ухвалена в грудні 1972 р. на 27 сесії Генеральної асамблеї ООН. Відповідно до неї під егідою ООН засновані Рада керуючих Програмою, Фонд навколишнього середовища, Рада з координації природоохоронної діяльності організацій ООН.

Номер слайду 4

Програма включає розділи:– "Населені пункти і життєве середовище";– "Здоров'я людини і чистота навколишнього середовища";– "Сухопутні екосистеми й управління ними";– "Навколишнє середовище і його розвиток";– "Океани";– "Міжнародне природоохоронне право";– "Енергія";– "Стихійні лиха";– "Підготовка кадрів у сфері охорони навколишнього середовища".

Номер слайду 5

Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) 1962 р. є документом глобального (універсального) значення. На розвиток цієї Програми ухвалена значна кількість міжнародних актів, у числі яких понад 200 багатосторонніх.

Номер слайду 6

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ В ЕКОЛОГІЧНІЙ СФЕРІМіжнародне співробітництво України в екологічній сфері визначається Основними напрямами державної екологічної політики, а також міжнародними та міждержавними договорами та угодами.

Номер слайду 7

Розв'язання сучасних екологічних проблем в Україні можливе лише в умовах широкого й активного міжнародного співробітництва всіх країн у цій сфері. Це зумовлено насамперед такими обставинами:– глобальним характером екологічних проблем;– транскордонним характером забруднення навколишнього середовища;– міжнародними зобов'язаннями України щодо охорони навколишнього природного середовища;– необхідністю міжнародного обміну досвідом і технологіями, можливістю залучення іноземних інвестицій.

Номер слайду 8

Україна є учасником понад 20 міжнародних конвенцій та двосторонніх угод, пов'язаних з охороною навколишнього природного середовища. Міжнародні зобов'язання України щодо навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки випливають з положень вже ратифікованих а також тих, що знаходяться в стадії розгляду конвенцій та угод.

Номер слайду 9

Виконання Україною зобов'язань, що випливають із зазначених багатосторонніх угод, потребує приведення внутрішнього законодавства у відповідність з нормами міжнародного права й урахування існуючої міжнародної практики під час розроблення нових законодавчих актів.

Номер слайду 10

Поряд з виконанням зобов'язань України, що випливають із багатосторонніх договорів у галузі охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпеки, в перспективі має важливе значення подальше розширення міжнародного співробітництва за такими напрямами:

Номер слайду 11

– співробітництво з міжнародними організаціями системи ООН у галузі охорони навколишнього природного середовища, серед яких можна назвати:1) ЮНЕП – програму ООН щодо навколишнього середовища;2) ЄЕК ООН – Європейську Економічну комісію ООН;3) ПРООН – Програму розвитку ООН;4) МАГАТЕ – Міжнародне агентство з атомної енергетики ООН;5) ФАО – Організацію з продовольства й сільського господарства;6) Центр ООН по населених пунктах;7) Комісію сталого розвитку;8) Глобальний екологічний фонд та ін.;

Номер слайду 12

– участь у регіональних природоохоронних заходах (Чорне море, Дунай, Карпати, Донбас та ін.);– участь у міжнародних програмах ліквідації наслідків Чорнобильської аварії (проблеми відходів, перенесення забруднень повітряними і водними потоками та ін.).

Номер слайду 13

Беручи участь у міжнародному співробітництві, Україна отримує допомогу в галузі охорони навколишнього природного середовища від міжнародного співтовариства.

Номер слайду 14

Необхідно зазначити, що кількість фінансових ресурсів, які виділяються в Україні на охорону навколишнього середовища, відрізняє її від багатьох розвинених держав і, навіть, від деяких країн Центральної та Східної Європи. Це пов'язано з пізнім усвідомленням необхідності та вигідності інвестицій в охорону навколишнього середовища.

Номер слайду 15

Втім, саме це дає змогу Україні розраховувати на міжнародне співробітництво і можливість отримання фінансової допомоги. Інтерес може становити доступ до ринку з метою залучення екологічно чистих технологій та обладнання для захисту навколишнього природного середовища України.

Номер слайду 16

Інтеграція незалежної України у світове співтовариство уможливила безпосередньо міжнародну економічну, технічну та експертну допомогу. Головними її напрямами є:– гранти (безоплатна допомога) та в майбутньому можливі кредити Програми розвитку ООН, Програми охорони навколишнього природного середовища. Перші гранти було спрямовано на збереження біорізноманіття (дельта Дунаю та Східні Карпати), а також регіонально важливий проект – захист Чорного моря від забруднення;– допомога ЄС в рамках технічної допомоги країнам СНД (TACІS), хоча проблеми охорони навколишнього природного середовища не належать до пріоритетних програм TACІS;– міжнародна допомога окремих розвинених країн (США, Канади, Нідерландів, Німеччини, Данії, Великої Британії) як у рамках багатосторонніх програм, так і на підставі двосторонніх угод.

Номер слайду 17

Міжнародна допомога насамперед повинна використовуватися згідно з внутрішніми регіональними пріоритетами для розв'язання проблем Дніпра та інших річок України, проблем якості питної води, проблем Донецько-придніпровського регіону, Полісся, Чорного та Азовського морів, ліквідації наслідків Чорнобильської аварії тощо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Макаренко Надія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
23859
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку