БУЛЬБОПЛОДИ: ТОВАРОЗНАВЧО-ТЕХНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА, МЕХАНІЧНА КУЛІНАРНА ОБРОБКА І НАРІЗУВАННЯ

Про матеріал
Презентація на тему "БУЛЬБОПЛОДИ: ТОВАРОЗНАВЧО-ТЕХНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА, МЕХАНІЧНА КУЛІНАРНА ОБРОБКА І НАРІЗУВАННЯ" Автор: Шевцов Іван Миколайович, майстер виробничого навчання Полтавського професійного ліцею
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БУЛЬБОПЛОДИ: ТОВАРОЗНАВЧО-ТЕХНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА, МЕХАНІЧНА КУЛІНАРНА ОБРОБКА І НАРІЗУВАННЯ

Номер слайду 2

Бульбоплоди — це овочі, в яких у їжу використовують підземне стебло.

Номер слайду 3

Картопля Поперечний розріз бульби картоплі: 1 — шкірочка; 2 — кора; 3 — камбіальне кільце; 4 — зовнішня серцевина; 5 — внутрішня серцевина

Номер слайду 4

Хімічний склад картоплі:вода - 70-87%;цукри - 0,5-1,3%;крохмаль - 10-25%;азотисті речовини – 1,5-3%;мінеральні речовини – 0,5-2%;пектинові речовини – 0,1-0,6%;клітковина – 0,2-3,5%;білок (туберин) – 0,7-2,6%. Сорти картоплі:столові;універсальні;технічні;кормові.

Номер слайду 5

Батат (солодка картполя)

Номер слайду 6

Топінамбур (земляна груша)

Номер слайду 7

Форми нарізування картоплі і її кулінарне використання

Номер слайду 8

4 5 6 Прості форми нарізування картоплі: 1 — соломка; 2 — брусочки; З — кубики; 4 — кружальця; 5 — часточки; 6 — скибочки. Прості форми нарізування картоплі

Номер слайду 9

Соломка. Бульби сирої картоплі нарізують на тонкі пластинки завтовшки 0,2 см, які складають одна на одну і шаткують упоперек на смужки завтовшки 4-5 см (к.п. 0,2*0,2 см). Використовують для смаження у фритюрі на гарнір для порційних страв з м’яса і філе птиці.

Номер слайду 10

Брусочки. Бульби сирої картоплі нарізують на пластинки завтовшки 0,7-1 см і розрізують на брусочки завтовшки 3-4 см. Використовують для смаження (основним способом і у фритюрі) на гарнір для порційних страв з м’яса і риби, для приготування борщів (крім селянського, полтавського), юшок з макаронними виробами, розсольників.

Номер слайду 11

Кубики. Картоплю спочатку нарізують на пластинки, пластинки на брусочки, а брусочки – на кубики. Розміри кубиків: великий (2-,25 см), середній (1-1,5 см) і дрібний (0,3-0,5 см). Велику використовують для приготування юшок картопляних, борщів селянського і полтавського, для тушкування; середній – для тушкування; дрібний – варену картоплю для салатів, гарнірів до холодних страв.

Номер слайду 12

Часточки. Бульби сирої картоплі середнього розміру розрізують уздовж на чотири або шість частин. Використовують для приготування супів, тушкування, смаження основним способом і у фритюрі.

Номер слайду 13

Скибочки. Бульби сирої або вареної картоплі спочатку розрізують уздовж на часточки або брусочки, потім шаткують упоперек на скибочки: великі (завдовжки 2,5-3 см, завтовшки 0,2-0,3 см), середні (завдовжки 1-1,5 см, завтовшки 0,2-0,3 см). Використовують великі сирі для смаження, варені – для приготування запечених страв з м’яса і риби, середні варені – для салатів.

Номер слайду 14

Кружальця. Бульби сирої або вареної картоплі надають форму циліндра діаметром 2-3 см, потім нарізують упоперек завтовшки 0,2-0,3 см. Використовують сиру для смаження основним способом і у фритюрі; варену – для приготування запечених страв з риби і м’яса.

pptx
Додано
15 листопада 2020
Переглядів
2046
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку