Чарівність і могутність слова

Про матеріал
Мета - навчити школярів правильно володіти рідною мовою, доцільно підбирати слова, лексику для спілкування, цінувати усне й писемне мовлення. Бути уважними в спілкуванні, дотримуватися культури мовлення, етичних норм. Цінувати поезію як вид мистецтва, бути душевно багатими, уміти підтримувати співрозмовника, допомагати йому. Любити, знати й цінувати українську мову.
Перегляд файлу

                                   Чарівність і могутність слова

      Кожній державі, кожному народові властива своя рідна мова. Вона є символом незалежності й автономії країни.  З дитинства рідна матуся навчає нас слухати, а потім - розмовляти, читати українською. Ми слухаємо й засинаємо під чудову, неповторну мелодію нашої колискової. Наша мова – це символ сили, хоробрості, могутності  козацької нації. Історія народу налічує сотні випадків і зазіхань на українську. Нам доводилось неодноразово виборювати право на власну мову, рідне слово. Як бачимо, праця була не марною. Наразі ми вільно спілкуємося українською, розвиваємо й популяризуємо чарівні простори мовлення. Використовуємо й розширюємо щодня, коли щиро бажаємо «Доброго ранку!» чи «Гарного дня!» Саме з допомогою української висловлюємо власні  почуття й емоції, спілкуємося про ніжність, відданість, кохання, порозуміння, турботи, клопоти, щастя…

        Адже водночас саме словами ми ранимо людей найбільше й найболючіше. Згадаймо прислів’я: «Слово – не горобець, вилетить – не спіймаєш». У ньому прихована та тонка межа, мораль про те, що іноді саме наші слова можуть завдати болю людині  в тій же мірі, як і  ощасливити її. Навіть не знаючи того, одним випадково сказаним словом чи фразою імовірно образити найдорожчу для серця душу. Так, існують вибачення, слова каяття, але й вони не завжди є рятівними в таких ситуаціях. Тож кожному з нас варто пам’ятати довіку,  що кожне наше слово може  мати як позитивний, так і негативний вплив на людину.

        Як бачимо, дивовижна це річ – слово. Не просто набір літер, із яких можна скласти  речення, фразу, поезію чи оповідання. Це чарівний ключ, який відкриває перед нами величезний світ можливостей та здійснення див і бажань. Чарівність слова полягає в тому, що воно втілює в життя людську уяву й фантазію, допомагає перенестися в минуле чи майбутнє, в інші країни, у реальний або вигаданий світ.  Слово має могутню силу, воно впливає на життя  людини.  Слова бувають добрими і злими, правдивими чи брехливими. Коли ми впадаємо у відчай, нам допомагають дружні слова підтримки знову встати на ноги, змусити себе рухатися вперед  і не опускати руки. Здається, ти не зробив зовсім нічого, тільки сказав кілька слів, підтримав людину, вона повірила в тяжку для неї годину; підтримка була вчасною.  Підтримка була необхідною, вчасною, це – головне.             

         Ми переконалися: слово – це чарівний і могутній інструмент, який потребує вчасного, умілого й відповідального застосування. Адже ми – це наші думки, наші слова та вчинки. Поміркуймо, якими ми хочемо бути: звичайними чи чарівними, сильними чи слабкими, щедрими чи скупими?  Краса і сила починаються з людини. Пам’ятаймо правильні й влучні слова поетеси Ліни Костенко: «Люди, будьмо взаємно красивими!»

         Поезія – це мистецтво, що відтворює життя, вірує у правду й любов, радощі та страждання, зустрічі й розлуки, тому вона, поезія – житиме вічно! У житті все починається з чогось: річечка зі струмочка, дерево із коріння. Так і в поезії. Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Олесандр Олесь, Дмитро Павличко, Володимир Сосюра, Борис Олійник, Іван Драч, Микола Вінграновський,  Василь Стус,  Ліна Костенко… – ці імена входять у наше життя з дитинства й залишаться з нами до кінця. Кожний знаходить у них щось своє, близьке й зрозуміле. Хай живе поезія!

docx
До підручника
Українська мова (академічний, профільний рівень) 11 клас (Шелехова Г.Т., Бондаренко Н.В., Новосьолова В.І.)
Додано
31 липня
Переглядів
101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку