«Чергування голосних звуків [і] з [о], [е] в іменниках жіночого та чоловічого роду»

Про матеріал
«Чергування голосних звуків [і] з [о], [е] в іменниках жіночого та чоловічого роду» (дистанційне навчання).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Чергування голосних звуків [і] з [о], [е] в іменниках жіночого та чоловічого роду»

Номер слайду 2

Пригадайте! Повторення з теми «Іменник» (усно)

Номер слайду 3

Що таке іменник? Чому іменники відповідають на питання хто? що? Які роди мають іменники? Частина мови, яка називає предмет або особу. Іменники можуть бути назвами істот (хто?)мати, батько, і неістот (що?) парта, вікно. Чоловічий (хлопчик), жіночий (зірка), середній (небо).

Номер слайду 4

Які числа мають іменники? Скільки відмінків мають іменники? Пригадай їх. Однина (земля, каштан), множина (землі, каштани).

Номер слайду 5

Працюємо в зошиті! Будьте уважними! Не забудьте пропустити 2 рядки від попередньої роботи!

Номер слайду 6

Тринадцяте січня Класна робота І і І і іі ін ні іп рі іг Осінь багата (сніп), а зима … (пиріг). 2. Н. в. осінь Р. в. Д. в. З. в О. в. М .в. Кл. в. Запишіть хвилинку каліграфії: Прочитайте прислів’я. Поставте питання до слів у дужках. Спишіть прислів’я, розкриваючи дужки: Які питання поставили до слів «сніп, пиріг»? Якого роду ці слова? Що змінилося у словах? Зверніть увагу на слово «осінь». Провідміняйте його та позначте закінчення: Що змінилося у слові? У яких відмінках? Довідкове бюро: Сніп ― колоски жита чи пшениці, з’язані в пучок.

Номер слайду 7

Зверніть увагу! Сьогодні ми поговоримо про іменники ж. р. та ч. р., у яких відбулося чергування голосних звуків. Пригадайте! На попередній уроках ми вже розглядали такі чергування: Вони відбуваються в корені слів: Піч – печі, ніч- ночі.

Номер слайду 8

Відмінки Чоловічій рід Жіночий рід Н. в. Р. в. Д. в. З. в. О. в. М. в. Кл. в. Папір , стіл паперу , столу паперу , столу папір , стіл папером, столом на папері ,на столі папере ,столе Ніч , радість ночі , радості ночі , радості ніч ,радість ніччю , радістю у ночі , у радості ноче , радосте У яких відмінках можна побачити чергування голосних?

Номер слайду 9

Працюємо в зошиті самостійно! Відкрийте підручники на с. 76-77 впр. 122. Прочитайте текст. Випишіть виділені іменники за зразком: 3. Осінь (ж.р.) – осені (Р.в.), північ ….

Номер слайду 10

Знати правила. Впр. 123 с. 78 (списати перші 5 речень, розкриваючи дужки, надписати відмінок над підкресленими іменниками).

Номер слайду 11

ppt
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
3515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку