Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин, Як тяжко, як тужно моєму народу болить!

Про матеріал
В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогадів, які пронизують серце гострим болем. Одна з них 26 квітня, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Захід виховує почуття відповідальності за своє здоров'я та життя.
Перегляд файлу

Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин,

Як тяжко, як тужно моєму народу болить!

 

Сцена прибрана до теми виступу.

Під звуки музики двоє учнів у темному одязі запалюють свічку біля ікони.

Ведуча:

Чорнобильський вітер по душах мете,

Чорнобильський пил на роки опадає,

Годинник життя безупинно іде…

Лиш пам'ять, лиш пам'ять усе пам’ятає.

Ведуча:

   Чорнобиль…Сьогодні це слово знає увесь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять, це наш нестерпний біль.

Не можна про це не казати

Мовляв, це було вже давно

Перед очима батько і мати,

І Україна, і Дніпро

Не можна ні про що мовчати

Горить тривогою чоло.

Вчитель.

    Дорогі діти, шановні гості, вчителі! Сьогодні ми проведемо годину пам’яті  про трагедію Чорнобиля. Спробуємо перенестись на 37  років назад. Вас, сьогоднішніх присутніх, тоді ще й на світі не було. Для вас це історія далека і невідана…

    Чи доводилось вам бачити землю, на якій ніхто не живе?

     Хоча ще квітнуть і родять сади, ніхто не споживає тих гірких плодів, не йде до лісу за його цілющими дарами. Біда причаїлася скрізь: у грунті,  у воді, у повітрі, у їжі. Поля і луки, ліси і озера, річки і ставки Чорнобильщини тяжко уражені невидимою чорною хворобою. Пам’ятаймо, що зараз війна в Україні. Вороги вже були на Чорнобильській АЕС, але змушені були її залишити. Є небезпека на Запоріжській АЕС, що в Енергодарі. Загроза третьої світової війни, яка стане ядерною, вже постала перед людством.

Сьогодні всі держави повинні уникати будь-яких дій, які можуть призвести до ескалації, повинні діяти разом, аби зупинити потенційну ядерну загрозу від країни-агресора росії. Сьогодні ризик застосування ядерної зброї вищий, ніж будь-коли від моменту «холодної війни». Агресор не може перемогти нас на полі бою, тому може використати ядерну зброю. Науковці пояснюють, що наслідки від удару сучасною ядерною зброєю можуть бути порівняно менші, ніж у випадку з Чорнобилем. Однак, вони будуть дуже руйнівними.

Ніхто не знає, що чекає світ після ядерної війни. Краще не перевіряти. Дай, Бог, щоб Чорнобиль не повторився знову.

Інформація від вчителя фізики.

 

Ядерний вибух: алгоритм дій на випадок небезпеки.

Що таке ядерний вибух? Це некерований процес вивільнення великої кількості теплової і променевої енергії, для якого є характерними руйнівна хвиля та широке розсіювання радіоактивного матеріалу, що може забруднити повітря, воду та поверхню землі.

Як можна підготуватися до ядерного вибуху?

 

Укриття

Передусім дізнайтеся, де розташовані найближчі укриття у місцях, де ви найчастіше перебуваєте – біля будинку, роботи тощо. На випадок, якщо надзвичайна ситуація станеться, коли ви перебуватимете у дорозі, визначте об’єкти, які можуть слугувати надійним закритим укриттям на маршруті, яким ви пересуваєтеся найчастіше. 

Зважайте на те, що деякі типи будівель захищають людей краще, ніж інші. Зокрема, щільні матеріали, як-от цегла і цемент, краще перешкоджають проникненню радіації, ніж дерево, гіпсокартон і тонкий листовий метал.

 

 

Крім того, зони всередині будівлі, такі як туалети та сходові клітини, розташовані далі від місця осідання радіоактивних опадів, захищають краще, ніж ті, що розташовані поблизу дахів, вікон і зовнішніх стін.

Тож надійним укриттям можуть слугувати:

  • багатоповерхові цегляні або бетонні конструкції,
  • центральні приміщення великих офісних будівель, багатоповерхових торгових центрів,
  • підвали, тунелі, метро та інші підземні зони.

Погані укриття:

  • відкриті майданчики,
  • автомобілі та інші транспортні засоби,
  • мобільні або одноповерхові дерев’яно-каркасні будинки,
  • торгові центри та інші одноповерхові легкі конструкції.

 

Що потрібно мати із собою на випадок ядерного вибуху?

Рюкзак із речами у місцях, які ви часто відвідуєте.

Також варто мати зібраним набір базових речей, продуктів та медикаментів. Словом – "тривожну валізку". Що до неї покласти:

  • вода у пляшках, 
  • герметично (!) запаковані продукти тривалого зберігання (наприклад, консерви),
  • респіратори (FFP2, FFP3), 
  • ліхтарик і запасні батарейки, 
  • копії та оригінали важливих документів, міцні сміттєві пакети. 

Розрахуйте необхідні запаси, яких вистачить членам сім'ї щонайменше на 24 години, однак бажано мати запаси на 3 дні. Якщо ви маєте домашніх тварин, подбайте про воду і корм для них.  

Бажано залишити рюкзаки з речами першої необхідності у місцях, які ви часто відвідуєте і потенційно можете застати надзвичайну ситуацію.

Також завчасно купіть в аптеці калій йодид, однак НЕ вживайте його "для профілактики". Якщо є змога – придбайте дозиметр. Внаслідок електромагнітного імпульсу за декілька кілометрів від епіцентру вибуху може бути пошкоджена електроніка, через що зникне мобільний зв’язок та інтернет. Єдиним джерелом інформації може слугувати радіо, тож запасіться радіоприймачем на батарейках. 

Аби попередити проникнення радіоактивного повітря і герметизувати будинок/квартиру, заклейте скотчем усі щілини на вікнах.

МОЗ наголошує, що вдома необхідно мати про запас:

  • скотч, плівку, щільну тканину, якими можна ущільнювати вікна й двері;
  • засоби гігієни – мило, шампунь;
  • пластикові герметичні пакети для брудних речей;
  • змінний одяг та взуття;
  • їжу та воду, які слід зберігати у герметичних контейнерах/пляшках;
  • лікарські засоби, особливо у разі наявності хронічних захворювань. 

Також варто заздалегідь скласти сімейний план дій на найближчі 24-72 години на випадок лиха.

Що робити, якщо стався ядерний вибух?

Якщо ви дістали попередження про неминучу загрозу вибуху, негайно сховайтеся до найближчої будівлі та відійдіть від вікон. Це допоможе захиститися від самого вибуху, високих температур і радіації.

Якщо у момент вибуху ви перебуваєте назовні, сховайтеся від вибухової хвилі за будь-чим, що може забезпечити бодай якийсь захист.

Також пам'ятайте:

  • не дивіться на спалах або вогняну кулю – вони можуть засліпити;
  • після того, як ви сховалися за захисну споруду, ляжте на землю і накрийте голову, щоб попередити можливі опіки;
  • якщо ви не можете одразу потрапити всередину будівлі, прикрийте рот і ніс маскою, тканиною або рушником. Це може допомогти зменшити кількість потенційно шкідливих частинок, які ви вдихаєте;
  • сховайтеся якомога швидше, навіть якщо ви знаходитеся декілька кілометрів від точки вибуху, адже радіоактивні опади можуть розноситися вітром.

Якщо ви перебуваєте всередині транспортного засобу, зупиніться у безпечному місці та не виходьте назовні; швидко пригніться, не дивіться на вибух. Після того, як мине ударна хвиля, сховайтеся у найближчій будівлі, а найкраще в підземному укритті для захисту від можливих радіоактивних опадів. На це у вас буде орієнтовно 10 хвилин.

Якщо є можливість – зайдіть якнайглибше у підземне укриття.

Якщо ви перебуваєте вдома – щільно зачиніть вікна, вимкніть вентилятори, кондиціонери та опалювальні прилади з примусовою подачею повітря, яке надходять ззовні; закрийте камінні заслінки тощо.

 

 

Щойно ви опинилися в укритті:

  • зніміть із себе брудний одяг і складіть його в поліетиленовий пакет, окремо від незаражених предметів;
  • якщо є змога, помийте милом і водою відкриті ділянки шкіри, нігті та волосся;
  • якщо немає можливості помитися, протріть серветкою або змоченою чистою тканиною відкриті ділянки шкіри та волосся;
  • обробіть опіки та поранення, якщо вони є, та перевдягніться у чистий одяг;
  • не торкайтеся очей, носа та рота без нагальної потреби;
  • прикривайте органи дихання маскою, респіратором, марлевою пов’язкою або чистою тканиною.

Якщо ви опинилися в укритті з іншими людьми, намагайтеся триматися на відстані близько двох метрів з тими, хто не є членами вашої родини.

Стежте за новинами для отримання актуальних вказівок від представників місцевої влади та Державної служби з надзвичайних ситуацій. Якщо вам радять залишати зону вибуху, уважно стежте за інформацією про маршрути, укриття і процедури виїзду.

Якщо ви залишили зону вибуху, не повертайтеся туди, доки представники місцевої влади не повідомлять, що це безпечно.

Якщо ви застали ядерний вибух вдома, ущільніть вікна та двері, вимкніть зовнішні системи вентиляції чи обігріву, щоб зменшити ризик потрапляння радіоактивного повітря з вулиці. Якщо ви маєте домашніх тварин, тримайте їх поруч і не випускайте на вулицю.

Якщо можливо:

  • залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей,
  • зачиняйте вікна та двері,
  • ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо),
  • вимикайте системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у вашому будинку.

Коли можна покинути укриття?

"Через 24 години перебування в укритті у 10 разів зменшується радіоактивне забруднення. На цей час і треба орієнтуватися".

Проте покидати безпечне місце варто лише після офіційних вказівок від місцевої влади.

Пам'ятайте: чим довше ви перебуваєте в укритті, тим меншу кількість радіації ви отримаєте. Кожен повинен перебувати в укритті протягом першої години після вибуху, коли рівень радіації є найнебезпечнішим. Потім:

  • якщо ви перебуваєте в поганому укритті, а поблизу є краще, зачекайте принаймні 1 годину, перш ніж перейти туди. Потенційне радіаційне опромінення зменшується на 55% протягом першої години після детонації, додають фахівці.
  • якщо ви перебуваєте в хорошому укритті, залишайтеся в ньому щонайменше один день, а потім чекайте вказівок від влади щодо часу виходу. У першу добу після ядерного вибуху потенційне радіаційне опромінення зменшується на 80%.

Коли потрібно пити калій йодид?

Єдиним препаратом, який використовують для профілактики у разі радіаційної аварії є таблетований калій йодид, але не йодні розчини, наголошують у МОЗ.

Проте не можна вживати калій йодид самовільно, не за призначенням.  Цей препарат захищає лише щитоподібну залозу і приймати його можна тільки після відповідної вказівки від влади.  

"Ядерна зброя має доволі невеликий радіус ураження порівняно з аварією на АЕС. Ви точно дізнаєтеся, коли вам треба його пити. Якщо достовірної інформації немає, то краще не пити. Йодид калію захищає лише щитоподібну залозу.

Калій йодид заповнює щитоподібну залозу стабільним йодом, тож радіоактивний йод із викиду не поглинається. Разова доза йодиду калію захищає тільки щитоподібну залозу впродовж 24 годин.

Як правильно приймати йодид калію у разi потреби:

  • дітям до 1 місяця – 16 мг;
  • дітям від 1 місяця до 3 років – 32 мг;
  • дітям від 3 до 12 років –  62,5 мг;
  • підліткам 13-18 років, дорослим до 40 років, вагітним та матерям, які годують груддю – 125 мг.

Дорослим після 40 років МОЗ не рекомендує вживати йодид калію, оскільки у цьому віці щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод. Проте, якщо жінка у віці 40 років вагітна або годує дитину грудьми – їй варто прийняти дозу йоду, аби захистити себе і дитину. Бо під час вагітності та лактації щитоподібна залоза жінок активніша і може поглинати більше радіоактивного йоду.

 

Ведуча:

То дзвонять дзвони не Хатині,

Де слід лишила та війна,

Це стогнуть села України,

Де мирний атом нас дістав.

Він впав смертельною росою

На рай дібров,

На зелень трав,

Своєю чорною косою

Провів по розмаїттю барв.

І попелом покрились села

І згинуло усе живе.

Пропали усмішки веселі,

Замовкло птаство лісове.

Лиш на отруєній землі

Небачена розкрилась квітка –

На допомогу крик німий

Між попелом остання іскра.

Запала тиша.

Перегляд фільму про Чорнобиль.

 

 

 

Ведуча:

  Зараз в  Україні проживає близько трьох мільйонів потерпілих від  аварії на ЧАЕС. Ця цифра  з кожним днем зростає. Серед них 96 тисяч дітей чорнобильського лиха.

Пісня про Чорнобиль

Ведуча:

   Надовго ввійшла в життя людей Чорнобильська трагедія. Скільки людей померли, скільки стали каліками, а скільки ще народяться… А які муки терплять матері, коли моляться біля лікарняного ліжка своєї дитини.

 (звучить стукіт серця)

Ведуча:

Мамо, почуй мене мамо,

Бачиш, що я помираю,

Мамо, врятуй мене мамо,

Мамо, врятуй я благаю.

                     Ненечко, якби ти знала

                     Як мені хочеться жити,

                    Світ я не бачила мамо,

                      Але йо8го полюбила.

Матінко, горлице рідна

Що у Чорнобилі сталось?

Мамо, чому я хворію?

Чого ти плачеш ночами?

                         Мамо, невже не зумію

                         Батька обняти руками?

                         Ненько, чого ти ридаєш?

                          Мамо, невже помираю?

Як помогти, ти не знаєш?

Мамо, не хочу до раю,

Хочу я бути з тобою,

Жити, радіти так само,

А не вплітатись журбою

В коси твої, моя мамо.

(лунає запис дзвонів і під дзвін далі продовжує ведуча)

Ведуча:

    Б’ють тривожним набатом дзвони Чорнобиля… Вони  нагадують: «Пам’ятайте!  Хай не повториться !Хай земля зацвітає на весні пишним буйством кольорів, хай пнуться до сонця трави, хай повертаються з чужини журавлі. Хай кожен новий день сповнює ваші серця миром, спокоєм. Пам’ятаймо!»

 

(звучить запис «Аве Марія»)

Ведуча:

Пречиста Діво!  Матір Пресвятая!

Спаси і сохрани велику землю!

Святую вільну Україну!

Її народ, синів її і дочок!

Дай щастя їм, дай волі, дай свободи!

Благослови на труд, на злагоду, на мир!

Вчитель.

    А на закінчення хочу всім побажати:

Ростіть в добрі, ростіть щасливі,

Дівчата  будуть нехай  вродливі,

А хлопці – сильні та могутні,

А ті події незабутні

Хай не тривожать більше нас!

Хай кане зло в безодню, в час!

 

Дякуємо за увагу.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Виховна робота
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
До уроку
Допоміжні матеріали
Додано
2 червня 2023
Переглядів
224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку