Чим я можу допомогти іншим людям та бути корисним/корисною в громаді?

Про матеріал
Чим я можу допомогти іншим людям та бути корисним/корисною в громаді? Доброчинність, милосердя, меценатство. Сусідська допомога (толока). Волонтерська допомога. До підручника Культура добросусідства. 6 клас. Араджионі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чим я можу допомогти іншим людям та бути корисним/корисною в громаді?

Номер слайду 2

Під час нашої зустрічі ти:дізнаєшся, чим толока відрізняється від волонтерства;поміркуєш над тим, хто і як допомагає іншим людям;визначиш, чим саме ти можеш бути корисним / корисною в громаді. ОЧІКУВАННЯ

Номер слайду 3

Толока — колективна взаємодопомога членів громади чи сусідів, яка надається за частування або безкоштовно. Милосердя — це бажання допомогти кожному або кожній, хто має в цьому потребу.. СЛОВНИЧОКБлагодійність або доброчинність — безкорисливе надання допомоги тим, хто її потребує. Меценат — це людина з досить великими статками, яка допомагає своїми грошима підтримувати розвиток культури, освіти, науки та мистецтва. Волонтер - людина, яка добровільно надає безоплатну допомогу людям, які потребують особливої підтримки та соціального захисту, або державі, некомерційній чи громадській організації.

Номер слайду 4

1. Дай відповіді на запитання.• Чи знаєш ти щось про сусідську взаємодопомогу? У якому разі і коли її надавали?• Як вона називалася у твоїй культурі або у твоєму регіоні?• Чим ти сам / сама колись допоміг / допомогла своїм сусідам?А що таке толока і чим вона відрізняється від волонтерства?

Номер слайду 5

1) Найкраща допомога —2) Без доброго діла3) Взаємодопомога й бідних4) Толокою все5) Добре підхоплена ноша —6) Без толоки ні хати не зробиш,7) Гуртом робити —8) З громади по крихті —9) Хто допомагає іншим —а) як із гори бігти. (Українське)б) допомагає собі. (Японське)в) вже пів ноші. (Німецьке)г) ні сіна не скосиш. (Українське)д) не дасть користі й віра. (Грецьке)е) голодному пиріг. (Українське)є) це швидка і вчасна. (Арабське)ж) зробить багатими. (Китайське)з) швидко. (Кримськотатарське)3. З'єднай частини прислів'їв та приказок про допомогу з різних куточків світу. Розкажи, як ти їх розумієш.

Номер слайду 6

1) Найкраща допомога —2) Без доброго діла3) Взаємодопомога й бідних4) Толокою все5) Добре підхоплена ноша —6) Без толоки ні хати не зробиш,7) Гуртом робити —8) З громади по крихті —9) Хто допомагає іншим —є) це швидка і вчасна. (Арабське)д) не дасть користі й віра. (Грецьке)ж) зробить багатими. (Китайське)з) швидко. (Кримськотатарське)в) вже пів ноші. (Німецьке)г) ні сіна не скосиш. (Українське)а) як із гори бігти. (Українське)е) голодному пиріг. (Українське)б) допомагає собі. (Японське)

Номер слайду 7

4. Розгадай ребуси. Обговори, що означають слова-відгадки. Волонтер Благодійник

Номер слайду 8

6. Сьогодні ми часто чуємо про внесок волонтерів у діяльність громад та допомогу країні в непрості часи. Вони віддають свій час, енергію для вирішення проблем громади. Як ти думаєш, чому люди стають волонтерами? Вибери три найважливіші, на твою думку, причини, чому люди стають волонтерами, та поділися своїми міркуваннями з однокласниками та однокласницями. За бажанням можеш сам / сама доповнити цей список можливих причин. Що ти сам сказав би / сама сказала б другові чи подрузі, щоб переконати його / її стати волонтером / волонтеркою?• Щоб круто виглядати перед друзями.• Щоб допомогти місцевій спільноті.• Щоб заробити грошей.• Щоб почуватися частиною команди.• Щоб було чим зайнятися у вільний час.• Щоб мати гарний запис у резюме.• Щоб підготуватися до професії в майбутньому.

Номер слайду 9

7. Якби ти мав / мала 5000 грн для благодійності, що ти вибрав би / вибрала б? Можеш за бажанням додати свій варіант. У зошиті напиши та обґрунтуй дві причини, чому ти вибрав / вибрала саме цей вид благодійності. Притулок для тварин. Притулок для безхатьків. Захист навколишнього середовища

Номер слайду 10

Один старий йшов берегом моря і раптом побачив хлопчика, який піднімав з піску морських зірок і кидав їх у воду. Старий підійшов ближче і спитав: «Навіщо ти кидаєш їх у воду?» Хлопчик, не припиняючи свого заняття, відповів: «Якщо вони залишаться на березі до завтрашнього ранку, коли почнеться відлив, то загинуть». — «Але це нерозумно! — вигукнув старий. — Озирнися! Тут їх тисячі на всьому узбережжі. Твої спроби нічого не змінять!» Хлопчик підняв наступну морську зірку, на мить задумався, кинув її в море і сказав: «Для цієї зірки я зараз змінив усе». Тоді старий теж підняв зірку й кинув її в море. До ночі на пляжі було безліч людей, і кожна кидала в море зірку. І коли зійшло сонце, на пляжі не залишилося жодної неврятованої живої істоти.9. Прочитай притчу і дай відповіді на запитання.• Які емоції в тебе викликала ця притча?• Які живі істоти і люди навколо тебе зараз найбільше потребують твого співчуття і милосердя?• Чи кожна людина здатна на милосердний вчинок?

pptx
Додано
17 квітня
Переглядів
500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку