Ранкова зустріч "Чому тварини - друзі наші менші".

Про матеріал

Цей матеріал призначений для використання під час проведення ранкової зустрічі з учнями 1 класу. Розробка включає посилання на тематичну руханку та інформацію про тварин Червоної книги України. Ігрові моменти дозволяють залучити дітей до активної співпраці з один з одним.

Перегляд файлу

  «ЧОМУ ТВАРИНИ - ДРУЗІ НАШІ МЕНШІ 

Мета: збагачувати словниковий запас дітей;   розвивати спостережливість; виховувати любов до природи, співчуття,  гуманне ставлення до всього живого.

1. Вітання

(Діти утворюють коло).

— Діти, у багатьох із вас є домашні тварини, а хтось мріє про свого улюбленця. Сьогодні ми будемо вітатися таким чином : « Я люблю свого…. , тому що …» або «Я мрію про …, тому що….)

Дикие животные - Пазл для Андроид - скачать APK

 2. Групове заняття

  Гра  «Веселі пазли»

  • Діти, у кожного з вас є шматочок пазла із зображенням якоїсь тварини.

Дикие животные - Пазл для Андроид - скачать APKПазл складається з 9 частин. По моїй команді ви маєте знайти частинки спільного пазла. (Після об*єднання в групу діти складають пазл і

обговорюють, яка інформація їм відома про цю тварину).

 

 

 

 

 

 

 

Дикие животные - Пазл для Андроид - скачать APK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Обмін інформацією

 - А чи знаєте ви, що не всім тваринам пощастило жити в злагоді з людиною? Деякі люди недбало ставилися до природи і певні тварини опинилися під загрозою зникнення?

 

Вправа «Крісло автора»

 Декілька учнів виступають з повідомленнями про тварин Червоної книги.

 

(Матеріал для повідомлень https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/home/ukraieni )

 

10 тварин Червоної книги України

В України налічується понад 40 000 видів тваринного світу, серед них є і маловідомі. Багато представників фауни занесені до Червоної книги і охороняються у національних заповідниках. Пропонуємо відправитися у подорож , щоб своїми очима побачити вельми незвичайні і досить рідкісні тварини  України.

 

                                                         

 1.  Ящірка Зелена                                                                 

https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154563/home/ukraieni/a-379.png  Загальна довжина досягає до 30 см, з яких 2/3 складає хвіст. Колір молодих зелених ящірок сірувато-бурий або коричневий із 2 світлими смугами з боків хребта. Дорослі мають яскраво-зелений колір шкіри з численними чорними та жовтими цяточками. Горло і шия блакитного або яскраво-синього забарвлення. Черево у цих ящірок яскраво-жовтого кольору. 

В Україні зелена ящірка розповсюджена на південному заході, а також долиною Дніпра майже до Києва на півночі і по долині Ворскли до Полтави, але вона рідкісна, тому занесена до Червоної книги України.

У Німеччині вид перебуває в національному червоному списку зі статусом «вид на межі зникнення»

 

2.Тушканчик великий

https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154564/home/ukraieni/a-515.png   Гризун з великими очима та вухами, довгими задніми кінцівками та хвостом, що має широку китицю. Довжина тіла — до 26 см, маса — до 400 г.

   В Україні мешкає у Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Чернігівській, Харківській та у всіх степових областях, окрім Одеської. Місця перебування: відкриті ландшафти з розрідженим травостоєм, перелоги, луки, сухі береги різних водойм.

 

3.Лелека чорний

 

https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154564/home/ukraieni/a-395.pngМаса тіла — близько 3 кг, довжина тіла — 95–100 см, розмах крил — 185–205 см. У дорослого птаха груди, черево і підхвістя білі, решта оперення чорна з металічним полиском; гола шкіра навколо очей, вуздечка, дзьоб і ноги червоні. У молодого птаха чорний ко-лір з бурим відтінком; гола шкіра навколо очей, вуздечка, дзьоб і ноги оливково-бурі.

https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154565/home/ukraieni/a-541.png    В Україні гніздиться на Поліссі, в Карпатському р-ні, подекуди на пн. Лісостепу: на початку ХХІ ст. ареал значною мірою відновився.

 

4.Зубр

 

Величезний бик. Довжина тіла більш ніж 3 м, в плечах до двох метрів, маса до 1 т. Волосся темно-коричневе. Голова опущена, з вираженою «бородою» і двома відносно невеликими рогами.  Зараз зубр зберігся скрізь, крім Чернігівської обл.

 

5.Афаліна

https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154564/home/ukraieni/a-538.pngДельфін середнього розміру: довжиною 2,2–3 м, масою 150–300 кг (в Чорному морі). Дзьоб чітко відмежований. Спинний плавець високий, стрункий, позаду вирізаний у вигляді півмісяцю. Грудні плавці широкі. Забарвлення тіла зверху темно-буре, знизу світле, малюнок на боках тіла часто зовсім не виражений. Зуби міцні.

  Влітку найбільші скупчення відмічаються на межі Центрального і Сх. р-нів моря, у Пд. узбережжя Криму.

 

6.Рись

 

https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154564/home/ukraieni/a-536.pngМає відносно коротке тіло, довгі міцні лапи з великими ступнями, круглу голову з короткою шиєю, трикутні вуха з китицями, яскраві лицьові баки і короткий хвіст з тупим чорним кінчиком. Забарвлення хутра варіює від рудуватого до попелясто-сірого з різним ступенем вираженості плямистості.

Розповсюдження

Охоплює Карпати, Скандинавський п-ів, Сх. Європейської рівнини, Сибір і Далекий Схід

 

7.Корсак  

За зовнішнім виглядом корсак нагадує звичайну лисицю, хоча він значно менший за останню розмірами, трохи нижчий на ногах, має дещо видовжений тулуб і відносно короткий та не дуже пухнастий хвіст. Його довжина складає половину довжини тулуба — у тварини, що вільно стоїть, він досягає землі.  В межах України трапляється лише в Луганській обл.

 

 

https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154564/home/ukraieni/a-527.png8.Ведмідь бурий

 

Стопоходяча тварина з масивним плечовим поясом. Голова крупних розмірів з масивним лобом та широко розставленими округлими вухами. Забарвлення хутра від світло-бурого чи рудуватого до темно-бурого. Маса тіла може сягати більше 400 кг.

 

9.Заєць білий

 

Тварина середнього розміру, за складом тіла нагадує кроля. Довжина тіла — 44–74 см, вага — 2,5–5,5 кг. Забарвлення літом буро-сіре, зимою — https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154564/home/ukraieni/a-506.pngчисто біле. Хвіст чисто сірий без чорного волосся, кінчики вух чорні протягом всього року.

 

10.Їжак вухатий

 

На відміну від їжака білочеревого, розміри малі: довжина тіла 13–23 см, довжина задньої ступні не перевищує 4 см (29–39 мм), позаяк вушниця не коротша від 3 см (29–48 https://sites.google.com/site/ridkisnitariniiisofiivka/_/rsrc/1513624154564/home/ukraieni/a-475.pngмм) і, прикладена до щоки, сягає за око; голки на спині до 22 мм; хутро м’яке і світле, знизу біляве, з боків і на голові сіро-рудувате.

 

4. Щоденні новини

 - А зараз ми спробуємо розгадати кросворд про тварин. Якщо всі слова будуть розгадані правильно, по вертикалі з*явиться ще одне слово. (Діти розгадують кросворд)

 - Яке слово утворилося? (Корова)

 - Це дика чи свійська тварина ? А що отримує людина від корови?

- Яких ще свійських тварин ви знаєте? Пропоную веселу гру «Крокодил» (Діти загадують тварину і проказують її без слів. В процесі гри йде обговорення про необхідність піклування про тварин).

 

5. Скринька побажань.

 - А про яку тварину ви б хотіли почути цікаву інформацію? ( Діти висловлюються і обирають декілька тварин, інформацію про яких будуть готувати учні наступного разу)

 

6. Танцювальна хвилинка «Киця Кицюня» – Веселі Дитячі Пісні Українською Мовою – З Любов’ю до Дітей (https://www.youtube.com/watch?v=AvSnDau9nBk )

 ÐŸÐ¾Ñ…ожее изображение

 

 

 

docx
Додано
26 травня 2021
Переглядів
749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку