Човен — мале, зазвичай безпалубне, веслове , вітрильне чи моторне судно, призначене для пересування по річках, озерах та прибережних морських водах

Про матеріал
Ще одним із перших видів транспорту, винайденим людством, був човен. На спущеному у воду стовбурі дерева рятувалися від повені, перевозили вантажі.
Перегляд файлу

Човен

Ще одним із перших видів транспорту, винайденим людством, був човен. На спущеному у воду стовбурі дерева рятувалися від повені, перевозили вантажі. Первісні люди змогли пристосувати дерево для кращого користування, загостривши один або обидва його кінці і видовбавши його всередині, тобто, кажучи сучасною мовою, зробивши з нього човник. Такі однодеревки, човни, душогубки були у вжитку в багатьох народів. Про це свідчать знахідки їх залишків на місцях стародавніх пальових будівель у швейцарських озерах і торф'яниках. Такі човни і дотепер можна зустріти на багатьох українських ріках і озерах, у багатьох частинах Азії та Африки. Зазвичай це невеликі човники, на 1-3 особи, але інколи вони можуть мати значні розміри. Схожі човни зустрічаються на островах Полінезії, в Африці. Подібними човнами користувалися давні руси, які ходили в них морем на Царград. Видовбування стовбурів для таких човнів здійснювалося, як правило, шляхом випалювання.

Човни використовуються для рибальства, рятування та перевезення людей і вантажів, а також як спортивні та прогулянкові судна.  

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Vorona_lake.jpg/250px-Vorona_lake.jpgЗа визначенням, човен  — мале, зазвичай безпалубне, веслове , вітрильне чи моторне судно, призначене для пересування по річках, озерах та прибережних морських водах. В морській практиці до човнів відносять усі типи маломірних плавзасобів, які можна підняти на необладнаний берег силами екіпажу (команди). Однак найчастіше на флоті під човном розуміється судно довжиною до дев’яти метрів, шириною до трьох метрів та вантажопідйомністю до п'яти тонн.                                                                                   Дерев'яний човен-плоскодонка

на Чернігівщині. Озеро Ворона.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Схема човна

 

 

 


docx
Додано
19 березня 2020
Переглядів
652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку