Цікаве про квадратні корені

Про матеріал

Даний матеріал можна використовувати на уроках алгебри при вивченн теми "Квадратні корені" для зацікавлення учнів. Учитель може поставит завдання знайти подібний матеріал самостійно.

Перегляд файлу

Бактерії, які можуть добувати квадратні корені та обчислювати логарифми

Бактерії, які можуть добувати квадратні корені та обчислювати логарифми
У наш час іде активна роботизація суспільного життя та виробництва; досить часто ми чуємо про різноманітні наукові проекти, метою яких є створення робота, що був би здатний замінити ті чи інші людські функції.  Однак буває і навпаки – не залишаються в стороні так звані «біокомп’ютери»: вчені з Массачусетса приголомшили світ тим, що змогли запрограмувати бактерію так, щоб вона виконувала ряд функцій калькулятора. Тепер одноклітинний організм може ділити, множити, а також обчислювати логарифми та добувати квадратні корені.

«Роботизація» бактерії була досягнута шляхом певних змін у її генофонді,а як результат – створення схем, які могли б виконувати вказані арифметичні дії набагато швидше за будь-які відомі на сьогоднішній день біокомп’ютери. Звичайно, така ідея – не просто витівка божевільних вчених, а цілком виправдане і обдумане рішення.  Справа в тому, що штучні цифрові схеми, які, наприклад, добувають квадратні корені, використовують не менше 100 логічних елементів, тоді як аналогові схеми, створені за допомогою одноклітинної бактерії – лише 2 (було використано два ланцюжки, які за рахунок генів виробляють зелений флуоресцентний білок).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчені давно намагаються реалізувати на молекулярному рівні крихітні пристрої. Органічні двигуни, транзистори, перемикачі й інші елементи можуть стати комплектуючими, з яких будуть виготовлятися біологічні пристрої для боротьби з різними захворюваннями або для виконання інших дій всередині людського організму. Група дослідників з Каліфорнії оголосила про те, що їм вдалося зробити дуже великий і важливий крок у вищезгаданому напрямку. В одному з експериментів, з’єднавши у певній послідовності між собою 74 ланцюжки ДНК, їм вдалося створити елемент схеми біологічного комп’ютера, здатний обчислювати значення квадратного кореня із заданого числа.

На даний час створена схема є найбільшою біохімічною схемою, коли-небудь зробленою вченими. "

Ланцюжки ДНК, з’єднані у схему, можуть обчислювати квадратний корінь числа до 15, при цьому результат приводиться до найближчого цілого числа. Ерік Вінфрі стверджує, що в їх роботі швидкість і точність не найважливіші. Найважливішим він вважає розробку правильної і працездатної структури елементів біохімічних схем, з яких надалі будуть створюватися більш складні і швидкі пристрої.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обчисли квадратний корінь - визначи час


 

Оригінальний годинник

Ось такий цікавий годинник пропонують нам розробники. Цифри на циферблаті цього годинника запропоновані у вигляді квадратного коріння, але навіть якщо ви не особливо сильні в математиці і вже не пам'ятаєте напамять всі ці значення, з визначенням часу у вас все одно проблем не буде, оскільки орієнтуватися по циферблату вміють всі, незалежно від наявності на ньому цифр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ірраціональні числа відкрили в піфагорійській школі під час спроби порівняти діагональ квадрата та його сторону, але зберігали це відкриття як велику таємницю, щоб не трапилося смути. Але нужда та війна примусили людство розв’язувати рівняння не тільки першого степеня з цілими коефіцієнтами. Після Галілея снаряди почали літати снарядами, після Кеплера планети полетіли по еліпсам, механіка і балістика стали точними науками і всюди необхідно розв’язувати рівняння коренями яких є ірраціональні числа. Тільки в ХІХ столітті геніальний Георг Кантор зрозумів вивчаючи множини, що на числовій прямій ірраціональних чисел переважна більшість. Прикладом ірраціонального числа є всім відоме число пі.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Алгебра 8 клас (Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С)
До уроку
§ 2. Квадратні корені. Дійсні числа
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
3159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку