Цікаві англійські традиції і звичаї.

Про матеріал
Англійці - нація домосідів. Вони кажуть: «Мій дім - моя фортеця» і не люблять, щоб сусіди втручалися в їхнє життя. Англійці воліють невеликі будинки, розраховані на одну сім'ю.
Перегляд файлу

Цікаві англійські традиції і звичаї.

Англійці від природи ввічливі і ніколи не втомлюються говорити "Please" і "Thank you". Вони дисципліновані і не стануть голосно розмовляти на вулиці. Вони не штовхаються, щоб швидше зайняти місце в автобусі або поїзді і встають в чергу на автобусній зупинці. Англійці не тиснуть руки при зустрічі. Вони намагаються не показувати емоції на публіці навіть у трагічних обставинах. Вони не втрачають самовладання і зберігають оптимізм в складних ситуаціях.

Англійці - нація домосідів. Вони кажуть: «Мій дім - моя фортеця» і не люблять, щоб сусіди втручалися в їхнє життя. Англійці воліють невеликі будинки, розраховані на одну сім'ю.

Камін - серце англійського будинку. У той час як жителі інших країн ходять вечорами в кафе або коктейль-бари, англійці вважають за краще збиратися в вітальні і сидіти біля вогню, обговорюючи події минулого дня. У багатьох будинках можна і сьогодні зустріти каміни, іноді з колонами з боків і верхньої поличкою, де стоїть годинник, дзеркало або сімейні фотографії.

 

 

 

 

Каміни в будинках Англії і до цього дня невід'ємна традиція!

Британці люблять садівництво і обожнюють про нього говорити. Вони можуть обговорювати методи вирощування огірків чи розповідати про свій унікальний квітнику, так не схожому на інші. Іноді британці вирощують рослини в ящику за кухонним вікном або в саду біля будинку.

 

 

 

 

 

 

У туманному Альбіоні дуже люблять квіти.

Також британці дуже люблять тварин. На все населення припадає близько п'яти мільйонів собак, приблизно стільки ж котів, три мільйони папуг, інших птахів і акваріумних риб - а також мільйон екзотичних тварин, наприклад, рептилій. У Британії є спеціальні магазини, де продається корм, одяг та інші предмети для собак. Є собачі перукарні, тренажерні зали і кладовища. У Британії від імені тварин посилають різдвяні листівки і поздоровлення з днем ​​народження. Власники можуть купувати тваринам дорогі нашийники, вовняні пальто, мереживні  платтячка, піжами і так далі. При аеропортах є спеціальні готелі для вихованців. Англійці вважають, що вони - єдина нація, яка так піклується про наших менших братів.

Англійці обожнюють тварин!

У вихідні ті, хто живуть у великих містах, люблять виїжджати на природу.

Кожен англієць любить проводити час в заміському будинку з садом і рожевими кущами біля ганку - на свіжому повітрі, далеко від суєти, в тиші і спокої.

Ті, хто залишаються вдома, намагаються зробити всі справи, які не встигли зробити за тиждень. Хтось в суботу вранці ходить по магазинах, хтось займається господарством - пранням і прибиранням. Хтось відвідує спортивні заходи або сам займається спортом.

Суботній вечір - вдалий час для вечірок, танців, походів в кіно або театр.У неділю після сніданку англійці працюють в саду, гуляють з собакою, відвідують паб. По неділях прийнято запрошувати друзів і родичів на чай.

Традиції англійців в їжі

Є й деякі традиції, що стосуються їжі. Англійська кухня - грунтовна, проста і поживна. Англійці воліють щільний  сніданок. Він може складатися з вівсяної каші, яєчні з беконом, смаженої риби, тостів з джемом, чаю або кави. Тости вони вважають за краще холодними. Як правило, сніданок однаковий день у день.

Чай - невід'ємна частина життя британців, як картопля або хліб. Є навіть приказка: «Сім чашок чаю допоможуть прокинутися, дев'ять чашок допоможуть заснути».

З 4 до 6 вечора настає час чаювання - "5 o'clock"

Денний прийом їжі називається ланчем. У будні дні може подаватися м'ясне рагу, смажена риба, відбивні, печінку, ковбаски, овочі. Рис і макарони англійці їдять рідко. На десерт подається яблучний пиріг або гарячий молочний пудинг. Недільний обід - особлива подія. На нього подається яловича або бараняча вирізка з овочами, а потім - великий пудинг із заварним кремом. З 4 до 6 вечора - час чаювання, яке називають "5 o'clock". У цей час п'ють чай з тістечками або маленькими бутербродами. В якомусь сенсі, це цілий ритуал. Заради чаювання відкладаються всі інші справи.

Вечеря (зазвичай після 6 вечора) багато в чому схожий на ланч, і в багатьох сім'ях це останній прийом їжі за день. Іноді за ним може послідувати "supper" - зазвичай це какао з легкою закускою з хліба і сиру.

У англійців є популярне особливе блюдо, відоме як "fish and chips" - риба зі смаженою картоплею. Найкраще купувати його з лотка на стадіоні і з'їдати прямо під час футбольного матчу.

Спорт займає важливе з місце в житті британців.І не дарма, адже майже всі найпопулярніші у всьому світі види спорту та ігри, зародилися в Англії. Зокрема, саме тут були придумані крикет, футбол, регбі. А для тих видів спорту, які винайшли НЕ англійці (хокей, кінний спорт, поло, плавання і т.д.), вони виробили правила.

Число людей в Англії, що займаються спортом, стрімко зростає: цей процес збігся зі зростанням стурбованості власним здоров'ям у сучасних британців. Близько третини дорослого населення регулярно займається спортом на відкритому повітрі, а чверть - в спортивних залах. Найпопулярнішим  видом спорту в Англії є ходьба. У чоловіків видами спорту в порядку убування популярності є більярд, дартс, плавання і футбол.         У жінок - аеробіка і плавання. Риболовля популярна в Шотландіі.

Англійська культура самобутня і багата традиціями, які пройшли крізь століття.

Свята в Великобританії

Англійське слово holiday походить від словосполучення "holy day", "священний день», який в минулому присвячували богослужінню. У наш час свята бувають як релігійні, так і світські.

Крім того, існує цілий ряд дивних свят, weird holidays - по одному і більше на кожен день в році. Наприклад, у Великій Британії проводять фестивалі солом'яного ведмедя (Straw Bear Festival) і городніх лякав (Scarecrow Festival), відзначають П'ятницю поцілунків (Kissing Friday) і День благословення горла (Blessing of the Throats Day), проводять чемпіонати з катання сиру (Cheese Rolling Championships ) і по запливу в водолазної масці в болоті (Bog Snorkelling Championships) - і так далі, і тому подібне.

Свята Сполученого Королівства численні і різноманітні. Але, на жаль, у британців, офіційних вихідних (official holidays) не так вже й багато.

 

 

Календар свят (UK)

1

січня

Новий рік

New Year's Day 

Державне

свято

2

січня

2 січня

2nd January 

Шотландія

17 березня

День Св. Патрика

St Patrick's Day 

Північна Ірландия

Березень-квітень

Розрахову-ється

Великдень

Good Friday 

Державне

свято

Наступний  Понеділок після Великодня

Понеділок пасхального тижня

Easter Monday 

Державне свято (крім Шотландії)

4

 травня

Банківський вихідний початок травня

Early May Bank Holiday 

Державне

свято

25

травня

Весняний банківський вихідний

Spring Bank Holiday 

Державне

свято

13 липня

Битва на річці Бойн (День протестантів)

Battle of the Boyne (Orangemen's Day) (Substitute Day) 

Північна Ірландія

3 серпня

Літній банківський вихідний

Summer Bank Holiday

Шотлан-дія

31

Серпня

 

 

 

 

Літній банківський вихідний

Summer Bank Holiday 

Державне свято (крім Шотлан-

дії)

30

Листо-

пада

День Св. Андрія

 

St. Andrew's Day 

Шотлан-дія

 

25

Грудня

Різдво

Christmas Day 

Державне свято

26

Грудня

День подарунків

Boxing Day 

Державне свято

 

Як помітно з таблиці, не всі свята Англії, Ірландії та Шотландії  збігаються.  Але кожен з членів Співдружності може похвалитися цілою низкою власних «священних днів». Нижче наводиться список самих основних і улюблених народом свят Сполученого Королівства, з січня по грудень.

 

Січень

 

1 - Новий рік (New Year's Day)

У ніч з 31 грудня на 1 січня жителі Сполученого Королівства відзначають настання нового року. Це свято традиційно відзначають в колі рідних і друзів, зустрічаючи перші хвилини нового року старовинної піснею на слова шотландського поета Роберта Бернса 'Auld lang syne'. Вечірка може тривати далеко за північ, до самого настання нового року. Прийнято давати собі новорічні обіцянки (New Year's resolutions), наприклад, досягти якої-небудь мети або кинути шкідливу звичку.

У Шотландії святкування Нового року називається Хогманай (Hogmanay [ˌhɔɡməneː]).

Центром Новорічних свят є Трафальгарська площа. На ній завжди накопичується тисячі людей для святкування Нового Року, встановлюється ялинка. Ще в 1841 році в Англії королева Вікторія видала декрет про дозвіл встановлення головної ялинки. Протягом останніх десятиліть новорічну ялинку доставляють з Норвегії в якості знака подяки норвежців за допомогу британців у звільненні Норвегії від нацистських окупантів під час Другої світової війни. Через Трафальгарську площу щороку проходить Лондонський новорічний парад, який вважається найбільшою  в світі новорічною народною ходою.        У цьому параді беруть участь більше десяти тисяч чоловік. В їх числі багато музикантів, танцюристів, клоунів і акробатів. Так само в період Нового Року в Лондоні проходить Китайський парад, в якому також беруть участь багато музикантів і танцюристів. А в китайському кварталі запускаються великі, видовищні феєрверки, які залучають сотні місцевих жителів.

В Англії Діда Мороза називають Санта Клаус. У новорічні дні для дітей в театрах дають вистави  на сюжети старовинних англійських казок. Лорд Безлад веде за собою гучну карнавальну ходу, в якій беруть участь казкові герої: Хобі Хорс, Березневий заєць, Дурниця, Панч та інші.

Перед сном маленькі англійці ставлять на стіл тарілку для подарунків, які їм в новорічну ніч принесе Санта Клаус, а в черевики кладуть сіно це частування для ослика.

Всю новорічну ніч на вулиці продають іграшки: свистульки, пищалки, маски, повітряні кулі. Саме в Англії виникла традиція обмінюватися до Нового року вітальними листівками. Перша новорічна листівка була виготовлена в Лондоні в 1843 році.

В англійських будинках до новорічного святкового столу подають індичку з каштанами та смаженою картоплею під соусом, а також тушковану брюссельську капусту з м'ясними пирогами, після чого слідують пудинг, солодощі, фрукти.

У цій країні про прихід Нового року сповіщає дзвін знаменитого Біг Бена. Правда бити він починає трохи раніше 12 години  і робить це спершу тихо-тихо, оскільки укритий ковдрою, і це вбрання заважає йому показати всю свою міць. Але рівно опівночі дзвони роздягають, і вони починають голосно бити, сповіщаючи народ про настання Нового року. До речі, за традицією, перед дзвоном Біг Бена англійці відкривають задні двері будинків, а потім відкривають вхідні двері, щоб впустити новий рік. З боєм дзвону закохані, щоб не розлучитися в майбутньому році, за звичаєм цілуються під гілкою омели, яка є для англійців магічним деревом. Нею , крім традиційної ялинки, прикрашають англійські будинки. Букетики омели всюди - на лампах, люстрах і на столі. Вважається «на щастя» поцілувати людини, що стоїть в середині кімнати під омелою.

Найвідоміша новорічна традиція в цій країні - це традиція першого гостя. Рік буде вдалим, якщо після того, як годинник проб'є північ і сповістять про початок Нового року, першим гостем в будинку буде молода людина з темним волоссям. В Англії гість повинен принести з собою хліб, вуглинку, дрібку солі, які символізують їжу, тепло, добробут. За звичаєм, перший гість, увійшовши в будинок, мовчки проходить до каміна і кидає туди вуглинку, і тільки потім всі вітають один одного. Першого гостя потрібно обов'язково нагодувати.

Англійці вважають неприйнятними дарувати дорогі подарунки на Новий рік. В Англії не прийнято вибирати в якості подарунка на новорічне свято який-небудь дорогий ексклюзивний сувенір або ювелірну прикрасу. Їх традиційні презенти - недорогі дрібнички: брелоки для ключів, кухлі для пива, ароматичні свічки, симпатичні сувенірні ляльки і хитромудрі ложечки для заварки чаю. Новорічні подарунки в сімейному колі англійців лунають за старою традицією - шляхом жеребкування.

Треба сказати, що це свято більш любимо в Шотландії, ніж в Англії. Головним зимовим святом в Англії є Різдво, а Новий рік, це продовження святкових різдвяних днів.

25 січня - Ніч Бернса (Burns 'Night)

У Ніч Бернса багато шотландців влаштовують особливу вечерю на честь Роберта Бернса, з читанням віршів цього поета. Чоловіки можуть надіти кілт, звучать волинки, і майже завжди на столі - хаггис (haggis, традиційний шотландський пудинг з баранячого тельбуха: серця, печінки і легенів) з ріпою (neeps - turnips) і картоплею (tatties - potatoes).

Традиція Burns Suppers була закладена друзями шотландського барда кілька років після смерті поета. Тепер ось уже понад 200 років Burns Suppers є частиною шотландської культури. Адже це не тільки відмінний стіл, який ніколи не обходиться без традиційного haggis (щось на зразок великої сосиски, зробленої з ячменю і потрухів в оболонці з овечого шлунка) і славного шотландського віскі, а й урочисті промови, цікаві тости, вірші, пісні. Кульмінацією вечора зазвичай стає виконання "Auld Lang Syne" ( "Добрий старий час"), однієї з найвідоміших пісень Роберта Бернса.

31 січня - Китайський Новий рік (Chinese New Year)

За межами Азії саме пишне святкування Нового року влаштовують в Лондоні. У Чайна-тауні (Вест-Енд) проходить парад з музикою, виступами акробатів і танцюристів, а також ярмарком кулінарних виробів і феєрверками. Але цим свято не обмежується: святкування проходять по всій країні. Пишні вуличні ходи влаштовують і в інших містах, включаючи Манчестер, Ноттінгем, Ліверпуль і Бірмінгем.

Китайський Новий Рік, який часто називають Святом весни, століттями залишається найбільш важливим святом найчисленнішого народу на Землі. Хоча Китай прийняв західний календар в 1912 році і відзначає перший день нового року, як і весь спорт 1 січня, традиційне свято початку весни не пішов в минуле. Цей день китайці як і раніше присвячують тому, щоб вшанувати небесні божества, предків зібравшись дружною сім'єю за загальним столом. Незалежно від дати, святкування починається напередодні Китайського Нового року і триває до Фестивалю ліхтарів, який проходить на 15-й день першого місяця.

Лютий

14 лютого - День Святого Валентина (Valentine's Day)

Love is in the air! Історичний День Святого Валентина в наш час є святом любові.Багато  жителів  Сполученого Королівства вечеряють в ресторанах зі своїми коханими (sweethearts), дарують їм листівки- «валентинки» (Valentine's cards), шоколад, цукерки. Якщо ви самотні, ви можете отримати анонімну «валентинку» від таємного шанувальника (secret admirer)! Існує кілька легенд про День Святого Валентина. В одній з легенд говориться, що Валентин був християнським священиком, який жив в третьому столітті до Р.Х. Він був поміщений у в'язницю за своє вчення римською владою і обезголовлений 14 лютого. Згідно з легендою, він створив диво: зцілив доньку тюремника від сліпоти. Перед стратою він написав їй лист, який підписав: «Від твого Валентина».

В іншій легенді говориться, що той же Валентин писав з в'язниці листи дітям і друзям, які його любили.

Згідно ще одній легенді, Валентин був італійським єпископом, який жив приблизно в той же час.

Він був кинутий у в'язницю, тому що таємно вінчав пари, хоча це було заборонено законами Римської імперії. У легенді говориться, що він був спалений на багатті.

14 лютого було також римським святом. У цей день молоді люди випадковим чином вибирали ім'я дівчини, яку повинні були супроводжувати на свято. Звичай обрання коханої в цей день став дуже популярним в середньовічній Європі. Пізніше цей звичай поширився і в американських колоніях.

Сьогодні День Святого Валентина - день закоханих. У цей день люди показують своїм друзям, родичам і коханим, що вони їх люблять. Люди посилають цукерки і квіти тим, кого люблять. Більшість людей посилають «валентинки» - вітальні листівки, названі так на честь листів, написаних святим Валентином з в'язниці. «Валентинки» можуть бути сентиментальними і романтичними або кумедними і дружніми. «Валентинки» можуть бути анонімними. «Валентинки» можуть мати форму серця, або серця можуть бути зображені на них. Люди купують «валентинки» або роблять їх самі.

Березень

Вівторок масниці або «Млинцевий день» (Shrove Tuesday or "Pancake Day")

Великий піст (Lent) - традиційний християнський період утримання, триває 40 днів.Вівторок масниці (Shrove Tuesday, Fat Tuesday) - день напередодні початку посту, попелястої середи (Ash Wednesday), коли господині готують ситну їжу з великою кількістю яєць, молока і цукру .

У наші дні навіть нерелігійні люди в цей день готують і їдять млинці. Млинці в Англії роблять тонкі (на відміну від американських) і найчастіше подають з лимоном і цукром або з кукурудзяним сиропом (golden syrup).

У деяких містечках Великобританії також проходять «млинцеві забіги» (pancake races), учасники яких намагаються пробігти дистанцію зі сковородою в руках, підкидаючи млинець на бігу. Один з найвідоміших забігів проводиться в Олні, Бекінгемшір, де в далекому 1445 році, як вважають, і стався перший «млинцевий забіг».

Багато англійських домогосподарок (і домогосподарів) змагаються за право взяти участь у «млинцевих бігах» - забігу на 400 метрів серед жінок, з гарячою сковородою в руках. На сковороді - гарячий млинець, який потрібно підкинути, як мінімум двічі. Перемагає учасниця, якій вдається підкинути і перевернути млинець на сковорідці найбільше число раз.

За традицією забіг починається об 11 годині ранку, коли дзвонять церковні дзвони. І ось чому. Є легенда, що в 1445 року в містечку Олні в Бакінгемширі одна жінка так захопилася печенням млинців, що, коли задзвонив церковний дзвін, сповіщаючи про початок церковної служби, вона побігла до церкви разом зі сковорідкою, підкидаючи млинець на ній, щоб він не згорів .

«Попільна середа» (Ash Wednesday) - точна дата встановлюється за сонячним і місячним календарями,

Християнське свято, що означає початок Великого посту (Lent).

Попільна середа (лат. Dies Cinerum) відкриває Великий піст в латинському обряді католицької, англіканської і деяких лютеранських церков, що триває 45 днів (або 46 днів - у високосний рік) і закінчується Великоднем. У цей день, відповідно до древнього звичаю, віруючим наноситься на чоло знамення хреста освяченим попілом. В європейських традиціях посипання голови попілом символізує  утрату та  покаяння. З 3-4 віків Церква стала наносити  попіл на голови публічно кающихся, після сповідання ними своїх гріхів. Із10 віку голову попілом стали посипати всі віруючі, щоб показати свій вступ на шлях вірування. В 14 віці нанесення попілу зустрічалось в Західній Церкві уже повсюду. Під час обряду покладання попілу священик повторює: «Покайтеся і віруйте в Євангеліє» або «Пам'ятай, що ти прах, і в прах повернешся».

Ці слова і дії символізують сердечне переживання і покаяння, з якими християнин починає піст. Пальмові (або вербові) гілки, що збереглися зі свята Входу Господнього в Єрусалим (Пальмову неділю), спалюються, а зібраний попіл освячується. Вогонь, що спалює гілки верб, вказує на вогонь любові, який перетворює все грішне в попіл.

8 березня - Міжнародний жіночий день (International Women's Day)

У міжнародний жіночий день, дуже популярний у Великобританії і Європі, прийнято вшановувати всіх жінок, а іноді - дарувати представницям прекрасної статі невеликі подарунки.

 

8 березня - Міжнародний жіночий день (International Women's Day) - всесвітній день жінок, в який також відзначаються досягнення жінок у політичній, економічній і соціальній сферах, святкується минуле, сьогодення і майбутнє жінок планети. Сучасне святкування Жіночого дня вже не має мети затвердження рівності, а вважається днем весни, жіночої краси, ніжності, душевної мудрості та уваги до жінки, незалежно від її статусу і віку.

День матері (Mother's Day / Mothering Sunday)

День матері в Англії майже завжди відзначають в березні, за три тижні до пасхальної неділі. У цей день вшановують матерів і дякують їм за все те, що вони роблять для нас. Прийнято дарувати матерям листівки, подарунки, запрошувати їх в ресторан або готувати для них святковий обід.

День Матері в Британії: середина Великого посту, подарунки і марципановий тортДень Матері (Mother's Day) відзначається в багатьох країнах, причому випадає зовсім на різні дати. Наприклад, в США це друга неділя травня, в Норвегії - друга неділя лютого, а в Україні- останню неділю березня. У Великобританії та Ірландії День Матері традиційно святкується в четверту неділю Великого посту, тобто доводиться на саму його середину.

У Британії День Матері має свою особливу і більш давню історію. Спочатку він був пов'язаний з так званим Материнською неділею (Mothering Sunday) - серединою Великого посту, коли було прийнято відвідувати свою «материнську» церкву - найчастіше найближчий до місця проживання великий собор. Найчастіше це робилося разом з матір'ю та іншими членами сім'ї. Працівникам і прислузі, особливо з числа молоді, на цей день давався вихідний, і для них це був один з небагатьох шансів на рік возз'єднатися зі своєю родиною. Поступово релігійне підгрунтя свята згасло, але в середині ХХ століття, після Другої світової війни, з Америки проникла традиція тамтешнього Дня Матері. У підсумку в Великобританії і Ірландії досить швидко склався певний симбіоз двох свят, який поєднав у собі особливості і того, і іншого.

Комерційна складова британського Дня Матері з роками зростала, і зараз це один з найприбутковіших днів в році для виробників і продавців шоколадних виробів, листівок, квітів та інших «жіночих» подарунків.

Багато ресторанів і кафе пропонують спеціальні меню на цей день, оскільки діти часто запрошують мам на святковий обід.

Одним з неодмінних атрибутів Дня Матері в Сполученому Королівстві до сих пір є марципановий торт (simnel cake). Зазвичай він складається з двох коржів з цукатами, покритий марципанової глазур'ю і прикрашений дванадцятьма марципановими кульками, які, як вважається, символізують дванадцять апостолів.

17 березня - День Святого Патрика (St Patrick's Day) - Сівши. Ірландія

День Св. Патріка - національне свято Ірландії, шанованого усіма ірландськими земляцтвами в усьому світі. У Великобританії цей день знаменується святковими заходами в багатьох містах, включаючи Бірмінгем, Ноттінгем, Манчестер і Лондон, а також Белфаст.

Натовпи народу виходять на вулиці, надівши одяг зеленого кольору або прикрасивши себе символом трилистої конюшини (shamrock), яка, за повір'ям, приносить удачу. 17 березня Ірландія і багато інших країн відзначили День Святого Патрика (St. Patrick's Day). Святий Патрік - покровитель Ірландії, який приніс в країну Християнство, помер 17-го березня 493 року. З тих пір щорічно в цей день ірландці згадують самого шанованого святого і влаштовують грандіозне свято на його честь.

Квітень

1 квітня - День дурня (April Fool's Day)

Один день в році можна - і навіть потрібно! - «Жартувати жарти» і влаштовувати розіграші (to play a prank / practical joke / trick on smb.).

Навіть в газетах, по телебаченню і радіо 1-го квітня часто публікують і передають жартівливі новини. Розіграш супроводжується вигуком «April fool!» (Так називають того, хто «попадається»). Опівдні, проте, час жартів закінчується.

Вербна неділя (Palm Sunday)

Християнське свято, що знаменує початок Страсного Тижня (Holy Week), за традицією церкву в цей день прикрашають гілочками верби або ін. дерев) за євангельською легендою шлях Христа в Єрусалим устилався пальмовими гілками.

Великий Четвер (Maundy Thursday)

Четвер Страсної Неділі, християнське свято проведення Таємної Вечері (Last Supper).

Великий четвер або Великий Четвер, є четвер перед неділею Великодня , дотримується християнами в пам'ять про Таємну вечерю Христа (див. Євхаристія). Велике ім'я походить від Mandatum (латинський, "заповідь"), перші слова гімну співали в літургійній церемонії в цей день. У римсько-католицької і багато протестантських церков, Євхаристія в вечірньому богослужінні  включає Святе Причастя. За часів Римської літургії католиків, церемонія обмивання ніг, або pedilavium, здійснюється так: священик омиває ноги 12 осіб, в пам'ять миття Христом ніг своїм учням. В Англії призначений для користувача вимагає дати милостиню ( "Великі копійки") для бідних; це нагадує більш ранню практику, в якій  є суверенний омив ноги бідних на Великий Четвер. У більшості європейських країн, цей день відомий як Великий четвер.

Страсна п'ятниця (Good Friday)

Християнське свято поминання смерті Ісуса Христа на хресті.

Це п'ятниця напередодні Великодньої неділі, коли християни згадують день розп'яття Ісуса. Дата Святої П'ятниці змінюється з року в рік. Ми ніколи не дізнаємося дату першої Святої П'ятниці, однак багато вчених вважають, що ця подія проходило 7 квітня в 30 році нашої ери (Anno Domini - AD). Якщо вони мають рацію, то календар помиляється на 3 роки. Англо-саксонська назва Святої П'ятниці (Good Friday) була «Довга Пятница» (Long Friday) із-за жорсткого посту, накладеного на цей день, і удаваного таким довгим.

У цей день Ісус був розп'ятий на хресті і прийняв смерть в спокутування наших гріхів. Good Friday - встановлене законом свято на більшій території Сполученого Королівства. Це означає, що не працюють багато установ і компаній. У церквах проходять особливі тригодинні служби та молебні, особливо о 3 годині дня, що вважається часом смерті Ісуса. У деяких церквах проходять драматичні читання. Церкви не прикрашають в Святу П'ятницю,- це день скорботи. Традиційно їдять «hot cross buns» - теплі булочки із зображенням хреста, солодкі й ароматні. Існує навіть особлива церемонія «hot cross buns». Також традиційно їдять рибу замість м'яса в цей день.

Великодню неділю (Easter Sunday) - точна дата встановлюється за сонячним і місячним календарями.

У християнському календарі, Великдень - найголовніше свято року. Встановлене воно на честь Воскресіння Ісуса Христа.

Люди відзначають Великдень по-різному, але багато дарують один одному шоколадні яйця і печуть великодні булочки із зображенням хреста (hot cross buns).

Easter - Великдень - християнське свято на честь воскресіння Ісуса Христа, що відзначається католицькою церквою на початку повного місяця воскресіння після весняного рівнодення між 22 березня - 25 квітня.

Для людей віруючих - це найважливіше свято року.

У Великобританії Великдень вважається «королевою свят». У Страсну п'ятницю церковні дзвони замовкають і знову починають передзвін лише в пасхальну неділю.

Сучасні традиції святкування Великодня в Англії дуже яскраві, барвисті і веселі. У церквах відбуваються релігійні відправи. У католицьких храмах проходять концерти органної музики. У цей день прийнято вдягати новий одяг, що символізує кінець сезону поганої погоди і прихід весни. В цей же час у Великобританії з'являються тюльпани, крокуси і нарциси.

Великодні кошики (Easter baskets), наповнені яйцями, хлібом і іншою їжею, беруть з собою на пасхальну службу, щоб освятити в церкві. У Великодній понеділок прийнято дарувати дітям на вулицях цукерки та іграшки.

Школи закриваються на великодні канікули тривалістю 2 тижні. Діти з нетерпінням чекають пасхальної неділі, коли великодній заєць залишить для них кошики з солодощами і яйцями, які вони розписували на минулому тижні. Діти по всьому будинку шукають яйця. Проводяться навіть спеціальні змагання - пошук яєць «Eggstravaganza»: дитина, який знайде більше всіх захованих яєць, отримує приз.

Ще діти грають в Egg-shackling: при цьому на сирих яйцях пишеться ім'я дитини. Виграє та дитина, чиє яйце, підкидаючи в ситі, довше всіх не розіб'ється.

Інша старовинна гра полягає в тому, що вранці на Великдень діти катають яйця з гори. Вважається, що яйце, яке котиться з гори, символізує камінь, відвалений від Гробу Господнього. У Ланкаширі, наприклад, влаштовують цілі великодні гуляння, кульмінацією яких стають «яєчні біги»: з пагорба спускають яйця, зварені круто, і перемагає той, чиє яйце докотиться до підніжжя пагорба першим. З Великобританії ця традиція перекочувала і в Америку.

Великдень в Англії– сімейне свято. Родичі збираються, готують недільний обід: запікають баранця з  великою масою овочів, печуть пасхальний торт (simnel cake), фарбують яйца. А недільним ранком до чаю подають хрестові булочки hot cross buns.

Традиція з пасхальними яйцями виникла давно. Але сьогодні у Великобританії віддають перевагу дарувати друзям та родичам не справжні, а шоколадні яйця, всередині яких карамель або інші солодощі, а також різноманітні сувеніри у вигляді пасхальних яєць.

ЗМІ Великобританії також жартують: проводять серьйозні та жартівливі опитування і вікторини (типу "провірте, а чи не святий  ви?").

23 квітня - День Св. Георгія (St George's Day)

Легенда свідчить, що Святий Георгій був римським солдатом, який вбив дракона, щоб врятувати принцесу. Тепер він святий покровитель Англії, і 23 квітня - національне свято Англії. Хрест Св. Георгія можна побачити на прапорі Англії (червоний хрест на білому тлі). У самий розпал весни, 23 квітня, відзначається день покровителя Англії, святого Георгія, якого шанують за те, що він убив дракона, який тероризував декілька англійських сіл. По суті, це англійський варіант дня святого Патрика. У цей день піднімають прапор Англії, відомий під назвою "Хрест св. Георгія" (the St. George Cross), англійці прикріплюють до одягу червоні троянди (емблему Англії).

До святкового столу готують традиційні англійські страви, такі як, ростбіф і йоркширський пудинг, сосиски в тісті (toad-in-the-hole) і т.д. Крім того, в цей день прийнято співати англійські народні пісні.

Також 23-го квітня народився Вільям Шекспір. І найкращим місцем проведення цього дня безсумнівно є рідне місто великого письменника, Стратфорд-на-Ейвоні в графстві Йоркшир, де проводиться присвячений цьому дню фестиваль. У 2014 році святкування було особливо пишним, оскільки відзначали 450-у річницю від дня народження Шекспіра.

 

Травень

1 травня— перший день травня (May Day)

1-го травня вітають прихід літа. І хоча літо офіційно починається тільки в червні, в перший день травня святкують кінець холодів та надію на мяке літо. Традиція проведення свята включає танці навколо травневого шесту (maypole).

1 травня - День праці, що святкується в багатьох країнах, в Англії не відзначають. Але це зовсім не означає, що англійці залишаються на початку травня без свята.

У травні в Англії святкують Травневе свято (May Day) з вуличними парадами і народними гуляннями, яке проводиться в перший понеділок місяця. Музиканти, жонглери на ходулях, менестрелі створюють тут справжню атмосферу середньовічного карнавалу.

Історія весняного свята в Англії сходить до стародавніх ритуалів, присвяченим землеробству і воскресінню, а також зв'язує небо і землю Древа Миру - Травневому дереву.

У Травневий день в Англії прийнято влаштовувати танці під травневим деревом, прикрашеним кольоровими стрічками, і зображати Зеленого Джека, кутаючись в невелику альтанку зі свіжої зелені. Джек і його квіти танцюють, збираючи кошти для більш пізнього свята, яке проходить ввечері.

У багатьох селах англійці рубають дерева і встановлюють їх як традиційне Травневе дерево (стовп) в центрі села. Кожен такий стовп є місцем збору сільської молоді для танців і заходів. Скрізь організовуються всілякі змагання: від лову брудного порося до збивання масла. У цей день за звичаєм вибирають короля і королеву Травня, які відповідають за святкові заходи в цей день.

5 і 26 травня - банківські вихідні.

Два понеділка в травні вважаються вихідними днями. Британці можуть пропустити роботу або навчання і, якщо пощастить, провести цей день на природі, насолоджуючись першим весняним сонцем. У Великобританії існує безліч державних вихідних, і називаються вони «Bank holidays».

На сьогоднішній день в Англії, Уельсі і Шотландії налічується вісім додаткових вихідних днів. А Північна Ірландія відпочиває ще на два дні більше. З огляду на те, що національна історія чотирьох частин Великобританії (Англія, Шотландія, Північна Ірландія і Уельс) відрізняється, державні вихідні в цих регіонах не завжди між собою узгоджуються.

«Bank holidays».

 

Червень

14-е червня - офіційний день народження королеви (The Queen's Official Birthday)

Незважаючи на те, що справжній день народження нині жива королева святкує 21-го квітня, за традицією, що йде до 1748 році, дні народження короля чи королеви відзначають в червні.

У цей урочистий день в резиденції британських королів в Уайтхоллі (Whitehall) проходить церемоніальний парад. Головний зміст церемонії - винос прапора або, як його ще називають, урочистий розвід варт з виносом прапора. Назустріч монарху виносять прапор гвардійського полку, який несе вартову службу в Букінгемському палаці. Прапор полку є темно-червоне полотнище із зображенням корони і жовтими нашитими на нього стрічками із зазначенням битв і боїв, де брали участь військовослужбовці полку. Спеціально навчені частини Королівської кінної гвардії, в присутності членів королівської сім'ї, запрошених гостей і натовпів цікавих, проходять урочистим маршем з прапорами по плац-параду кінної гвардії. Церемонія сходить ще до 18 століття, коли прапори проносили перед солдатами полку. З 1748 вона проходить в офіційний день народження монарха. І сьогодні проходять парадом війська і віддають честь вітаючи свою королеву. Потім весь парад на чолі з королівської каретою по прикрашеній в честь параду вулиці Молл направляється до Букінгемському палацу, де королева на спеціально зведеній платформі знову приймає салют від повертаючих в свої казарми гвардійців. За майже півстоліття царювання Єлизавети II урочистий парад скасовували лише одного разу - в 1955 році через страйк залізничників.

3-тя неділя червня - День батька (Father's day)

В цей День вшановують батьків, дідів, вітчимів, тестів і свекрів. Багато британців дарують своїм старшим родичам чоловічої статі листівку або подарунок, влаштовують спільну вечерю або похід в ресторан.

Як правило, кожна громада організовує свої власні святкові заходи, але в таких містах, як Лондон і Бірмінгем, проходять більш масштабні святкування цієї події.

День батька (Father's day)

Серпень

Едінбурзький фестиваль мистецтв «Fringe» (Edinburgh Festival Fringe)

Найбільший в світі фестиваль мистецтв, «The Fringe» («Грань») налічує тисячі вистав і постановок на 250 театральних майданчиках. У фестивалі може взяти участь будь-яка театральна, комедійна, музична або танцювальна трупа, і багато студентів театральних спеціальностей приїжджають в цей час в Едінбург для того, щоб поставити свої перші власні вистави. Це один з найбільших в світі фестивалів сценічних мистецтв. Його проводять щорічно і триває він 3 тижні. Цього року він пройде з 7 по 31 серпня.

 

Едінбурзький фестиваль включає в себе театральне, оперне, комедійне, танцювальне та музичне мистецтва, а також вистави для дітей. Він включає в себе концерти класичної, оркестрової, камерної та вокальної музики, театральні вистави, оперу, танцювальні шоу, балети у виконанні провідних творчих колективів з багатьох країн світу. «Фріндж» занесений в книгу рекордів Гіннеса як найбільший в світі фестиваль мистецтв.

Ця подія бере свій початок з 1947 року (часу після Другої світової війни), коли 8 театральних організацій відкололися від офіційної структури міжнародного фестивалю і організували свої виступи. До сих пір існує міжнародний фестиваль і Фріндж - як окремі, незалежні події з різною програмою. 25 серпня - Карнавал в Ноттінг-Хіллі (Notting Hill Carnival).

Проведений в західній частині Лондону в один з банківських вихідних, цей карнавал є найбільшим в Європі вуличним святом. Близько 1 мільйона людей приходять помилуватися барвистими карнавальними платформами, танцюристами в яскравих ефектних костюмах, почути звуки сальси та реггі та поласувати страви карібської кухні з вуличних лотків.

Візьміть з собою святковий настрій, захопіть достатню суму готівкою і запасіться терпінням - на карнавалі досить багатолюдно.

 

Вересень

Лондонський тиждень моди (London Fashion Week)

Лондонський тиждень моди (в 2014 році вона проходила з 12 по 16 вересня) задає модні орієнтири - поряд з аналогічними тижнями в Парижі, Мілані та Нью-Йорку. Призначена ця подія для професіоналів індустрії моди, але будь-хто може придбати квитки на «Модний уїк-енд» (Fashion Weekend), де зможе перейнятися духом модних показів. Щорічно в Лондоні проводиться два тижні моди, перша з яких проходить в лютому.

London Fashion Week

Жовтень

23 жовтня - Дівалі (Diwali)

Diwali (або Deepavali) - Свято Вогнів, що відзначається індуістськими, сикхськими і джайнистськими релігійними громадами. У Лестері (місто, в якому проводиться наймасштабніше святкування Дівалі за межами Індії), Лондоні і Ноттінгемі проходять яскраві вуличні вистави з подачею традиційних індійських страв. Звучить індійська музика, виконуються традиційні індійські танці. І звичайно ж, вулиці освітлені різноманітними світильниками, ліхтарями, свічками і феєрверками.

"Фестиваль Вогнів" - свято любові та добра. У ці дні забуваються образи і чвари, зміцнюються дружні і родинні стосунки.У другий день Дівалі святкується звільнення від царя демонів - Наракашура (Narakasur), якого знищив Бог Крішна і зробив світ вільним від страху.

Третій день (останній день року в місячному календарі) іменується Баліпратіпада (Balipratipada). У Стародавній Індії жив цар на ім'я Балі, (Bali), який був дуже амбіційним. Він ігнорував священні Веди і був осередком поганих звичок. Однак у нього було одна чудова якість - він був щедрий до тим, хто просить. Особливу увагу в цей день концентрується на тому, щоб бачити хороші якості в інших людях, навіть ворогів.

31 жовтня - Хелловін (Halloween)

Традиційно американське свято, Хелловін відзначають і у Великобританії. Але на відміну від американців, яких в цей день можна побачити в найхимерніших і різноманітних костюмах, необов'язково страшних, британці, в основному, прагнуть виглядати моторошно і лякаюче. Як правило, образ створюється за допомогою білої фарби, якою покривається обличчя і тіло, і червоно-чорного гриму, яким розставляються «акценти», щоб надати «моделі» кривавий, а то і зовсім неживої вигляд. Дитяча традиція випрошувати частування у сусідів (trick-and-treating - «солодощі або пакість», «гаманець або життя») поширена, але не так популярна, як в США.

Листопад

 

Весь місяць - «Усабрь» або Movember (від moustache, «вуса» і November, «листопад»)

Якщо на вулицях ви бачите більше вусатих чоловіків, ніж зазвичай - не лякайтеся, вам не ввижається. Благодійна організація Movember запрошує чоловіків протягом листопаду відпускати вуса, щоб привернути увагу до проблем чоловічого здоров'я (а саме - до проблеми своєчасного виявлення раку передміхурової залози). Привід серйозний, але свято вийшло пустотливе і веселе. А для чоловіків -це спосіб кардинально змінити власну зовнішність, благо вибір «фасонів» такий великий!

5 листопада - Ніч багать (Bonfire night) або Ніч феєрверків (Fireworks night) або Ніч Гая Фокса (Guy Fawkes 'night)

Історично, в цей день відзначають річницю змови англійського дворянина Гая Фокса, який мав намір підірвати Палату лордів (House of Lords) і умертвити короля Якова I в 1605 році.

Невдала змова увічнена в дитячому віршику:

"Remember, remember the 5th of November; gunpowder, treason and plot "

(«Запам'ятаємо, запам'ятаємо 5-е листопада: порох, зраду і змову»).

У наші дні ця подія відзначається барвистими феєрверками.

11 листопада - День поминання (Remembrance Day) або Poppy Day (День маків)

Відомий як День ветеранів у США, День поминання покликаний увічнити пам'ять тих, хто загинув у Першій і Другій світових війнах, а також всіх полеглих на полях битв у всіх війнах світу. Протягом листопада можна побачити на одязі людей прикраси у вигляді квітки червоного маку як символу поминання. Тому День поминання також відомий як «День маків».

30 листопада - День Св. Андрія (St Andrew's Day) - Шотландія

День покровителя Шотландії, Святого Андрія - національне свято цієї країни. Суворість і упертість шотландського характеру якнайкраще і наочніше відбивається в емблемі національного прапора Шотландії - чортополосі.В цей день в Шотландії проводиться безліч святкових заходів, включаючи традиційні святкові обіди, поетичні читання, виступи волинщиків, вечори народних танців. Це прекрасна можливість потрапити на ceilidh - вечірку Гаельської (Gaelic) народної музики і танців. А танцювальним па рухам вас навчить спеціальний dance caller - розпорядник танців!

День Св. Андрія (St Andrew's Day)

Грудень

Ханука (Hanukkah, Chanukah)

У грудні іудейські громади Великобританії святкують Хануку, «Свято вогнів». Найбільша менора в Європі (menorah, семисвічник) знаходиться на Трафальгарській площі в Лондоні. Запалює її зазвичай мер Лондону в перший день Хануки: звучить жива музика і всім бажаючим роздають безкоштовні пончики.

Протягом восьми днів свята в синагогах читається молитва "Алель" (хвала), а в будинках щовечора запалюють особливий восьмисвічник - ханукію, або ханукальну менору. Ханукію встановлюють на видному місці і в першу ніч запалюють одну свічку, у другу - дві свічки і т.д. У ці дні зазвичай їдять їжу, смажену в маслі, в основному латкес - картопляні оладки і молочні страви. Свято особливо люблять діти, які в ці дні отримують від дорослих подарунки - хануке гелт, і грають в традиційну гру дрейдл або свівон - типу дзиги (в давнину під цією забавою приховували навчання дітей єврейського алфавіту, що було заборонено греко-сірійськими завойовниками).

25 грудня - Різдво (Christmas)

Більшість британців святкує Різдво, навіть не будучи релігійними. У цей день встановлюють ялинки (Christmas trees), дарують подарунки, співають різдвяні гімни (carols), п'ють глінтвейн (mulled wine), їдять пампушки з маком з родзинками і мигдалем (minced pies). А якщо Різдво «біле» (white Christmas), тобто йде сніг - ліплять сніговиків (snowmen) і влаштовують снігові бої (snowball fights). Традиційна різдвяна вечеря складається із засмаженої цілком індички зі смаженою картоплею, овочами, підливою і різдвяним пудингом на десерт (бісквітний пудинг з сухофруктами, приготовлений на пару) - втім, у кожної сім'ї свої кулінарні традиції. Найперші символи Різдва - Адвент-календарі. Це невеликі календарі на 24 дня з маленькими дверцятами для кожної дати. За ними знаходиться картинка або вірш, присвячений Різдву. Звідки ж все-таки з'явилися ці казкові, милі серцю традиції Різдва? Історія різдвяних традицій сягає своїм корінням до часів месопотамської культури (Mesopotamian culture), в якій були присутні традиції святкування Нового року. Така ж традиція згадується в перській та вавілонській культурах (Persian and Babylonian cultures). Щорічно, в честь святкування Нового року, влаштовувався фестиваль саке (Sacaea). Також широко відомий зимовий фестиваль Йоль (Yule), що проводиться в Скандинавії (Scandinavia). Обидва ці фестивалі заклали основу для святкування Різдва і появи різдвяних традицій.

Різдвяні панчохи (Christmas stockings), різдвяна ялинка

(Christmas Tree), зелень для прикрас (greenery), гостролист (holly),

омела (mistletoe), різдвяні пісні (Christmas Carols), свічки (candles),

святкова колода (Christmas log / Yule log), карамельна тростина (Candy

cane) і різдвяні листівки (Christmas Cards) - різдвяні

символи і традиції у Великобританії.

26 грудня - День подарунків (Boxing Day)

День після Різдва називається Днем подарунків (букв .: Днем коробок) і у Великобританії є офіційним вихідним. За легендою, свою назву він отримав від подарункових коробок (boxes), в яких панове дарували своїм слугам і працівникам гроші і подарунки. У наш час не існує певних традицій святкування цього дня, але більшість жителів Британії проводять день з родиною, гуляють, дивляться спортивні телепередачі або із задоволенням доїдають те, що залишилося від різдвяної вечері.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дяченко Сергій Євгенійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Англійська мова (7-й рік навчання) 7 клас (Несвіт А.М.)
Додано
19 жовтня 2019
Переглядів
39845
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку