Цікаві досліди з фізики

Про матеріал
Цікаві досліди можна використовувати як під час проведення уроків фізики так і на позакласних заходах та тижні фізики.
Перегляд файлу

Подорож  «Цікаві досліди»

1. Дослід «Магдебурзькі півкулі»

Обладнання: дві склянки, посудина з водою, паперове кільце, свічка, сірники.

Хід досліду: Встано­вимо свічку у склянку і покладемо на склянку вологе паперове кільце (малюнок). Паперове кільце необхідне для того, щоб атмосферне повітря не потрапило у склянки. Підпа­лимо свічку і повільно закриємо її дру­гою склянкою так, щоб вінці склянок збіглись. Свічка випалює увесь кисень в середині склянок, а ззовні він не потрапляє, утворюючи вакуум. Притиснемо склянки одна до одної. Через деякий час ви побачите, що склянки «склеїлися». 

 

2. Дослід «Електрична дзвіниця»

Обладнання: Електрофорна машина, 2 пластини з пластмасовими ручками, провідники, 2 штатива, металева кулька на нитці.

Хід досліду: Між пластинами розсувного конденсатора, з'єд­наними з полюсами електрофорної машини, підвісимо на нитці кулю від електрометра. При­ведемо в дію електрофорну машину. Ви побачите, що куля почне розгойдуватися й ударяти по пластинах, створюючи дзвін! На кулі під дією електростатичного поля, створюваного пластина­ми, наводяться різнойменні заряди. Куля спочатку притягується до ближчої пластини. Під час дотику до пластини куля заряджається, рухається до другої пластини і, доторкнувшись до неї, передає їй за­ряд. Далі все повторюється знову.

 

3. Дослід «Хустинка, що не згорає»

Обладнання: штатив з кільцем, хустинка, вода, спирт.

Хід досліду: Змочити хустинку водою і відіжмемо її. Покладемо хустинку на кільце шта­тива і обіллємо її спиртом (одеколо­ном). Запалимо сірник і піднесемо його знизу до хустинки. Хустинка запалає, але, на диво, вона не згорить! Тому, що теплота, яка виділяється під час горіння спирту, йде на випарову­вання води хустинки. Кількості спирту недостатньо, щоб випарувати всю воду (питома теплота пароутворення і теплоємність води дуже великі), а тому хустинка не згорить. Якщо швидко закрити хустинку цупкою тканиною, горіння припиниться. Запам’ятайте! не можна гасити водою, спирт, бензин, одеколон, оскільки густина цих речовин менша за густину води, тому вони опиняться згори і будуть продовжувати горіти.

 

 

4. Дослід «Електромагніт»

Обладнання: батарейка, два проводи, цвях, скріпки.

Хід досліду: Візьміть цвях побільше і намотайте на нього дріт в ізоляції виток до витка. Зніміть ізоляцію з кінців дроту і підключите його до батареї.  Перевірте роботу електромагніту розташувавши навпроти скріпок та столі. Не тримаєте довго підключеним щоб уникнути перегріву і швидкої розрядки батареї.

 

5. Дослід «Власна веселка»

Обладнання: склянка з водою (приблизно три чверті), білий аркуш паперу, сонячний день.

Хід досліду: За допомогою цього забавного наукового експерименту ви дізнаєтеся, як можна вдома зробити веселку використовуючи декілька простих побутових предметів. Візьміть склянка з водою і папір. Встаньте ближче до вікна, щоб на склянку падало сонячне світло. Тримайте склянка з водою над папером і спостерігайте, як сонячне світло проходить через неї, заломлюється і утворює різноколірну веселку на аркуші паперу. Переміщайте склянку з водою на різні висоти і під різними кутами, щоб побачити, які є ще ефекти. Зазвичай ви бачите веселку у вигляді різноколірної дуги в небі, але вона може також утворюватися і в інших ситуаціях. Можливо, ви бачили веселку у фонтані або в тумані водопаду, і ви навіть можете зробити свою власні, таку як ви зробили в цьому експерименті. Веселка утворюють в небі, коли сонячне світло заломлюється, коли світло проходить через краплі, він діє так само, коли він проходить через склянку води. Сонячне світло - це суміш видимого випромінювання різних кольорів, заломлюючись, він розділяється на кольори червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій і фіолетовий.

6. Дослід «Кипіння води у паперовій посудині»

Обладнання: штатив з муфтою та лапкою, аркуш паперу, вода, спиртівка, сірники.

Хід досліду: Як ви гадаєте, чи можна закип’ятити воду в паперовій посудині? Так. Доведемо це. Встановимо посудину на кільце штативу і наберемо в неї небагато води. Запалимо під посудиною сухе пальне. Через деякий час ви побачите, що вода закипить, а паперова посудина залишиться цілою. Чому? Тому, що вода має велику теплопровідність, швидко відбирає від паперу енергію, тому папір має температуру, не набагато вищу, ніж вода.

Доки ми чекаємо закипання води, спробуйте відповісти на мої запитання:

1) Що зростає вниз вершиною? (бурулька)

2) У воді купався, а сухий залишився. (Гусак, качка)

3) Чому водоплавні птахи не намокають у воді? (Поверхня пір'я у них покрита тонким шаром жиру, а вода не змочує жирну поверхню.)

4) Із землі і дитя підніме, а через забір і силач не перекине.(Пушинка)

5) Вдень вікно розбите, на ніч вставлене. (Ополонка)

 

7. Дослід «Не видимі чернила»

Обладнання: Білий папір, кисті, пір'я або піпетка, молоко або лимонний сік. (У нас виходило навіть з яблучним соком). Свічка для розшифровки листів.

Хід досліду: У чашки налите трохи молока або лимонного соку. Візьміть білий аркуш паперу і піпетку (або кисть). Наберіть в піпетку трохи соку або молоко і напишіть що-небудь на папері. Потім дайте паперу гарненько просохнути. Напис зник і став невидимим. Тепер постав свічку в центр тарілки і підпаліть її. Візьміть аркуш паперу, що просох, і потримайте його над полум'ям свічки на відстані не менше 10 см. Постійно рухай аркуш туди-сюди, щоб він не встиг спалахнути. Через декілька секунд ви побачите, як на білому папері виявляються коричневі букви і малюнки, які ви написали або намалювали.

Діти, а чи знаєте ви ще якісь інші невидимі чорнила?

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
1924
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку