Цікаві факти для уроків математики з теми "Людина".

Про матеріал

Що ми знаємо про людину? Чи знаєте ви, що людина складається з більш ніж ста трильйонів (1014 ) клітин, із більше, ніж 200 кісток? Точної кількості кісток у скелеті людини назвати неможливо, бо у 20% людей є відхилення щодо кількості хребців. Дехто із 20% має зайве ребро, проте з віком кількість кісток змінюється: деякі з них зростаються. Через це не завжди зрозуміло, як їх рахувати. Так, крижова кістка, очевидно, складається з 5 хребців, які зрослися. Аналогічно, ніхто не може назвати точної кількості м'язів у людини. Фахівці нараховують їх від 400 до 680. Для порівняння: у коників близько 900 м'язів, у гусениць – близько 4000 тисяч.

Проте навіть найточніші числа й обчислення не можуть охарактеризувати людину. Тому доречно нагадати напис, який, за Платоном, зробили семеро давньогрецьких мудреців у храмі Аполлона в Дельфах: ”Пізнай самого себе!”

Перегляд файлу

Цікаві факти.

Що ми знаємо про людину? Чи знаєте ви, що людина складається з більш ніж ста трильйонів (1014 ) клітин, із більше, ніж 200 кісток?

 Точної кількості кісток у скелеті людини назвати неможливо, бо у 20% людей є відхилення  щодо кількості хребців. Дехто із 20% має зайве ребро, проте з віком кількість кісток змінюється: деякі з них зростаються. Через це не завжди зрозуміло, як їх рахувати. Так, крижова кістка, очевидно, складається з 5 хребців, які зрослися. Аналогічно, ніхто не може назвати точної кількості м’язів у людини. Фахівці нараховують їх від 400 до 680. Для порівняння: у коників близько 900 м’язів, у гусениць – близько 4000 тисяч.

Проте навіть найточніші числа й обчислення не можуть охарактеризувати людину. Тому доречно нагадати напис, який, за Платоном, зробили семеро давньогрецьких мудреців у храмі Аполлона в Дельфах: ”Пізнай самого себе!” 

 

Чи знаєте ви, що...?

  • Відчуття спраги з’являється за нестачі води, що дорівнює 1%маси тіла. Втрата понад 5% води може призвести до непритомності, а понад 10% - до смерті.
  • Матеріал кістки у 30 разів міцніший від матеріалу цеглин у 2,5 разу міцніший від граніту. Велика гомілкова кістка при вертикальному навантаженні витримує навантаження у 1560кг.
  • Коли людина пережовує їжу, щелепні м’язи розвивають на корінних зубах зусилля, яке чинить маса 72кг, а на різцях – до 20кг.
  • Для пережовування хліба потрібне зусилля, яке чинить маса 25кг, смаженої телятини – 15кг.
  • Навіть найсуворіші чоловіки щодня проливають 1 – 3мл сліз. Сльози, що їх постійно виробляють слізні залози, зволожують рогівку ока, захищаючи її від пилу.
  • Кістковий мозок дорослої людини – м’яка речовина, яка заповнює внутрішню порожнину деяких кісток, має масу у середньому 2600г.
  • Око здатне розрізняти освітлений предмет поперечником в одну десяту міліметра на відстані 25см. Нормальне око добре розрізняє дірочку діаметром у 0,003 – 0,004 міліметра, зроблену в листі бляхи , за яким світиться лампочка.
  • Око здатне розрізняти 130 – 250 кольорових тонів і 5 – 10 мільйонів змішаних відтінків.
  • Об’єм черепа людини в ході еволюції неухильно зростає – від 900см³ у пітекантропа до 1500см³ у сучасної людини.
  • Площа поверхні шкіри дорослої людини становить близько 1,6м².
  • Нігті на руках ростуть зі швидкістю 0,086мм за добу, на ногах – 0,05мм. Протягом року наростає близько 2грамів нігтів.
  • Ми спокійно п’ємо чай, температура якого сягає 50 - 60ºС. Як це не дивно, ніжна слизова оболонка рота мало чутлива до опіків, крім того, розливаючись по язику, піднебінню і внутрішній поверхні щік, гаряча вода швидко охолоджується. Водночас предмет, нагрітий усього до 44ºС, може викликати опік третього ступеня – якщо його притискати до шкіри кілька годин. Ось чому не можна засинати з увімкненою електрогрілкою.  

 

Розв’яжи задачі

Задача 1. Загальна довжина кровоносних судин в організмі людини – близько 100 тис. км. У скільки разів це число більше від довжини екватора, якщо діаметр земної кулі приблизно дорівнює 12,7 тис. км?

 

Задача 2. Маса мозку людини становить загальної маси тіла. Яка маса мозку, якщо маса хлопчика становить 41,4 кг?

 

Задача 3. За хвилину через мозок протікає близько 750 мл крові. Скільки крові протікає через мозок за добу? ( 1л = 1000 мл )

 

Задача 4. Поверхня шкіри в середньому дорівнює близько двом квадратним метрам. Це потрібно знати, призначаючи деякі ліки і процедури. Для обчислення площі поверхні шкіри застосовують таку формулу:

Поверхня тіла = (маса тіла 4 + 7)/ (маса тіла + 90)

(Масу слід брати в кг, поверхня вийде в м2)

 

Задача 5. Ковток води – це багато чи мало? Вимірювання засвідчили, що чоловік проковтує в середньому 21мл рідини, а жінка на менше. Скільки проковтує за один ковток жінка?

Задача 6. У стакані спокою кров у організмі людини розподіляється так: загального її об’єму міститься у м’язах; 25% - у нирках; 15% - у судинах стінок кишечника; об’єму – у печінці; об’єму – у мозку; 4% - у судинах серця; решту – в судинах легень і решти органів. Скільки відсотків крові міститься у судинах легень і решти органів?

 

Задача 7. Частота пульсу бика утричі менша, ніж у людини, а у жаби – на 5 ударів за хвилину більша, ніж у бика, у кроля – 200уд/хв.Якщо додати частоту пульсу бика і людини, потроєну частоту пульсу жаби, частоту пульсу кроля і ще половину, то отримаємо частоту пульсу миші – 400уд/хв.Яка частота пульсу людини і кожної з названих тварин?

 

doc
Додано
5 жовтня 2018
Переглядів
1420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку