.Цікаві факти про кисломолочний сир з теми: «Приготування страв з сиру».

Про матеріал
Цікаві факти про кисломолочний сир з теми: «Приготування страв з сиру». Матеріал для уроку виробничого навчання за професією «Кухар».
Перегляд файлу

Цікаві факти про кисломолочний сир

Додатковий матеріал для уроку виробничого навчання з теми: «Приготування страв з сиру» за професією «Кухар»

 

https://monitor.cn.ua/uploads/16577-m.jpgСир був популярний ще в древніх римлян, які їли його разом з медом або сіллю. Крім цього, продукт виступав в якості закуски до вин.

Сир кисломолочний - дуже популярний і корисний продукт як дітям, так і дорослим. Сир містить повний набір мікроелементів, відповідальних за ріст і відновлення тканин.

Кисломолочний сир, частіше просто сир -кисломолочний продукт, виготовлений з коров'ячого молока.

http://s019.radikal.ru/i617/1701/ad/9e9a99a2ff44.jpg«Домашнім сиром» його називають для того, щоб відрізнити від твердого, «заводського» сиру.

Сир є відмінним джерелом білка.

Його недарма називають «білим золотом». За вмістом білка і за ступенем його засвоєння він перевершує всі молочні продукти.

Сир потрібно їсти перед сном.

Казеїн, який є у кисломолочному сирі - найповільніший з усіх видів білка, тому всю ніч ваш організм зможе підживлюватися амінокислотами і білковими пептидами.

Сир сприятливо діє на організм.

Він сприяє утворенню гемоглобіну в крові, покращує регенерацію нервової системи, зміцнює кісткову і хрящову тканину. Навіть мінімальна порція сиру допомагає людині боротися з почуттям занепокоєння. Медики радять з’їдати не більше 200 г сиру на добу, щоб не порушувати сольовий баланс. Останні дослідження показали, що у жінок, які регулярно вживали в їжу сир, набагато рідше діагностували рак грудей.

Для виробництва 15 кг сиру необхідно 100 л молока

Колись із сиру виробляли ґудзики.

У давнину з домашнього сиру виробляли ґудзики. Коли його пресували на зиму, то він ставав твердим майже як пластмаса. Ось люди і подумали, що з нього можна формувати різні вироби, так почали робити ґудзики з сиру.

Домашній сир є важливим джерелом мінералів кальцію.

У молочних продуктів, особливо домашнього сиру і сиру, як правило, дуже високий вміст кальцію. Крім того, вони практично не містять речовини, які перешкоджають засвоєнню кальцію. Навпаки, в них є лактоза і деякі амінокислоти, які збільшують корисність кальцію.

http://s016.radikal.ru/i336/1701/c5/046db4cbad89.jpgДомашній сир вважають сортом сиру.

В англомовній культурі домашній сир вважається сортом м'якого сиру, тоді як в інших країнах домашній сир не є сортом сиру.

 

Сир допоможе поліпшити обмін речовин в організмі.

Якщо ви мрієте поліпшити обмін речовин або зробити очищення організму - влаштовуйте розвантажувальні дні на сирі (100-150 г сиру зі сметаною 3-4 рази на день). З причини своєї калорійності дієтологи радять їсти сир мінімум за 3 години до сну. У сирі дуже швидко розвиваються шкідливі бактерії, унаслідок чого його потрібно з’їдати протягом 1-2 днів.

Мінеральні речовини, що входять до його складу, беруть участь у виробленні гемоглобіну, тому його корисно їсти для профілактики недокрів'я. Сир включають в раціон хворих з виразкою шлунка, з хронічним гастритом, з хворобами жовчного міхура, при серцево-судинних захворюваннях, гіпертонії. Нежирний сир радять вживати людям страждаючим цукровим діабетом.

Заморожений сир позбавляється корисних властивостей.

При покупці сиру, неважливо фермерського виробництва або заводського, особливу увагу слід звернути на спосіб зберігання продукту, оскільки сир, який піддавався заморожуванню, повністю втрачає свої смакові Цікаві факти про сирякості і корисні властивості. Сир допускається зберігати в холодильнику не довше 3-х днів.

Кількість білка в знежиреному сирі може досягати 28%.

Сир жирністю 9% містить приблизно 16 г білка, з 100 грам сиру 18% можна отримати 14 г білка. Цікавий факт, що сир можна приготувати вдома всього за 5 хвилин. Для цього потрібно додати кип’ячене молоко 4-6 ложок лимонного соку.

У сучасній мові слова» сир «і» сир » позначають різні продукти, хоча деякий час тому ці поняття були синонімами. Звідси походить назва традиційної страви з сиру – сирники. У Східній Європі сир часто вживають як самостійну страву, додаючи вершки, сметану, мед, варення, фрукти. Тоді як в інших країнах «кварк» змішують із зеленню, сіллю і намазують на хліб.

Сир різниться за вмістом жиру. Найчастіше це знежирений сир, а також 5% і 9% жирності.

Зернистий сир являє собою велике сирне зерно, змішане з жирними вершками або йогуртом.

У продажу можна зустріти як сир з молока, так і схожий продукт, але з додаванням немолочних жирів. У цьому випадку в складі вказується, що це» молоковмісний продукт із замінником молочного жиру, вироблений за технологією сиру». Технічним Регламентом дозволяється замінювати до 50% жиру таких продуктів немолочними жирами.

Якісний сир являє собою однорідну масу білого або світло-жовтого кольору, з приємним ароматом, який не повинен бути кислим або гіркуватим. Смак у свіжого сиру м'який та ніжний, нейтральний, без вираженої кислоти або солоності.

У кулінарії цей кисломолочний продукт використовують як у свіжому вигляді, і такий, що пройшов теплову обробку. Сир унікальний тим, що він однаково добре поєднується як з солодощами, так і з солоними продуктами. Найбільш корисний і смачний свіжий, тільки що приготовлений домашній сир. Його можна їсти як десерт, змішавши з невеликою кількістю цукру, меду, вершків або варення. Дуже смачний солоний сир з додаванням сметани, дрібно нарізаної зелені, часнику і гострих приправ.

У магазинах продається величезна кількість сирних десертів - з родзинками, фруктами, шоколадом та іншими наповнювачами. Також сир застосовується у випічці - у складі тіста для тортів, як начинка для пирогів. З цього продукту роблять запіканки - солодкі чи солоні, з додаванням овочів, ліплять вареники з сирною начинкою, печуть сирники та млинці з сиром. Проста і смачна страва - «ліниві вареники», які варять із сиру, змішаного з невеликою кілКисломолочний продуктькістю борошна. Популярний також рецепт сирної паски.

docx
Додав(-ла)
Водяна Раїса
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку