Цікаві матеріали для проведення акції "Першоцвіти".

Про матеріал
Цікаві матеріали для проведення акції "Першоцвіти". Наявність анкети та віршованих матеріалів допоможе зацікавити школярів з різним вподобанням.
Перегляд файлу

Первоцвіти

Саме ранні весняні квіти несуть у собі позитивну енергетику, впливають на душу людини. Вони, як і мистецтво, через позитивні емоції покликані поліпшувати людський характер, виховувати в особистості високу духовність. Коли людина дивиться на них, у неї теплішає погляд. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів…               Але не поспішайте рвати це чудо!

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.

Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло 45 – 60 насінин. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7 – 8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний.

Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає “скороминучий”, “швидкоплинний”. Така назва пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог і від якого важко врятуватися – це ми з вами. Щорічно на Україні жертвами людської жадібності, легкої наживи та безконтрольності стають мільйони ранньоквітучих рослин – першоцвітів. Серед них - підсніжник білосніжний, підсніжник складчастий, цикламен Кузнєцова, білоцвіти, шафрани, тюльпани, черемша, сон-трава, проліски сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, ряст. тощо. Всі ці рослини занесені до Червоної книги України або охороняються регіонально. Їх продаж та купівля заборонені законом. Останнім часом посилилася також торгівля сном кримським, підсніжником складчастим та шафраном вузьколистим. Масово винищуються на продаж гілки суничника дрібноплідного, що також занесений до Червоної книги України. Торгівля здійснюється невідомими особами відкрито.

Щороку в Україні проводиться кампанія "Первоцвіт", направлена на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами. Вона починається ще у січні, із першими підсніжниками, а закінчується у кінці травня, коли відквітують останні конвалії. Після ж первоцвіту проводиться боротьба з літньою торгівлею. Історично склалось, що боротьбу із торгівлею первоцвітами ведуть головним чином громадські організації. З початку 1980-х років програмою "Первоцвіт" займаються переважно студентські дружини по охороні природи (ДОП). Всього в Україні зараз нараховується близько 5 ДОП. У Києві зараз активно протидіє торгівлі первоцвітами ДОП Київського університету та Молодіжне відділення Національного екологічного центру України. За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи (WWF), незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє по прибутковості місце після торгівлі наркотиками і зброєю. Масова торгівля об’єктами дикої природи призводить до їх зникнення у природних локалітетах. В такий спосіб багато естетично привабливих видів рослин і тварин (або цінних з інших причин) потрапляють до Червоної Книги, або зовсім зникають. Проте, зусиль громадських екологічних організацій для вирішення проблеми весняної торгівлі замало. В першу чергу допомогу у вирішенні цього питання мають надати державні органи з охорони навколишнього природного середовища  та Держекоінспекція. Велике значення має робота в школах, де треба проводити урок первоцвіту й виховувати в дітей відразу до варварського знищення квітів.

Звернення первоцвітів

Ми б завжди були щасливі,

І пахучі, і красиві,

Якби в полі, в лісі, в лузі

Бачили нас тільки друзі,

Ті, які б нас не топтали,

Без потреби не зривали.

А на клумбах вдома, в школі

Висівали нас доволі,

Доглядали, поливали.

Ми б красу їм дарували!

Пам’ятаймо що в дикої природи нема своїх депутатів!

Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові дарунки природи. Первоцвіти мають і естетичне, і практичне значення. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Отже, перші весняні квіти не тільки звеселяють людей, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх і нас. Всі вони потребують нашого захисту. Не знищуйте квіти! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс. Завдання природоохоронної акції “Первоцвіт” – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! Потрібно навчити дітей відчувати та оберігати цю надзвичайну красу. Розвинути почуття дбайливого господаря своєї землі. Формувати у підростаючого покоління природоохоронні навички, прищепити елементарні поняття екологічної культури. У школі була проведена весняна акція «Хай живуть первоцвіти»

В рамках цієї акції інтенсивно працювали  учні школи, які прочитали лекції про ранньовесняні квіти у 7-11 класах.  Провели спостереження за квітами у природі. Організували гру-вікторину на знання первоцвітів. Учні початкових класів згадали приказки, загадки, легенди, вірші, пісні про лісові квіти.У школі пройшов конкурс малюнків та плакатів на тему “Жити щасливо і жити в злагоді з природою – одне й те саме”. Учні 5-8 класів заповнили анкету.

 

                                  Анкета «Що ти знаєш про первоцвіти»

  1. Які ви знаєте первоцвіти?
  2.  Яке їх значення для природи та в житті людини?
  3.  Як потрібно оберігати ранні квіти?
  4.  Де ростуть первоцвіти?
  5.  Чому перші весняні квіти з’являються не в кожному лісі?

В цьому році ми практикуємо введення первоцвітів у культуру шкільних квітників, як засіб пропаганди ідеї захисту цих рослин.

Вдало вписані в дизайн шкільної території, весняні первоцвіти радуватимуть око рік за роком.

Натуралізація первоцвітів

Відповідно до сучасних тенденцій в садовому дизайні, можна натуралізувати (висадити для подальшого природного зростання) весняні цибулинні і кореневищні рослини. Більшість первоцвітів відмінно підходять для натуралізації. Рослини слід висадити окремими колоніями в природних зонах саду. З часом ці колонії природним чином розростатимуться і розповсюджуватимуться вшир. Вже наступного року куртини цибулинних живописно займуть довколишні території і сад розфарбується острівцями яскравих весняних фарб тут і там. Добре підходять для натуралізації цибулинних лужки і лугові зони (тут традиційно використовуються крокуси, сніговики, маленькі видові нарциси, цикламени), світла лісосмуга (хороша для відносно теневинослівих рослин: пролісків, цикламенів і нарцисів) або прибережна зона (для вологолюбних білоквітників). Створюючи дизайн природного саду, слід завжди тримати в голові його основні принципи: простота, відсутність химерності і гармонія. Проте важливо пам'ятати, що не всі цибулинні однаково добре піддаються натуралізації: наприклад, в регіонах з коротким і дощовим літом гіацинти проживуть недовго, якщо не викопувати цибулини кожного разу після закінчення сезонної вегетації.

Квітники, міксбордери, рокарії, вересові сади (рекомендації)

Розташовуйте первоцвіти на міксбордерах і в квітниках по сусідству з багаторічниками або летнецветущимі цибулинними. Первоцвіти забезпечать яскраві весняні фарби в той час, коли решта рослин тільки-тільки показується з-під землі. Зате потім багаторічники, що пишно розрослися, і літні цибулинні закриють своїм листям в'януть листя цибулин-первоцвітів, що пожовтіло, або забезпечать бажану тінь для примул і медунок. Тому, всупереч усталеній думці, садити первоцвіти і весняні цибулинні краще не на передньому плані міксбордера, а посередині або навіть ззаду. У порожньому квітнику вони будуть відмінно видні ранньою навесні під час цвітіння. Геллеборуси (морозникі) декоративні круглий рік, завдяки своєму крупному фігурному листю, тому їх можна сміливо висаджувати на найвидніші місця, де вони складуть хороший фон для ваших чарівних літньоквітучих рослин.
Первоцвіти є відмінною прикрасою рокарієв і вересових садів. Камені і уступи рокарієв - прекрасний фон для будь-якої рослини, а квітучі еріки у вересових садах створюють дійсне буйство фарб по сусідству з ранніми весняними цибулинними. Цибулинні і первоцвіти відмінно виглядають в контейнерах, які на час цвітіння можна поставити на терасі біля входу в будинок.
   Вирощувати цибулинні первоцвіти легко і приємно. Вони майже не вимагають уваги за умови, що спочатку були посаджені на правильному місці в саду. Це означає, що рослину отримає необхідна кількість сонячного світла і води в декілька місяців свого активного розвитку і зможе природно завершити сезонний цикл вегетації (листя пожовтіє і відімре без сторонньої допомоги). Особливо важливо пам'ятати про це при натуралізації цибулинних на лужку або лугу: скошувати траву можна тільки після того, як листя цибулинних відімруть природним чином. Грунт, в якому Ви плануєте вирощувати первоцвіти, повинен містити велику кількість гумусу і бути водопроникним.
Підгодівлю цибулинних краще робити до утворення бутонів або відразу після закінчення цвітіння. Я не удобряю свої ранньоквітнучі цибулинні, але коли їх листя відмирає, я засинаю їх свіжим компостом. Таким чином рослини отримують підгодівлю, а цибулини залишаються прикритими хорошим шаром грунту і мульчі.

Сон-трава

Первоцвіти синьобілі,
І рожеві, і бліді
Розцвілися в Верховині,
В молодім моїм саді.
Розцвілися в Верховині,
В молодім моїм саді.

В Верховині, тут, де скали,
Серед вічної краси
Поливав я вас сльозами,
Мов би перлами роси.
Поливав я вас сльозами,
Мов би перлами роси.

Первоцвіти, ви прекрасні!
Невимовно вас люблю!
Тільки з вами впаду в тугу,
Серце мліє від жалю...
Тільки з вами впаду в тугу,
Серце мліє від жалю...

Заголосить звук трембіти,
Я спокійним сном засну...
Квіти, квіти, первоцвіти,
Ви прикрашуйте весну!
Квіти, квіти, первоцвіти,
Ви прикрашуйте весну!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         Варжнікова Л.В.

doc
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку