Цикл уроків з курсу "Цікава економіка" Тема "Потреби"

Про матеріал

До циклу уроків входить 10 занять з курсу "Цікава економіка" 2 клас по темі "Потреби". На цих заняттях вчитель знайомить учнів з поняттям "Потреби", як формуються потреби та від чого вони залежать. Розвивають уміння класифікувати життєві потреби на матеріальні та духовні; раціональні та нераціональні; індивідуальні та колективні; види соціальних потреб. Матеріал підібраний з урахуванням вікової категорії для учнів 2 класів.

Перегляд файлу

                    Цикл уроків з курсу «Цікава економіка» 2 клас

Тема. Поняття про потреби.

Мета.Ввести поняття «потреба», пояснити, як формуються потреби, від чого вони залежать;виховувати інтерес до вивчення економіки; розвивати економічну грамотність;

Матеріали до уроку. Презентація до казки

  Хід уроку

I. Організаційний момент

(Спрямована на позитивне сприйняття матеріалу)
Привітання долоньками.

Привітання вчителя

-  Доброго дня, дорогі друзі! Я рада вітати вас на нашому уроці економіки.

ludli: Гномы внутри нас  Сьогодні  відбудеться  черговий урок економіки. Де ви, майбутні підприємці, будете знайомитись з новими поняттями, будете розв’язувати задачі.  Як

завжди, разом з нами гном Економ.

 

Я веселий, добрий гном,

Добрий гном Економ.

Люблю гроші рахувати

і господарством керувати.

 

Економічна розминка

-  Діти,  гном  Економ  хоче  провести  з  вами  економічну  розминку.   Ви  будете  передавати  гнома  Економа  одне  одному  й  говорити  слова-антоніми з економічним змістом:

дорого  -  дешево,

покупець  -  продавець,

добре -погано, 

дохід  -  витрати,

 економити  -  витрачати, 

роздріб  -  гурт, 

виробник  -споживач,

 імпорт  -  експорт, 

працелюбний  -  лінивий  тощо. 

Хто  помиляється пропускає хід.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.

  • Молодці, а тепер гном Економ просить вас написати по п’ять бажань.
  • Чи можна виконати всі бажання?
  • Чи є у вас ще якісь бажання?
  • Чи можна всі їх назвати потребами?
  • Які потреби має будь-яка людина незалежно від віку, місця проживання, кольору шкіри?

 

II. Повідомлення теми та мети уроку.

  • Як ви напевно вже зрозуміли, сьогодні ми будемо розбирати поняття потреби. Наш помічник Гном Економ нещодавно побував в далеких краях і приніс з собою цікаву історію для вас. Тож сідайте зручніше і уважно послухайте.

ІІІ. Основна частина уроку.

В одному маленькому казковому королівстві жив-був великий казковий король зі своєю дружиною, дорослою красунею дочкою та сином - вашим ровесником.
Король тому був казковим, що йому в спадок дісталася чарівна паличка. Вона виконувала будь-які бажання, і ніхто в королівській родині ні в чому не знав відмови. Як же це було здорово! Захотіла королева влаштувати бал і запросити купу гостей - будь ласка; потрібна принцу заморська іграшка - будь ласка; попросила принцеса новий наряд - жодних проблем! Королівське сімейство жило в повне своє задоволення, абсолютно ні про що не турбуючись. І все б так і тривало, якби одного разу не сталося жахливе ... Втім, давайте по порядку.
Якось вранці король прокинувся в дуже поганому настрої. «Ну, що це за життя?! День тільки почався, а мені вже нудно!- подумав він. - Нічого не хочеться! Хоч вий

? Як правило, коли людині нічого не хочеться, настрій у нього не дуже хороший. І рідні відразу починають турбуватися і питати «чи не захворів». Цікаво, а у вас так буває?

     Так ось, щоб підняти свій настрій, король вирішив прогулятися перед сніданком у королівському парку. Довго він гуляв чи ні - нам не відомо, але через деякий час король відчув, що добряче зголоднів. Що робити? Дивне питання. Ну, звичайно, потрібно повернутися додому і поснідати! Але король-то казковий і у нього є чарівна паличка. А, значить, ніяких проблем у нього бути не може. Йому достатньо лише махнути паличкою - і оп...., що не забажається, з'явиться невідомо звідки.
Так він і зробив. І одразу ж перед ним виник шикарний стіл, заставлений усілякими стравами. Тільки було зібрався він поснідати, як звідки не візьмися, з'явилася маленька згорблена бабуся.
Король сморщив ніс і сердито сказав: - Мені самому мало! Іди своєю дорогою і не заважай мені!
З жалем подивилася на нього старенька, похитала головою і зникла, наче її й не було. А слідом за нею, просто жах!... зник, щез, розтанув... і стіл з королівським сніданком. Король від подиву ледве зі стільця не впав. Він став гарячково махати чарівною паличкою, і безперервно вигукувати своє бажання «хочу поснідати, хочу поснідати, хочу поснідати». Але... паличка більше не працювала.

? Як ви думаєте, що ж сталося з чарівною паличкою? Чому вона перестала працювати? І чи правильно зробив король? А може ця маленька старенька зовсім не звичайна бабуся, а особлива?

Вся справа в тому, що старенька ця була не просто перехожа, а... Ну, звичайно, вона була чарівницею.  І звали цю бабусю Економіка. Це вона в давні часи створила цю чарівну паличку і подарувала її пра-пра-пра-прадіду короля за його добре серце і турботу про людей. Але будь-яка добра магія втрачає силу, коли відбуваються недобрі вчинки. Ось тому паличка перестала виконувати бажання короля.
Потрібно сказати, що насправді, наш король зовсім не був жадібним і злим, все-таки в нього були чудові гени його доброго пра-пра-пра-прадіда. Просто в цей ранок у нього був поганий настрій. Дуже скоро йому стало соромно за свій вчинок – але що зроблено, те зроблено. Змінити нічого вже не можна було. Засмучений і голодний король повернувся в палац, і не встиг переступити поріг, як йому назустріч вибігла королева.
І він розповів королеві про те, що з ним сталося.
Чарівниця Економіка побачила як перживає король і вирішила навчити його. Не відкладаючи справи в довгий ящик відразу ж почала свій урок.
Питання Гнома Економа


? За що і як покарала короля чарівниця Економіка?
? Чому без чарівної палички у короля виникли проблеми?
? Чи знав король, як можна вирішити ці проблеми?
? Хто і чому вирішив допомогти королю?

 

Фізкультхивлинка


- В першу чергу, ваші величності, вам потрібно навчитися задовольняти свої потреби без чарівної палички і не забувати, що тепер ваші можливості обмежені.-сказала чарівниця.
- А що таке «потреба»? - запитала королева. - І чому обмежені наші можливості?
- Я думаю, - поважно сказав король, - що «потреба» - це королівське слово, що походить від слів «потрібно», «вимагаю». Воно означає, що все, чого я вимагаю, має бути негайно виконано. А «можливість» - це слово для підданих, які запитують: «чи Можна?» "Можливо?»
- Це раніше, коли ви мали чарівну паличку, "можливість" було словом для підданих, а ви могли мати все, що тільки побажаєте, - нагадала йому чарівниця. - А зараз все змінилося. Та не всі ваші вимоги можуть бути виконані.
- Але ж я - Король! - став обурюватися король. - Я не мав собі ні в чому відмовляти. Я повинен виконувати всі свої бажання, мати все, що захочу! А хочу я їсти!! Я вимагаю, щоб мене нагодували!.. Я наказую!..
- Не треба кричати і вередувати! - суворо сказала чарівниця. - Ви ж не маленька дитина, а великий король. Навіть королі без чарівної палички не можуть мати все, що вони хочуть. А ви, ваша величність, самі в усьому винні: не потрібно було скупитися, тоді до сих пір жили б як у казці.
Згадав король про те, що сталося вранці, і йому стало соромно. Він одразу перестав вередувати, хоча, як і раніше, сильно хотів їсти.
А чарівниця продовжила свій урок:
- В економіці до потреб відносяться всі наші бажання що-небудь мати, або все, що ми хотіли б, щоб для нас було виконано. Король залишився без сніданку: він хоче їсти - значить, у нього є потреба в їжі. Королева хоче влаштувати бал: бажання гарно відпочити - це її потреба. Будь-які наші бажання є потребами.
- Щось мені не віриться, що бажання повеселитися і потанцювати - це потреба, адже без цього цілком можна і обійтися, - пробурчав голодний король. - У нормальних палацах бали влаштовують тільки по великих святах, а у нас - щотижня. Мені здається, що потреба - це те, без чого жити не можна. Наприклад, якщо я негайно не поїм, то у мене заболить живіт і вже точно виникне потреба в ліках.
- Значить, ти вважаєш, що потреба - це те, що необхідно, без чого не можна обійтися? – запитала королева.
- Звичайно, - відповів король. - Наприклад, мені не хочеться вчитися, але я знаю, що це потрібно, тому вчуся. Принц не любить пити ліки, коли хворіє, але хоче вилікуватися, - тому п'є їх. У всіх людей є потреба в їжі, одязі, житлі, здоров'ї. Без цього ніяк не можна обійтися. Значить саме це і є потребами.
- А хіба те, що нам хочеться добре відпочити, не відноситься до потреб? - засумнівалася королева. – Я можу забути про їжу, і годинами танцювати, танцювати, танцювати...
- Мені треба вам зізнатися, - сказала вона чарівниці, - дуже подобається влаштовувати бали, носити нові модні сукні, робити зачіски і приймати гостей... Ах! Адже це так чудово!.. І як же шкода, що це все не відноситься до потреб. Так само як і любов маленького принца до полуничного варення - він вчора знову без дозволу з'їв цілу банку!
- Не турбуйтеся, ваша величність, - заспокоїла її чарівниця. - Всі ваші бажання - це теж приклади потреб. Якщо є бажання, то є й потреба. Просто є потреби, без яких не можна прожити і які потрібно виконувати в першу чергу - саме про них і говорив король, а є потреби, які можна відкласти і виконати після задоволення необхідних потреб - про них казали ви. Але, в економіці все це відноситься до потреб, які хотілося б виконати.
- Ах, як це чудово! Танці - це моя потреба, - зраділа королева. - У мене просто все з рук валиться і настрій псується, якщо мені не вдається, хоча б раз на тиждень, потанцювати на балу.

V. Практична частина уроку

Робота в зошиті

Ст. 4 Ознайомлення з поняттям «Потреба».

Завдання №1

  • Пореби людей змінювалися з розвитком суспільства.

Завдання №2

  • А чи можна задовольнити всі потреби?

Завдання № 3

  • Давайте пригадаємо казку «Квітка Семіцвітка».
  • Пригадаймо бажання дівчинки.
  • Запишіть кольори пелюсток в зошит.
  • А чи могла б виконати свої бажання дівчинка немаючи такої квітки (Ні)
  • Чому? (можливості обмежені).
  • Отже ми можемо зробити висновок, що потреби людини – безмежні, а можливості – обмежені.

Завдання № 4 Самостійна робота.

 

VI. Підсумок уроку.

  • Яке нове економічне поняття ми сьогодні розглядали?
  • Що ж таке потреби?
  • Чи можна задовольнити всі свої потреби?

А чи задовольнив свої потреби король і як ви дізнаєтесь на наступному уроці.

  • А вдома ви намалюєте короля таким яким ви його уявляли.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Поняття про потреби.(продовження)

Мета.Продовжувати формувати у дітей уявлення про потреби, від чого залежать потреби;закріпити сформовані уявлення про потреби;узагальнити вивчене;виховувати інтерес до вивчення економіки; розвивати економічну грамотність;

Матеріали до уроку. Презентація до казки, всі картинки та завдання до казки на екрані.

  Хід уроку

I. Організаційний момент

(Спрямована на позитивне сприйняття матеріалу)
Привітання долоньками.

Привітання вчителя

ludli: Гномы внутри нас-  Доброго дня, дорогі друзі!   Сьогодні  відбудеться  черговий урок економіки. Ми продовжимо з вами знайомитись з поняттям «потреби» та дізнаємось чи повернув король собі чарівну паличку.

І як завжди, разом з нами гном Економ.

 

Я веселий, добрий гном,

Добрий гном Економ.

Люблю гроші рахувати

і господарством керувати.

 

II. Повторення вивченого матеріалу.
Гном Економ запитує:
- Що таке економіка? (Економіка – це ведення господарства за правилами.)
- Навіщо ви вивчаєте економіку? Коли вона вам знадобиться в житті? Наведіть приклади.
- На які питання відповідає економіка? (Що? Для кого? Скільки? Як?)
- Я чув, що на попередніх уроках ви говорили про потреби. Що таке потреби? (Потреба – це все те, що людина хоче мати в житті.)
- Які існують потреби? 
Вчитель: 
- Я зачитую віршований уривок, а ви називаєте потребу, про яку йде мова. (В процесі роботи на екрані з'являються картинки  з назвами потреб.)

 

Потреба в їжі (фізіологічна потреба)
Їсть на сніданок яйця всмятку,
П'ять картопляних котлет,
Дві склянки кифіру
І тарілку вівсяної каші – 
Бо каша корисна для всіх!

https://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=5c89cb7508e4f45b4465e7fc2c6ef27f&n=21Потреба в освіті
Ось стоїть вже Марійка
Біля дошки з крейдою в руці,
Ось і перша п'ятірка
У Марікив щоденнику...

Потреба в повазі
Я не знаю, як тут бути –
Почав старшим ягрубити.
Скаже тато: - Двері відчинені!
Зачини її, герой! –
Я йому у відповідь сердито
Відповідаю: - Сам закрий!

Потреба у безпеці
У далекій
На заставі
Вартовий в ліску не спить.
Він стоїть –
Над ним світає,
І подивиться на хмари:
Над його рушницею кордон
Переходять хмари.

- Гном Економ, ти зрозумів, які бувають потреби? (На екрані картинка  невпевненого гнома.)
- Діти, давайте на прикладах з життя ще раз розповімо, які бувають потреби.
Учні дивляться фрагменти з мультфільмів "Крокодил Гена", "Чебурашка", "Чебурашка йде до школи", де зустрічаються потреби в їжі, спілкуванні, безпеки, освіті.
 

Гном економ (на екрані)
- Тепер я зрозумів, які бувають потреби. Але всі перераховані вами потреби пов'язані з економікою?
(Якщо не будуть задоволені фізіологічні потреби, людина взагалі не зможе існувати, не кажучи вже про те, щоб працювати. Здорова людина встигає працювати, вчитися, подорожувати і займатися іншими цікавими справами. Здорові люди живуть довше, працюють краще. Освіта допомагає людям правильно користуватися обладнанням, інструментами, творчо ставитися до справи, підвищувати результати своєї праці. Люди, що виконують спільну роботу, чого доб'ються, якщо у них будуть відсутні взаєморозуміння і повага один до одного. Вони всі пересваряться і розвалять будь-яку справу. А економіка їх за це здорово покарає.)

III. Вивчення нового матеріалу (продовження казки)

Гном Економ

  • Молодці, діти, добре засвоїли минулий урок. А чи хочеться вам послухати продовження казки про Короля. (Так). Нагадайте мені на чому ми зупинилися (діти пригадують). Правильно, а зараз сіжайте зручніше, продовжуємо. (На екрані елюстрації до казки)

Продовження казки

- У різних людей різні потреби, - сказала чарівниця. - І те, що необхідно одним, може бути зовсім не потрібно іншим.
- І ми задовольняємо потреби кожен по-своєму, - продовжила урок чарівниця. - Це залежить від наших можливостей, звичок, смаків і переваг. Наприклад, щоб поснідати, одній людині потрібно кава і бутерброд, іншому - манна каша, а третій - рис і молюски. Бажання у всіх одне - поснідати, задовольнити почуття голоду, але спосіб задоволення потреби різний, тому що смаки у всіх різні.
- Справді, - підтвердила слова чарівниці королева, - наш король ніколи не снідає без олії, а я люблю на сніданок мармелад.

Практичне завдання

Дай відповідь на ці питання "Так" або "Ні"
-Подумай які потреби є у тебе. Чи ти можеш перелічити їх всі? 
-Відноситься до потреб наше бажання вчитися? 
-Відноситься до потреб наше бажання бути здоровим?

 

- У різних людей різні потреби, - знову повторила чарівниця. - Більше того, те, в чому ми відчуваємо потребу сьогодні, може виявитися абсолютно не потрібне нам завтра. Наприклад, сьогодні дуже дощовий день і ми не можемо піти на вулицю без парасольки. А завтра, він нам не знадобиться, тому що цілий день буде світить яскраве сонце.

Практичне завдання

Послухай вірш і дай відповіді на питання

Поздравлятельная тема * Завалинка или приятно ни о чем * Форумы Darievna.ru: вышивка, вязание, готовим вместе и многое другое свПчелкин магазин

Там, где сломанная елка,

Где ручей в овраг течет,

Магазин открыла пчелка.

Что же пчелка продает?

Заглянула в дверь лиса:

- Сколько стоит колбаса?

Слон спросил: - Агде тут касса?

Мне четыре бочки кваса.

Мошка попросила крошку,

Мишь – хрустящую картошку.

А за мышью мотылек

Под муку дает кулек.

Пчелка громко зажужжала:

- Десять раз вам обьясняла

- После лета, каждый год,

- Продаю я только мед.

Артур Гиваргизов

 

-Одну чи різні потреби хочуть задовольнити звірі? 
-Що потрібно кожному з героїв вірша для задоволення цієї потреби? 
-Чи можуть звірі задовольнити свої потреби?

 

 - Ой, як все складно! А від чого ще залежать наші потреби? - хором запитали король з королевою.
- А що, якщо ви подумаєте і самі здогадаєтеся? - запропонувала чарівниця. - Адже це набагато приємніше - знайти відповідь самим. А діти, які читають цю книгу, допоможуть вам. Отже, почнемо.
- Скажіть, кому потрібні брязкальця, а кому тростинка? - задала перше питання чарівниця.
- Ой, мені здається, я здогадалася, - сказала королева. - Брязкальця потрібні малюкам, а тростинки - бабусям і дідусям. Виходить, що наші потреби залежать від віку.
- Правильно, - похвалила її чарівниця і поставила таке питання: - Кому потрібні шуби, теплі речі, а кому сарафани? Кому-санки, кому водні лижі?
- Якщо подумати, то взимку на півночі королівства так холодно, що ніяк не обійтися без теплих шуб і шапок. А на півдні навіть взимку тепло, і теплі шуби там зовсім не потрібні, - відповів король.
- Ну, так, - сказала королева. - Навіщо санки там, де немає снігу, а водні лижі там, де немає водойми.
- Ви маєте рацію, ваша величність, - сказала чарівниця. - Це означає, що на наші потреби впливають місце проживання і клімат.
- Кому потрібні намисто, а кому електробритва? Кому ключки, а кому ляльки Барбі? - раптом запитала королева і сама ж на нього відповіла: - Потреби залежать від того, хто ти - хлопчик чи дівчинка, чоловік або жінка. Це я точно знаю, адже в мене є і син, і донька. Принцу зовсім не потрібні ляльки і стрічки, а принцесі - футбольний м'яч. Та й тобі, милий, не потрібні мої намисто, а мені - твоя електробритва.
- Все правильно, ваша величність, - похвалила королеву чарівниця.

Королева дуже зраділа, адже це завжди приємно, коли тебе хвалять.

Практичне завдання

  -Подивіться уважно на малюнок і подумайте, чи немає в ньому помилок. Чому ви думаєте, що художник помилився? Спробуйте виправити знайдені помилки, розподіливши кожному членові сім'ї предмет, який задовольняє його потреба

Рабочая тетрадь по экономике. Задание на тему Потребность

- Але всі ми назвали? - спитала чарівниця. - Подумайте, чи потрібна скрипка тому, хто не вміє на ній грати? І захоче піти на концерт симфонічної музики той, хто не любить її слухати?
- Звичайно, ні, - відповіла королева. - Значить, наші потреби залежать від того, чим ми цікавимося і захоплюємося.
- А ще, я думаю, - обережно додав король, - що наші потреби залежать від смаків і звичок. Згадайте, що говорила королева про наші звички. Я, дійсно, ніколи не снідаю без олії, а королева дуже любить мармелад. Цікаво, а що їдять на сніданок чарівниці?
- А я дуже люблю салат з пелюсток троянд з крапельками ранкової роси, - посміхнулася чарівниця.
- Наші потреби - це наші бажання, це те, що нам хочеться, те, що нам потрібно. А що мені хочеться, я і сам знаю – я їсти хочу. Навіщо ж я повинен вчити економіку? - раптом король затявся.
- Але в звичайному житті ніхто ніколи не може виконати всі свої бажання. Їх дуже багато, і вони ніколи не закінчуються. І як тільки виповнюється одне бажання, відразу ж з'являється якесь інше. Наших бажань завжди більше, ніж можливостей їх виконати, - почала терпляче пояснювати чарівниця.
Вона не встигла закінчити, так як король почав благати:
- Мила чарівниця! Зараз у мене тільки одне бажання, і як тільки воно здійсниться, воно відразу ж закінчиться. Я їсти хочу!!!
- Дійсно, - сказала чарівниця. – Зараз у вас тільки одне бажання – поснідати, але як тільки воно здійсниться, ви захочете ще що-небудь. Людина завжди що-небудь хоче. І як тільки виконується одна потреба – з'являються нові потреби. А складність полягає в тому, що не всі наші потреби ми можемо задовольнити, тому що наші можливості завжди обмежені.
- Поясніть мені, будь ласка, зараз у мене є можливість поснідати чи ні? Я не можу вчитися на голодний шлунок!!
- Можливість є, - заспокоїла його чарівниця. – Ми зробимо перерву.

Фізкультхвилинка.

?Порадьте, діти, яким чином король може поснідати? Не забудьте тільки, що чарівної палички у нього вже немає.

- Я думаю, діти без труднощів відповіли на моє запитання. Адже всі вони снідають вранці, а чарівної палички немає навіть у самих вихованих і хороших хлопчиків і дівчаток. І кожен знає: для того, щоб поснідати, можна приготувати сніданок самому, а можна піти в їдальню або кафе і купити готовий сніданок.
- Ваша величність, - звернулася чарівниця до короля, - що для вас краще? Вибирайте!
- У мене немає ні сил, ні бажання кудись йти, а готувати я не вмію, - засмутився король. - А по-іншому не можна?
- Ні, - похитала головою чарівниця, - по-іншому можна було тільки з чарівною паличкою.
- Я, напевно, зможу допомогти, - сказала королева, - в будинку своїх батьків мене навчили готувати, правда, це було дуже давно. Потрібно дістати з королівських погребів необхідні продукти і попросити молочницю дати нам трохи молока і масла.
- Ну, це я миттю! - зрадів голодний король і побіг за продуктами.

Питання для опитування від Гнома Економа

?Наведіть приклади потреб.
?Від чого залежать потреби?
?Наведіть приклади своїх потреб в даний час.
?Зміняться ваші потреби, коли ви виростете? Чому ви так думаєте?
?Ви збираєтеся грати у футбол. Назвіть ті речі, які потрібні вам для задоволення цієї потреби. Що зміниться, якщо ви передумаєте і відправитеся із друзями на риболовлю? Зробіть висновок.
?Ні в кого з вас немає бажання приймати гірку мікстуру і ліки, коли ви хворієте. Можна сказати, що у вас немає потреби в ліках? Чому ви все ж п'єте ліки? Яку потребу при цьому ви задовольняєте?

Завдання.

Герої малюнка відправилися в похід подивіться і скажіть, чи все вони зробили правильно?

Рабочая тетрадь по экономике. Задание на тему Потребность

Зроби висновок: "Те, що в одній ситуації необхідно, в іншій може бути…." 
"Потреби в залежності від ситуації і часу ……’

IV. Робота в зошиті.

Виконання завдань ст.. 5-6  №№ 5-8

V. Підсумок уроку.

- Чи сподобався вам урок?

- А чи потрібна тепер чарівна паличка королю? Чому?

- Багато хто любить дивитися телевізійні передачі.Подивіться на малюнок, і ви зрозумієте, яку передачу хотів би подивитися кожен з членів сім'ї. Чи зможуть задовольнити свою потребу? Чому? Запропонуйте, як вирішити, хто буде дивитися свою улюблену передачу.

Рабочая тетрадь по экономике. Задание на тему Потребность

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Види потреб: матеріальні та духоні потреби.

Мета.Ознайомити учнів з новими економічними поняттями «матеріальні та духовні потреби»; виробляти уміння класифікувати життєві потреби на матеріальні та духовні; продовжити формування уміння вільно висловлювати власну думку та дослухатися до думки інших.

 Матеріали до уроку. Презентація до уроку, написи «Матеріальні», «Духовні», «Потреби», кольорові олівці,  сигнальні  картки з написами літер „М”, „Д”.

 

                                                         Хід уроку

https://im1-tub-ua.yandex.net/i?id=a8351b027188dc353bbabdfa60c27ef7&n=21      І.Організаційний момент.

             Дзвінок всім нам дав наказ

             До роботи швидше в клас.

             Попрацюємо старанно,

             Щоб урок пройшов не марно.

     ІІ. Повторення матеріалу, вивченого на минулому уроці. (слайди)

Вчитель: Уявіть таку ситуацію...Живе на світі людина. Все у неї є. Все її влаштовує, вона ні про що не мріє, ні до чого не прагне. Вона просто живе і нічого не робить. Чи можлива така ситуація? (Ні) Така ситуація виглядає майже фантастично. Чому?
- Що таке потреби?
- Які бувають потреби?
- Від чого залежать потреби?

ІІІ. Оголошення теми і мети уроку.

Вчитель: Діти, Гном Економ хотів вам оголосити тему уроку, але розсипав всі склади. Допоможіть йому прочитати назву теми нашого уроку.
Діти: Потреби Духовні та Матеріальні

Вчитель:Як ви думаєте, про що ми будемо сьогодні говорити?
Діти: Про потреби. Духовні та матеріальні.
Вчитель: Мета нашого урокудізнатися які потреби належать до матеріальних потреб, а які до духовних.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу .

Бесіда та повідомлення вчителя.

- Діти, подивіться на екран. Якщо Гном Економ хоче їсти, що він візьме, а коли йому холодно? А куди він піде після роботи коли дуже втомиться? А якщо захоче прибрати в кімнаті, що візьме? (відповіді дітей)

- Молодці, правильно. А якщо Гном потребуватиме знань, що йому треба робити? А якщо йому стане нудно?

- Вірно. Так от, все що ви назвали це потреби. Потреби за засобами задоволення поділяються на матеріальні та духовні. Їжа, одяг, речі в побуті, житло… відносять до матеріальних потреб. А потреби у навчанні, розвитку своїх здібностей, культурному відпочинку (похід в театр, на концерт)  - відносять до духовних потреб.

 

Піраміда духовних потреб

Піраміда матеріальних потреб

      Вчитель. А зараз давайте вивчимо визначення що таке матеріальні та духовні потреби. (ст..7 в зошиті ).

V. Закріплення вивченого матеріалу.

Гра «Гаряча картопля»

 Учитель кидає учневі м’яч і говорить «матеріальна» або «духовна», а учень повине назвати приклад тієї чи іншої потреби і швидко відкинути м’яч вчителю.

Робота в парах.

- А зараз, діти, попрацюйте в парах. Подумайте, обговоріть і запишіть у зошит приклади духовних потреб людини.

Ст..7 Завдання №1.

Зачитують свої приклади декілька пар.

Самостійна робота. (ст..7 Завдання №2)

–А тепер попрацюйте самостійно. Подивіться уважно на малюнки, подумайте до яких потреб належать ці речі і у кружечку поставте літеру М якщо потреба матеріальна.

Після виконання декілька учнів пояснюють свій вибір.

 

Фізкультхвилинка.

 

Гра «Визнач потребу»

(за допомогою сигнальних карток з буквами „М” і „Д”).

 Вчитель. – Діти, Гном Економ хоче з вами пограти, він називатиме потреби, а ви за допомогою сигнальних карток з буквами „М” і „Д” визначте : матеріальна вона  чи духовна. (картинки на екрані)

 ( Купити прикраси, побувати на екскурсії, провідати бабусю, придбати новий одяг, з’їсти цукерку, пофарбувати паркан, привітати маму зі святом).

Самостійна робота

Виконання завдання №3 ст.8.

Гра «Розфарбуй».

Виконання завдання №4 ст.

Робота в парах : на розфарбованому малюнку визначте матеріальні та духовні потреби героїв, запишіть їх у зошити.

(Декілька пар пояснюють своє виконання)

 

Гра«Пригадай, поміркуй»

Виконання завдання №5 ст.9

 

 Фізкультхвилинка.

 

Вчитель: - А зараз пропоную вам колективно-творчу справу – „ Дерево потреб”. На дошці – дерево без листя. Назва його – „ Дерево потреб класу”.

  • Чого бракує цій рослині? ( Листя, але не простого, а чарівного).
  • У вас на партах листочки, напишіть, які, на вашу думку, потреби

нашого класу.

  • Готові? Прикріпіть листочки на дерево. Дивіться, як ожило наше

дерево!

VІ.  Підсумок  уроку.

 

  •  Сьогоднішній урок добігає до кінця. Зараз кожен із вас подумає над такими  питаннями: „ Що із сьогоднішнього  уроку  я знаю, умію, ціную?”

    Знаю   ------ що таке матеріальні і духовні потреби.     

                        визначати вид потреби;

    Умію ------- придумати потребу у формі побажання;

                        з’ясувати матеріальні та духовні потреби класу.

   Ціную ------ корисні поради та інформацію,власну думку і думку товаришів;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема.  Матеріальні та духовні потреби. Судження . Істині та хибні судження.

Мета.   Поглибити знання про матеріальні та духовні потреби.  Розвивати економічне мислення; сприяти вихованню в учнів бережного ставлення до власних речей, до шкільного майна.

Тип уроку: комбінований

Матеріали до проведення уроку: презентація, зошит «Цікава економіка», девіз уроку «Від маленької мурашки може бути велика користь»,  казки «Золота рибка», «Лисичка та заєць», «Квітка-семицвітка».

Хід уроку

  1.  Організаційний момент.

Цікава дуже штука

Економіка- наука!

Нас навчає розуміти,

Як на світі добре жити.

II. Повідомлення теми і мети уроку.

Гном Економ: - Сьогодні на уроці я хочу перевірити як ви зрозуміли значення потреби людини. Чи зрозуміли які потреби є матеріальними, а які духовні. А також дізнаєтесь що таке судження, навчитесь зясовувати які судження є істинні, а які хибні.

III.Актуалізація опорних знань.

Вступна бесіда.

  • Що таке потреби?
    (Потреби — це те, що потребують люди, чи що їм необхідно на кожен день.)
  • Які є потреби у людей?

(Фізіологічні, матеріальні та духовні)

Гра „ Віночок  побажань” ( придумати  по одній матеріальній і духовній потребі).

Гра «Так. Ні»

Вчитель називає потреби людей, а учні плекають в долоні один раз, якщо потреба матеріальна, а якщо потреба духовна – два рази.

Завдання №1 від Гнома Економа.

  • Подивіться уважно на малюнак на екрані. Назвіть, у кого яка потреба.
  • А які потреби є у вас?
  • Покажи свої потреби на малюнку, і назви ті потреби яких немає.

 

 

 

 

http://detsadmickeymouse.ru/ekonomika/b1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання №2 від Гнома Економа.

  • Подивіться на малюнок. Назвіть людину та потребу. Поясніть свій вибір.

(завдання на повторення залежності потреб від різних факторів, у різних людей різні потреби)

 

http://detsadmickeymouse.ru/ekonomika/b2.jpg

 

 

Завдання №3 від Гнома Економа.

  • Розгляньте малюнок, скажіть чи є у вас такі потреби?

(звернуть увагу на матеріальні та духовні потреби)

http://detsadmickeymouse.ru/ekonomika/b5.jpg

 

IV. Вивчення нового матеріалу.

Вступне слово вчителя

  • На уроках української мови ми вивчили , які є речення за метою висловлювання.

Гра « Закінчи речення»

-Якщо у реченні про когось або про щось розповідається, то це речення ….(розповідне)

-Якщо у реченні щось запитується ,то це речення ... (питальне)

-Якщо у реченні є спонукання до дії, то це речення ... ( спонукальне)

- Гном Економ ніс на урок слово, але літери переплутались. Подивіться і спробуйте поставити їх у правильному порядку. (Розповідне)

- Молодці! Ми недаремно утвори з букв це слово „розповідне", адже саме воно буде ключовим при вивченні сьогоднішнього матеріалу. Так ось, якщо думка виражена розповідним (лише розповідним реченням), називають судженням.

 

Ознайомлення із судженням

- Так що ж таке судження? Давайте ознайомимось із правилом. Відкрийте свій зошит на ст. 11 Завдання №11. (повторюють правило 2-3 рази).

Судження – це думка, висловлена розповідним реченням. Судження може відповідати або не відповідати дійсності, тобто бути істинним або хибним.(Приклади)

Завдання від Гнома Економа.

На екрані з'являються судження, учні повинні сказати істинне воно чи ні.

j0297709j0233118 

 

 

 

 

 

 

На деревах ростуть гроші.                                             Курка вміє читати.

j0215502j0233048 

 

 

 

 

 

Свиня – це тварина, що вміє літати.                                Яблука ростуть на деревах.

j0200351j0343317 

 

 

 

 

 

Соловей вміє співати.                                                 Навесні в Києві квітнуть каштани.

Робота з таблицею.

  • Н сторінці 11 виконайте самостійно завдання№12. Заповни таблицю . Визнач істинне та хибне судження.

Потреби/ Судження

Істинне

Хибне

Відвідування театру - духовна потреба

+

 

Здобуття знань - матеріальна потреба

 

+

Харчування - духовна потреба

 

 

Одяг - матеріальна потреба

 

 

Святкування Нового року - матеріальна потреба

 

 

Читання книги - духовна потреба

 

 

 

V Закріплення вивченого матеріалу

Гра «Чарівники»

 Запропонувати учням уявити, що у них є чарівна паличка, яка може виконати будь - яке бажання. За визначений час учні мають намалювати те, що вони хотіли б отримати. Під час обговорення вчитель підводить учнів до висновку, що потреби у людей безмежні, а можливості їх задоволення — обмежені

Робота в зошиті.

1)Визначити відповідно до малюнка істинні судження

ст.12 Завдання №13

2) ст..12 Завдання №14

Робота з ілюстраціями до казок.

Робота з ілюстраціями до казок «Лисиця та заєць», «Золота рибка», «Квітка семицвітна »під час якої учні визначають, у чому відчували потребу герої цих казок.

http://detsadmickeymouse.ru/ekonomika/b4.jpg

VI. Підсумок уроку

  • Про які потреби пташенят ідеться у вірші?

Дев’ять сірих шпаченят

У однім гнізді сидять.

А шпачиха все літає,

Бо про діток добре дбає.

Кому кашки, кому юшки,

Кому чорні капелюшки,

Кому чисту сорочину,

Кому посмішку шпачину.

(Потреби в їжі, одязі…).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Раціональні та нераціональні потреби.

 

Мета: ознайомити учнів з новими економічними поняттями «раціональні» та   «нераціональні» потреби; продовжити формування уявлення про корисні  та шкідливі звички, їх вплив на здоров'я людини; розповісти дітям про небезпечні речовини та предмети, які створюють небезпеку для здоров'я і життя; виховувати самостійність, відповідальність ;удосконалювати навички роботи зі словником, вчити самостійно здобувати потрібну інформацію; розвивати  мовлення учнів.

 

Матеріали до проведення уроку: написи «раціональні», «нераціональні» «потреби», сигнальні картки, картки з текстами, ілюстрації (для визначення потреби), тлумачні словники, журнали (для колажу).

 

 

Хід уроку

    І. Оргмомент.

Ось дзвіночок пролунав,

Дзвінко пісню заспівав.
Всі почули ви дзвінок –він покликав на урок.

Кожен з вас приготувався – на перерві постарався.

Сядуть першими дівчата, а за ними і хлоп’ята

-Спочатку – краса, а потім сила.

 

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

        Вчитель. – Ми продовжуємо вивчати потреби. І сьогодні познайомимося з новими   видами, а саме - «Раціональні і нераціональні потреби».

        (Вивішую написи на дошці).

 

  ІІІ. Опрацювання нового матеріалу.

  1. Словникова робота.

 

Вчитель: - Давайте звернемося до тлумачного словника. Що означає слово «раціональний»

Раціональний – який ґрунтується на вимогах логіки; спрямований до кращого, розумнішого  застосування.

Синоніми: розумний, доцільний.

 

 Вчитель: - Що стосується потреб, давайте прочитаємо означення у зошиті.

 

  1. Робота з зошитом. с.13

(кращі учні читають визначення раціональні і нераціональні потреби)

 

        3. Бесіда.

             Вчитель:- Щоб було зрозуміліше, давайте згадаємо тему з основ здоров'я «Шкідливі та корисні звички».

 

4. Гра «Корисно – шкідливо»

(зелена картка – корисно, червона – шкідливо)

  • Вітатися під час зустрічі -…
  • Брати до рота і гризти всілякі предмети: олівці, ручки, монети - …
  • Виконувати ранкову гімнастику -…
  • Смоктати палець -…
  • Гризти нігті -…
  • Доглядати за власним одягом, взуттям -…
  • Колупатися в носі -…
  • Говорити неправду -…
  • Довго засиджуватися перед телевізором - …
  • Дотримуватися режиму дня -…
  • Ображати -…

 

        Вчитель. – Дякую. Ви молодці!

  • Як ви гадаєте, чи можна сказати, що мати корисні звички – це раціональні потреби, а мати шкідливі звички – нераціональні?

(Відповіді дітей)

 

ІV. Фізкультхвилинка:

 

Ми перевірили поставу

І звели лопатки.

Ми походили на носочках,

А потім на п’ятках.

М’яко йдем, як лисенята.

Як ведмедик косолапий

І, як зайчик куцохвостий.

Як голодний сірий вовк.

Ось згорнувався їжачок

Промінь їжачка торкнувся

Солодко він потягнувся.

 

   - Ось ми виконали фізкультхвилинку. Це потреба? Яка? Так. Раціональна вона чи ні?

          Давайте дамо повну характеристику цій потребі.

         ( Робити фізкультхвилинку – раціональна, духовна потреба.)

 

5.Робота з зошитом (на с. 13 № 1)

Вчитель. – Перше завдання від Гнома-економа; знайти серед малюнків ті, на яких зображено нераціональні потреби позначте знаком «+».

 

6. Гра «Позначки»  - робота в групах.

    Текст для 1 групи:

 У дитини, яка дихає тютюновим димом, порушується обмін речовин і, перш за все, засвоєння цукру, необхідного для живлення тканин організму, який розвивається. Це проявляється у швидкій втомі, млявості. Дим затримує дуже корисні для дитини ультрафіолетові промені. Перебування дитини в накуреній кімнаті нерідко є причиною головного болю, поганого апетиту, роздратування, відставання у фізичному розвитку. У декількох узятих під контроль школах найбільша кількість невстигаючих учнів виявилась у тих класах, де, як з’ясувалось, багато школярів курять.

 

Завдання. Підкресліть червоним олівцем слова які вказують на негативний вплив паління на організм людини.

 

Текст для 2 групи:

Доведено, що чутливість дитини до алкоголю у 4-6 разів вища, ніж у дорослих. Навіть одноразовий прийом порівняно незначної кількості спиртного може викликати сильне сп’яніння  у підлітка, що рівнозначне гострому отруєнню з різким пригніченням діяльності мозку і навіть зупинкою дихання та серцевої діяльності. Діти стають дратівливими, злісними, сумнівні вуличні знайомства, у результаті чого ще більш втягуються в пияцтво, скоюють правопорушення.

 

Завдання. Підкресліть червоним олівцем слова які вказують на негативний вплив алклголю на організм дитини.

 

7. Робота в парах.Гра «Обмін новою інформацією»

    1 група – читає текст про куріння

    2 група – читає текст про алкоголь.

(Групам роздані тексти, вони готуються до переказу нової інформації)

 

 

V. Закріплення нового матеріалу.

1 .Робота з зошитом (на с. 14  № 4)

Галинка, Христинка т аОлеся прийшли привітати подругу з днем народження в сукнях різного кольору: жовтій, синій та рожевій. Галинка була не в жовтій, Христинка – не в жовтій і не в рожевій. У сукнях якого кольору були дівчатка?

  • Підпиши імена дівчат і розфарбуй сукні у відповідні кольори.
  • А тепер скажіть мені святкування дня народження – це раціональна потреба чи нераціональна?

 

  1. Робота з зошитом (на с. 14 № 5)

Учитель. Всі ви знаєте, що існують горючі матеріали і речо­вини. Вони можуть спричинити пожежу. Існують також вибухонебезпечні предмети.

Розгляньте уважно малюнок зошиті с.14 №5 і скажіть яку небезпеку можуть  становити  ці предмети для людини?

  • Тож які предмети є вибухонебезпечними?
  • Запам’ятайте правило – ніколи не торкайся, не розбирай і не кидай у полум’я невідомі предмети. Якщо знайшов щось невідоме скажи про це дорослим.
  • Чи погоджуєтесь ви з думкою, що аерозольні балончики, якими ми користуємося в побуті (лак для волосся, засоби від тарганів), є вибухонебезпечними?
  • Що може статися, якщо порушити правила користування ними?
  • Чому на аерозольних балончиках поміщають застережні написи?
  • Чому треба дотримуватися цих застережень?
  1. Робота з зошитом (на с. 15 № 6)
  • Розгляньте малюнки на с.15.

- Чи можна назвати поведінку дітей, зображених на малюн ках, безпечною?

- Чим це небезпечно для їхнього здоров'я?

-  Як ви гадаєте які потреби задовольняють діти раціональні чи нераціональні?

-  Позначте у кружечках літерою Н, хто з дітей має нераціональні потреби та ризикує життям.

4.  Гра «Колаж» - робота в групах.

- У вас на партах різні журнали, відберіть ілюстрації, які підходять до теми нашого уроку.

Тема  вашого колажу «Нераціональні потреби».

VІ. Підсумок уроку.

Гра «Мікрофон»

 - З якими видами потреб познайомилися?

-  Які потреби ми відносимо до раціональних?

-  Які потреби ми відносимо до нераціональних?

  - Що найбільше сподобалося на уроці?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Раціональні та нераціональні потреби.

 

Мета:закріпити поняття учнів «раціональні» та   «нераціональні» потреби;  розширити поняття «раціональні потреби», виховувати повагу до батьків, відповідальність;  прищеплювати любов до навколишнього середовища; вчити самостійно здобувати потрібну інформацію; розвивати  мовлення учнів, інтерес до вивчення економіки.

 

Матеріали до проведення уроку: сигнальні картки, картки з текстами, ілюстрації (для визначення потреби), журнали (для колажу).

 

Хід уроку

    І. Оргмомент.

Встали всі рівненько, підтягнулись!

Щиро один одному всміхнулись!

На урок старання не забудьте взяти.

Весело і дружно будем працювати

 

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

        Вчитель. – Ми продовжуємо вивчати потреби. І сьогодні більш детально розглянемо «Раціональні потреби».

  ІІІ. Актуалізація опорних знань.

1. Бесіда

-  Що таке потреби?

- Що вам відомо про потреби людей?(Вони нескінченні).

- Які бувають потреби?(Потреби   бувають:   духовні,   матеріальні; раціональні, нераціональні).

- Наведіть приклади.(Відповіді дітей).

2.Гра «Визнач потребу за ілюстрацією»

(робота в парах)

    (На парту кладу 3 ілюстрації, визначити потребу, охарактеризувати її)

 

Организация рационального питания детейШкідливі звички можуть суттєво скорочувати тривалість життяпривычки Archives - Страница 3 из 3 - Развитие Цель Успех

 

 

IV. Опрацювання нового матеріалу.

  1. робота в зошиті

 

- відкрийте зошити на с.15, знайдіть №7. Розфарбуйте намистинки. Звертайте увагу на їх колір та форму. Послідовно «нанизуй » намистинки. Прочитай і запиши утворений вислів.

ШАНУЙ БАТЬКІВ

- Як ви вважаєте пошана до батьків – це потреба?

- Якщо так, то яка? (раціональна, духовна).

- чому діти повинні шанувати батьків?

 

  1.  Бесіда «Мої батьки і я»

 

Як мені вас не любити, тату рідний, неню?

Тож ви мене згодували, дбаєте про мене.

Тож ви мене згодували власними руками.

Ой нема то ніде в світі, як в тата і мами.

Тато розуму навчає, мама приголубить,

Ніхто мене так на світі як вони не любить.

 

Із перших днів нашого життя нас завжди опікують тато й мама. Вони нам співають колискові, вчать ходити, вимовляти перші слова, взувати черевики, защеплювати ґудзики.

Кожній нашій перемозі батьки безмежно радіють. Мати – привчає нас до роботи і акуратності. А батько до господарства і спритності.

І де б ми не були, завжди повинні пам‘ятати про своїх мамусь і татусів. Прийти, допомогти їм, поговорити з ними, притулитись до їхніх натруджених рук – це наша раціональна та духовна потреба.

 

У свою чергу батьки виховуючи своїх діток також мають потребу в любові і ласці, повазі, ласкавому слові, особливій  увазі, доброті та безперечно в допомозі від своїх нащадків. Все це сповнює життя їх радістю, відновлює сили, продовжує молодість та задовольняє раціональні і духовні потреби.

  1. Робота над віршем Агнії Барто «Помічниця»

 

У Тетянки справ чимало,

Так багато – нема слів:

Братику допомагала –

З ранку він цукерки їв.

„Ой, у мене стільки діла.

Чай пила, пиріг я їла.

Посиділа біля кішки

І пограла з нею трішки.

Потім, лялька захворіла –

Ляльку трішки пожаліла:

Пісеньку я їй співала,

Казку гарну розказала. –

Я зробити все зуміла,

Від цих справ мені несила...

Я до мами побіжу:

Роздягніть мене – прошу.

Я втомилася сьогодні,

Завтра – вам допоможу.”

  • Скажіть , чи задовольнила дівчинка раціональну потребу батьків у допомозі від дітей?
  • Чому?
  • А як на вашу думку потрібно допомагати батькам?
  1. Робота в зошиті.
  •  розгляньте малюнки вправи 8 на с.16 і скажіть, як діт допомагають батькам?
  • А зараз я вам пропоную розповісти як ви допомагаєте своїм тату і мамі.(розповіді дітей)
  1. Робота в парах
  • У кожного з вас на парті лежать сигнальні картки. Я буду читати речення, а ви повині визначити  яку потребу воно характеризує

ДР – духовна , раціональна

МНР – матеріальна  нераціональна.

МР – матеріальна раціональна.

  • Дівчинка слухає музику.
  • Хлопчик палить цигарку.
  • Тато їсть бутерброд.
  • Хлопчик підставив підніжку дівчинці.
  • Дочка поцілувала маму.
  1. Робота в зошиті с.16  №9.

Фізкультхвлинка

 

V. Закріплення нового матеріалу.

 

  • Допомоги потребують від вас не тільки батьки, а й брати наші менші.
  • Як ви допомагаєте тваринам?
  • Якої допомоги потребують птахи взимку?
  • До яких потреб можна віднести потреби пташок?
  • А чи задовольняють діти якісь свої потреби допомагаючи тваринам? Які саме?
  • ОТЖЕ МОЖНА ЗРОБИТИ ВИСНОВОК, ЩО ЗАДОВОЛЬНЯЮЮЧИ СВОЇ ВЛАСНІ ПОТРЕБИ ЛЮДИНА МОЖЕ ОДНОЧАСНО ЗАДОВОЛЬНИТИ ПОТРЕБИ ІНШОГО.

 

Робота в зошиті с.16 №10-12.

2.  Гра «Колаж» - робота в групах.

- У вас на партах різні журнали, відберіть ілюстрації, які підходять до теми нашого уроку.

тема  вашого колажу «Раціональні потреби».

VІ. Підсумок уроку.

Гра «Мікрофон»

 - З якими видами потреб познайомилися?

-  Які потреби ми відносимо до раціональних?

-  Які потреби ми відносимо до нераціональних?

  - Що найбільше сподобалося на уроці?

Тема. Індивідуальні та колективні потреби.

Мета: ознайомити учнів з новими економічними поняттями «індивідуальні» та   «колективні» потреби; виховувати самостійність,відповідальність;  вчити самостійно здобувати потрібну інформацію; розвивати  мовлення учнів.

 

Матеріали до проведення уроку: написи«індивідуальні» та   «колективні», сигнальні картки, картки з малюнками, ребуси,  ілюстрації (для визначення потреби).

 

Хід уроку

    І. Оргмомент.

Щоб урок пройшов немарно

Треба сісти рівно, гарно.

І довкола роззирнутись,

І сусіду посміхнутись.

І щоб нам знання здобути –

Треба всім уважним бути!

ІІ. Актуалізація опорних знань.

- Гном Економ сьогодні до вас на урок дуже поспішав. Ніс він вам в своїй корзині слово, але так поспішав, що ненароком спіткнувся і впав – слово випало і розсипалося. Він дуже засмутився, адже сам запам’ятати це слово не встиг. Давайте допоможемо гному відновити це слово.

- На дошці подано цифри, кожній цифрі відповідає буква, вам потрібно відновити ряд чисел в порядку зростання. (Діти по черзі виходять до дошки)
 

7

3

5

1

4

6

2

и

т

е

п

р

б

о

 

 

1234567 -потреби
-  Яке слово ми отримали? (Потреби)
- Давайте пригадаємо, що ж це иаке потреби?

  • Які потреби людей ви вже знаєте?
  • - погляньте уважно на малюнок і скажіть які потреби має гном Економ?

СУББОТНИКИ - Мои статьи - Каталог статей - Официальный сайт детского сада 151879636 - Дар Божий ( Молитва вторая)

Обои Белоснежка и семь гномов, Snow White and the Seven Dwarfs, гном, поляна, танец, фото для рабочего стола, обои Мультфильмы

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

  • Сьогодні на уроці ми з вами продовжимо вивчати потреби людей.
  • А про які саме потреби сьогодні піде мова ви дізнаєтесь розшифрувавши ребуси.

Українська абетка. . Вчити літери. . Літера іБесплатные фото Мальчик С Рюкзаком (Страница 1) - HDStockPhoto.comhttps://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=af05d2de79f52f0d93e57a0fe44282f6&n=21,,,,,https://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=871e81a00f07386bfaef2034f6f815fe&n=21,

(Індивідуальні)


артисты на свадьбу, на корпоратив, организация юбилея, фотограф на свадьбуНіч і місяць - фон для робочого столу - 1600x1200 Wallpaper pictures for desktop,

(Колективні)

- Тож сьогодні мова на уроці піде про індивідуальні та колективні потреби людини.

- На уроці ми  будемо реалізовувати такі цілі та завдання:
1. Познайомимося...,(з поняттям « індивідуальні потреба», «колективні потреби»).
2. Розвиватимемо...(розумові операції: конкретизація, аналогія, порівняння, узагальнення, мова).
3. Виховуватимемо... (любов до предмету економіка).

(Цілі уроку вчитель вівішує на дошці)

 

IV. Опрацювання нового матеріалу.

1. Робота над поняттям «Індивідуальні потреби»

- Я пропоную вам намалювати ту потребу, яку ви відчуваєте в даний момент. (Діти порівнюють свої малюнки з малюнками друзів).
- Дітии, ми порівняли малюнки, який можемо зробити висновок: потреби у всіх різні.
- А чому так ? (люди всі різні)

-  У кожної людини свої потреби. В економіці потреби які властиві одній людині називаються індивідуальними. Наприклад: дівчинка хоче погратися лялькою, а хлопчик машинкою. Бабуся -  зв’язати шкарпетки, а дідусь почитати газету.

 Мама- сходити в салон краси , а тато – сходити на футбол.Марійка хоче зїсти морозиво, а Катруся – печиво.

Гра «Склади пару»
-  Гном Економ  пропонує вам наступне завдання, яке ви повинні виконати самостійно. Воно і допоможе йому  визначити, чи зрозуміли ви, що таке  індивідуальні потреби.
- З цих карток ви повинні будете скласти пари.
Хлопчик - велосипед
Дівчинка – лялька
Перукар – ножиці
Бабуся – окуляри

Тато - машина
Моряк  - корабель

  • Отже, що таке індивідуальні потреби?
  • Прочитайте визначення у зошиті с.18 (заучування правила)

2.. Робота над поняттям «Колективні потреби»

  • Крім індивідуальних потреб існують ще й колективні.
  • Як ви думаєте які потреби можуть бути колективними?
  • А чим на вашу думку відрізняються індивідуальні потреби від колективних?
  • Колективні потреби – це потреби притаманні певній кількості людей. Наприклад:бажання мати зручну транспортну мережу, доступ до освіти, мистецтва та охорони здоров'я, прагнення зберігати навколишнє середовище.
  • Отже, що таке колективні потреби?
  • Прочитайте визначення у зошиті с.18 (заучування правила)

V. Закріплення нового матеріалу.

1. Робота в зошиті с.18 -19  № 2 -4

2.  Гра «Назви потребу»

Я зачитую віршований уривок, а ви називаєте  яка це потреба – «індивідуальна» чи «колективна», про яку йде мова. (В процесі роботи на дошці вивішуються картки з назвами потреб.)

Потреба в їжі
На сковородку, добре розігріту,
Кидай скоріш з прослойками сальце.
Коли воно добряче зашкварчало,
Залий швиденько куряче яйце.
Михайло ДІД


Потреба в освіті
Ось і школа. Квіти, квіти
загойдалися вгорі.
Ті, що звались просто діти,
нині звуться школярі.          П. Воронько

 

Потреба в безпеці

У світі безліч речовин:
І спирт, і газ, і керосин.
Вони загальну рису мають:
Від іскри навіть вибухають.
Про це ви завжди пам’ятайте
Й подалі від вогню ховайте!

 

Пореба в морозиві

Морозиво  це диво,

Щоб у вас горло не боліло!

Не поспішайте, а смакуйте,

Насолоду всю відчуйте.

 

Потреба в іграшках

Засмутилися ляльки, 
Дивляться винувато, 
Сердито надулися 
В кутку ведмежата. 

Мовчить самоскид, 
Ракета Не літає, 
І тихесенько плаче 
Заїнька десь. 

Відірване вушко 
У сіренькою кішки... 
Хлопці б з нею 
Трошки пограли! 

Іграшки забула 
Оленка наша. 
Забула про Гену 
І про Чебурашку. 

Одна лялька Барбі 
Вважає вбрання. 
Вона весела - 
Їй одній тільки раді!

 

- Тепер я бачу, що ви розрізняєте потреби на індивідуальні та колективні.

- тож які потреби мт називаємо індивідуальними?

А чкі називаємо колективними?

VІ. Підсумок уроку.
-  А чи реалізували ми наші завдання? Давайте повернемося до опорної схеми і відмітимо зірочками, що нам вдалося зробити.
1. Познайомитися...
2. Розвивати...
3. Виховувати....
VIІ. Рефлексія.
- Яке завдання на уроці вам сподобалося, і ви хотіли б повторити знову, на полях поставте кружечок і зафарбуйте зеленим кольором.
- Завдання, яке викликало у вас труднощі, поставте напроти знак оклику.
- Якщо ви задоволені своєю роботою, запаліть вогник зеленого кольору.
- Якщо ви могли б краще, запаліть вогник жовтого кольору.
- Якщо вам ваша робота не сподобалася, і ви могли б краще працювати, запаліть червоний сигнал світлофора.
- Урок закінчено! Всім спасибі!

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. Індивідуальні та колективні потреби.

Мета:закріпити  економічны поняття «індивідуальні» та   «колективні» потреби; виховувати самостійність,відповідальність; вчити самостійно здобувати потрібну інформацію; розвивати  мовлення учнів.

Матеріали до проведення уроку:ылюстрацыъ до казки Корныя Чуковського «Муха Цокотуха» сигнальні картки, картки з малюнками, ребуси,  ілюстрації (для визначення потреби).

Хід уроку

    І. Оргмомент.

Всі сідайте тихо, діти, домовляймось не шуміти.

Руки гарно піднімати, чітко влад відповідати.

На уроці не дрімати, а знання мерщій хапати.

Тож гаразд, часу не гаєм і урок розпочинаєм.

 

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

- Сьогодні на уроці ми продовжимо вивчати  індивідуальні та колективні потреби людини.

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

  • Відкрийте зошити на с.21 №9 . виконайте самостійно завдання. Напишіть у кружечку І, якщо потреба індивідуальна; літеру К – якщо вона колективна. (завдання виконується з взаємоперевіркою і з обґрунтованим почсненям)

IV. Мотивація навчальної діяльності.

  • До нас на урок знову завітав наш добрий знайомий Гном Економ, але прийшов він не сам, а зі своїм онуком. Вчора маленький гном переглядав книжки на книжковый полиці і йому до рук потрапила цікава книжечка, яку вони і принесли до нас. А про кого ця книжечка ви дізнаэтесь розгадавши загадку

Прилетіла цокотуха, 
Щось торочить понад вухом. 
Всім набридла байка ця 
Без початку і кінця.
(Муха)

  • Так, діти – це муха.
  • А які книжки ви знаєте про муху?
  • Одну з них до нас і приніс Гном Економ – це казка Корнія Чуковського «Муха Цокотуха»

 

V. Опрацювання нового матеріалу.

1. Робота над казкою Крнія Чуковського «Муха Цокотуха»

-  Послухайте уважно казку «Муха Цокотуха» і скажіть які колективні та індивідуальні потреби мали герої цього твору?

 


Муха, Муха-Цокотуха,
Золотиста чепуруха!
Муха стежкою пішла
І копієчку знайшла.

Пішла муха на базар
І купила самовар.
"Ви, сусідоньки, приходьте,
Я вас чаєм пригощу!"

Таргани поприбігали,
Всі по склянці випивали,
А комашки -
По три чашки,
З молоком
І пиріжком.
Нині Муха-Цокотуха
Іменинниця!

От і кузочки-сестрички
Привезли ії черевички,
Із ясними передками
З золотими підківками.

Прилетіла з поля
тіточка бджола,
Мусі-Цокотусі
меду принесла.

"Метеличку, прошу -
Дати вам малини?
Може, нехороші
Наші іменини?"

Де не взявся тут старий 
Павучок,
Нашу Муху упіймав
На гачок.

Хоче бідну задавити,
Цокотуху загубити!
"Ой, кохані гості, визволяйте!
Павука лихого зарубайте!

Годувала я вас,
Частувала я вас.
Не покиньте ж мене
В мій останній час!"

Та жуки, черв'яки 
Налякалися -
По шпарках, по кутках
Поховалися.

Тарганці - 
Під стільці,
Жовте сонечко -
Під віконечко,

А мурашки -
Геть із хати:
"Ми не хочем воювати!"
І ніхто на злодюгу не кинеться:
"Умирай, пропадай, імениннице!"

Ну, а коник-стрибунець,
Презавзятий молодець, -
Скік-скік!

І найперший утік
У куток під мосток,
І - мовчок!

А павук підступає,
Гострі зуби у зв'язану 
Муху встромляє,
Крутить їй павутинками крила,
Смокче кров із гарячого тіла.

Муха криком кричить,
Надривається,
А злодюга мовчить,
Посміхається.

Раптом лине ізгори 
Крихітний комарик,
І в руці його горить
Крихітний ліхтарик.

"Де катюга? Де павук?
Не боюсь павучих рук!"

Шаблю вихопив легку,
Швидко підлітає
І злодюзі-павуку
Голову стинає.

Потім Муху обійняв,
Край віконця з нею став:
"Я злодюгу зарубав,
Павучище покарав,
Хочу я після двобою
Одружитися з тобою!"

Тут мурашки із хрущами:
"Слава, слава комарові-
Переможцеві!"

Прилетіли світлячки,
Засвітили їм свічки.

"Де ви, любі гості?
Просимо до нас!
Гей, жуки рогаті,
Цвіркуни вусаті!
Кличте музикантів,
Підемо в танець!"

Музиканти прилетіли,
В барабани загриміли-
Бом-бом! Бом-бом!

Скаче муха з комаром.
А за ними жук, жук -
Чобітками стук-стук!

Таргани із черв'ячками,
Попелиці із вовчками.

А жуки цибаті,
Молодці вусаті,
Шапки підкидають,
З кузьками стрибають.

От знялася метушня,
Застрибала комашня.
Вся галявка гуде,
Муха заміж іде
За хороброго, меткого
Молодого комара.

А мурашка швидка
Витина гопака, -
Закаблуками постукує,
На комашечок погукує:

"Цвіркунці мої,
Молодці мої,
Тара-тара-тара-тара-тарганці мої".

Закаблуки стукотять,
Підошовочки риплять.
Веселись, комашня,
До самісінького дня!
Нині Муха-Цокотуха
Іменинниця!

переклала з російської М.Пригара


  • Тож які індивідуальні і колективні потреби мають герої цієї казки?
  1. Клективна робота
  • Відкрийте зошит на с.20 №7 , заповніть таблицю.
  1. У світі цікавого (повідомлення науковців)

Заздалегідь підготовлені учні «науковці» презентують дітям цікаві факти про мух.

Цікаві факти про мух

Комахи, а особливо мухи, в теплу пору року є частими гостями в квартирах, тому настав час дізнатися більше про звичних для всіх комах —  про мух.

Цікаво, що навіть якщо в приміщенні, куди залетіла муха, немає зовсім нічого їстівного, комаха почувається комфортно, адже мухи невеликі і легкі (тисяча дорослих мух важать трохи більше 30 г), тому обов’язково знайдуть чим харчуватися.

Що до різновидів мух, то їх на планеті цілих 750 000 видів, але експедиції вчених ще відкривають нові види цих фактично всюдисущих комах.

Цікаво, що мухи становлять небезпеку для людини. Але яку? Відомо, що звичайна кімнатна муха не кусається, втім, на її лапках і тільце є волоски, а язик мухи має липкий  слиз, тому до нього весь час прилипає всілякий бруд. Отже, на тілі мухи можуть бути небезпечні бактерії, які разом з їжею, на якій посиділа муха, можуть потрапити в організм людини.

Ще кілька цікавтнок про мух. Цікаво, що у мух і метеликів смакові рецептори знаходяться на лапках.
Вчені виявили, що мухи живуть таим, де вони народилися, але під дією вітру вони можуть пересуватися на відстані до 50 кілометрів!

Чималу небезпеку для людини становить муха цеце. У Центральній Африці водиться цілих 20 різновидів мухи цеце. Ця комаха харчується кров’ю теплокровних тварин і людини. Деякі з мух цеце є збудниками небезпечної «сонної хвороби». Найчастіше цю муху можна зустріти в прибережних заростях річок і озер, а також в саванах і тропічних лісах. Цікаво, що активні мухи цеце нападають на людей, які носять темний одяг.

 

  1. Самостійна робота.
  • Знайдіть в зошиті с.20 № 8 і дізнайтеся ще одну цікавинку про муху, а потім розфарбуйте запропонований вам малюнок.

Фізкультхвилинка

VІ. Закріплення нового матеріалу.

  1. Казкове лото.

На дошці розміщені назви потреб, діти повинні правильно розмістити малюнки під відповідною потребою.

  • Подивіться уважно на малюнки і охарактеризуйте потреби героїв.
  • Індивідуальна, матеріальна, раціональна
  • Колективна, духовна, раціональна
  • Колективна, матеріальна, раціональна
  • Індивідуальна, духовна, раціональна
  • Індивідуальна, матеріальна, нераціональна

 

СОВЕТСКИЕ МУЛЬТФИЛЬМЫ - Здоровый образ жизни делаем самирадянськ мультфльми про зиму скачать - смотреть на портале DiskoBlog.ru

Детские Советские Мультфильмы скачать бесплатно мультики. . Sign Up - 18 Января 2015 - Blog - AlbegaЧуня (1968) советский мультфильм вежливость мультфильм советские мультфильмы смотреть онлайн чуня мультики про вежливость - Филь

Словоед 255 уровень ответы в одноклассникахРолики из категории "Авто" - Портал Перми,пермь видео,новост…

Мультфильмы ссср скачать - Советские мультфильмы скачать через торрент"Спокойной ночи, малыши" разрешили Волку курить BigFANGroup.org - скачать без регистрации\

 

  1. Робота в зошиті с.22 № 10
  2. Робота в групах с.22 №11
  3. Робота в парах с.23 №12
  4. Тестування із взаємоперевіркою с.23 №13

VІІ. Підсумок уроку.

Гра «Мікрофон»

 - які види потреб ви вже знаєте?

-  Які потреби ми відносимо до раціональних?

-  Які потреби ми відносимо до нераціональних?

-  Які потреби відносимо до колективних?

-  Які потреби відносимо до індивідуальних?

  - Що найбільше сподобалося на уроці?

VIII. Домашнє завдання

Напишіть твір- мініатюру «Якими мають бути потреби людей у майбутньому»

 

 

 

 

Тема .Види потреб: соціальні потреби.

Мета: ознайомити учнів з новими економічними поняттями «соціальні» потреби; продовжувати удосконалювати знання учнів про потреби та їх види ; повторити правила пожежної безпеки; виховувати самостійність,відповідальність;  вчити самостійно здобувати потрібну інформацію; розвивати  мовлення учнів; прививати любов до науки економіки.

 

Матеріали до проведення уроку:презентація, тлумачний словник.

 

Хід уроку

    І. Оргмомент.

Всі почули ви дзвінок –

Він покликав на урок.

Кожен з вас вже постарався,

До уроку готувався.

Тож девіз тепер згадаймо

І урок вже починаймо.

Учні (хором): Красиво читаємо,

                         Чітко відповідаємо,

Економіку вивчаємо!

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Завдання 1. Прочитайте уривок з казки С. Т. Аксакова «Пурпурова квітка» і усно дайте відповідь на питання.(слайд)
С. Т. Аксаков«Пурпурова квітка» 

Жив – був багатий купець, було в нього три дочки. Ось зібрався одного разу купець, за своїми торговими справами за море. Попросили його дочки призвести подарунки. Продав купець свій товар дорого, купив дешево, міняв товар з прибутком. Задоволений він торгівлею, старшій  дочці купив вінець з каміння самоцвітного, середній  дзеркальце кришталеве. Одна печаль: ніяк не може знайти квіточки пурпурової для молодшої дочки. Ось

Питання:
- Про які потреби йде мова в цьому уривку?
- Назвіть ці потреби?
- Дайте характеристику кожній потребі

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

  • Сьогодні ми продовжуємо з вами обговорювати тему потреби. І один із видів потреб про які ми поговоримо зараз це – соціальні потреби.

ІІІ. Активізація навчальної діяльності

  1. Проблемне питання
  • Діти, а як ви гадаєте, які потреби називають соціальними?
  1. Метод  «мікрофон»

ІV. Опрацювання нового матеріалу.

  1. Словникова робота.

- Давайте звернемося до тлумачного словника. Що означає слово «соціальний»

«Соціальний» - пов'язаний із життям і стосунками людей у суспільстві; .

Синоніми: суспільний, громадський

  • Тож як ви гадаєте з чим пов’язані соціальні потреби?

 Вчитель: - Прочитаємо визначення у зошиті.

  1. Робота з зошитом. с.24

(кращі учні читають визначення )

3. Повідомлення.

- соціальні потреби бувають особисті (індивідуальні) та колективні (групові).Як громадяни України ми маємо потребу в захисті нашої Батьківщини, довкілля, в управлінні державою – це наші громадянські, суспільні потреби.

4. Робота в зошиті  с.24 №1

- пропоную вам на прикладих розібратися з різновидами соціальних потреб. Позначте у ркжечках відповідними літерами соціальні потреби, зображені на малюнках:

О – особисті

К – колективні

С – суспільні

  1. Робота в парах
  • Подивіться уважно на малюнки, що роблять діти?

 

Сайт учителя физкультуры Антонова И.И. - Веселая переменаДети дошкольного возраста - Страница 36 - Для воспитателей детских садов - Маам.руГруппа 11 - Официальный сайт МБДОУ 448 г. Челябинска

 

  • А тепер  виконаємо вправу № 2 с. 25 .
  • Обговоріть це в парі як ще можуть відпочивати молодші школярі і запишіть це в зошит.
  1. Повторення правил протипожежної безпеки
  • -  Дорогі діти! Нас оточує така краса, стільки радості і щастя. Ми повинні вчитись все це зберігати таким, як воно є. Не нищити, не руйнувати, а залишити землю такою чудовою для інших людей. А це залежить від того, як ви будете себе поводити, виконувати правила поведінки і поради старших, як  будете любити і берегти навколишній світ.

Загадка

Темний, тепленький будинок,

Мешкає там сто іскринок.

Якщо з ними пустувати –

Можна неприємність мати.

Лиш єдина пройде мить –

І навколо все згорить…

  • Що це? (сірник)
  • До чого може призвести гра з сірниками?
  • Давайте повторимо правилаповодження з вогонем і про те, чому не можна з ними гратись.

Запам`ятайте!

  • "З вогнем погані жарти – жартувати з ним не варто”.
  • Говорять, що вогонь може бути добрим, а може бути злим, що він допомагає…
  • Коли вогонь добрий? У чому він може допомагати?
  •   А коли несподівано почалась пожежа, що потрібно робити? Навіщо потрібно кликати на допомогу дорослих?
  • Яка потреба виникає у людей при пожежі?
  • Як ми можемо охарактеризувати цю потребу?

          Запам’ятай!

  • Не грайся сірниками.
  • Не розпалюй вогнищ.
  • Не носи запалені палки.
  • Не пускай підпалених паперових літачків.
  • Нічого не підпалюй.
  • Не запалюй збільшувальними скельцями папір, ганчір’я, суху траву.
  • Не засвічуй свічку самостійно, без дорослих.
  • Не бався запальничкою.
  • Не забудь номер служби безпеки — 101.
  1. Робота в парах с.25 №3

  Фізкультхвилинка

 Ви трішки стомились, давайте пограємо у гру "Хто швидше загасить вогонь?”(вправа на дихання)

V. Закріплення нового матеріалу.

1. Робота над казкою "Козенята і вогонь”.

Послухайте казочку про пожежу "Козенята і вогонь”.

Вогонь працював у кози у печі –

Варив їй куліш, випікав калачі.

Вона ж годувала щоранку малят –

Трійко біленьких своїх козенят.

Ось мамі вже з дому рушати пора,

Лишається в хаті сама дітвора.

-         Ми будем слухняні, - синок запевня.

Куди ж це найменше спішить козеня?

Воно потихеньку взяло сірники

І вогник маленький пуска між тріски.

- Ану, як у мами моєї гори! –

І ось уже дим потягнувсь до гори…

Сердитий вогонь розходивсь, гоготить!

Сестричка з найменшим сховалась умить.

А брат не злякавсь: - Нуль-один подзвоню!

Врятують пожежні і нас від вогню.

-         Алло! Загорілася хата в кози!

Адреса: Діброва, провулок Лози.

А номер в нас другий. Скоріше сюди!

Мерщій порятуйте від злої біди!

Спішили сусіди – Лисиця й Ведмідь,

І Заєць – відомий усім скорохід.

І мчали в машині ген-ген із гори

Пожежні умілі і мужні – Бобри.

Вогонь не давався, пручався, шипів,

Сердитий вогонь погасать не хотів –

Не дуже він любить сидіть у печі,

Варити куліш і пекти калачі.

Пожежу згасили. Живі малюки.

І каже Бобер: - Не беріть сірники!

І мовить коза: - Пам`ятайте завжди,

Що гра із вогнем приведе до біди!

Запитання до дітей:

  •  Що стало в будиночку кози причиною пожежі?
  •  Чи можна ховатись, коли виникла пожежа?
  •  Яким змальовано вогонь, яким ви уявляєте його собі?
  1. Робота в зошиті с.26 №4- №5
  2. Загадковий калейдоскоп .
  • Відгадай і поясни, яка це потреба.

Великий будинок у місті стоїть,
Та завжди, як вулик бджолиний, шумить.
Як чаша, він повний знаннями,
Ласкавий будинок цей з нами.  
(Школа)
 

Не ящірка і не гадюка,
Оця штука, котра стука,
Є і хвіст, і голова,
А не скажеш, що жива.
(Поїзд)

 

Хто людей з біди рятує
І хвороби всі лікує-
Призначає процедури
І таблетки і мікстури?(Лікар)

 

Мусить всі закони знати,

Правильно їх трактувати.

В суд заяву, скаргу, лист

Нам напише хто? ...  (Юрист)

 

VI. Підсумок уроку.

  • Про які потреби ми сьогодні говорили?
  • Що таке соціальні потреби?
  • Як потрібно себе поводити при пожежі?

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема . Види потреб: соціальні потреби.

Мета:закріпити економічне поняття «соціальні» потреби; продовжувати удосконалювати знання учнів про потреби та їх види ; повторити правила дорожнього руху; виховувати самостійність,відповідальність;  вчити самостійно здобувати потрібну інформацію; розвивати  мовлення учнів; прививати любов до науки економіки.

Матеріали до проведення уроку:презентація.

 

Хід уроку

    І. Оргмомент.

Пролунав дзвінок – починаємо урок.

Працюй наполегливо, швидко, старанно,

Щоб жодна хвилинка не втратилась марно.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  • Послухайте уважно вірш і скажіть яка його головна думка.

ІЗ СІРНИКАМИ ГРА - БУДЕ БІДА

Дуже люблять сірники

Розпалить вогонь в печі,

Всіх в кімнаті обігріти

І смачний обід зварити.

Та не люблять сірники,

Як беруть їх малюки,

В небезпечні ігри грають,

На дорослих не зважають.

І тоді страшна біда

Може статись, дітвора.

Вогонь добрий - стане злим,

Ви не впораєтесь з ним.

Загорівсь один сірник, -

А вже глянеш - все горить:

Гардини, меблі, іграшки...

Куди ховатись від біди?

А як вже сталася біда,

Себе рятуйте, дітвора.

Пощади злий вогонь не знає,

Вас ліжко й шафа не сховає.

Як ще слабкий вогонь і дим,

Залий водою, ковдру кинь.

Коли не впораєшся з ним,

Телефонуйте «101».

А сам швиденько утікай

І ще таке запам'ятай:

Коли хтось менший є в кімнаті,

Його з собою забирай.

Якщо багато диму у кімнаті

І важко дихати тобі,

Хустину швидко намочи

І рот, і ніс собі ти зав'яжи.

Ляж на підлогу -

Дим завжди вгорі.

Згадай, вхідні де двері,

І туди мерщій повзи.

Як загорівся одяг на тобі,

То з переляку ти не побіжи,

Його зніми або облий водою,

До стін, чи до підлоги притулись спиною.

Правила вивчайте, малюки,

І не беріть ніколи сірники.

Бо недалеко завжди до біди,

Коли в руках дитини сірники.

  • Які потреби можна визначити у тексті вірша?
  •  Охарактеризуйте потребу у пожежній службі.
  • То що ж таке соціальна потреба?
  • Зачитайте правила поведінки під час пожежі с.26 і запам’ятайте їх. (хорове читання)

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

  • Сьогодні ми продовжуємо з вами обговорювати тему соціальні  потреби

А про які саме соціальні потреби йтиме мова ви дізнаєтесь розгадавши ребуси

  • ,,Вітамінна пора " "НАШЕ ЖИТТЯ,,,, (Освіта)

Без Пекарей ограничат в повышении цены на хлеб,

(Безпека)

Скачать Картинки мёда и пчёл 773x800 px   ,Риби картинки для дітейб ц

(Медицина)

III. Основна частина уроку.

  1. Робота в зошиті с.26 №6

 

Великий будинок у місті стоїть,
Та завжди, як вулик бджолиний, шумить.
Як чаша, він повний знаннями,
Ласкавий будинок цей з нами.  
(Школа)

 

  • А з якою потребою у вас асоціюється слово школа? (освіта)
  • Охарактеризуйте цю потребу.
    1. Робота в зошиті с.27 №7 - №8

Фізкультхвилина

 

  1. Повторення правил дорожнього руху «Дорога до школи»

 

Вчитель.  Найкраща у світі – дорога до школи,

                  Бо ти, у дитинстві крокуєш по ній.

                  Її не забудеш ніколи – ніколи.

                  Вона, наче сонце, у долі твоїй.

                  Вона тебе кличе, як сонечко встане,

                  І співом пташиним вітає тебе,

                  І радістю щиро на тебе погляне,

                  Там небо всміхнеться тобі голубе.

  •                   Дорога до школи у кожного своя, така знайома. Що із заплющеними очима можеш по ній пройти. Так?

 

1 учень. 

А від школи і додому

Знаєш стежечку знайому.

Бо ж водили мама й тато,

Хоч і знаків там багато.

Знає вже дитина кожна,

Краще як пройти тут можна.

 

2 учень.

Щоб здоровим завжди бути,

Треба добре те збагнути,

Що дорога, безперечно,

Дуже й дуже небезпечна!

 

3 учень.

Та як правила ти знаєш

І щодня їх пам ятаєш,

То звичайно, що тоді,

Де узятися біді?

 

Вчитель. Молодці. Всі згодні з товаришами? Отже, щоб дістатися до школи потрібно знати:

  1.     Яка небезпека загрожує твоєму здоров ю і життю?
  2.     Запам’ятайте, що правила є завжди на кожній дорозі на шляху до школи.
  3.     Кожен повинен їх дотримуватись.
  •                   Які шляхи обрати до школи?
  •                   А чи можна безпечну дорогу до школи віднести до потреб людини?
  •                   Охарактеризуйте цю потребу.
  •                   Яким загальним словом омжна назвати цю потребу? (потреба в безпеці)

 

Вчитель.   Зустрічайте гостя. (Учительбере в руки ляльку Гнома).

  • Зовсім недавно Гном Економ відправив свого онука  відправив до школи. Але  тільки-но він вийшов як відразу потрапив у халепу. Чому?

(Варіанти відповідей:  Бо не знав шляху до школи. Бо пішов до школи без

дорослих. Не знав правил дорожньго руху.)

Вчитель. Ти бачиш, Гноме, які розумні діти. Давайте підкажемо казковому другові безпечну  дорогу до нашої школи. Готові? Дивіться, Гном Економ накреслив маршрут слідування, за яким ми рушаємо. Шикуйсь. В подорож вирушаймо!

  1. Робота в зошиті с.27 №9
  2. Гра « Плутанина» 

На частинах дороги неправильно  виставлені вказівки: Проїжджа частина. Тротуар. Узбіччя. (Діти  правильно розташовують назви частин дороги.)

  • Яка частина дороги придназначена для пішохода?

Запамятай

Правила дорожнього руху для дітей
Наступні правила дорожнього руху дитина повинна дотримуватися неухильно:
- по тротуару потрібно йти як можна далі від проїжджої частини
- перед тим як перейти вулицю, потрібно зупинитися біля проїжджої частини, потім подивитися наліво і направо, а потім знову швидко наліво
- починати переходити вулицю дозволено тільки коли загориться зелене світло світлофора
- переходити дорогу потрібно в безпечних місцях - біля світлофора і на переході, позначеному«зеброю» або, принаймні, на перехресті - тут водії машин уважніші
- не можна кидатися в транспортний потік стрімголов

Гра «Перехід»

Встали діти. Увага! Увага! Увага!

Подивилися наліво, а потім направо!

Прислухались.  Знову наліво. Машин немає.

Дорослий або дитина дорогою рушає.

Дійшли до середини. Острівець безпеки. Зупинись!

Машина близько. Почекай. Праворуч подивись.

Машин  немає. Сміливо далі ти рушай.

Ось нарешті тротуар. Добре впорався – ти знай!

(Вчитель повертається до дітей, повторюючи гру.)

  1. Соціальна потреба «Медицина»

Лікар лікує хвороби в дитини,

Біль головний може зняти в людини.

Лікар уміє усіх лікувати,

Знає, як раду хворобам давати.

Н.Красоткіна

- Про кого мова йде у вірші?

 - Яку потребу людтни задовольняє лікар?

- Як називається галузь, що реалізує цю потребу?

- Згадайте найпопулярнішого лікаря серед звірів. (Айболить)

- назвіть дійових осіб цієї казки

- Про які потреби звірів у ній розповідається?

- складіть усну розповідь про задоволення потреб героїв казки.

Робота в зошиті с.28 №11 (розфарбуй)

VI. Підсумок уроку.

  • Про які потреби ми сьогодні говорили?
  • Що таке соціальні потреби?

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
16 листопада 2018
Переглядів
7707
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку