«День Святого Валентина», Виховний захід, 5 клас

Про матеріал

Тема: «День Святого Валентина». (конкурсна програма). Виховний захід українською мовою на 14 лютого для учнів 5 класу.

Життя без кохання, життя без любові,

То небо без сонця, то небо беззоре!

Життя неможливе, воно не існує,

Коли наше серце любові не чує.

Перегляд файлу

Виховний захід, 5 клас    Тема:  «День Святого Валентина»

Мета: ознайомити дітей з легендами виникнення даного свята, з традиціями святкування свята в різних країнах.

Виховувати риси цікавості, повагу і любов до ближніх.

Розвивати допитливість, уміння висловлювати свої почуття.

                       Життя без кохання, життя без любові,

                       То небо без сонця, то небо беззоре!

                       Життя неможливе, воно не існує, 

                       Коли наше серце любові не чує.

 

Хід заходу

 Вед: Вітаємо вас, шляхетні пані та панове! Сьогодні ми відзначаємо День Святого Валентина! Це свято друзів і закоханих. Свято це давнє, його відзначали ще в XV столітті. Незвичайне воно тому, що зовсім не слов’янське...

      Але Європа святкує його з великим задоволенням вже 120 років. Мабуть, це чудово, що до черги жіночо-чоловічих свят приєдналося ще одне – прекрасне свято з надзвичайно сумною і романтичною історією, яку, правда, мало хто з нас знає.

Вед: День Святого Валентина - свято закоханих. Відзначається він 14 лютого. В Європі його почали святкувати з XIII століття, в США - з 1777 року, в Росії - з початку 1990-х років. Але чому все ж це свято закоханих? На цей рахунок є чимало красивих легенд.

Вед: А чи знаєте ви, що за легендою, День закоханих бере свій початок ще з сивої давнини, відтоді, коли тільки-но почали будувати Рим. Ну, а саме свято має язичницьке коріння, оскільки саме в середині лютого птахи починають шукати собі пару, а в Римській імперії відзначали свято покровительки жінок і домівки верховної богині Юнони і свято бога Луперка. Головною забавою цього свята була «Вибери милу». Римські дівчата писали на маленькому клаптикові паперу свої імена і кидали ці папірці в посудину. Потім їх ретельно перемішували і посудину пускали по колу. Юнаки мали витягнути папірці. Дівчина,що її ім’я було написано там, ставала його милою до наступного свята. Так і виник День закоханих.

Вед: Є й інше підтвердження тому, що 14 лютого - день закоханих. Жив в III столітті в місті Терни (Римська імперія) Святий великомученик Валентин. Був він священнослужителем, займався науковими дослідженнями і приватною медичною практикою. В ході кампанії імператора Клавдія II Готського проти християн, єпископ Валентин був репресований і обезголовлений 14 лютого 269-го року. Джерела стверджують: арешт єпископа Валентина був викликаний тим, що римський імператор не дозволяв солдатам своїх легіонів одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів і їх коханих. Очікуючи страти в одній з римських в'язниць, Валентин написав листа дочці свого тюремника й підписався: "Ваш Валентин". Потім зцілив її чудесним чином від сліпоти, але все одно був страчений. Дата страти збіглася з римським торжеством на честь Юнони, богині любові. З тих пір люди щороку 14 лютого згадували Валентина й влаштовували свято всіх закоханих.

Вед: Англійці, наприклад, вважають, що з 14 лютого природа робить поворот до весни, і у птахів починається сезон шлюбних ігор, навіть стара англійська приказка говорить: "У день святого Валентина всі птахи в повітрі з'єднуються парами".

Вед:  Італійці вважають своїм обов'язком дарувати в цей день улюбленим солодощі. Цей день так і називається в Італії - солодкий.

Вед: Галантні французи першими ввели у себе любовні послання - чотиривірш.

Вед: Фіни відзначають 14 лютого День любові, дарують один одному подарунки у формі серця. А також в цей день робляться подарунки мамам, так як жіночого дня, подібного 8 Березня, у Фінляндії немає.

Вед: В Японії проводять конкурс на найгучніше любовне послання. Юнаки та дівчата піднімаються на поміст і по черзі кричать щосили - усе, що хочуть, - своєму коханому. Переможець отримує приз. В Японії на День св. Валентина жінки і дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі, переважно шоколад. Хоча це «свято закоханих» подарунки отримують не лише коханці, але й начальники чоловічої статі від підлеглих статі жіночої. Загалом, святкування не відрізняється від аналогічних у Європі чи Америці. День св. Валентина особливо поширений серед молоді

Вед: Англійці посилають любовні послання не тільки своїм коханим , а й своїм тваринам, особливо собакам і коням.

Вед: В Америці у ці дні продається 108 000 000 троянд, переважно червоних, а на цукерки в ці дні витрачають 692 000 000 доларів!

Вед: Німецька традиція відзначати день святого Валентина дещо дивна – для них Святий Валентин є покровителем психічно хворих. Цього дня німці прикрашають психіатричні лікарні – рожевими стрічками, а в храмах проводиться особливе богослужіння. Але у Німеччині дівчата писали на цибулинах тюльпанів чоловічі імена. Який тюльпан зацвіте першим — за того дівчина і вийде заміж.

Вед: В Данії люди зазвичай відправляють один одному засушені білі квіти, а в Іспанії верхом витонченості і шаленої пристрасті вважаються повідомлення, відправлені поштовим голубом.

Вед: До цих пір в Британії зберігся звичай одягати дітей в одяг дорослих. Переодягнені діти ходять від будинку до будинку, співаючи пісні про святого Валентина і вітаючи закоханих.

Вед: В Уельсі, згідно із святковою традицією, закохані дарують своїм обраницям вирізані із дерева «ложки кохання»,  Ці ложки оздоблювали сердечками, ключиками, що означало – «Я знайду шлях до твого серця».

Вед: У Швейцарії окрім загальновизнаних символів свята – купідона і Валентинок, існує ще один – голуб.

Вед: На Сицилії існує таке повір’я: якщо молода дівчина стоятиме біля вікна півгодини перед сходом сонця напередодні Дня Валентина і перший промінь впаде на неї, то того ж року вона вийде заміж.

Вед: В Норвегії 14 лютого можуть одружуватися без згоди батьків.

Вед: Саудівська Аравія єдина країна в світі, де свято заборонено. Для запобігання святкування релігійна поліція заборонила 14 лютого торгувати трояндами, магазинам іграшок наказано прибрати з прилавків червоних ведмедиків, а магазинам солодощів заборонено продавати товари в упаковці серцеподібної форми.

Вед: А на Русі було своє свято закоханих. Воно відзначалося 8 липня і було пов'язане з легендарною історією кохання Петра і Февронії. Подружжя заповідало, щоб їх поховали в одній домовині, приготувавши домовину з тонкою перегородкою. Вони померли в одну мить 8 липня (за новим стилем), але порушивши заповіт, їх поклали в різних домовинах і в різних храмах. Наступного дня вони опинилися в одній домовині… Знову люди спробували їх роз’єднати, проте вранці вони знову були разом.

Вед: До 14 лютого випускається безліч вітальних листівок - валентинок, від простих, зі зворушливими зображеннями, до таких, що відкриваються. А в минулі часи були навіть листівки, прикрашені золотом і мереживами.

Вед: В цей день завжди дарують один одному подарунки і обов’язково у вигляді серця, тому що серце і червона троянда – символи цього свята.

     Троянда - улюблена квітка Венери, богині любові. Червоний колір - це колір сильних почуттів. А червона троянда - це квітка кохання.

Вед: Символами дня Валентина стали воркуючі голубки і серця, пронизані стрілою Амура На вечорах, присвячених Дню Святого Валентина, романтичні символи іноді переховували в солодощах. Кожен гість отримував скибочку торта і, якщо йому пощастило, знаходив емблему. Емблема говорить про його удачу.

Вед:  Іноді символи вкладали в подарунок замість посилок. Рис позначав весілля. Кільце - те ж саме або заручини. Монета означала, що людина одружується або вийде заміж за багатого. Іноді юнак отримував червону рукавичку. "Отримати рукавичку" означало, що він дівчині подобається.

Вед: У нас традиційно любов символізують голуби. Голуби вважаються улюбленими птахами Венери. Вони все життя не змінюють пару і спільно піклуються про пташенят. Ці птахи - символи вірності і любові, а також символи дня Святого Валентина.   А в Африці птахами любові називають барвистих папуг. Більшість з них мають червоні дзьоби. Вони названі птахами любові за те, що коли вони збираються в пари, то вони сидять на дуже близькій відстані один від одного.

Вед: Сотні років тому жінки носили з собою мереживні носовички. Якщо дама ронила носовичок, чоловік, що знаходиться поряд з нею, повинен був підняти хустку і повернути його жінці. Іноді дама спеціально ронила мереживну хустку, щоб познайомитися з вподобаним їй чоловіком. Незабаром мережива стали повністю асоціюватися з любовним романом.

Вед:  Свято Валентина – це свято любові, миру, доброти, чемності, сміху, веселощів.  Якщо ви будете завжди слухати старших, поважати їх, якщо до всіх будете звертатися чемно і лагідно, то і вас будуть любити і поважати вас.

Вед: Чи знаєте ви, що: у різних країнах світу цілуються по-різному:

      В Японії вважається дуже непристойним цілуватися при свідках. Саме з цієї причини ви майже ніколи не побачите поцілунку в японському фільмі. Те, що у всьому світі називається "японським" поцілунком, виконується так: встаньте на відстані одного кроку один від одного, нахиліться вперед і, витягнувши губи, доторкніться ними губ партнера. Рот не відкривати! у Китаї притуляються щоками;

Вед: Ескімоси, полінезійці не цілують один одного в рот. Вони труться носами. Це дуже приємно, а ще в Полінезії партнери зубами висмикують один одному волосся з брів;  а в Гамбії притискають жіночу долоню до свого носа;

 

       Конкурси ( участь приймають учні та їх батьки. Діляться на дві команди)

Вед: Наступний конкурс називається «Ти без мене – не ти, я без тебе – не я». Суть  цього конкурсу полягає в тому, що ви повинні об’єднати імена в пари, відомі своєю Любов’ю всьому світові. Одержавши конверти, за одну хвилину маєте скласти із карток, де написано  імена,  всесвітньо відомої пари. 

Звучить музика. Учасники підбирають імена. (Кожній команді – 5 пар імен). Наприклад: Кай - ... (Герда),  П'єро - ... (Мальвіна), Адам – Єва, Цезар – Клеопатра, Ромео – Джульєтта, Наталка – Петро, Ретт Батлер – Скарлетт О’Хара, Наполеон – Жозефіна, О. де Бальзак – Є. Ганська, Леді Діана – Принц Чарльз, О. С. Пушкін –  Н. М. Гончарова, В. Висоцький – М. Владі.

Вед: Ми пропонуємо вам зараз зробити художній переклад любовних послань англійців, можна прозовий чи віршований, близький до оригіналу, або підбирати близький за змістом зразок  української поезії.

  • Chocolate and flowers are sweet and beautiful, but not as sweet and beautiful as you. Happy Valentine's Day!
  • What i need to live

           has been given to me

           by the earth..

           Why i need to live

           has been given to me

           by you my valentine !!!

           Happy Valentines Day

 

  • О  my dear Valentine

          Whats life ?

          Life is love.

          Whats love ?

          Love is kissing.

         Whats kissing ?

         Come here and I show you.

       Гра: « Намалюй усмішку»  ( на дошці намальовано ляльку, потрібно домалювати їй усмішку із зав’язаними очима )

 

      Гра: « Що змінилося?»  ( хлопчики сидять на стільцях, одна дівчинка уважно дивиться, потім відвертається, а хлопці міняються місцями, або щось змінюють з одягу. Дівчинці потрібно вгадати, що змінилося)

      Гра: назвати слова, якими можна лагідно назвати дівчинку, маму, сестричку

 

 Гра: Назвати одним словом

  1. Дитяча іграшка для дівчаток? (лялька)
  2. Та, з ким дружать дівчатка? (подруга)
  3. Як тебе називають? ( ім’я)
  4. Колюча тваринка? ( їжак)
  5. Мати вашої мами? ( бабуся)
  6. Предмет, що захищає від дощу? ( парасолька)
  7. З скількох слів складається слово сліпоглухонімий ? ( 3 )
  8. Що може підняти не тільки доросла людина, а й дитина ? ( пір’їну)
  9. Символ якого знаку Зодіака має ядовите жало ? ( Скорпіон )
  10. Який колір протилежний чорному ? ( білий )
  11. Як називалася пошта, що доставлялася по воді ? ( пляшкова пошта )
  12. Яку страву любили козаки ? ( куліш )
  13. Який колір виникає при змішуванні синього і жовтого ? ( зелений )
  14. Яке яєчко знесла Курочка Ряба ? ( золоте )
  15. На чиїх ніжках  стоїть  хатина Баби Яги ? ( курячих )
  16. Чим вкрита собака ? ( шерстю )
  17. З яким німецьким містом пов’язана котлета в тісті ? ( гамбургер – Гамбург )
  18. Що робить кіт, коли побачить собаку ? ( тікає )
  19. Як називають тиждень на Великдень ? ( білий )
  20. Що значить 366 днів ? ( рік )
  21. Яким коридором йдуть пасажири в літак, коли їх не оглядають ? ( зеленим )
  22. Яка мовна одиниця найменша ? ( звук )
  23. Як називається підвищення, по якому ходять моделі ? ( подіум )
  24. Що таке ь ? ( буква )
  25. Скільки звуків у слові ящірка ? ( 8 )
  26. Що таке апостроф ? ( знак )
  27. Перший показ вистави, фільма . ( прем’єра )
  28. Назва приміщення для перегляду фільмів ? ( кінозал )
  29. Те, куди літають люди, але одиниці. ( космос )
  30. Скільки кольорів у веселки ? ( 7 )
  31. Людина, яка віртуозно володіє комп’ютером, але робить злочини. ( хакери )
  32. Оцінювання у школі. ( бал )
  33. Багато серій у фільмі. ( серіал )
  34. Найперша людина в країні. ( Президент )
  35. Слово звучить однаково, але різне значення . (омонім)

 

Гра: «Знайомство»

 Умови конкурсу: станьте навпроти. Уважно подивіться одне на одного. А тепер поверніться спинами й дайте відповіді на запитання.

 Запитання конкурсу:

 · Якого кольору очі у твоєї половинки?

 · У чому зодягнена (-ий), колір одягу твоєї половинки?

 · Чи є годинник на руці у твоєї половинки?

 · Якого кольору волосся? Яка зачіска?

 · Чи є каблучка, сережки у твоєї половинки?

 

 

Конкурс: «Зрозумій мене без слів»

Мімікою і жестами потрібно звернутися один до одного із запрошенням:

  • Запрошення на балет
  • Запрошення в цирк
  • Запрошення в бібліотеку
  • Запрошення на мультфільм

 

 

Підсумки.

Вч: На цьому наша конкурсна програма завершується. Вечір закінчується, але свято у ваших серцях триває.

Любов придумана не нами,

 Вона від Бога нам дана,

 І хоч любов буває різна,

Та кожна справжня —

Завжди лиш одна.

Любов безмежний, чудовий дар,

Що дав творець своєму створінню.

Любов — це жертва, серця жар,

І райський спокій у терпінні.

- Мені дуже приємно.  Сподіваюся, що  наші зустрічі і надалі будуть цікавими, і ви будете з нетерпінням чекати наступної зустрічі.  Сьогодні  ви були дуже активними. Ви молодці! До зустрічі! Живіть! Живіть довго і щасливо!

Література : відбірковий матеріал з довідників , підручників , телегри " Найрозумніший "

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Хлібко Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Маслова Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Виставна Ірина Вікторівна
    Гарна програма! Дякую Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чоп Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ребрик Тамара Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Коренєва Діана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
doc
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
14141
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку