Діагностична контрольна робота з хімії
Варіант І
(1-й рівень. Кожне запитання містить одну правильну відповідь. 0,5 б)
1. Деструкція білків – це реакція руйнування структури:
а) первинної; б) вторинної, в) третинної,
г) четвертинної
2. Вкажіть серед наведених сполук естер:
а) C2H5 – OH; б) СH3 – CH2 – CH – COOH,
в) СН3 – СООС2Н5; в) (С6Н10О5)n.
3. Вторинна структура білка - це:
а) пептидний ланцюг; б) спіраль;
в) глобула; г) етин;
4. Амінокислоти – це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:
а) аміно- й гідроксильна; б) карбоксильна й гідроксильна.
в) аміно- й карбоксильна; г)дві аміногрупи.
5. Нуклеїнові кислоти – це:
а) природні полімери; б) штучні полімери,
в) мономери для синтезу білка;
г) мономери для синтезу складних цукрів.
(2-й рівень. Запитання з кількома правильними відповідями. Кожна правильна відповідь 0,5 бали)
6.Складіть формули сполук:
а)амоній нітрат;
б)натрій дигідрогенфосфат;
в)нітроген (V) оксид;
г) калій силікат;
д)кальцій карбонат;
7. Встановіть відповідність між формулами та назвами речовин:
А. С2Н2 1.етен
Б. С2Н6 2.пропан
В С2Н4 3.етин
Г С3Н8 4.етан
5.бутан
(3-й рівень)
8.Напишіть рівняння утворення трипептиду з двох молекул гліцину і молекули серину (HOCH2 – CH(NH2) – COOH). ( 1 бал)
9. Обчисліть масу води ( в грамах) . що вивільняється при повному згоранні 4 молей етину. ( 2 бали)
10. Обчисліть масу три нітроцелюлози, яку можна одержати із целюлози масою 32 г, якщо масова частка виходу продукту становить 97%.
(2 бали)
Діагностична контрольна робота з хімії
Варіант ІІ
(1-й рівень. Кожне запитання містить одну правильну відповідь. 0,5 б)
1.Відновлення природної структури білка – це:
а) деструкція; б) денатурація;
в) ренатурація; г) полімеризація.
2. Вкажіть органічну сполуку, яка не знебарвлює бромну воду:
а) етен, б) етин, в) етан, г) олеїнова кислота.
3. Вторинна структура білків підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків:
а) пептидних; б) дисульфідних; в) водневих;
г) пептидних і дисульфід них.
4. Вкажіть, наявністю яких груп зумовлені амфотерні властивості білків:
а) –OH, -SH; б) – NH2, -COOH; в) –NH2, -OH; г) – СН3, - NH2
5. Вкажіть серед наведених сполук амінокислоту:
а) NH2-CH2-CH2-COOH; б) CH3 – COOC2H5;
в) CH3-CH2-CH2-COOH; г) CH3-NH2.
(2-й рівень. Запитання з кількома правильними відповідями та на відповідність. Кожна правильна відповідь 0,5 бали)
6. Напишіть рівняння реації горіння зазначених речовин:
а) метану; б) етену; в) етанолу; г) гептану; д)етину.
7. Встановіть відповідність між складом і назвам характеристичних груп:
А =С=О 1.карбоксильна
Б – ОН 2 карбонільна
В – СООН 3 гідроксильна
Г – NH2 4 альдегідна
5 аміногрупа
(3-й рівень)
8. Напишіть рівняння утворення трипептиду з двох молекул аланіну і однієї молекули валіну ((CH3)2CH – CH(NH2) – COOH). (1 бал)
9. Обчисліть масу хлороцтової кислоти, що прореагувала з амоніаком, якщо в результаті одержали 28 г амінооцтової кислоти. ( 2 бала)
10. Об’єм води, якою розбавляють 200 г розчину з масовою часткою сахарози 50% та одержують новий розчин з масовою часткою цієї сполуки 20 %, дорівнює… (2 бала)