Діагностувальна робота. Списування. Письмовий переказ. 4 клас.

Про матеріал
Діагностувальна робота Українська мова 4 клас Читання вголос. Списування (83 слова). Письмовий переказ (112 слів) 1. Прочитати та проаналізувати поданий текст. НОВОРІЧНЕ ДИВО
Перегляд файлу

 

ПОГОДЖЕНО

Заступник директора з НВР

_________В.І. Карпенко

«__» ____________2022р.

 

Діагностувальна робота

Українська мова

4 клас

Читання вголос. Списування (83 слова). Письмовий переказ (112 слів)

 

  1. Прочитати та проаналізувати поданий текст.

НОВОРІЧНЕ ДИВО

Сутеніло… Потріскував моро(з/с), сні(г/х) виблискував сріблом. Переганяючи одна одну літали с(е/и)нички, щоб зігрітися. Пер(е/и)хожі поспішали додому зі святковим настроєм. Авжеж! Завтра – Новий рік!

Всі були зайняті своїми справами та клопотами, і ніхто не звертав уваги на малесен..ке кош(е/и)ня, що сиділо біля будинку. Сиділо воно вже давно. Щоб трохи зігрітися, (с/з)крутилося мален..ким клубочком і з цікавістю позирало на перехожих.

Темніло. Кошеня дивилося на вікна, що запалювалися жовтавими вогниками. Йому видно було людей, які щось робили, бігали, ро(з/с)мовляли, сміялися… Звідти пахло теплом і чимось смачненьким.

То був зовсім інший світ. Не той, в якому жило кошеня. Воно не знало, що таке тепло і ласка, бо ніколи не відчувало цього. І ніколи не пило теплого смачного молочка.

Стало зовсім темно. Мороз посилився. Кошеня так змерзло, що не могло вже й поворухнутися. Воно вже не спостерігало за людьми, а заплющивши оченята, сиділо тихо, наче заснуло.

Воно не бачило, як у вікно його помітила маленька дівчинка. Лише відчуло, як його підняли теплі й ніжні рученята і понесли в інший світ…

Куранти били дванадцять, всіма кольорами блимала ялинка, надворі тріщав  новорічний  мороз, кружляли холодні сніжинки. А на м’якенькому  килимку  солодко  спало маленьке кошенятко, і біля нього стояла тарілочка з теплим молочком.

Ольга Зубер

Ольга Зубер. Новорічне диво. Казка для дітей.

 

  1. Словникова робота.

Куранти — старовинний баштовий або стінний годинник, бій якого супроводжується музикою, а також музичний механізм такого годинника.

 

  1. Аналіз тексту за питаннями.

1) Чому перехожі поспішали додому?

2) Кого не помічали люди?

3) Що робило кошеня, щоб зігрітися?

4) Що бачило кошеня у вікнах будинків?

5) Чому тваринка не могла поворушитися?

6) Хто поніс кошеня в зовсім інший світ?

7) Яке нове життя очікувало на кошеня?

4. Списування.

5. Письмовий переказ тексту за планом та опорними словосполученнями.

Орієнтовний план переказу:

1. Зовсім інший світ.

2. Мороз посилився.

3. Теплі й ніжні рученята дівчинки.

4. Солодкий сон кошеняти.

 

Опорні слова та словосполучення: зовсім інший світ, тепло і ласка, кошеня змерзло, не спостерігало за людьми, маленька дівчинка, рученята понесли в інший світ, блимала ялинка, м’якенький килимок, тарілочка з теплим молочком.

docx
Додано
10 грудня 2022
Переглядів
4708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку