Дидактичні матеріали до теми «Особливість розвитку Стародавнього Китаю. Цінь Ши Хуан-ді.»

Про матеріал
В даному матеріалі подані бібліографічні дані та оригінальна інформація про життя й діяльність найбільш видатних осіб стародавнього світу. Паралельно з інформативним матеріалом пропонуються завдання різного рівня складності: робота з документами, вправи з історичної математики, визначення причин і наслідків історичних подій, пояснення походження виразів, коментування уривків з документів. Їх використання сприятиме розвитку самостійності учнів на уроці, формування в них історичного мислення, вміння виконувати логічні дії –зіставляти, аналізувати, висловлювати судження, робити висновки, давати оцінки історичним подіям, явищам, процесам. Поданий матеріал можна використовувати на всіх етапах процесу навчання: вивчення нового матеріалу, закріплення, актуалізації та перевірки знань учнів.
Перегляд файлу

Цінь Шіхуанді

 

    Цінь Шихуанді народився у перший місяць китайського календаря(листопад / грудень 260 р. до н. е.  10 вересня 210 р. до н. е.) , який починався у стародавньому Китаї до зимового сонцестояння. По народженню він отримав ім'я Чжен та належав до роду Їн, але ми ніколи не зустрінемо згадок про нього як «Ін Чжена», оскільки у давнину була відсутня сучасна практика поєднання власних імен з прізвищами. В свою чергу, власні імена використовувалися лише у вузькому колі родичів, тому буде помилковим називати Цінь Шіхуанді «Принцом Чженом» або «Правителем Чженом держави Цінь». Єдиним іменем, яким можна називати Цінь Шихуанді до того як він став імператором, це — «Володар  держави Цінь».

  Після завоювання військами Цінь останньої незалежної удільної держави у 221 році до н. е., Цінь Шихуанді ще був формальним королем (ваном) держави Цінь. Бажаючи показати свою вищість над іншими королями, він прийняв новий титул «хуанді», який традиційно перекладається як «імператор». Новий титул складався з двох ієрогліфів хуан та ді , якими позначалися легендарні правителі Китаю на світанку його історії. В цілому, цей титул символізував не лише імператора Китаю у вузькому розумінні, а володаря всієї Піднебесної, усього світу. Оскільки Цінь Ши Хуанді був першим, хто створив і носив вищезгаданий титул, його часто називають «Шихуанді» , тобто «перший імператор».

   У час народження майбутнього імператора територія сучасного Китаю була розділена на кілька держав. Цей період китайської історії називають «епохою воюючих держав». Війни між ними були дуже жорстокими, а конкуренція настільки сильною, що у 260 році до н. е. лише найсильніші політичні утворення залишилися на карті. Одна з цих держав, Цінь, була найсильнішою.

Молодий Цінь Шіхуанді зайняв трон батька 247 року до н. е. у 12-річному віці. До 21-го року при ньому був регент. Він продовжив завойовницьку політику своїх попередників і, врешті-решт, 221 року до н. е. захопив усі державні утворення стародавнього Китаю, ліквідувавши останнього суперника, державу Ці.

   Імператор називав себе «Сином Неба», а керована ним імперія дістала назву Піднебесної. Така назва означала, що Китайська імперія перебуває під заступництвом неба і, отже, є головною на землі. Піднебесна була справжньою східною деспотією, у якій вся земля та влада належали правителю. За допомогою величезної армії чиновників імператор контролював життя своїх підданих. Ніхто не був вільний ні у своїх вчинках, ні навіть у думках. Якщо імператор був незадоволений своїм наближеним, то посилав нещасному меч, тим самим наказуючи йому накласти на себе руки. Усіх, хто викликав невдоволення існуючими порядками, стратили. У Піднебесній процвітали доноси. Навіть за невеликі злочини наставало жорстоке покарання. Людина могла бути віддана в рабство або піддана каліцтву. Винного могли заживо зварити в казані. Покаранню нерідко підлягали навіть родичі й діти винного. Військовополонених у Піднебесній убивали або перетворювали на рабів. На ринках рабів тримали в загонах для худоби.

  Імператор створив добре розвинену мережу транспортних комунікацій — доріг і каналів. Завданням цих комунікацій було пришвидшення руху військ та збільшення товарообігу.

  Цінь Ши Хуанді та його міністр Лі Си провели економічну уніфікацію імперії. Вони стандартизували міри ваги і довжини, валюту, законодавство тощо.

Однією з головних реформ стало вироблення єдиної для всього Китаю ієрогліфічної системи письма. Її основою стали письмена епохи Чжоу. Була припинена практика вживання різноманітних ієрогліфів, які були винайдені у багатьох «удільних державах» другої половини 1 тисячоліття. Нові офіційні ієрогліфи були викарбувані на стінах палаців і навіть на горі Тянь-Шань, аби засвідчити об'єднання Піднебесної «Першим імператором», та популяризували нове письмо серед простих людей.

  Цінь Шіхуанді боявся, що читання книг може змусити людей замислитися над тим, що відбувається за його правління в країні. Він наказав спалити твори китайських мудреців, а вчених закопати живими в землю. Так було вбито 460 осіб. У полум’ї пожеж згоріло безліч цінних відомостей про початки китайської цивілізації. Підозрілість імператора не знала меж. Він переїжджав з одного палацу до іншого, ніколи не спав в одній кімнаті дві ночі поспіль. Йому весь час ввижалися змови та зради.

   Щоб захистити країну від спустошливих набігів кочівників, імператор розпочав будівництво Великої Китайської стіни. Її будували з утрамбованої землі, цегли та кам’яних брил. Китайський народ склав похмурі легенди про це. Будівництво здійснювалося силами 300-тисячної армії. На допомогу їй було кинуто велику кількість засуджених злочинців, державних рабів і вільних общинників, які відбували трудову повинність. Від виснаження та тяжкої праці під стінами масштабного будівництва загинуло багато людей, яких тут і ховали. Велика Китайська стіна стала «найдовшим кладовищем у світі». Незважаючи на це, будівництво величезної споруди було завершено. Велика Китайська стіна простяглася на тисячі кілометрів (6450 км). Висота стіни становила від 6,5 до 10 м, ширина — 5,4 м, щоб на ній могли роз’їхатися дві зустрічні колісниці. У стіні є оглядові щілини та бійниці. Через кожні 2,5—3 км розташовувалися підвищення для сторожової вежі. Внизу у вежі жили воїни, а на верхньому поверсі вони несли свою службу. У них напоготові лежав хмиз для вогню. Якщо воїни помічали небезпеку, то відразу розпалювали багаття. На сусідніх вежах, побачивши цей знак, теж підпалювали хмиз. Так сигнал надходив у місце, де в повній бойовій готовності перебував великий загін. Він відразу поспішав на допомогу.

  Надзвичайна жорстокість Цінь Шіхуанді зробила його ім'я ненависним у країні. У народі ходила приказка: "Епан, Епан! Здохни Цінь Шіхуан!" За найменшу провину людину били по п'ятах бамбуковою палицею чи відрізували ніс. Якщо злочин здавався більш серйозним, могли стратити, живцем зварити в казані. За провину однієї людини карали всіх його родичів, а також декілька сусідських сімей. Вчених імператор у душі глибоко зневажав і ненавидів. Тисячі вчених були кинуті на каторжне будівництво Великої Китайської стіни, а 460 учених були живцем закопані. Цінь Шіхуанді дуже боявся змов. Він ночував то в одному палаці, то в іншому, щоб ніхто не знав, де він.

  Коли Цінь Шіхуанді помер, його поховали в підземній гробниці, над якою був насипаний величезний пагорб. За своєю пишністю ця гробниця може змагатися з найбагатшими похованнями єгипетських фараонів. У 1974 р. археологи розкрили гробницю Цінь Шіхуанді. Вічний сон володаря охороняли 6 тис. воїнів, виліплених із глини в повний людський зріст. Вони мали повне військове озброєння та були розташовані в бойовому порядку. Підлога й стіни гробниці облицьовувалися різнобарвними кам’яними плитами, покритими лаком. У гробниці перебували зменшені копії імператорських палаців, розташованих серед штучних гір і гаїв, озер і водоймищ, наповнених блискучою ртуттю, яка мала зображувати воду. По штучній водній гладі плавали птахи, зроблені із золота та срібла. Стелю гробниці прикрашали небесні світила. Разом з імператором були поховані його дружини, слуги, коні.

Наступним імператором Китаю став молодший син Цінь Шіхуанді. Він, як і його батько, боявся змов і розпочав своє правління зі страти своїх братів, сестер і знаменитих полководців. Тим часом становище народу погіршувалося. Люди масово помирали від голоду, часом із відчаю заподіювали собі смерть. Терпінню народу настав кінець. Озброївшись палицями й мотиками, люди зібралися в загони. На придушення повстань кинули армію, але багато воїнів переходило на бік повстанців. «Усі чотири сторони світу збунтувалися проти династії Цінь», — писав історик. Переляканий імператор наклав на себе руки. Ціньська династія, що хотіла правити «десятки тисяч поколінь», проіснувала лише 14 років. У 207 р. до н. е. народ скинув ненависних гнобителів.

 

 

Картинки по запросу анимации для презентацииЗапитання та завдання

1.Вправи з історичної математики.

1.Хто почав правити раніше — Ашока чи Цінь Шіхуанді. Наскільки?

2.Обчисліть, скільки років тому постала перша Давньокитайська імперія.

3. Скільки років правила династія Цінь?

4.У 1974 році була знайдена гробниця імператора Цінь Шіхуанді. Підрахуйте, скільки часу минуло між цим відкриттям та початком правління Цінь Шіхуанді.

2. Вставте пропущені слова.

Правитель царства Цінь на ім’я ___________ поступово завоював сусідні держави. Останню з них він приєднав до своїх володінь у ___________. Він створив першу китайську імперію ________ і взяв титул першого імператора держави Цінь –___________. Для того, щоб його держава не розпалася, він здійснив ряд перетворень. Територію держави було поділено на ___________. Було збудовано канал, який з’єднував дві найбільші річки півдня – __________ та _________. У _____ р. до н.е. місце династії Цінь посіла династія _________, яка правила Китаєм протягом наступних ________ років.

3.Поясніть стисло вислови, пов’язані з історією Китаю.

• «Піднебесна країна» — __ .

• «Найдовше кладовище у світі» — __ .

• «Лихо Китаю» — __ .

4.Про яку країну йдеться в тексті?

«Усі поважні люди нашої країні зобов’язані суворо дотримуватися правил поведінки, які склали мудреці ще за давніх часів. Наприклад, освічена людина, що прямує до гостей, має бути готова тричі звернутися до сторожа будинку з проханням пустити її до господаря оселі, а потім тричі ввічливо вислухати відмову. Тільки після четвертого прохання, за звичаєм, господар міг запросити гостя до себе».

5.Оберіть слова і словосполучення, що стосуються Давнього Китаю.

 Біблія, Жовта ріка, Євфрат, шовк, папір, Цінь Шіхуанді, цар Соломон, імперія Хань, індуїзм, клинопис, голкотерапія.

6.Впізнайте  історичну особу за характеристикою

  1. Правитель Давнього Китаю. Поступово завойовував сусідні держави. Останню з них приєднав до своїх володінь у 221 р. до н.е. Створив першу китайську імперію Цинь. (Ін Чжен)
  2. Один із вождів повстання проти Цінь. Сільський староста. Засновник династії Хань. Скасував жорстокі закони попередників, зменшив податки, роздав землі знаті селянам. (Лю Бан)

7.Прочитайте уривок з твору Сими Цяня, дайте відповіді на запитання.

• Чому історик дав Цінь Шіхуанді таку характеристику?

  Висловте своє ставлення до цього історичного діяча.

  Порівняйте словесний та мальований портрети Цінь Шіхуанді. Чи зміг художник утілити риси вдачі імператора, про які розповідав Сима Цянь?

«Володар Цінь був людиною з великими очима й грудьми хижого птаха. Він не вирізнявся добротою. У нього був голос шакала та серце тигра й вовка одночасно. Коли Шіхуанді потрапляв у скрутне становище, він з легкістю підкорявся іншим. Але якщо домагався свого, він так само легко міг розчавити людину».

 

https://subject.com.ua/textbook/history/6klas_v_1/6klas_v_1.files/image129.jpg

Уявний портрет імператора

8.Про яку споруду йдеться?

Легенда свідчить: «Був у царя Цінь Шіхуанді кінь, не простй, а чарівний. Очі його були з вогню, і, де він тупотів ногою, там виростала вежа».

9.Чи погоджуєтеся ви з таким твердженням:

«Будівництво пірамід у Єгипті виглядає скромною забавою, якщо порівнювати його з будівельними роботами в Китаї часів Цінь Шіхуанді».

Відповідь обґрунтуйте. Чому давні володарі заохочували будівництво грандіозних споруд?

10.Робота з документом

1. Прочитайте фрагмент із твору Сими Цяня.

«...Щойно Шіхуанді вступив на престол, одразу розпочав пробивати гору Лішань, щоб облаштувати в ній могилу. Коли ж він об’єднав Піднебесну, направив туди більше семисот тисяч каторжних з усієї країни... Вони зміцнили стіни бронзою та спорудили саркофаг. Усипальницю заповнили макетами палаців, фігурами чиновників усіх відомств, незвичайним начинням та коштовними виробами. Майстрам наказали виготовити потужні механічні самостріли для того, щоб розстріляти всіх тих, хто проникне всередину гори й наблизиться до могили. Із ртуті створили численні малі та великі річки та моря, які перетікали з одного місця на інше. На стелі зобразили картину неба, на підлозі карту землі...».

 - Звичаї яких народів Давнього Сходу нагадує опис усипальниці Цінь Шіхуанді?

 - Про розвиток якої науки йдеться?

 

 

2. Прочитайте фрагмент з «Історичних записок» Сими Цяня - батька китайської історії.

«Царство Цінь уперше об’єднало Піднебесну... Шіхуанді розділив Піднебесну на тридцять шість областей і в кожну призначив чиновників керувати нею. Він змінив назву простого народу на “цяньшоу”- “чорноголові’’; забрав усю зброю в Піднебесній, зібрав її в Сяньяні й виплавив з неї рами-стійки для підвішування дзвонів, а також дванадцять людських фігур вагою в тисячу ші (близько 31 т) кожна; їх було встановлено в палацах. Було запроваджено єдині закони, міри ваги, ємності та довжини, колії візків, написання ієрогліфів».

-Визначте, навіщо Цінь Шіхуанді здійснив заходи, про які розповів Сима Цянь.

 

 

11. Складіть розповідь.

Використовуючи зображення та опорні слова, складіть розповідь з 10-15 речень на тему: «Гробниця Цінь Шихуанді».

Опорні слова: Імператор Цінь Шихуанді, будували понад 40 років, 700 тисяч осіб, мавзолей, теракотові воїни, індивідуальні риси обличчя, 8 тисяч воїнів, великі арбалети, 1974 рік, м. Сіань.

 

 

C:\Users\Вика\Desktop\Гробниця Цинь Ши Хуан-ді\D9865C78-9EEC-403E-B595-E7C2FDC2DB32_w1080_h608_s_b.jpg

C:\Users\Вика\Desktop\Гробниця Цинь Ши Хуан-ді\09016a892489cfbac3d3c5e17ae85a83_fitted_800x3000.jpg

C:\Users\Вика\Desktop\Гробниця Цинь Ши Хуан-ді\Qin_dynasty_bronze_chariot_and_horses.jpg

C:\Users\Вика\Desktop\Гробниця Цинь Ши Хуан-ді\185666_or.jpg

C:\Users\Вика\Desktop\Гробниця Цинь Ши Хуан-ді\10102017223142906556.jpg

C:\Users\Вика\Desktop\Гробниця Цинь Ши Хуан-ді\армія.jpg

 

 

12.Дайте відповідь на запитання

1.У давньокитайській «Книзі пісень» є такі рядки: Широко простягається небо навкруги, але немає під небом ні п’яді нецарської землі. На всьому березі, що кругом омивають моря, всюди на цій землі тільки слуги царя.

Які дві характерні ознаки влади китайського імператора відтворено у вірші? У яких країнах Давнього Сходу склалася така сама традиція?

2. Як ви гадаєте, чи дотримувався Цінь Шіхуанді у своїй діяльності наведених положень з книги «Бесіди та судження» Конфуція?

13. Історичний диктант.

1) На якому континенті розташований Китай?

2) Які великі річки протікають у Китаї?

3) Яка пустеля розташована біля Китаю?

4) Які гори відгороджують Китай?

5) Якими були основні заняття китайців?

6) Яка імперія утворилася в Китаї в 221 році до н. е.?

7) Хто очолив імперію Цінь?

8) Що почали будувати для захисту від кочовиків?

9) Коли помер Цінь Шіхуанді?

    10) Яка подія призвела до зникнення імперії Цінь?

    11) Яка імперія прийшла на зміну імперії Цінь?

 

 

 

docx
Додано
13 березня
Переглядів
195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку