Дидактичний матеріал до теми "Складносурядне речення"

Про матеріал

У запропонованій добірці подано дидактичний матеріал з української мови для вивчення складносурядно госкладного речення

Перегляд файлу

Дидактичний матеріал до теми «Складносурядні речення»

Тематика завдань - «7 чудес України»

1.Лінгвістичне дослідження

Прочитайте текст, вкажіть тип та стиль мовлення, випишіть складносурядні речення.

Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська лавра заснована у 1051 році при Ярославі Мудрому, і вона вважається одним із перших монастирів Київської Русі. Це чоловічий монастир, але одна жінка все ж знайшла тут притулок. Дарина, дочка російського купця, жила в лаврі під виглядом ченця. Києво-Печерська лавра входить до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Гетьман Самойлович обвів Лавру земляним валом, а Петро Мазепа – кам'яною стіною. У монастирі працювала заснована в 1616 році друкарня ,і в рамках боротьби з уніатством почалося друкування богослужбових і полемічних книг. Петро Могила завів тут училище, та згодом воно було пов'язане з братнім училищем і послужило початком Києво-Могилянської колегії. Микола Святоша побудував у Лаврі  не тільки Троїцьку церкву, адже  завдяки йому тут з'явилася лікарня . Це була одна з перших лікарень у Київській Русі. Сюди приходили за кваліфікованою медичною допомогою всі, а лікував усіх відомий лікар Агапіт.

2.Дослідження-доведення

Перепишіть речення, підкресліть граматичні основи, вкажіть вид речень за будовою. Накресліть схеми складних речень, вкажіть вид сполучників сурядності.

Квітка на камені

Кам’янець-Подільський –стародавнє  місто, і воно дійсно зберегло дух середньовіччя. Своєрідність і унікальність його полягають у гармонійному поєднанні ландшафту з містобудівною структурою середньовічного міста, а  військові інженери створили найкращу в Європі фортифікаційну систему. Кам’янець-Подільський не є обласним центром, проте займає третє місце після Києва та Львова за кількістю пам’яток старовини і культури. Національний історико-архітектурний заповідник „Кам’янець” є одним із найстаріших на території України. Загальна площа заповідника сягає 121 гектар та налічує майже 200 пам’яток архітектури. На його теренах розташований однойменний старовинний замок. Тисячі туристів кожного року їдуть сюди побачити легендарне місце та називають його "квіткою на камені".

3.Завдання-трансформація

Із пар простих речень утворіть складносурядні, використовуючи сполучники сурядності. Накресліть схеми утворених речень.

  • У Києві розташована одна із найдавніших православних святинь. Розкинулася вона на крутих пагорбах правого берега Дніпра, велично увінчана золотими куполами.
  • Ближні печери розташовані на глибині 10 метрів. Їх довжина становить 383 метра.
  • На той час святиня знаходилася далеко від Києва. Невдовзі був зведений перший наземний храм Успіння Пресвятої Богородиці.
  • Тут виходила друком церковна література. Працювала іконописна школа.
  • Не менш цікава лавра і для туристів. Головна її цінність – мощі преподобних отців і знатних вірян.
  • У період німецької окупації Києва у Лаврі було організовано поліцейську дільницю. Окупаційною владою було вбито близько 500 мирних громадян.

4. Розподільний самодиктант

Записати складносурядні речення в такій послідовності: з єднальними, протиставними сполучниками.

Острів Хортиця

Хортиця – місце унікальне, і овіяне воно легендами, міфами і переказами різних епох. Тутешні кургани - ровесники єгипетських пірамід, а Запорозька Січ - символ козацької вольниці. З острова відкриваються чудові види на річку, а вона переходить у плавні.  Побачиш мальовничі скелі берегової лінії, мішані та соснові ліси, поля, луки, степи, озера, плавні- і знайдеш  куточок природи на свій смак. Навесні галявини та виярки Хортиці покривають первоцвіти, та синіє занесена в Червону книгу України сон-трава. Тваринний світ Хортиці надзвичайно  різноманітний, однак на острові гніздиться величезна кількість видів птахів.

Острів Хортиця – козацька столиця України, і тут розташований головний символ легендарної епохи - історико-культурний комплекс «Запорозька Січ».

5.Пунктуаційний практикум

Перепишіть речення, поставте розділові знаки

Хотинська фортеця

Хотинська фортеця …велич на березі Дністра… і розташована вона в одному з найдавніших міст України. На жаль… деякі історичні пам’ятки доживають свою історію і поволі розчиняються у часі… а  Хотинська фортеця купається у славі. На ярмарки до Хотина з’їжджалися купці з різних країн Західної та Східної Європи… а сам Хотин був ласим шматком. Король Данило Галицький і його син Лев її розбудовували…перебудовували…і  протягом століть твердиня змінювала свій вигляд. У 15 столітті територія фортеці була розширена а рівень двору підвищений. У замку був водогін…і вода по керамічних трубах подавалася з колодязя до житлових приміщень замку…та була і каналізація. У 18 столітті фортеця належала туркам…і тоді  було споруджено нову фортецю. У 19 столітті фортеця була у підпорядкуванні Російської імперії…і для релігійних потреб постала церква Святого Олександра Невського. Реставрацію Хотинської фортеці почали тільки в 1960 році… і твердині присвоїли статус історичної пам’ятки державного значення. До тисячоліття Хотина фортецю відреставрували …і тепер вона входить до списку “7 чудес України”.

6.Зіставлення з елементами аналізу

Прочитайте пари складних речень, дослідіть засоби зв’язку, накресліть схеми речень

Софія Київська

  • Софійський собор у Києві є найдавнішим уцілілим пам'ятником з часів Русі, але досі ведуться дискусії з приводу дійсного віку Софії. Дзвіницю Софійського собору збудував гетьман Іван Мазепа, висота якої сягає 76 метрів.
  • З перших років існування Собор Святої Софії став центром Київської Русі, і на площі перед ним зустрічали іноземних послів та проводили віче.

           Перша бібліотека , яка була зібрана саме в підвалах святині, містила            

           понад 1000 книг.

  • Завдяки старанням гетьмана Мазепи, почалася масштабна реконструкція та перебудова перлини світової архітектури, і після проведених робіт церква набула рис бароко. До сих пір не знайдені сліди бібліотеки Ярослава Мудрого, що зберігалася в підземеллях Софії.
  • Тут зібрано понад 3 тисячі квадратних метрів фресок і мозаїк ХІ століття, що представляє собою своєрідний світовий рекорд. До складу комплексу входять собор із дзвіницею, а також побудовано мури з брамами і монастирські споруди на подвір’ї.
  • Софійський собор став першою українською пам’яткою історії та архітектури, що була внесена у список  Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Заповідник „Софія Київська” – всесвітньо відома пам’ятка                архітектури, і водночас вона є справжньою культурною скарбницею архітектури, скульптури, малярства та ювелірного мистецтва.

7. Завдання «Відновлення» 

Розставте розділові знаки, вставте сполучники сурядності, визначте групу сполучників за значенням.

Софіївський парк

Одного разу граф Станіслав Фелікс Потоцький прогулювався околицями Умані зі своєю нареченою  красунею Софією місце для прогулянки було обране у мальовничій балці. Через чотири роки на місці гаю з джерелом постав пишний парк… з’явилися в саду статуї та вази з білого мармуру…по дзеркальній гладі ставків плавали лебеді. Граф вирішив відтворити тут на безлюдній околиці Умані  природу та міфи Стародавньої  Еллади… керувати будівництвом парку було запрошено талановитого польського інженера       Л. Метцеля. Перед головним входом усіх зустрічають мальовничі ворота… вони названі «золотими» через позолочені квіти. Гранітні сходи ведуть до просторої овальної зали з чудовою  надзвичайною акустикою в проміжках білосніжних колон відкривається панорама Нижнього ставу. Софіївка – уманське диво…його варто відвідати хоча б раз у житті.

8.Пунктуаційно- комунікативний практикум
Спишіть складносурядні речення, поставте потрібні розділові знаки, підкресліть граматичні основи.

Херсонес Таврійський

 Херсонес Таврійський у Севастополі  історико-археологічний заповідник  та відомий він не тільки в Україні але й у всьому світі. Слово "херсонес" перекладається з грецької як "півострів" адже місто розташоване на невеличкому півострові поміж двох бухт. Цей грецький поліс проіснував майже два тисячоліття і його історія нерозривно пов'язана з історією Давньої Греції Давнього Риму та Візантії. Храми різних богів з поширенням християнства почали змінювати на християнські церкви та каплиці і зараз на території старовинного міста красується  Володимирський собор.

Продовжіть текст власним висловленням, користуючись фотоілюстрацією.

 

docx
Додано
27 листопада 2020
Переглядів
577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку