Диктанти "Здоров'я - найбільша цінність"

Про матеріал
Збірник диктантів укладено відповідно до чинної програми із української мови. Тексти відповідають віковим особливостям учнів, пропагують здоровий спосіб життя. Матеріал може бути використаний не тільки вчителями української мови та літератури, а й учителями інших дисциплін.
Перегляд файлу

Диктанти

Тема:      «Здоров’я – найбільша цінність»

Учитель – методист: Діденко Н. І.

№1.Природа і здоров’я людини

Наші давні предки – слов’яни жили в лісах. Ліс для них був притулком, годувальником і захисником. Тварини і рослинами обожнювалися слов’янами в казках та билинах, наділялися людськими рисами, допомагали в біді. Слов’яни ставились до лісу, дерев, птахів, комах, як до живої природи. І себе вони теж вважали частиною її. Тому берегли природу, серед якої жили. А природа берегла людей. Вона давала чисте повітря, чисту воду, чисту їжу і серед чистої, здорової природи людина теж була здоровою.

У період бурхливого розвитку промисловості та сільського господарства людська діяльність почала згубно впливати на природу. Мільярди тонн промислових та побутових відходів, стоків, газів гублять природу. Ці відходи отруюють повітря, землю, воду – всю природу. А це негативно впливає на здоров’я людей.

Існує прямий зв'язок: чим менше людина береже природу, тим згубніше природа впливає на  здоров’я людини.

                                                                            (130 слів)

№2.Грибна пора року

Осінній ліс приваблює та манить до себе не тільки золотим убранням, різноманітністю трав та ягід, але ще й грибами.

Гарний гриб знайти непросто. Для цього необхідно пізнати багато таємниць лісового царства, а головне – відрізняти їстівні та неїстівні гриби. Особливо небезпечних отруйних грибів на Україні  налічують до двадцяти п’яти видів, з них смертельно отруйних – близько десяти. Багато небезпечних грибів зовні подібні до їстівних. Вони начебто імітують їх.

При збиранні грибів треба враховувати, що їхній зовнішній вигляд змінюється залежно від місця зростання, вони мають властивості накопичувати токсичні важкі метали, продукти неповного згорання автомобільного палива та інші речовини. Тому останнім часом все частіше виникають отруєння від грибів їстівної групи. Щоб уникнути небажаних проблем, краще придбати гриби для їжі в продовольчих магазинах. У лісі ж милуйтеся природою, насолоджуйтеся її красою.

                                                                                                         (129 слів)

                        №3.Про здоров’я та їжу козаків

Козаччина – то найславетніша сторінка в історії України. І писана вона не тільки ратною славою, а й талановитою роботою на землі (освоєння степів диких, забудова нових поселень, мистецтво спорудження човнів, довершеність у введені домашнього господарства), високою духовністю предків наших. Поряд із науковими дослідженнями про історію, культуру, традиції та побут  козаків, що лишили українські вчені Д. Антонович,           М. Грушевський, Д. Яворницький та ін., цікавими є і спостереження іноземців про українців. Ось, наприклад, характеристика козаків французом Бопланом,  котрий довго працював на Україні: «На зріст гарні, моторні, сильні…Від природи мають добре здоров’я. Від хвороби вмирають дуже рідко, хіба в дуже глибокій старості».

Важливою умовою фізичного і морального здоров’я козаків була їжа. Проста, різноманітна, поживна, вельми смачна. Збереглися описи найхарактерніших страв, які полюбляли козаки та й взагалі українці.

                                                                          (129 сл., за В. Скуратівським)

№4.Профілактика йододефіциту

Для зміцнення здоров`я людина має вживати корисну їжу, отримуючи необхідні речовини. Серед них чи не найважливіше  місце посідає йод. Його нестача спричиняє зменшення кількості повноцінних гормонів, призводячи до вкрай небезпечних хвороб. У дітей наслідки йододефіциту особливо серйозні. Це загальмування розумового і фізичного розвитку, зниження рівня інтелектуальних здібностей. Вживаючи йодовану сіль, людина захищає себе від цих недуг.

Йодована сіль не відрізняється від нейодованої запахом, смаком та кольором, не призводить до зміни смакових властивостей страв. Проведені вченими дослідження показали, що вживання такої солі в умовах йододефіциту змінює негативну ситуацію, сприяючи подоланню хвороб.

Вживати йодовану сіль потрібно в кількості, яка не більша за звичайну. Дорослий споживає до шести грамів солі за добу, половину кількості одержуючи в прихованому вигляді з іншими продуктами. Вміст йоду в йодованій солі такий, що забезпечує організм необхідною його кількістю.  

(135 слів)                                                                                                                              

№5.На воді

Вода покриває сімдесят один відсоток поверхні земної кулі. Тому древні греки уміння плавати вважали таким же обов`язковим, як уміння читати.

Втім, тисячолітні спостереження показують, що тонуть, в основному, саме ті, хто вміє плавати. І це не дивно, бо життя не стане більш захищене без правильного керування своїми можливостями. Більш того, збільшення ступеню свободи веде до збільшення ступеню небезпеки.

Нещасні випадки трапляються найчастіше при порушенні заходів безпеки на воді: невміння добре плавати, купання в необладнаних водоймах, хвилювання на морі, порушенні навігаційних правил, в аварійних ситуаціях на човнах та інших плавзасобах, під час переправ, у період паводків і повеней.

Частою причиною загибелі у воді також є перевтома, перегрівання, переохолодження, алкогольне сп`яніння та інше.

Загибель у воді більше, ніж у багатьох інших екстремальних ситуаціях, залежить від поведінки самої людини.

(128 слів)

№6.Знати правила поведінки на воді

Приємно у літній день погрітися на сонечку, відпочити у тіні дерев, зануритися в чисту прохолодну воду озера або річки, поплавати.

Однак потрібно пам’ятати деякі правила поведінки на воді.

Купатися рекомендується вранці і ввечері. Вода повинна бути чистою, дно - без корчів, підводних каменів, паль та ям. Засмічена водна ділянка небезпечна навіть для досвідчених плавців. Слід уникати купання наодинці, бо вразі біди ніхто вам не допоможе.

Ніколи не слід відпливати до коловоротів. Це дуже небезпечно. Коловорот затягує плавців на таку глибину і з такою силою, що випливти з нього майже неможливо.

Не можна підпливати до пароплавів і катерів, що рухаються. Це небезпечно для життя.

Дуже небезпечно стрибати головою вниз там, де невідома глибина. Бо можна вдаритися головою об ґрунт, зламати шийні хребці, знепритомніти і загинути.                                                                                              (129 слів)

№7.Зелений чай

Після бомбардування американською авіацією Хіросіми  і Нагасакі, людей,що залишились живими, згідно з програмою уряду Японії розселили в інші регіони країни. За потерпілими від атомного бомбардування  було встановлено  медичний нагляд.

В одному з регіонів, де споконвіку вирощували чай, поселилася група

потерпілих. Вони разом з місцевими жителями працювали на чайних  плантаціях і пили чай. Причому ті, що вирощують чай, п’ють лише зелений. Коли лікарі обстежували цих потерпілих від атомного бомбардування, то, на диво, виявили їх у значно кращій формі, ніж потерпілих у наших регіонах.

Пізніше вчені виявили, що зелений чай виводить з організму радіонукліди.

Проводячи паралель, зробимо висновок. Після Чорнобильської катастрофи ми всі, певною мірою, потерпілі від радіації. Здоров’я всіх нас підривають радіонукліди, які потрапляють до організму кожного з нас. Щоб очиститись від радіонуклідів, бажано щодня вранці пити зелений чай.    

                                                                                                   (130 слів)  

 

 

№8.Постава і здоров’я

   Скелет дітей ще не повністю окостенів. Саме кістки й хрящі надають скелету великої гнучкості. Кістки легко згинаються й можуть викривлятися. Що ж потрібно робити, щоб скелет не викривлявся?

   Вірно, щоб скелет не викривлявся, потрібно підтримувати поставу. А хто скаже, що таке постава?

   Поставою лікарі й спортсмени називають уміння утримувати своє тіло.

   Постава формується з раннього дитинства в процесі росту, розвитку та виховання.

   Правильна постава робить людину стрункою й привабливою.

   Гарна постава підкреслює міцність здоров’я, легкість у ходьбі, впевненість у собі, життєрадісність. Та чи тільки через це потрібно не допускати її порушення?

    Порушення постави може призвести до змін скелета, погіршення роботи органів кровообігу, дихання, травлення. Взагалі мудреці вважають, що коріння всіх недуг знаходиться у поставі. Тому, напевне, можна сказати, що гарна постава – це не лише краса, а й  здоров’я людини.

                                                                                        (129 слів)

 

docx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку