Дитина з особливостями в розвитку в соціумі

Про матеріал
Консультація для батьків, які мають дитину, що відрізняється від інших дітей. Як допомогти дитині?
Перегляд файлу

КОНСУЛЬТАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ

«ДИТИНА З ОСОБЛИВОСТЯМИ У РОЗВИТКУ. ПОХІД ДО МАГАЗИНУ».

                                              Шановні батьки!

Іноді похід в магазин може бути дуже стресовим досвідом як для дитини, так і для всієї сім'ї. Вам пропонується кілька стратегій, які можуть зменшити деякі з цих труднощів.

Можливі джерела стресу в магазині:

   Діти з особливостями психофізичного розвитку, і в першу чергу з аутичними порушеннями, не можуть справитися з різними відчуттями, з якими ми стикаємося щодня. Це відбувається тому, що вони можуть бути як гіпочутливими (володіти недостатньою чутливістю), так і гіперчутливими (володіти надмірною чутливістю) до різних стимулів. Це може привести до поведінкових проблем. Що їх викликає?

- звуки - якщо ви спробуєте звертати увагу на всі без винятку звуки в супермаркеті, то ви почнете чути, як кажуть люди навколо, як пищать касові апарати, як працює вентиляційна система, як плачуть маленькі діти і так далі;

- запахи;

- зорова інформація - флуоресцентні лампи, миготіння ламп або відбите світло можуть викликати у дитини біль в очах або заворожувати її, викликаючи острах і розгубленість. У магазині занадто багато об'єктів, що привертають увагу, на прилавках або в вітринах.

дотику - це може створювати труднощі для дітей, якщо їм належить міряти новий одяг або взуття;

- недостатнє розуміння ситуації - якщо раніше дитині цього не пояснювали і не демонстрували,  їй буде складно зрозуміти, навіщо взагалі йти в магазин;

- вторгнення в особистий простір - в переповнених супермаркетах і магазинах одягу дитини може лякатися, що навколо так багато людей, і що багато хто з них стоять так близько.

                             Стратегії для подолання цих проблем

Попередня підготовка

   Існує кілька способів, які дозволяють вам підготувати дитину до походу до магазину, що значно зменшить замішання і роздратування. Для цього ви можете просто показати дитині фотографію магазину, до того як вийти з дому.

   Ви можете підготувати і розповісти історію про те, навіщо потрібно ходити в магазин. Соціальні історії можуть бути корисні не тільки для пояснення того, чому відбувається та чи інша подія, але і що чекає  людину в цей момент. Соціальні історії складаються індивідуально для кожної дитини в залежності від віку та рівня його розвитку. Ось приклад соціальної історії для дитини з високим ступенем самостійності:

     Текст заснований на соціальній історії про похід в продуктовий магазин з книги Керол Грей «Мої соціальні історії»:

Іноді ми ходимо в супермаркет. Моя мама або тато йде зі мною. Ми йдемо в супермаркет, щоб купити продукти. Мама або тато знає, які продукти нам потрібні. Перш ніж піти з супермаркету, ми повинні підійти до каси. Каса дуже важлива. Саме там ми віддаємо касиру гроші. Грошима оплачують продукти.

    Корисно написати соціальну історію самим, якщо є якийсь конкретний аспект походу за покупками, який ваша дитина не зовсім розуміє, наприклад, примірка нового одягу або взуття

    Наприклад, ви можете скласти історію про те, що це нормально - знімати одяг в примірювальній магазину, але в інших місцях це робити не можна.

      Вашій дитині може допомогти сюжетно-рольова гра в «Магазин». Приготуйте необхідні атрибути, розподіліть ролі, програйте разом з дитиною весь ланцюжок дій, здійснюваних в магазині.

   Гарна ідея - заздалегідь проговорити з дитиною правила поведінки в магазині, сформулювавши їх в позитивній формі, наприклад, «В супермаркеті я можу робити ...». Деяким дітям навіть можна написати список всіх правил і укласти з ними «контракт» про поведінку. Іноді ви можете перетворити похід в магазин в урок соціальних навичок для дітей більш старшого віку, наприклад, вчити їх цінності грошей і тому, як потрібно розплачуватися в магазині.

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
26 січня 2019
Переглядів
719
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку