«Дитячими шляхами Тараса Шевченка»

Про матеріал
Запропонований матеріал допоможе зберегти час, готуючись до уроку, познайомить учнів з життям Кобзаря в дитинстві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Дитячими шляхами Тараса Шевченка»Підготувала Прохновська Тетяна Василівна, вчитель початкових класів Вільнянської ЗОШ №2 ВМР

Номер слайду 2

Дитячі роки Т. Г. Шевченка. Про жито Тараса Григоровича Шевченка написана не одна книга. А його біографія відома кожному ще зі шкільних часів. Та дитинство відомого українця дивує цікавими фактами, яких немає в підручниках із літератури. Отже, давайте дізнаємося трошки більше про початок життя поета, письменника та художника.

Номер слайду 3

Дитячі роки Т. Г. Шевченка. За родинними переказами, предки Шевченка з батькового боку походили від запорізького козака Андрія, який повернувся з Запорізької Січі на початку XVIII століття та створив сім’ю. Материна родина ж була з Прикарпаття.

Номер слайду 4

Дитячі роки Т. Г. Шевченка. За спогадами рідних, малий Шевченко ріс дуже неспокійним та непосидючим хлопчиком. І міг утнути щось зовсім несподіване, якщо сестра залишала його без нагляду на деякий час: то втекти кудись, то наїстися землі.

Номер слайду 5

Дитячі роки Т. Г. Шевченка. Коли ж Тарасові виповнилося 5, сестра перестала за ним доглядати так ретельно: бо просто не мала часу. Адже в родині Шевченків народилася молодша дівчинка Маруся, яка була від народження сліпою, та потребувала вдвічі більше піклування

Номер слайду 6

Дитячі роки Т. Г. Шевченка. Дід майбутнього поета та художника, Іван Шевченко, був грамотним селянином — умів читати й писати, знав багато цікавих історій. Тож маленький Тарас полюбляв проводити з ним багато часу, зростаючи під впливом розповідей про Коліївщину, козаччину та народних героїв — Залізняка, Гонту. До оселі Тарасового діда часто повертали кобзарі: їхня творчість справила величезний вплив на хлопчика та формування його світогляду

Номер слайду 7

Дитячі роки Т. Г. Шевченка. Тарас Шевченко народився в кріпацькій родині, та був одним із 7 дітей. Тож можливостей для того, щоби забезпечити своєму синові повноцінну освіту, у батьків не було. Майбутній поет закінчив лише два класи церковно-приходської школи. Його забрали зі школи після смерті матері: тепер Тарас мав доглядати за молодшими братами та сестрами, допомагати батькові по господарству. Та саме під час навчання Тарас зацікавився живописом, літературою — зокрема, творчістю Григорія Сковороди..

Номер слайду 8

Дитячі роки Т. Г. Шевченка. Після смерті матері, хлопчик був змушений багато працювати — наймитував у дяка, виконуючи найрізноманітніші доручення. І поряд із цілком звичним — наносити води чи дров — той доручав малому Тарасові читати псалтир на похоронах односельців, адже хлопчик добре володів грамотою.

Номер слайду 9

Домашнє завдання Переглянути відео за QR-кодом на с. 98, презентацію до уроку. Запам’ятати цікаві факти з життя Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 10

https://tut-cikavo.com/pro-ukrainu/vydatni-liudy/1109-dytynstvo-tarasa-shevchenkahttps://www.youtube.com/watch?v=Gd. YM9 Pg. Ulishttps://www.youtube.com/watch?v=Q5 Ylbciy. Am0

pptx
Додано
25 травня 2023
Переглядів
354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку