Роль книжки та читання художньої літератури для формування гармонійної особистості

Про матеріал

Матеріал презентації розкриває зміст понять "зарубіжна література", "мистецтво"; формує в учнів інтерес до читання художніх творів; розвиває вміння висловлювати (усно) думки, почуття і враження; створювати власні міркування про улюблену книжку

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДО ТАЄМНИЦЬ МИСТЕЦТВА СЛОВАПРО ЗАРУБІЖНУ ЛІТЕРАТУРУРоль книжки та читання художньої літератури для формування гармонійної особистості.

Номер слайду 2

Книги мають особливу чарівність; вони дають нам насолоду: вони розмовляють з нами, дають нам добрі поради, вони стають живими друзями для нас . (Франческо Петрарка, італійський поет)

Номер слайду 3

Усе, що знайшло своє відображення на письмі й зафіксовано за допомогою літер, можна назвати літературою (від латинського слова littera) .

Номер слайду 4

Але так уже склалося історично, що, коли кажуть«література», насамперед мають на увазі художню літературу — вид мистецтва, що творчо відображає і переосмислює життя за допомогою слова . Тому її ще називають мистецтвом слова .

Номер слайду 5

Звісно, кожний вид мистецтва має свої засоби для зображення дійсності .І якщо в музиці це ритм і мелодія, у живопису — кольори і лінії, то в художній літературі — це СЛОВО .

Номер слайду 6

Кожний народ має свою літературу . З неї ми дізнаємося про особливості історії, побуту, традицій і звичаїв різних народів, що живуть на нашій планеті . Читаючи такі твори, ми осмислюємо, що нас об’єднує і чим ми відрізняємося, ми вчимося розуміти й шанобливо ставитися до представників інших культур і народів . А значить — на крок стаємо ближчими одне до одного, будуємо духовні мости дружби та взаєморозуміння, що так важливо в сучасному світі, у різних куточках якого час від часу, на жаль, відбуваються прояви агресії і нетерпимості одне до одного . Естонський письменник Едуардас Межелайтіс про цю важливу роль, яку виконує література, писав так: «Подібно до довгих ключів перелітних птахів мандрують книжки засіяним зорями піднебессям і на райдужних крилах несуть дружбу — немов сонце» .

Номер слайду 7

Художні твори зарубіжних письменників і письменниць, що написані нерідною нам мовою і належать культурі інших народів, називаються зарубіжною літературою.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

1. Розкрийте поняття «художня література».2. Поясніть, чому літературу називають «мистецтвом слова».3. Прокоментуйте, як ви зрозуміли слова Е. Межелайтіса.4. На основі інформаційного плаката дайте розгорнуту відповідь на запитання: «Які твори називають зарубіжною літературою?».5. Розкажіть, які твори зарубіжної літератури ви вже читали.

Номер слайду 10

ПАМ’ЯТКА Як оцінювати своє читацьке зростання Після опрацювання кожної теми поміркуйте над запитаннями, які допомагатимуть вам зростати як творчому читачу:1. Як ви оцінюєте свої знання та вміння?2. Що нового ви дізнались? Якими новими вміннями оволоділи?3. Які емоції відчували під час читання, обмірковування й обговорення твору?4. А що з того, що вже знали й уміли раніше, використали в ході вивчення нових творів?5. Що вас зацікавило найбільше? А що викликало труднощі?6. Про що ще хотіли б дізнатись і якими вміннями оволодіти, щоб продовжити цікаву мандрівку Світом зарубіжної літератури?

Номер слайду 11

Що ви очікуєте від уроків зарубіжної літератури в цьому навчальному році? Поділіться своїми сподіваннями з учителем/учителькою та однокласниками.

Номер слайду 12

Роздивіться інформаційний плакат про історію появи книжки. На його основі підготуйте розгорнуте повідомлення на тему: «Історія книги: від давнини до сучасності»

pptx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
972
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку