Доба Просвітництва (культурно-історичний контекст)

Про матеріал
Презентація до уроку. "Доба Просвітництва (культурно-істориний контекст)" зарубіжна література 9 клас
Перегляд файлу

image

image

image

ІММАНУЇЛ КАНТ

imageПросвітництво — це вихід людини зі стану неповноліття, в якому вона перебуває з власної вини. Неповноліття означає неспроможність користатися власним розумом без керівництва когось іншого. Такий стан виникає тоді, коли бракує не розуму, а лише рішучості і відваги користуватися ним без стороннього керівництва. Отже, гасло просвітництва: май відвагу користуватися власним розумом!

Просвітництво не потребує нічого, окрім свободи. І то тієї, що може вважатись найменш шкідливою з-поміж усіх її різновидів, а саме: свободи публічно користуватись за всіх обставин своїм власним розумом.

imageГромадянин не сміє відхилятись від виконання покладених на нього завдань. Більше того, бездумне, зухвале нехтування ним своїх обов’язків може бути покаране як річ справді обурлива (надто якщо вона загрожує загальним непослухом). Однак ця особа нічим не порушить своїх обов’язків громадянина, якщо висловить публічно будь-які міркування про недоречність чи несправедливість зроблених їй розпоряджень.

Минуле в більшості випадків засуджувалося як нерозумне. Філософи епохи Просвітництва відчували величезну недовіру до будь-яких авторитетів, а традиція основана саме на довірі до чужої думки. Віддати перевагу чужій думці, а не власній, з позицій просвітителів - відмовитися від свого розуму й волі.

 Таким чином, Просвітництво відмовилося від будь-

imageМИНУЛЕ якої традиції й переказувань незалежно від їхнього змісту, джерела й способу існування.


imageМАЙБУТНЄ


Водночас культура Просвітництва все-таки була пов'язана з античною й середньовічною традиціями. Особливо пильну увагу просвітителі звертали на античність, вбачаючи в ній зразок для наслідування, невичерпне джерело мудрості та прикладів чеснот, цивільних і особистих. Однак, незважаючи на своє звернення до минулого, просвітителі були орієнтовані на майбутнє.

image
image

Основні ідеї Просвітництва


ТЕОРІЯ ПРО ПОДІЛ ВЛАДИ image(ШАРЛЬ ЛУЇ МОНТЕСК"Є)

imageimage«Якщо влада законодавча і виконавча будуть об’єднані в одній особі чи установі, то свободи не буде, тому що можна остерігатись, що монарх чи сенат стануть видавати тиранічні закони для того, щоб також тиранічно застосовувати їх. Не буде свободи і в тому випадку, якщо судова влада не відокремлена від влади законодавчої і виконавчої. Якщо вона об’єднана з законодавчою владою, то життя і свобода громадян попадуть у владу свавілля, бо суддя буде законодавцем. Якщо судова влада об’єднана з виконавчою, то суддя отримує можливість стати гнобителем»

ПРИРОДНЕ ПРАВО (ТОМАС ГОББС)

від природи люди рівні одне одному, що згідно з природним правом кожен сам судить про ті засоби, які йому необхідні для збереження життя, що згідно з природним правом все належить усім.

СУСПІЛЬНИЙ ДОГОВІР (РУССО)

  ідею народного суверенітету: уряд отримує владу з рук народу у вигляді доручення, яке він зобов’язаний виконувати відповідно до народної волі. Якщо він цю волю порушує, то народ може обмежувати, видозмінювати чи забирати надану ним владу


image

ХУДОЖНІ НАПРЯМИ ДОБИ ПРОСВІТНИЦТВА

Просвітницький класицизм

зіткнення героїв із недосконалим суспільством, труднощами у виконанні своїх громадянських обов'язків

 

Просвітницький реалізм

характер людини був поданий в еволюції, у зв'язках із природним та соціальним середовищем. Особливе значення надавалося проблемам виховання людини, становленню її в складних умовах.

 

Сентименталізм

 культ почуттів та природи - увага до внутрішнього світу людини

- здатність простої людини на глибокі почуття, пристрасті й переживання.

утвердження цінності людської особистості незалежно від її соціального стану

 

Преромантизм

наголосили на стихійності, непізнанності, ірраціональності людських почуттів. акцент на втаємниченні життя особистості

 

pdf
Додав(-ла)
Tymchenko Anna
Додано
7 грудня 2022
Переглядів
734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку