Добірка задач з природничим сюжетом "Птахи"

Про матеріал

Розвиток у молодших школярів пізнавальних процесів, допитливості, спостережливості, бажання вчитися – «вічні» завдання, які покликана вирішувати початкова школа. Одним із важливих засобів їх розв'язання вчені виділяють інформованість уроку, тобто використання у навчальному процесі інформаційно насичених матеріалів, цікавих завдань. Із рубрики «Хвилинка еколога – ерудита» діти познайомляться з останніми відомостями про проблеми, які людина створила своєю діяльністю в природі, із видами тварин, що занесені до Червоної книги України.

Завдання допоможуть вчителеві побудувати навчальний процес більш повно та ефективно, розвинути увагу, уяву, логічне мислення учнів, стимулювати потяг до знань, виховати екологічну свідомість школярів.

Дані завдання можуть використовуватися для проведення інтегрованих уроків, уроків математики та природознавства для учнів 3-4 класів та для здійснення диференційованого і індивідуального підходу у навчанні, як під час уроків, так і в позаурочний час. Сформульовані по-різному завдання націлюють учня на те, що їх потрібно читати вдумливо та уважно, дошуковуватися основної мети виконуваної роботи.

Задачі різні за обсягом та новизною матеріалу.

Задачі підвищеної складності помічені символом (*), задачі для усних обчислень –(!).

Перегляд файлу

 

Добірка задач з природничим сюжетом

3-4 клас

 

ПТАХИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Птахи завоювали всю Землю – від найвищих гір до безкрайніх океанських просторів. Навіть на Північний полюс залітають чайки та пуночки, а поблизу Південного полюса не раз бачили великих поморників.  Але найбагатшими на птахів, звичайно ж, є тропіки.

              Птахів найлегше розпізнати серед усіх тварин: у них крилате, обтічної форми тіло вкрите пір’ям, і дзьоб. Але не всі птахи використовують крила для польоту. Своїм крильми страуси ніби рулюють підчас бігу, ними вони прикривають під час сонця кладку. Топірці, гагари за допомогою крил не тільки літають, а й плавають, допомагаючи собі перетинчастими лапами.  Пір’я зробило можливим пташиний політ. Завдяки пір’ю  птахи здатні підтримувати постійну  температуру тіла

( від 390 С до 450 С).

ЗАДАЧА 1

Усю «зайву вагу» в організмі птахів , що заважають польоту природа усунула. Найбільша вага з нині літаючих птахів у дрофи, яка сягає 15 кг. Найбільший нелітаючий птах у світі – африканський страус, його зріст 2м 50 см, а вага  у 10 разів більша за вагу дрофи. А карликові колібрі  розміром з джмеля, важать всього  2 грами. Порівняй масу перелічених птахів.

 

ЗАДАЧА 2

Є відомості про птахів, зокрема про папуг та лебедів, які прожили більше 70 років,  один кондор, що живе в Андах, прожив у неволі на 2 роки більше за  папуг та лебедів. Рекордсменом серед домашніх співучих птахів належить – пташечці кенар, яка прожила у неволі  удвічі менше за кондора. Скільки років у неволі прожив кондор та кенар ?

 

ЗАДАЧА 3

Дехто вважає азіатських голкохвостих стрижів  найжвавішими представниками тваринного світу; ретельні виміри показали, що вони літають зі швидкістю 170 км\год. На 30 км\год менша швидкість у сапсана, коли він, як камінь падає вниз. Яка швидкість сапсана ?

 

ЗАДАЧА 4

Як правило чим менший за розміром птах, тим менше в нього пір’я. Так у червонозорого колібрі  940 пір’їнок, у більшості співучих птахів – 4600 пір’їнок. У білоголового орлана – 7180 , а у лебедя – 25 тисяч. На скільки більше пір’їнок у співучих птахів ніж у колібрі? На скільки більше пір’їн у орлана ніж у лебедя ?  Скільки всього разом нараховують пір’їн  у перерахованих птахів ?

 

ЗАДАЧА 5

Білоголовий орлан важить приблизно 4 кг., з них пір’я – 600 грам. На скільки менше важить  пір’я   за кістки ?

 

ЗАДАЧА 6

Страус – чемпіон бігу з птахів. На коротких дистанціях він розвиває швидкість до 65 км\год. Порівняй швидкість бігу страуса з швидкістю польоту стрижа та сапсана.

 

ЗАДАЧА 7

Як і личить найбільшому у світі птаху, в африканського страуса найбільші на світі яйця – 1 кг 50 грам. Самці сидять на яйцях уночі. А самки приймають вахту вдень.  У страусів Ему висиджують яйця тільки самці, не рухаючись з місця, протягом 40 днів. Скільки тижнів висиджують яйця страуси Ему ?  Яка загальна вага 5 яєць африканського страуса ?

ЗАДАЧА 8

У Європі папуги з’явилися у 327 році. Один з моряків, підданий Олександра Македонського, привіз декілька птахів з Індії. Незабаром папуги стали предметом розкоші в давньогрецькій цивілізації.  До моменту виникнення Римської імперії  папуга, що вмів повторювати кілька латинських  фраз коштував дорожче раба. Скільки  років до сьогоднішнього дня мешкають папуги ?

 

 

ЗАДАЧА 9

Разом із хвостовим оперенням папуга – Ара досягає довжини 1 метр, а маленький карликовий папуга з Нової Гвінеї має довжину  75 мм. На скільки розміри Ара більші ?

 

ЗАДАЧА 10

Колібрі – чудові літуни: у будь –який бік можуть кинутися з положення «зависання»- навіть назад. Крилами махають часто, як комахи : 30 разів за секунду у великих видів, а дрібні колібрі махають удвічі швидше. З якою швидкістю махають крилами дрібні колібрі ?

ЗАДАЧА 11

Пінгвіни з’явилися  60 млн.років тому. Зараз на землі живе 18 видів цих птахів. Зріст найменших пінгвінів – 40 см., вага -50 кг.,  зріст найбільших – 120 см, а вага – 145 кг. Порівняй масу та зріст  пінгвінів.

ЗАДАЧА 12

Рожевий пелікан харчується винятково рибою, яку він ловить на мілководді своїм дивним дзьобом, як неводом.  Мішок під дзьобом пелікана вміщує 6 кг риби.  Скільки потрібно пеліканів, щоб  виловити 90 кг риби, при умові, що мішки під їх дзьобами будуть повні ?

 

 

ЗАДАЧА 13

Великі соколи –сапсан і балабан, атакуючи, розвивають швидкість  до 450 км  на годину. Але при горизонтальному польоті вони рухаються набагато повільніше. Порівняй швидкість соколів із швидкістю польоту  голохвостих бразильських стрижів.

 

! ЗАДАЧА 14

Розмах крил альбатроса -3м 50 см. У кондора, що живе на висотах близько 5 000 метрів в Андах, він на 10 см більший. Який розмах крил у кондора ?

 

ЗАДАЧА 15

Найдовший хвіст  у фазана  Рейнарта  - 173 см. Тільки довший хвіст у японського півня фенікса, але цей хвіст справа рук не природи, а людини, яка протягом сторіч виводила цю породу. Яка довжина хвоста півня, якщо він на  327 см довший?

 

ЗАДАЧА 16

Самка ківі відкладає величезне, порівняно з її розмірами яйце. Це майже восьма частина від її маси і – рекорд серед птахів. А іноді самка може знести аж двоє яєць. Яка вага самки ківі, якщо вага яйця – 400 грам ?

 

ЗАДАЧА 17

Лебідь –шипун – великий птах, маса якого сягає 18 кг. Щоб злетіти йому потрібний довгий розгін над водою. Обчисли масу 5 птахів.

 

ЗАДАЧА 18

Найбільший птах в Україні – лебідь. Відомо 6 видів лебедів. Лебеді -  кликуни можуть літати на висоті  більше 8 км. Відкладають 5- 7 яєць, які висиджують 32-36 днів. Пташенята вилуплюються некрасивими –сірого кольору, а білими стають на 4 році життя.  Це – символ вірності та любові.  Придумай до задачі власні запитання і розв’яжи їх.

 

ЗАДАЧА 19

Відомо приблизно 295 видів денних хижаків, які поширені  скрізь – від холодних гірських вершин  до жарких джунглів.  Кондори дуже великі літаючі птахи, з розмахом крил – на 50 см меншим , ніж у альбатроса. Альбатрос має найбільший з усіх сучасних птахів розмах крил – 350 см. Який розмах крил у кондора ?

 

Хвилинка еколога- ерудита

Внаслідок винищення людиною  каліфорнійський кондор став  дуже рідкісним птахом. У 1980 роках активісти охорони природи спіймали кілька останніх диких птахів цього  виду, щоб розмножити їх у неволі. Згодом молодих грифів випустили на волю, але й досі  цей вид на межі повного зникнення.

 

!ЗАДАЧА 20

 Каліфорнійська зозуля більше бігає, ніж літає. Вона легко  розганяється до швидкості 30 км\год, втікаючи від хижаків. Скільки часу потрібно зозулі, щоб подолати відстань 90 км ?

 

!ЗАДАЧА 21 

Мухоловка – монарх  поширена в Африці, Азії та Австралії. У неї дуже яскраве оперення, особливо у райської мухоловки. У самця два довгих  хвостових пера – вимпел, завдовжки до 14 см. Яку довжину тіла мають райські мухоловки, якщо вони менші удвічі за хвостові пера ?

 

* ЗАДАЧА 22

Одна з найкрихітніших сов – сова –ельф з  півдня США та Мексики, завдовжки  12 см від кінчика дзьоба до хвоста . Найбільша серед сов – пугач, довжина тіла 74 см, а розмах крил удвічі менший за розмах крил  кондора. Порівняй масу та довжини тіл сов, а також обчисли розмах крил сови.

 

*ЗАДАЧА 23

Дятел – полохливий мешканець європейських лісів. Сильним і гострим дзьобом видовбує в деревах великі дупла. Довжина птаха – 32 см, довжина дзьоба  - у 8 раз менша від розмірів птаха, а довжина язика –на  6 см довша за дзьоба. Якої довжини язик птаха ?

* ЗАДАЧА  24

Кречет – найбільший та наймогутніший представник родини соколиних. Цей вправний мисливець є володарем неба над крижаними пустелями біля Північного Полярного кола. Дуже цінувалася краса сніжно-білих кречетів з Гренландського  узбережжя. Багато століть ці птахи викликали захоплення художників і натуралістів. Відомо, що герцог Бургундський викупив свого сина з турецького полону за 12 білих кречетів.  Розмах крил кречета – 130 см, це на 20 см більше за розмах крил сокола сапсана. Який розмах крил має сапсан? Знайди суму розмаху крил 10 кречетів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Михайліченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Дякую! Чудова добірка матеріалу !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
2919
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку