Добірка завдань з української мови для учнів 5-6 класів " Обираємо здоровий спосіб життя"

Про матеріал
Підібраний матеріал спрямований на формування здорового способу життя, бо підліткам необхідні не тільки знання, але й життєві навички, які допоможуть зробити правильний вибір, досягти мети, скорегувати поведінку, зберегти здоров’я і покращити якість життя.
Перегляд файлу

      

 

 

 

 

 

Обираємо здоровий спосіб життя

(добірка завдань з української мови для учнів 5-6 класів)

 

 

Київ-2018

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

   Підібраний матеріал спрямований на формування здорового способу життя, бо підліткам необхідні не тільки знання, але й життєві навички, які допоможуть зробити правильний вибір, досягти мети, скорегувати поведінку, зберегти здоров’я і покращити якість життя.

          Запропонований матеріал стосовно здорового способу життя допоможе викладачам у роботі щодо збереження і зміцнення здоров’я учнів. У ньому вміщені тексти, які відповідають навчально-виховним завданням шкільної освіти і віковим особливостям учнів 5-6 класів. Тексти змістовно цілісні, логічно завершені,зрозумілі і доступні школярам. Завдання до них укладено згідно з Програмою, різноманітні за формою. Це сприяє розвитку  творчих здібностей школярів. Матеріал   можна використовувати з метою перевірки знань учнів з орфографії, пунктуації, морфології, синтаксису, а також з метою формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя. Враховуючи   конкретні умови роботи, учитель зможе визначити підхід до використання пропонованого матеріалу в кожному конкретному випадку,рекомендувати учням для занять самостійною діяльністю.  

 

 

Зміст

Вступ

Завдання для учнів 5 класу

Завдання для учнів 6 класу

Фізкультхвилинки для учнів 5 класів

Список використаних джерел

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

  Мета сучасної школи - підготовка дітей до життя. Кожен учень має отримати під час навчання знання, що знадобляться йому в майбутньому житті. Здійснення означеної мети можливе за умови запровадження технологій здоров’язберігаючої педагогіки.

Учитель, володіючи сучасними педагогічними знаннями, при постійній взаємодії з учнями, їхніми батьками, медичними працівниками та шкільними психологами, планує й організовує свою діяльність з урахуванням пріоритетів збереження та зміцнення здоров’я всіх суб’єктів педагогічного процесу. У своїй роботі він звертається до різноманітних педагогічних технологій.

  Мета всіх здоров'язберігаючих освітніх технологій - сформувати в учнів необхідні знання, вміння та навички здорового способу життя, навчити їх використовувати отримані знання в повсякденному житті.

   Слід наголосити, що в Україні цілеспрямовано і послідовно визначається державна політика щодо формування основ здорового способу життя населення. Конституція України визнає життя і здоров’я людини одними з найвищих соціальних цінностей. Держава, відповідаючи перед громадянами за свою діяльність,зобов’язана забезпечити виховання здорового покоління, від чого значною мірою залежить стан продуктивних сил країни, її економічний, оборонний, інтелектуальний, духовний потенціал, ресурс розвитку суспільства.

  В.О.Сухомлинський писав: «Турбота про здоров’я людини, тим більш здоров’я дитини – це,перш за все,турбота про гармонію всіх фізичних, духовних сил , і вінцем цієї гармонії є радість творчості.»

          Такий підхід допоможе вирішити основну мету навчання рідної мови, що полягає  у формуванні національно свідомої, духовно багатої мовної особистості, яка володіє вміннями й навичками вільно, доцільно користуватися засобами рідної мови,свідомо прагне до її вивчення,володіє мовною системою як основою для формування мовних умінь і навичок.

Завдання для учнів 5 класу

 

  1.  Творче завдання

Вчитель пропонує такий вислів:

Якщо хочеш бути сильним – бігай,

Якщо хочеш бути красивим – бігай,

Якщо хочеш бути розумним – бігай.

Виконуючи цю мудру пораду, можна відразу стати…,…,…,….(учні доповнюють)

         2.  Переказ тексту «Комора віта­мінів».                                                                                                                                                                                                                                                       

 Вступна бесіда

Щоб організм людини отримав достатню кількість вітамінів, білків, жирів, вуглеводів, треба споживати різноманітні продукти, особливо овочі та фрукти. Які саме? (учні перераховують). Про одну з таких найбільш поживних речовин, що містить вітамін каротин (це вітамін росту ) ми і напишемо з вами переказ. Чи може хто з вас назвати цю рослину?

Відгадайте загадку: В земляній сиджу коморі,

                                  А коса моя надворі.

Як споживають моркву? (Обов'язково з будь-яким жиром для повного засвоєння всіх її поживних ре­човин).

 Вчитель читає текст для переказу.

Комора вітамінів

Чотири тисячі років тому людина познайомилася з морквою. Але тоді морква була ще дикою — з тонень­ким жорстким корінцем. Наші далекі предки помітили: якщо жувати моркву, то зуби стають білими та гарни­ми. Пахуче насіння моркви помандрувало в кишенях, торбинах, вузликах від берегів Середземного моря. Так потрапила морква на землю Київської Русі. Набираю­чись сили від землі та сонця, морква стала солодкою та червоною. Усі полюбили цю рослину. Той, хто вживає моркву, не хворіє, краще бачить, має красиву шкіру та гарне волосся.

Бесіда за змістом, довільний переказ тексту.

Орфографічна та лексична підготовка.

(На дошці записані слова та словосполучення): від берегів Середземного моря на землю Київської Русі — пояснити написання слів з великої букви;

жорсткий, помандруємо — дібрати синоніми.

 Назвати речення з однорідними членами.

Переказ тексту за планом.

1.  Знайомство з морквою;

2.  Насіння помандрувало по землі;

3.  Корисні властивості моркви.

Самостійний запис переказу за планом.

  1. За допомогою тлумачного словника визначте лексичне значення слів фітотерапія, масаж, аутотренінг.
  2. Диктант « Перевір себе»

Пояснити правопис м’якого знака, апострофа

Найголовніша типова помилка полягає в тому, що людина  залежна від шкідливих звичок, гадає, що у будь – яку хвилину вона може взяти себе в руки та кинути приймати шкідливі речовини. Але досвід показує, що це не так. Тому ні з якого приводу, ні з цікавості, ні з хоробрості, не з почуття товариства не піддавайся шкідливим звичкам!

 Вибирай здоровий спосіб життя! Пам’ятай! Алкоголь і наркотики вбивають тебе! Це страшна і руйнівна хвороба, яка майже не лікується. Боріться за здорове життя!

  1. Пояснювальний диктант

 Пояснити правопис слів з подвоєними приголосними звуками

Дбай про фізичну культуру. Це базис здорового способу життя. Фізична культура спрямована на підвищення захисних сил організму, його життєвого тонусу, нормалізації функції органів і систем. Оптимальне щоденне фізичне навантаження організму забезпечує його повноцінну й збалансовану діяльність.

 Найкращий час для занять фізичними вправами – це за годину після обіду та не пізніше ніж дві години до сну. Ввечері, після приготування уроків, бажано просто прогулятися на свіжому повітрі. Це сприятиме міцному сну.

  1. Коментований диктант

 Написання слів з подвоєними приголосними звуками, правопис ь, ьо, апострофа

 Плавання покращує діяльність серцево – судинної системи,  органів дихання, обмін речовин, виправляє сколіоз (викривлення хребта ). Під час плавання розвивається рухливість суглобів, швидкість реакції і координації рухів, зміцнюються м’язи рук, ніг, тулуба. Млявих людей тонізує, збадьорює, а роздратованих заспокоює.

  1. Диктант « Перевір себе»

Визначити слова з уподібненням приголосних звуків. Пояснити правопис

м’якого знака

 Футбол, баскетбол, і волейбол зміцнюють кістки й суглоби. Ці ігри  потребують великого фізичного напруження. Щоб  у їх грати, потрібно мати особливу витривалість, велику тренованість, швидко бігати.

 Теніс і бадмінтон – вчать концентрації й координації. Ці ігри підвищують фізичну силу людини, сприяють оздоровленню організму, покращують настрій.

 Початківцям слід обмежувати час гри до 1 години.

  1. Зорово – слуховий диктант

 Правопис м’якого знака, подвоєння приголосних звуків

 Тварини – наші лікарі та психологи. Рибки заспокоюють нерви, знімають втому, покращують загальне самопочуття та настрій. Заняття та гра з собакою мобілізують рухові функції, розвивають моторику, пробуджують бажання спілкуватись. Пташки: папуги, канарки - позитивно впливають на нервову систему, заспокоюють, розраджують, вирівнюють дихання і серцевий ритм.

  1. Коментований диктант

 Правопис м’якого знака, подвоєння приголосних звуків

 

Отруєння грибами

 Українська кухня багата грибними стравами. Їстівних грибів понад 30 видів. І є декілька умовно їстівних. Під час збирання виникає азарт, і пильність зникає. Ось чому щосезону гинуть десятки людей. Лікувати отруєння грибами дуже важко.

 Найбільшу загрозу для життя людини становить бліда поганка, опеньки несправжні, мухомори вонючі, сатанинський гриб.

  Слід чітко відрізняти їстівні гриби від отруйних, щоб зберегти своє життя.                                                                                                                                            ( З журналу )

  1.  Записати прислів’я і приказки, пояснити вивчені орфограми
    Найбільше багатство – здоров’я. 
    Здоров’я дорожче від багатства. 
    Здоров’я дорожче від золота. 
    Здоров’я – найдорожчий скарб. 
    Здоров’я не купиш за гроші. 
    Здоров’я не купиш, хвороби не продаси. 
    Здоровий не знає, який він багатий. 
    Здоров’я всьому голова. 
    Немає друга вірнішого за здоров’я. 
    Здоровому лікаря не потрібно. 
    Турбота про здоров’я – кращі ліки. 
    Хто здоровий, той ліків не потребує. 
    Здоров’я не вродить – ніхто не нагородить. 
    Хочеш бути здоровим – будь розсудливим. 
    Здоров’я живе обережністю. 
    Бережи одежу знову, а здоров’я змолоду. 
    Поки людина здорова, то здоров’я не шанує. 
    Здоров’я маємо – не дбаємо, а втративши – плачемо. 
    Гроші загубив – небагато загубив, час загубив – багато загубив, а здоров’я загубив – усе загубив. 
    Вартість здоров’я знає лише той, хто його втратив. 
    Здоров’я виходить пудами, а входить золотниками. 
    Хто здоровий, той і молодий. 
    Нема щастя без здоров’я. 
    Чистота – дві третини здоров’я. 
    Здоров’я в чистоті міцніє. 
    Праця – здоров’я, лінь – хвороба. 
    Фізкультура і праця здоров’я несуть. 
    Хто день починає з зарядки, у того здоров’я в порядку. 
    Якщо хочеш здоров’я мати, треба рано вставати. 
    Спиться – здоровиться. 
    Сміх – половина здоров’я. 
    Веселий сміх – здоров’я. 
    Світ великий, було б здоров’я. 
    У здоровому тілі здоровий дух. 
    Здоровому все здорово. 
    Не в міру їси – здоров’я не проси. 
    Горе стихає, а здоров’я зникає і радість минає. 
    Хвороба – як худа худоба. 
    Не смерть страшна, а недуга. 
    Що в кого болить, той про те й говорить. 
    Чужий біль нікому не болить. 
    Хвороба коли не вморить, то скривить. 
    День меркне від ночі, а чоловік від немочі. 
    Дорогі ліки помагають не хворому, а аптекарю. 
    Коли не має сили, то й світ не милий. 
    Без здоров’я нічого людині не миле. 
    Ліпше здоров’я, як готові гроші. 
    Як на душі, так і на тілі. 
    Не просимо хліба у Бога, а просимо здоров’я. 
    Було б здоров’я, а все інше наживемо. 
    Держи голову в холоді, а живіт в голоді – будеш здоров. 
    Держи голову в холоді, а ноги в теплі, проживеш довгий вік на землі. 
    Добре здоровому вчити хворого. 
    Добрі зуби і камінь їстимуть. 
    Здоровий хворого не розуміє. 
    Здоров’я маємо – не дбаємо, а втративши – плачемо. 
    Усе можна купити, крім здоров’я. 
    Їж – не переїдайся, пий – не перепивайся, говори – не переговорюйся, то будеш здоров. 
  2.  Записати прислів’я і приказки, пояснити звукове значення букв я,ю,є,ї

Треба їсти для того, щоб жити, а не жити для того, щоб їсти.

Які харчі - таке й здоров'я

Здоровому пироги не вадять.

Від природи бери те, що вона дає, за те і дякуй.

Легка вечеря життя зберігає.

Яблука їсти - лікаря не запрошувати.

Від солодкої їжі чекай лиха.

Як дитина бігає та грається, то й здоров'я посміхається.

  1.  Записати речення. Пояснити вживання в них тире

Природа – лікар хвороби.

Гіппократ

Найкращий лікар – природа, хоча б тому, що виліковує три четвертини усіх хвороб...

В.Шербюльс

Здорове тіло – продукт здорового глузду.

Б.Шоу

 Гімнастика -  цілюща частина медицини.

Платон

 Головні медикаменти – це чисте повітря, холодна вода, пилка і сокира.

В.Д.Полєнов

 13. Навчальний переказ 

        Художній текст розповідного характеру

Лікар Агапіт

  Тяжко захворів чернігівський князь. Не змогли допомогти йому знахарі. Тоді хтось сказав, що в Печерському монастирі в Києві живе чернець Ага-

піт. Він лікує всі хвороби.

            Послав князь до Києва гінців. Вислухав їх Агапіт і сказав, що заприсягся ніколи не покидати стін монастиря. Та обов’язок лікаря не дозволяє йому залишити хворого без допомоги. Передав монах князеві через посланців чудодійне зілля.

            І сталося диво. Князь одужав.

              Вирішив вдячний князь ченця озолотити. Знову помчали до Києва посланці. Та Агапіт до них навіть не вийшов. Він переказав, щоб золото пороздавали убогим. Це й буде для нього нагородою. Прохання монаха виконали.

         Гучна слава линула про Агапіта. Його ім’я було на Русі не менш славетним, ніж імена князів чи полковників.

( За М. Слабошпицьким; 115 сл. )

  Письмово переказати зміст тексту

          Словникова робота ( запис на дошці ): Печерський монастир у Києві(Києво –Печерська

Лавра), Агапіт ( жив у ХІІ ст. )

         Дібрати синоніми до слів: хворий ( недужий ), озолотити ( нагородити ), убогі ( злидарі, жебраки, бідняки ), заприсягтися ( покластися), знахар ( ці-

литель ).

 Метод критичного мислення:

  •    Ким був Агапіт?
  •    Який синонім до слова монах вжито в тексті? ( Чернець. )
  • Який синонім вжито до слова гінці?

( Посланці. )

Орієнтовний план

  1. Недуга чернігівського князя.
  2. Княжі посланці в Печерському монастирі.
  3. Відповідь монаха Агапіта.
  4. Чудодійне зілля.
  5. Рішення вдячного князя.
  6. Прохання ченця.
  7. Гучна слава про Агапіта.
  8.  

14.Навчальний переказ  

     Текст наукового стилю

                        Сосна

 Сосна – цінна порода дерев. Вона невибаглива до грунту, росте на сипучих пісках, мохових болотах, у горах, долинах, соснові ліси називають борами.

            Доживає сосна до трьохсот років. Вік дорослої сосни визначають за річними кільцями на зрізі пенька.

             Сосна належить до лікарських рослин. Повітря в соснових лісах корисне для хворих на легені. Сосна виділяє особливі речовини, які вбивають   шкідливі бактерії. Тому здебільшого санаторії будують у борах. З однорічної хвої виготовляють корисний вітамінний напій.

              Сосна прикрашає наші ліси. Але вона корисна й тим, що дає досить цінну деревину. Стільці, столи, рами вікон, двері, підлогу – все це можна виготовити з деревини сосни.

( З підручн.; 107 сл. )

 

 

          Зробити  докладний переказ ( письмово ).

          Словникова робота ( запис на дошці ):деревна порода, річні кільця, зріз пенька, хворі на легені, особливі речовини, бактерії, вітамінний напій, одно-річна хвоя, санаторій.

          Дібрати синоніми до слів невибагливий

( байдужий ), хвоя ( глиця ).

 Пояснити значення слів бактерії ( мікроскопічні організми, деякі з них є збудниками хвороб ), вітаміни ( життєво необхідні для організму людини й тварини сполуки ).

Орієнтовний план

  1. Сосна невибаглива до ґрунту.
  2. Вік сосни.
  3. Лікарські властивості дерева.
  4. Сосна – цінна деревина.

 

 

Завдання для учнів 6 класу

  1. Записати якомога більше прислів'їв і приказок про здоров'я . Вказати, до якої відміни належать іменники у записаних прислів'ях і приказках.

Здорові діти — здорова держава.

Найбільше багатство людини — здоров'я.

Без здоров'я немає щастя.

Здоров'я маємо — про нього не дбаємо, а втративши — плачемо.

Бережи одяг, доки новий, а здоров'я поки молодий.

Наше здоров'я у наших руках.

Хворий від могили тікає, а здоровий у могилу поспішає.

Апетит від хворого тікає, а до здорового котиться.

Людське здоров'я не дурниця, розкидати його не го­диться.

Здоров'я дорожче над усе.

Хворий від могили біжить, а здоровий в мо­гилу поспішає.

Здоров'я за гроші не купиш.

Хто не палить, хто не п'є, той здоров'я береже.

Хвороба людину не прикрашає.

Хто не хворів, той не знає ціни здоров'ю.

Від здоров'я не лікуються.

Здоровим будеш — все здобудеш.

Той здоров'я не знає, хто хворим не буває.

Хворому і мед не смачний, а здоровий і камінь з'їсть.

  1.               Спишіть, цифри запишіть словами; зробіть морфологічний розбір числівників.

Паління — шкідлива звичка. Якщо взяти 100 чоловік, які палять, то в 9/10 з них спо­стерігається зниження слуху. І лише тоді, коли людина позбавиться цієї шкідливої звички, слух відновлюється. У скількох чоловік зі 100, які палять, спостерігається зни­ження слуху?

  1. Записати текст, вказати розряди прикметників.

Не можна вести малорухомий спосіб життя, кожного   дня треба пройти 10-12 км, а від бігу зміцнюються всі органи тіла. Вчені довели, що дитина, яка може пробігти без зупинки або без перепочинку 20-25 хв., це вже не  просто дитина, а могутній механізм із міцним серцем,   печінкою, нирками, шлунком тощо.

  1. Відгадати загадки. Слова-відгадки провідміняти.

Яка хвороба не лікується? (Дурість)

Без язика, а дається взнаки. (Хвороба)

Не годинник, а стукотить. (Серце)

Червона ступка, білий товкач. (Малина)

  1. Записати українські народні приказки про шкідливі звички, визначити рід,    число, відмінок іменників.

Багато спати — добра не знати. Будь-яка надмірність здоров'ю шкодить. Великий кусень горло дере. Від помірної їжі — сила, він надмірної — могила. Гарний настрій — половина здоров'я. Довгі трапези — коротке життя. Живи, як треба — і лікаря не треба. Здорові батьки — запорука здоров'я дітей. З курми лягай — з півнями вставай.  Їж у півсили, пий у півсили — проживеш до сотні літ. Легка вечеря життя продовжує. Не будуй дім там, де горілкою торгують. Не питай про здоров'я — дивись на обличчя. Неробство — мати всіх бід. Один раз на день бути голодним, один раз пропотіти і один раз втомитися. (Три заповіді довгожителя). Цікава робота — кращий відпочинок. Алкоголь — гонча собака смерті. Батьки п'ють — діти хворіють. Вино провину створює. Ввечері п'яний — вранці ледачий. Вино пити, що мотузок на шиї в'язати. Вино входить — розум виходить. Вино забирає і розум, і добро. Вино нам дарує море радості й океан печалі. Вино роботі — не товариш. Від пиятики до злочину — два кроки. Від чарки до могили дорога коротка. Горілку полюбив — сім'ю розорив. Горілка в хату — розум з хати. Гине людей у вині більше, ніж у воді. Де чарка, там і сварка. Зрозумій п'яного мову, зрозумієш і свиняче хрюкання. За чуже здоров'я п'єш — своє пропиваєш. Не велика честь бути п'яницею, а велика честь бути завжди тверезим. П'яниці народжують п'яниць. Спочатку чоловік бере чарку, а потім чарка бере чоловіка Тютюн і вино завжди в згоді. Тютюн і вино з п'яницею заодно.

  1.              Міні – диктант

 Записати числівники словами, визначити дієвідміну дієслів

Очі

Очі – це орган зору, за допомогою якого людина бачить. Пам’ятайте, що зір легко зіпсувати. Не можна працювати при поганому освітленні. Світло повинно падати на робоче місце зліва. Книжка або зошит мають бути на відстані 35сантиметрів від очей. Прочитавши 20 хвилин, зробіть перерву, щоб очі відпочили. 

( З журналу )

  1. Міні – диктант

 Записати числівники словами, визначити відміни іменників

 Щоб зір не погіршувався, дотримуйтесь

« зорового режиму» - читайте на відстані 30 – 40 сантиметрів від тексту, через 40 хвилин роби перерву на 10 – 15 хвилин. Вживай моркву, молоко, сир, зелень, цитрусові – основні  джерела вітамінів для підтримки зору.

 Намагайтеся підтримувати свій організм у належному стані, навіть коли почуваєшся здоровим. Для зміцнення імунітету потрібно більше відпочи-вати, харчуватися збалансованою їжею, включати у свій раціон лимони, мед, зелений чай та хоча б півзубчика часнику.

  1. Міні – диктант

 Визначте час та дієвідміну дієслів

Корисні поради

 Два – три рази на рік відвідуйте лікаря для перевірки загального стану здоров’я. Здорові зуби бувають у здорових людей.

 Споживайте багато овочів, свіжих фруктів, м’ясо, рибу, яйця. Обов’язково треба чистити зуби після сніданку та після вечері.

Не їжте багато цукерок! Достатньо однієї на день.

Кілька разів на рік відвідуйте зубного лікаря!

( З журналу )

  1. Розвиток зв’язного мовлення

Переклад текстів

Перекладіть українською мовою текст ( числа пишіть словами). Поясніть правопис числівників

            Обтирание дает большой эффект, если добавлять в воду 25 – 30 граммов ( 1 столовую ложку ) поваренной озерной или морской соли на 1 литр воды. Встав утром с постели, хорошо сделать утреннюю зарядку и обтереть тело мохнатым полотенцем, смоченным соленой водой. Сначала температура воды может быть 33 – 32 градуса, каждые 3 – 4 дня ее надо снижать на  1 градус и постепенно довести до 20 – 18 градусов. Это освежает, бодрит, повышает жизненный тонус.

( З журналу  « Здоровье» )

Перекладіть українською мовою текст ( числа пишіть словами )

Беспросветная болезнь

 За период около 20 лет СПИД уже унес жизни 20 млн. людей во всем мире. По данным Украинского центра профилактики и борьбы со СПИДОМ, с 1987 по 2003 год в стране официально зарегистрировано 57, 14 тысяч ВИЧ – инфицированных, из которых 5, 233 тысячи детей, а умерли 2, 8 тысяч взрослых и 95 детей. Среди ВИЧ – инфицированных 37, 87 тысяч человек употребляют наркотики.

 По данным представительства Международного Красного Креста  в Белоруссии, Молдавии и Украине, ВИЧ – инфицирован каждый сороковой житель Украины от 14 до 22 лет. ВИЧ – инфицированные украинцы с момента заболевания СПИДом живут по 5 – 7 лет.

Перекладіть українською мовою (числа пишіть словами), визначте відміну іменників

Травник

 Алтей лекарственный – многолетнее растение высотой до полутора метров с мощным корнем, прямым стеблем и листьями длиной до 20 см. Цветет с июля по сентябрь, плодоносит в сентябре – ноябре. Растет по берегам  водоемов, на лугах, в зарослях кустарников.

 Целебными свойствами обладают корневища с корнями, листья и цветки. В качестве отхаркивающего и противовоспалительного средства алтей входит в состав Мукалтина – препарата для лечения бронхита, трахеита, пневмонии, а также сухой микстуры от кашля для детей. Настоем из цветков поло-щат горло и лечат воспаление слизистой оболочки глаз. ( Внимание! Использовать на практике рекомендации можно только после консультации с леча-щим врачом! ) 

Перекладіть українською мовою поданий текст

Цветочная аптека

 Артемка с дедушкой почти каждый день бывает в лесу. Дедушка здесь как дома. Все знает: где нужно искать ягоды, где прячутся грибы. Он хорошо знает и травы, и цветы. Как – то дедушка  сказал, что лес – это зеленая аптека. Артемка не понял, почему это так. А дедушка улыбнулся и ответил: « Подожди, внучек, увидишь почему».

 Идут они лесом весной. Видят ландыши. Дедушка объясняет внуку:       « Смотри, Артемка, на этот цветок. Из него лекарства делают для тех, у кого сердце больное».

 Летом идут, увидели тысячелистник, лесные калачики. Большой целебной силы и эти цветы. А вот подорожник, он и кровь остановит, и рану заживит. И понял Артемка, как много лекарственных растений в лесу, и почему его дедушка называет лес зеленой аптекой.

        Б. Вовк

 

Фізкультхвилинки для учнів 5 класів

Станем струнко! Руки в боки.

Пострибаєм, як сороки,

Як сороки – білобоки –

Стрибу – стрибу, скоки – скоки.

А тепер, як жабенята,

Хочем трохи пострибати.

Ква – ква – ква! Ква – ква – ква!

Щоб спочила голова.

***

Раз! Два! Три! Чотири! П'ять!

Час прийшов нам спочивать.

То ж піднімем руки вгору,

Ніби глянемо на зорі.

А тепер всі руки в боки,

Як зайчата, скоки – скоки.

Десять!  Дев’ять! Вісім! Сім!

Час за парти нам усім.

***

Раз! Два! Всі присіли,

Потім вгору підлетіли.

Три! Чотири! Нахилились

Із струмочка гарно вмились.

П’ять! Шість! Всі веселі

Крутимось на каруселі.

Сім! Вісім! В поїзд сіли,

Ніжками затупотіли.

Дев’ять! Десять! Відпочили

І за парти дружно сіли.

***

Встало вранці ясне сонце,

Зазирнуло у віконце.

Ми до нього потяглися,

За промінчики взялися.

Будем дружно присідати,

Сонечко розвеселяти.

Встали – сіли, встали – сіли,

Бачте, як розвеселили.

Стало сонце танцювати,

Нас до танцю припрошати.

Нумо разом, нумо всі

Потанцюймо по росі.

    ***

Довгоносий чорногуз

У болотечку загруз.

Будем його рятувати,

За хвостика витягати,

Щоб не плакав чорногуз,

Що в болотечку загруз.

Раз! Два! Три! Чотири! П’ять!

Будем ніжки обмивать.

Хай летить собі на волю

І шукає кращу долю…

Ми йому допомагали,

Одночасно спочивали,

А тепер нам час сідати.

Будем далі працювати.

***

Раз! Два! Час вставати,

Будемо відпочивати.

Три! Чотири! Присідаймо,

Швидко втому проганяймо.

П’ять! Шість! Засміялись,

Кілька раз понахилялись.

Зайчик сонячний до нас

Завітав у світлий клас.

Будем бігати, стрибати,

Щоб нам зайчика спіймати.

Прудко зайчик утікає

І промінчиками грає.

Сім! Вісім! Час настав

Повернутися до справ.

                           ***

Сірий котик міцно спав,

Навіть пісню не співав.

Та нарешті він проснувся

І довкола озирнувся.

Став смачненько потягатись

І чистенько умиватись.

Порозчісував він вуса

Довгі – довгі, русі – русі.

Зуби й кігті нагострив

Й до комірчини побрів.

Буде мишку полювати

І добро оберігати.

Й ми, як котик, відпочили,

Щоб зміцніли наші сили.

                                   ***

«Каченята»
Раз-два — всі пірнають,
Три, чотири — виринають,
П'ять, шість — на воді
Кріпнуть крильця молоді,
Сім, вісім — що є сили
Всі до берега поплили,
Дев'ять, десять — обтрусились
І за парти опустились.

***

«Гори Карпати»
Раз-два — піднімається гора,
Три, чотири — це круті гірські схили,
П'ять, шість — це орли дивний танець завели,
Сім, вісім — це смерічки похилилися до річки,
Дев'ять, десять — це вода з водоспаду витіка.

***

«Зайченята»
Сірі зайчики маленькі
(Вушка є у них довгенькі)
В лісі грались, веселились, —
Працювати вже стомились.
А щоб добре працювати,
Треба трішки пострибати.
Відпочили, розім'ялись
Й до роботи знову взялись.

 ***

Встаньте, діти, посміхніться,

Землі нашій уклоніться

За щасливий день вчорашній.

Всі до сонця потягніться,

Вліво, вправо нахиліться,

Веретенцем покрутіться.

Раз присядьте, два присядьте

І за парти тихо сядьте.

Всі піднесли руки – раз!

На носках стоїть весь клас.

Раз! – і вгору, два! – і вниз

На сусіда не дивись.

Два – присіли, руки вниз,

На сусіда подивись.

Будемо дружно ми вставати,

Щоб ногам роботу дати.

***

Ми берізки і кленці.

В нас маленькі стовбурці.(Встати)

Ми в стрункі стаєм рядки.

Виправляєм гілочки. (Руки поставили перед собою)

Ледь зіп’ялись з корінців,

Дістаємо промінців.(Руки підняти вгору)

Ми стискаєм їх вогонь

В зелені своїх долонь. (Стискають кулачки)

Хилять свіжі вітерці

Вліво-вправо стовбурці. (Нахили тулуба)

Ще й верхівки кожен ряд

Нахиля вперед-назад. (Вправи для шиї)

***

Ми писали, ми трудились,

Наші руки вже стомились,

А щоб гарно написати,

Треба пальці розім’яти.

Руки кілька раз тряхнемо

І писати знов почнемо,

Відпочивши дружно враз

Приступив до праці клас.

***

Щось не хочеться сидіти,

Треба трохи відпочити.

Руки вгору, руки вниз,

На сусіда подивись.

Руки вгору, руки в боки.

Вище руки підніміть,

А тепер їх опустіть.

Плесніть, діти, кілька раз,

За роботу, все гаразд

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

  1. Ващенко О., Свириденко С. Готовність вчителя до використання здоров’язберігаючих технологій у навчально-виховному процесі// Здоров’я та

фізична культура. – 2006.-С.1-6

  1. Гладенький М.В., Хлєбнікова Т.М. Організація навчального процесу в сучасній школі.- Харків: Ранок,2003
  2. Омельченко Л.П., Омельченко О.В. Здоров’ятворча педагогіка.-Харків:Вид.група «Основа», 2008.-205 с
  3. Селевко Г.К. Современные образовательные технологи.- М.: Народное образование, 1998
  4. Смирнова Н.К. Здоровьесберегающие образовательные технологи в современной школе. – М.: АПК и ПРО, 2002.- 121 с.
  5. Інтерактивні технології навчання: теорія, практика, досвід . Методичний посібник. Авт.-укл.  О.Пометун, Л.Пироженко. – К.: АПН,2002.-136 с
  6. Пометун О, Пироженко Л. Сучасний урок:інтерактивні технології навчання.- К.: АСК., 2004.- 192с
  7. Сухомлинський В.О. Серце віддаю дітям. – Т.3
  8. Українське народознавство: Навч. посібник/За ред.. С.П.Павлюка, Г,Й,Горинь,Р.Ф.Кирчіва.-Львів:Фенікс,1994.-608с.
  9. http://abetka.ukrlife.org/health.htm
  10. http://osvita.ua/school/lessons_summary/upbring/15140/
  11. http://psihologschool.ucoz.ru/publ/37-1-0-31
  12. http://shkola.ostriv.in.ua/publication/code-3C02A63F63FEB/list-211469c1327
  13. http://www.teacherjournal.com.ua/shkola/ukrainska-mova-ta-literatura/9208-zbrka-diktantv-dlya-uchnv-5-klasu-po-tem-l-zdorovij-sposb-zhittya-shkolyarvr.html

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
26 липня 2019
Переглядів
3544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку