«Добро починається з тебе!»

Про матеріал
Головною метою проведення практично-пізнавальної години психолога було на розширення уявлення дітей про моральне поняття «доброта», формувати вміння оцінювати вчинки, диференціювати ознаки доброго і злого, розвивати зв’язне мовлення, критичне мислення, увагу, емоційну сприйнятливість, уміння творити добро, виховувати почуття чуйності, доброти, ціннісні орієнтири, схильність безкорисливо чинити добро. Прагнемо жити в середовищі, яке базується на взаємній повазі, честі та гідності. Тож будьмо доброчесними!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Добро починається з тебе!»Практично-пізнавальне заняття. Практичний психолог: Хіміч Аліна Миколаївна

Номер слайду 2

Людина починається з добра Мудрець сказав: живи, добро звершай Та нагород за це не вимагай. Лише в добро і вищу правду віра Людину відрізня від мавпи й звіра. Нехай ця істина стара: Людина починається з добра

Номер слайду 3

Сонце. Тепло. Ласка. Турбота. Радість. Доброта. Щедрість. Повага. Милосердя. Допомога. Ласка. Любов. Турбота. Радість

Номер слайду 4

Поняття добра. Добро – це дуже важлива цінність, яку потрібно творити щодня. Бо допомагаючи комусь, ми перш за все допомагаємо собі боротися з поганим у своєму серці.

Номер слайду 5

Добро – це один із найсвітліших виявів людської душі. Добро виражається у нашому ставленні до людей і до навколишнього світу. Запам’ятай, моя дитино, з юних літ На все життя, щоб знала, як прожити. Людина для добра приходить в світ Й покликана завжди добро творити.

Номер слайду 6

ЗЛОПротилежне поняттю добра. Свідоме заподіяння комусь шкоди. Збиток страждання

Номер слайду 7

Максим Рильський говорив:“ Якщо хочеш вчинити зло, сім разів подумай - і не вчини, а добро роби не думаючи!”

Номер слайду 8

Добро і зло. Обидві ці сили дуже могутні, тільки одна з них творча, життєдайна, а друга – руйнівна, страшна, жорстока. На жаль, у житті не як у казці: добро не завжди перемагає зло. Християнська мораль вчить нас нейтралізувати зло добром, не відповідати злочином на злочин, не мститися за кривди, бо це може призвести до трагедії.

Номер слайду 9

- доброчесний: високоморальний, що проявляє чесноту;- добродушний: добрий і м'який по характеру, незлобивий;- доброзичливий: бажаючий добра, готовий сприяти благополуччю інших;- добронравний: одмінний гарною поведінкою, гарною вдачею;- добропорядний: пристойний, гідний схвалення, порядний;- добросердий: той, хто володіє добрим серцем, ласкавий, співчутливий.

Номер слайду 10

Гра «А що нам каже народна мудрість?» 1. Не одяг красить людину, …2. Добро не лихо…3. Хто людям добра бажає…4. Життя дано…5. За добро… 6. Погано тому, …7. З добрим дружись, …а добрі діла.– ходить тихо.той і собі має.на добрі справи.добром платять.хто добра не робить нікому.а лихих - стережись.

Номер слайду 11

Тест1. У тебе є гроші. Міг б ти витратити все, що в тебе є, на подарунки друзям?2. Приятель розповідає тобі про свої проблеми, але тебе це мало хвилює. Чи даси ти йому зрозуміти, що це тобі не цікаво?3. Твій партнер дуже погано грає у якусь гру. Чи будеш ти йому піддаватися, щоб доставити приємне?4. Чи часто ти говориш людям добрі слова?5. Чи любиш злі жарти, розіграші?6. Чи довго ти пам’ятаєш нанесені тобі образи?7. Чи завжди ти не упускаєш можливості зробити яку-небудь добру справу?8. Чи вважаєш ти, що якусь справу ти зробиш краще, ніж інші?9. Чи кидаєш ти гру, коли починаєш програвати?10. Якщо ти впевнений, що прав, чи слухаєш ти заперечення співрозмовників?11. Чи охоче ти допомагаєш іншим?12. Чи насміхаєшся ти над ким-небудь, щоб розвеселити компанію?

Номер слайду 12

Результати ваших тестів. Так 1,3,4, 7, 11 – 1 бал. Ні – 2, 5,6, 8,9,10, 12 – 1 бал. 8 і більш балів: ти люб'язний, доброзичливий, умієш поводитися з людьми; тільки одне побажання - будь щирим; 4-8 балів: твоя доброта має вибірковий характер: ти можеш бути добрим до одних людей і черствим стосовно інших; 0-4 бала: спілкування з тобою буває нелегким; тобі не вистачає доброзичливості до людей, відкритості серця.

Номер слайду 13

Василь Сухомлинський«Роби добро не тільки тоді, коли тебе бачать люди. Значно більше треба для того, щоб залишатись людиною тоді, коли тебе ніхто не бачить»«Татова порада»Прибіг щодуху син додому, до тата голосно гука:«А я провідав у лікарні свого товариша-дружка!То ж правда, тату, я чутливий і маю серце золоте?»Замисливсь тато на хвилину і так сказав йому на те:«Коли тебе в тяжку годину, людина виручить з біди,Про це добро, аж поки віку, ти, синку, пам’ятай завжди. Коли ж людині щиросердно, ти зробиш сам добро колись,Про це забудь, аж поки віку, мовчи й нікому не хвались».

Номер слайду 14

Гра «Навчаємось доброти»Робити комусь зле, якщо цього ніхто не бачить. Допомагати мамі, татові, бабусі, дідусеві. Берегти рідну природу та охороняти її. Шанувати працю інших людей. Галасувати, коли хтось відпочиває. Бути вихованою, стриманою людиною. Обманювати, сваритися, хвалитися. Насміхатися з чужого горя. Не слухати батьків. Ображати інших. Красти чужі речі. Захищати слабшого. Допомагати друзям у біді. Вчитися від інших лише хорошого. Завдавши комусь неприємності, попросити вибачення.

Номер слайду 15

Інтерактивна вправа «Знайди відповідність» Що повинна вміти робити добра людина? 1 пробачити А добре слово 2 допомогти Б знедолена людина 3 сказати В навчання 4 утішити Г образа 5 пожертвувати Д радість

Номер слайду 16

Стався до людей так, як хочеш щоб вони ставилися до тебе. Поважай інших. Допомагай слабким, маленьким, старим, хворим. Не будь жадібним. Вибачай іншим їх помилки. Умій вибачатись. Ніколи не заздри. Будь добрим з іншими. Будь ввічливим. Даруй оточуючим привітні слова. Піклуйся про братів наших менших. Твори добро та будь завжди привітна. Дитино! Ти приходиш для добра. Любов у серденьку хай сонцем квітне. Збагнути це тобі уже пора.

Номер слайду 17

Сказав мудрець:- Живи, добро звершай!Та нагород за це не вимагай…Хай оживає iстина стара: Людина починається з добра.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
25 січня
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку