Добування, застосування бензену. Поняття про хімічні засоби захисту рослин, їхній вплив на довкілля

Про матеріал
Метою даного уроку є ознайомлення учнів з головними способами одержання бензену, використанням бензену та його похідних. Формування в школярів поняття про хімічні засоби захисту рослин. Виховання екологічного світогляду та бережного ставлення до власного здоров’я.
Перегляд файлу

Добування, застосування бензену. 

Поняття про хімічні засоби захисту рослин, їхній  вплив на довкілля

Мета  уроку: ознайомити учнів з головними способами одержання бензену, використанням бензену та його похідних;  формувати поняття про хімічні засоби захисту рослин; показати їхній вплив на навколишнє середовище та здоров’я людини

Тип уроку: урок засвоєння знань, умінь і навичок

Форми роботи: навчальний семінар, самостійна робота, доповіді учнів.

Обладнання: таблиця «Застосування бензену»

               

        ХІД УРОКУ                                                                                           

  1.       Організація класу
  2.    Актуалізація опорних знань.

Бесіда

  1. Які фізичні властивості має бензен?
  2. Які типи реакцій характерні для аренів?
  3. Чи вступає бензен у реакції електрофільного заміщення?

    Робота біля дошки

Дописати рівняння реакцій

а) С6Н6  + О2 в) С6Н6  + Cl2  

б) С6Н6  +НОNO2                                    г)  С6Н6  +H2  

 

                                         Індивідуальне завдання

Задача. Визначте кількість речовини гексахлорциклогексану, добутого з бензолу масою 390 г і хлору об’ємом 358,4 л (н.у.). (10 балів)

Тестова робота  

   

  1. Вивчення нового матеріалу

Добування бензену

  1. У  промисловості                                                
  • З кам’яного вугілля                                        
  • З нафти                                                             

   2. У лабораторії

Тримеризація ацетилену:     3НССН([C], 600o) С6Н6

  • Дегідрування циклогексану:  С6Н12 2 + С6Н6

 

  1. Застосування. Ароматичні вуглеводні є важливою сировиною для виробництва різних синтетичних матеріалів, барвників, фізіологічно активних речовин. Так, бензен є продуктом для одержання барвників, медикаментів, засобів с та ін. Толуен використовується як сировина у виробництві вибухових речовин,  фармацевтичних препаратів, а також як розчинник. Вінілбензенен застосовується для одержання полімерного матеріалу — полістиролу.

Бензел є вихідною речовиною для синтезу величезної кількості неорганічних речовин. Серед них –

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 

 

 

 

 

                                             

 

 Бензол – базова сировина для промислового органічного синтезу.

Гексахлоробензол — безбарвна кристалічна речовина, засто­совується для протруювання насіння пшениці і жита проти сажки, а також для консервування деревини.

  1. Хімічні засоби захисту рослин, їхній вплив на навколишнє середовище

1. Вступне слово вчителя

Пестициди (від лат. pestis — «зараза», «чума», «шкода»; cidus — «убива­ти») — це хімічні сполуки, що використовуються для боротьби зі шкідниками та хворобами й мають пестицидну активність. До пестицидів належать також речовини, використовувані для регуляції росту й розвитку рослин, видалення їхнього листя, квітів, зав'язей, цілковитого значення рослин, відлякування тва­рин, їх приваблювання, стерилізації тощо. Речовини, що вбивають або знижують життєздатність організмів, називаються також отрутохімікатами й біоцидами.

За походженням виокремлюють пестициди біологічного й хімічного походження.

2. Класифікація пестицидів

За хімічною будовою

                                                           

                                               неорганічні                  органічні

                                          За принципом дії на організм

 

        суцільної (загальнонищівної) дії                             вибіркової (селективної) дії                      (гербіциди вибіркової дії знищують бур'яни, але не шкодять культурним рослинам).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Повідомлення учнів про пестициди

А) Історія застосування пестицидів

Б) Вплив пестицидів на екосистеми та здоров'я людини

  1.                      Закріплення одержаних знань

Розв’язати задачу.

Яка маса бензину потрібна для добування 246г нітробензену, якщо вихід продукту становить 92%?  (В. =143,52г).

  1. Підсумок уроку
  2.                      Домашнє завдання

Вивчити §

 

 Історія застосування пестицидів

Потреба в застосуванні речовин, що відлякують або вбивають шкідник: і збудників хвороб рослин, виникла в ті давні часи, коли зародилося сільські господарство. Найбільш ранньою згадкою про застосування таких речовині уважають опис обряду «божественного й очищувального окурювання» сірком в епічних поемах «Іліада» й «Одісея» давньогрецького поета Гомера, який жив) між IX і VIII ст. до н. е. Сульфур діоксид S02, що утворюється під час її горіння, відганяє комах, убиває хвороботворних мікробів. Поради щодо використання різних речовин для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин наводили; у своїх працях давньогрецькі філософи Демокрит і Пліній Старший.

У XX ст. з'явилися синтетичні пестициди, які почали широко застосовуватися з 1939 р., коли швейцарський хімік Пауль Герман Мюллер відкрив ін­сектицидні властивості ДДТ. Застосування цього хлорорганічного пестициду і врятувало мільйони людських життів. З його допомогою знищували комах Ч переносників малярії, тифу, інших небезпечних хвороб. На оброблених місця[ «шкідливі» комахи не з'являлися тривалий час.

У 1948 р. Мюллер за своє відкриття був визнаний гідним Нобелівської премії з фізіології та медицини. Ці засоби виявилися дуже стійкими: у навколишньому середовищі вони не розкладаються десятиліттями, погано розчиняються у воді. Водночас вони надовго затримуються в жирових тканинах тварин і людини, спричиняючи серйозні захворювання й навіть загибель. Наразі в більшості країн світу, у тому числі в Україні, виробництво й використання хлорорганічних пестицидів заборонено.

Пестицидами нового покоління є речовини, одержані з природного матеріалу (пестициди рослинного і тваринного походження) або їхні синтетичні аналоги. Замість пестицидів застосовують репеленти — феромони, що відлякують комах, і атрактанти — феромони, які заманюють комах у пастку. Ці речовини є ефективними в невеликих кількостях, вони менш токсичні для людини, швидко розкладаються в природних умовах, не викликають звикання в шкідників.

Наразі у світі використовується понад 100 тис. пестицидів на основі близько 1000 хімічних сполук.

В Україні застосовують до 500 різних засобів боротьби зі шкідниками.

 

 

Вплив пестицидів на екосистеми та здоров'я людини

 

Систематичне використання стійких високотоксичних пестицидів, особливо в надмірній кількості, негативно впливає на екосистеми та здоров'я людини Пестициди пригнічують біологічну активність ґрунтів, знищують корисні мікроорганізми, черв’яків, зменшують природну родючість. Забруднення навколишнього середовища отрутохімікатами призводить до знищення корисних комах (у тому числі комах-запильників), птахів, риби, тварин, отруєння людей безпосередньо пестицидами або продуктами, у яких вони накопичуються. Усі пес­тициди, потрапляючи в організм людини й теплокровних тварин навіть у дужі малій кількості, здатні спричинити розлади діяльності центральної нервової системи й життєво важливих органів. Спричиняють алергії, появу доброякісних і злоякісних пухлин, хромосомних аномалій,які можуть виявитися навіть через кілька поколінь, порушують розвиток плода під час вагітності. Щорічно у світі близько 1 мільйона людей зазнають отруєння пестицидами.

docx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
9 листопада 2020
Переглядів
1727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку