Додатковий матеріал до інтегрованого уроку "Математика в очевидному та неймовірному"

Про матеріал
Матеріал призначений для використання учителями на інтегрованих уроках, а саме математика і біологія, з метою формування та розвитку інтелектуальних і творчих здібностей школярів, цілісної системи сприйняття навколишнього світу, дбайливого ставлення до природи через ознайомлення з незвичайними та цікавими явищами в природі. Матеріал сприяє підвищенню загальної культури школярів та розширенню їх світогляду.
Перегляд файлу

Математика в очевидному та неймовірному

1)Тюльпанове дерево

Тюльпанове дерево вражає не лише своєю назвою, а й розмірами. Його висота може сягати 30 метрів, а діаметр — 2 метрів. Дерево має дуже розкішну крону, розмір якої іноді буває до 27 метрів.  Охопити це дерево повністю зможуть лише кілька дорослих людей.

Таку назву воно отримало за дуже своєрідну форму квіток. Коли дерево цвіте, складається враження, що на ньому багато-багато тюльпанів.

2)Грошове дерево

 В народі за цією рослиною закріпилася назва «грошове дерево», наукова назва — Товстянка або Крусула.   Через зовнішній вигляд і нескладний догляд товстянка стала частою, популярною кімнатною ростиною заміських будинків і квартир.  На своїй батьківщині, в Південно-Західній Африці, може досягати цілком значних розмірів – до 3 м. В домашніх умовах досягти таких розмірів нереально, але цілком можливо, що при хороших умовах «грошове дерево» буде до 1,5 м у висоту з широким стеблом. В домашніх умовах цвіте дуже рідко , але красиво. Білі або молочні квітки прикрашають весь кущ.

 

 

3) Баобаб «Чайник»

На острові Мадагаскар росте незвичайне дерево, яке по своїй формі нагадує великий чайник.                Вчені стверджують, що цій рослині вже 1200 років. Крім того, воно може вміщати в себе великий об'єм води - до  117 000 літрів!

Його корені   розлягаються на десятки кілометрів.  Коли слону хочеться пити, він ламає стовбур і виїдає серцевину. Але дерево дуже живуче і старається знову вкорінитися, щоб продовжити ріст.

4) Джаботикаба - виноградне дерево.

Ця рослина відноситься до сімейства Миртові. Його називають джаботикаба, або виноградне дерево. Воно  плодоносне, і його культивують в тропічних широтах. Рослина має мілке листя з миртовим ароматом. Може вирости до 12 метрів.

Ці рослини відзначаються тим , що їх плоди містяться не на кінцях гілок, а на самому стовбурі.   Зрілі «виноградини» мають майже чорний відтінок. Всі плоди не більше 4 см в діаметрі. Вони дуже схожі на виноград,  дуже соковиті і солодкі. З них готують варення і соки.

5) «Дерево, яке ходить»

Біля озера Байкал росте дерево , яке відрізняється своїм корінням. Вони виступають з піщаного грунту. З роками вітер видув пісок, і корені оголилися на декілька  метрів. Зі сторони здається, що рослина стоїть на сваях. Самі відомі насадження  з «дерев , що крокують» ростуть в бухті Піщаній. В цьому місці корені виходять зовні більше, ніж  на два метра.

6) «Залізне дерево»

Його можна знайти в Ірані та Азербайджані. Деревина рослини твердіша заліза і така ж важка, тому тоне , якщо опустити її в воду. В природі залізне дерево зустрічається дуже рідко, тому займає почесне месце в Червоній книзі. Однак по своїм властивостям  дерево не уступає густині чавуну. Його кора витримує обстріл з вогнестрільної зброї. 

 

7) « Цукеркове дерево»

Природа створила і солодке дерево.

Дерево цукеркове — листопадне, з кулястою кроною. Висота його досягає 15 метрів. Стовбур  має діаметр до 75 см.

 Квіти його містять 5 пелюсток до 7 мм діаметром  з жовтувато-зеленим відтінком, медоносні і ароматні.  Плоди мають різноманітну форму у вигляді потовщення.

 Після осінніх заморозків потовщення особливо смачне, нагадує  ізюм або диню. Цукру в самій м'якоті — от 29% до 45%. А застосовують його для виготовлення різних меблів і музичних  інструментів, в харчуванні - для кондитерських виробів, в медицині - при лікуванні різних хвороб.

8 ) «Дерево – нафта»

 Росте на Філіпінських островах. Унікальне воно тим, що плоди його містять, можна сказати, чисту нафту.  В даний час розробляється технологія  застосування його плодів в якості виготовлення палива для двигуна.

9) «Ковбасне дерево»

Плоди його, довжина яких досягає до 50 сантиметрів, мають вагу – біля 8 кілограмів. Ці «ковбаски» можуть висіти  декілька місяців, поступово збільшуючись.  Після їх повного дозрівання вони лопаються. Ці ковбаски не їстівні, за виключенням насіння в середині , але спочатку їх потрібно

піджарити , тому що в сирому вигляді вони ядовиті.

Також дерево популярне своїми яскраво-червоними квітами,  схожими на тюльпани. Причому розпускаються вони тільки вночі. Мають  неприємний запах.  Доросле дерево виростає до 20 метрів висотою.

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 серпня 2019
Переглядів
621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку