Додатковий матеріал до уроку виробничого навчання з теми: "Приготування цукрових сиропів" для здобувачів освіти з професії "Кондитер"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку виробничого навчання з теми: "Приготування цукрових сиропів" для здобувачів освіти професії "Кондитер". Технологічні картки приготування сиропів: інвертного та кавового".
Перегляд файлу

ЦУКРОВІ СИРОПИ

Основний процес приготування цукрових напівфабрикатів — варіння цукрового сиропу.

Приготування цукрових сиропів полягає в розчиненні цукру у воді і уварюванні цукрового розчину до певної густини, тобто до певного вмісту в ньому сухої речовини — цукру. Для кожного напівфабрикату необхідно готувати сироп певної густини. Готовність сиропу визначають по температурі кипіння за допомогою термометра або по густині ареометром або рефрактометром. Густину сиропу можна визначати і органолептично.

Нижче приведені температури кипіння цукрового сиропу (чистого водного розчину цукру) і вказані органолептичні ознаки, відповідні певній концентрації (густина) сиропу (табл. 1).

Таблиця 1

Органолептичні ознаки

густини сиропу

Номер проби

Вміст цукру в

сиропі %

Температура

кипіння у

відкритому посуді °С

Відносна густина при 20°С

Підсолоджена вода


10
20

100,1
100,3

1,038
1,081

Солодка вода

30
40

100,6
101,0

1,127
1,177

Клейка краплина

1

50
60
65

101,8
103,0
103,9

1,230
1,287
1,317

Нитка тонка

2

70

105,5

1,349

Нитка середня

3

75

107,0

1,381

Нитка товста

4

80

109,4

1,412

Кулька м'яка

5

85

113,0

1,445

Кулька середня

6

90

119,6

1,480

Кулька тверда

7

95

127,0

Карамель

8

98

165,0

Паленка

100

200,0

 

 

 

 

 

 

 

У процесі уварювання цукрового сиропу відбувається випаровування води і підвищення густини сиропу в результаті збільшення в ньому концентрації цукру. При цьому підвищується і температура кипіння.

Органолептично визначити густина сиропу по першій пробі, тобто при вмісті в ньому 50% цукру, можна по клейкості краплі сиропу, узятої між великим і вказівним пальцями. При 60 і 65% клейкість сиропу збільшується.

Густину сиропу, 70—80% цукру (по другій, третій і четвертій пробі), що містить, визначають таким чином. Охолоджують пальці в холодній воді, потім швидко захоплюють між вказівним і великим пальцями краплю гарячого сиропу і, обдуваючи пальці, швидко розсовують і зсовують їх — між пальцями утворюватиметься з сиропу тонка, середня або товста нитка.

Визначити концентрацію сиропу можна і іншим шляхом. Наливають чайною ложкою небагато сиропу на холодну тарілку, потім денцем ложки злегка натискують на поверхню сиропу і піднімають ложку догори. При цьому за нею потягнеться тонка, середня або товста нитка сиропу.

При подальшому випаровуванні води концентрація сиропу підвищуватиметься і при вмісті цукру 85—95% її визначають (по п'ятій, шостій і сьомій пробі) в наступному порядку. Зачерпнувши чайною ложкою киплячий сироп, швидко опускають її в холодну воду. З сиропу, що остигнув, можна пальцями скачати м'який, середньої твердості або тверда кулька. Коли в сиропі опиниться тільки 2% води, а зміст цукру підвищиться до 98 %, скачати кульку вже не вдасться, оскільки маса ламатиметься. Сироп при цій густині перетворюється на карамель, яка вважається готовою, якщо після охолоджування вона при розкушуванні не прилипає до зубів, а розсипається на дрібні шматочки.

Температура кипіння розчинів патоки нижче, ніж чистих цукрових розчинів при тій же концентрації (густина).

Інвертний цукор  цукровий сироп, розчин, що складається з рівних молярних частин глюкози і фруктози. Це продукт гідролізу цукрози на суміш глюкози і фруктози, які призвели до зміни напрямку обертання площини поляризації світла (інверсії), що проходить через розчин. Гідроліз цукрози отримав назву інверсії, а суміш утворюваних глюкози і фруктози — інвертним цукром.

Інвертний цукор є основним компонентом натурального меду, в якому утворюється під впливом ферменту інвертази. Гідроліз сахарози також відбувається в кислому середовищі.

Використовується при виготовленні штучного меду, при виробництві напоїв: джин, віскі, пива та ігристого вина. Застосовують замість маніту при титриметричному визначенні бору.

Інвертний сироп – для чого потрібен

У кондитерському виробництві застосування інвертного сиропу відбувається для деяких операцій: додання тісту золотистого відтінку;

  • уповільнення старіння продукту;
  • просочення бісквіта;
  • створення начинок;
  • розщеплення сахарози;
  • виготовлення помадки.

 

 Інвертний сироп можна замінити

  • патокою
  • кукурудзяним сиропом;
  • глюкозним сиропом.

 

 

                                                               

                                                                     Технологічна картка

Інвертний сироп

(Зайцева Г.Т. ,Горпинко. Т.М.- Технологія приготування борошняних кондитерських виробів стр.110 )

Сировина

Брутто

Нетто

Цукор-пісок

-

699

Кислота молочна(55%)

-

5

Вода

-

308

 Вихід

-

1000

 

Вологість 30 %

Технологія приготування

Цукор з’єднують з водою у співвідношенні 10:4,4, доводять до кипіння , знімають піну, додають кислоту і уварюють 25-30 хв. До температури 107-108°С. За цей час під дією температури і кислоту відбувається інверсія- розклад сахарози на прості цукри: глюкозу і фруктозу, внаслідок чого сироп набуває нових властивостей.

Вимоги до якості

Колір: прозорий, жовтуватого кольору.

Запах: приємний, властивий цукровому сиропу.

Смак: солодкий.

Консистенція: в’язка, тягуча.

 

                                        Технологічна картка

Кавовий сироп для просочування бісквіту

(Зайцева Г.Т. ,Горпинко. Т.М.- Технологія приготування борошняних кондитерських виробів стр.110 )

Сировина

Брутто

Нетто

Цукор-пісок

-

527

Кава натуральна смажена

-

15

Коньяк

-

30

Вода

-

527

Вихід

-

1000

 

Технологія приготування

Спочатку готують кавову витяжку. Взяту за рецептурою воду ділять на три частини. Першу частину води доводять до кипіння , заливають нею натуральну мелену каву, доводять до кипіння і залишають на 2-3 хв. Кавовий настій проціджують, а осад заливають другою порцією киплячої  води і настоюють. Після фільтрації осад заливають третьою порцією киплячої води і процедуру повторюють . Три порції кавової витяжки з’єднують , додають цукор згідно рецептури , доводять до кипіння , знімають піну і охолоджують до 20°С. У охолоджений сироп додають коньяк.

Вимоги до якості

Колір: коричневий, властивий кольору кави.

Запах: приємний, властивий цукровому сиропу, з насиченим ароматом кави.

Смак: солодкий.

Консистенція: в’язка.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кушниренко Надя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
4906
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку