Додатковий матеріал по темі "Теорема Піфагора"

Про матеріал
Формувати в учнів вміння здійснювати вибір навчально–пізнавального завдання; Вміння осмислювати й використовувати інформацію з різних джерел; Вміння співпрацювати в групах, проявляти ініціативу; робити висновки.
Перегляд файлу

Вч. математики Уличненська СЗШ І-ІІІступенів Гаврилів Наталія Миронівна

 

Теоретики

 

Мабуть, найпопулярнішою з усіх теорем є теорема Піфагора. Причинами такої популярності є простота, краса, значення. Справді, теорема Піфагора проста, але не очевидна. Це поєднання двох суперечностей і надає їй особливої привабливості. Теорема Піфагора має велике значення: вона використовується дуже часто, той факт , що існує 150 різних доведень цієї теореми, свідчить про велику кількість її реальних реалізацій. Відкриття теореми оточене ореолом красивих легенд.

        Теорема Піфагора – одна з основних у евклідовій геометрії.  Про неї  знали давно, ще 2000 років тому. Її використовували у Стародавньому Єгипті для трикутника зі сторонами 3, 4 і 5 відрізків.  Так за 1500 років до Піфагора, жителі Стародавнього Єгипту знали, що трикутник зі сторонами 3, 4, 5 є прямокутним і користувались цим для побудови прямокутників. Такий трикутник називався єгипетським. Інформацію про прямокутний трикутник також знали люди, коли будували до Піфагора чудові храми в Єгипті, Вавілоні, Китаї, Мексиці. Ще раніше теорема була відома в Індії. Як бачимо, Піфагор не відкрив сформульовану в теоремі властивість прямокутного трикутника, а помітив, узагальнив і довів, перевів з практичної галузі в наукову. Можливо, що Піфагор дав перше повноцінне доведення цієї теореми.  На сьогодні існує близько 150 доведень цієї теореми. Завдяки їй можна довести більшість теорем геометрії та розв´язувати різноманітні задачі. Інша назва теореми  - «Гекатомба», що в перекладі означає сто биків, які нібито приніс Піфагор в жертву богам в честь доведення цієї теореми.

      В різних джерелах теорему Піфагора називають „теорема нареченої”, „ослиний міст”, „Піфагорові штани”.    

 

docx
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
1069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку