Додатковий матеріал уроку виробничого навчання з теми: "Приготування горячих та холодних напоїв"

Про матеріал
Додатковий матеріал для закріплення знань здобувачами освіти здобутих на уроках виробничого навчання Додатковий матеріал для закріплення знань здобувачами освіти здобутих на уроках виробничого навчання Додатковий матеріал для закріплення знань здобувачами освіти здобутих на уроках виробничого навчання Додатковий матеріал для закріплення знань здобувачами освіти здобутих на уроках виробничого навчання Додатковий матеріал для закріплення знань здобувачами освіти здобутих на уроках виробничого навчання
Перегляд файлу

Аргентина - батьківщина мате

У індійців гуарани, що мешкають у віддаленому куточку Південної Америки, є одна з легенд. Дуже давно, вже ніхто і не пам'ятає, коли саме, подорожував по землі світлокожий і синьоокий бог Пайа Шаруме. Дорога була важкою - джунглі вимотали бога і його слуг, запаси закінчилися, і сили вичерпалися. Нарешті вони вийшли на невелику поляну, де їм зустрілися  старий і його незвичайно красива донька. Старий жив більш ніж скромно, але він заколов єдину курку і нагодував і прихистив втомлених, не знаючи, хто вони насправді. На ранок Пайа Шаруме запитав старого: «Чому ти живеш зі своєю донькою так далеко від людей?». – «Я не хочу, щоб люди бачили красу моєї доньки, - відповів старий. - Вони можуть осквернити її красу, а вона належить богам!». Бог вирішив віддячити старому і його доньку за гостинність і сказав: «Ти правий, старий!». Її краса дійсно божественна, але люди повинні про неї знати. Тому я перетворю її на рослину, яка допомагатиме людям, як це зробив ти, і з часом про Ка-а дізнається весь світ"!. Бог додержав свого слова і про Ка-е дійсно сьогодні знає весь світ, тільки під іншим ім'ям - Йерба Мате, або просто мате.

Якщо ви вирішите провести декілька зимових днів в Аргентині, наприклад, у Буенос-Айресі, напевно ви згадуватимете цю легенду кожен ранок, коли уся країна здійснює свій унікальний чайний ритуал і занурюється в аромат, який ви дізнаєтеся з сотень інших, - аромат мате. Аргентина просякнута цим ароматом, і мате для аргентинця не просто напій, це «кращий друг, який мало говорить, але завжди готовий вислухати твої радощі і печалі». Мате - національна гордість Аргентини, один з її символів. Мате - це гарячий напій, що заварюється з висушеного листя кущів Ilex Paraguariense, які ростуть в джунглях на кордоні Аргентини з Парагваєм і Бразилією.

 

 

Першими, хто оцінив смак і чарівні властивості цієї рослини, були індійці гуарани, що споконвіку мешкали в цих місцях. Недивно, що кращий у світі мате можна покуштувати тільки тут, на батьківщині напою, адже технологія його приготування відточувалася в Аргентині віками. Мате - компанійський напій, його п'ють в колі друзів, сім'ї і просто знайомих людей. Процес заварювання і вживання напою абсолютно унікальний, він навіть називається особливим словом – «севар», а людина, що заварює маті, - «севадор». П'ють маті із спеціального посуду: напій заварюють в калабасе, виготовленою з гарбуза, - плодів місцевої рослини лагенарії, а п'ють за допомогою особливої металевої (срібною) трубочки, яка називається бомбилья (бомбижья). Є, звичайно, і глиняні калабаси, але аргентинці вважають, що істинний смак мате розкривається тільки в гарбузових калабасах. Севадор готує і випиває перший мате, найміцніший. У калабас він кладе листя йерба мате, заповнюючи ними посудину на одну чверть, потім заливає гарячіше, але не киплячою (80С) водою. Ця обов'язкова умова. Окріп зіпсує смак мате, а недогріта вода може викликати розлад шлунку. Для приємнішого смаку в гарячу воду можна додати мед. Потім він опускає в калабас бомбилью - смоктальну трубку з фільтром на кінці, не розмішуючи напою, і випиває напій.

Потім він знову наповнює калабас гарячою водою і пропонує його людині ліворуч або справа, повернувши посудину так, щоб бомбилья дивилася в його сторону. Мате заварюють до 6-10 разів, і з кожним разом листя мате віддають усе менше своїх властивостей і втрачають колір, до останнього заварювання мате стає практично білим. Мате п'ють, передаючи калабас по кругу, поки всі не насолодяться напоєм. Якщо ви вже напилися і більше не хочете брати участі в церемонії, досить просто сказати «Gracias». У Буенос-Айресі можна дізнатися про мате і його історію все. Зайдіть в Національний музей декоративного мистецтва, і вам покажуть виставковий зал, присвячений цьому напою. Ви побачите не лише традиційні калабаси і бомбильї, але і посудини для мате з срібла, золота, фарфору, дізнаєтеся про його цілющі властивості і багато що інше. У музеї зібрані такі унікальні експонати, як особистий фарфоровий кубок Эви Эвити Перон і простий дерев'яний набір визволителя Аргентини Хосе де Сан Мартіна. У ресторані «La Casa de Mate"» можна побачити картину, що зображує Ернеста Че Гевару, що насолоджується національним аргентинським напоєм.

 У Аргентині, і особливо в її столиці, незлічена кількість кафе, барів і магазинів, в яких туристи можуть спробувати і купити мате і набори для мате. Погодьтеся, такий подарунок завжди приємно зробити або отримати. Повернувшись додому, ви завжди матимете можливість перенестися на увесь вечір в обігріту сонцем Аргентину, згадати її темперамент і гостинність. Але навіть якщо у вас доки немає можливості побувати на батьківщині мате, можна почати готуватися до зустрічі з нею вже зараз. Аргентина у великих об'ємах експортує листя маті і набори для цього напою, і ви можете їх  придбати.

 

docx
Додано
9 листопада 2020
Переглядів
283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку