Додаток до науково-дослідницької роботи "Що потрібно знати про вітамін С"

Про матеріал
Буклет "Що потрібно знати про вітамін С" розроблено як додаток до науково- дослідницької роботи МАН «Визначення вмісту вітаміну С у соках різних виробників та соках власного приготування» Містить рекомендації приготування їжі з максимальним збереженням вітаміну С у харчових продуктах. Рецепт приготування шипшинового напою.
Перегляд файлу

Участь вітаміну С в біохімічних реакціях

  • Потужний антиоксидант
  • Регулятор окисно-відновних процесів
  • Бере участь у синтезі колагену
  • Регулює обмін вуглеводів, ліпідів,     білків, фолієвої кислоти, заліза, стероїдних гормонів
  • Регулює зсідання крові
  • Необхідний для згортання крові
  • Впливає на синтез гемоглобіну, стимулює кровотворення
  • Надає протизапальну та протиалергічну дію
  • Є фактором захисту організму від стресу

G:\ман 2018\tablicya-vmstu-vtamnv-u-produktah-harchuvannya-myasn-boroshnyan-virobi-ovoch-frukti_357.jpeg

 

Симптоми гіповітамінозу C

кровоточивість ясен

синці, що легко виникають

рани, що погано загоюються

слабкість

дратівливість

загальна хворобливість

сухість шкіри

відчуття дискомфорту

депресія

Хімічний склад вітаміну С

 (g-Лактон2,3-дегідро-L-гулонової кислоти) Вітамін С

G:\ман 2018\витамин-с17.jpg

Аскорбінова кислота - безбарвна кристалічна речовина (чутлива до дії вологи та повітря), без запаху, має кислий смак, добре розчинна у воді, розчин має рН = 2,1-2,6. Вітамін C – C6H8O6 Основна кількість (до 70%) вітаміну С в рослинах знаходиться у вигляді аскорбігену, який є зв'язаною формою вітаміну С, найбільш стійкою до окислення. Можливо, наявністю аскорбігену можна пояснити стійку вітамінну активність плодів і овочів.

G:\ман 2018\витамин-с21.pngБіологічно активний тільки один з ізомерів L-аскорбінова кислота, який називають вітаміном С.

 

 

 

 

 

 

Вміст вітаміну С у продуктах

C:\Documents and Settings\k1\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.Word\26170_Публикация1.jpg

 

Для дорослих та дітей, що проживають у сприятливих кліматичних умовах, добова потреба в аскорбіновій кислоті становить 50…100 мг.

Раціон харчування при

недостачі вітаміну С

Сніданок

 

1. Молочна гречана каша

2. Шипшиновий узвар

150 г

 

150 г

Обід

 

1. Борщ червоний

2. Картопляне пюре

3. Відбивна з печінки (телятина)

4. Салат зі свіжої капусти

5. Сік апельсиновий

6. Хліб житній

150 г

100 г

100 г

 

80 г

 

150 г

50 г

Полудник

1. Сирна запіканка

2. Чай з обліпихою

100 г

200 г

Вечеря

 

1. Рагу овочеве

2. Йогурт

150 г

200 г

             Отримані експериментальні дані дослідження вітаміну С йодометричним методом аналізу показують, що найбільша кількість вітаміну С знаходиться у напої з шипшини, собівартість  таких напоїв є доступною.

             Дослідження показали, що кількість вітаміну С у свіжоприготовлених соках значно вища, порівняно з придбаними в магазині консервованими соками.

 

       

 

 

 

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. Для профілактики простудних, інфекційних  та інших захворювань, для підвищення імунітету, при анемії, гіпертонії вживати  напої шипшини, оскільки вміст вітаміну С там найбільший.

2. Під час готування напою сухі плоди (15 штук) шипшини потрібно подрібнити скалкою (уникати контакту продуктів з металевими предметами), засипають у термос із скляною чашею, заливають гарячою водою (80%), настоюють не менше 5 годин. Напій пити порційно протягом дня.

3. Пам’ятайте, що вітамін С руйнується при контакті з металами, на світлі, при кип’ятінні (при додаванні лимонної чи оцтової кислоти руйнування зменшується).

images.jpg

 

 

Погребська ЗОШ І-ІІІ ступенів Броварського району

Київської області

 

 

 

Що потрібно знати

про втіамін С

(Аскорбінову кислоту)

 

 

Productos que contienen vitamina c — Foto de Stock

 

Результат пошуку зображень за запитом "вітамін це"

 

 

 

 

 

         Підготував   Скибін Артем  

       Науковий керівник Чиж Т.В.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку