Участь вітаміну С в біохімічних реакціях
Симптоми гіповітамінозу C
• кровоточивість ясен
• синці, що легко виникають
• рани, що погано загоюються
• слабкість
• дратівливість
• загальна хворобливість
• сухість шкіри
• відчуття дискомфорту
• депресія
Хімічний склад вітаміну С
(g-Лактон2,3-дегідро-L-гулонової кислоти) Вітамін С
Аскорбінова кислота - безбарвна кристалічна речовина (чутлива до дії вологи та повітря), без запаху, має кислий смак, добре розчинна у воді, розчин має рН = 2,1-2,6. Вітамін C – C6H8O6 Основна кількість (до 70%) вітаміну С в рослинах знаходиться у вигляді аскорбігену, який є зв'язаною формою вітаміну С, найбільш стійкою до окислення. Можливо, наявністю аскорбігену можна пояснити стійку вітамінну активність плодів і овочів.
Біологічно активний тільки один з ізомерів L-аскорбінова кислота, який називають вітаміном С.
Вміст вітаміну С у продуктах
Для дорослих та дітей, що проживають у сприятливих кліматичних умовах, добова потреба в аскорбіновій кислоті становить 50…100 мг.
Раціон харчування при
недостачі вітаміну С
Сніданок
|
1. Молочна гречана каша 2. Шипшиновий узвар |
150 г
150 г |
Обід
|
1. Борщ червоний 2. Картопляне пюре 3. Відбивна з печінки (телятина) 4. Салат зі свіжої капусти 5. Сік апельсиновий 6. Хліб житній |
150 г 100 г 100 г
80 г
150 г 50 г |
Полудник |
1. Сирна запіканка 2. Чай з обліпихою |
100 г 200 г |
Вечеря
|
1. Рагу овочеве 2. Йогурт |
150 г 200 г |
Отримані експериментальні дані дослідження вітаміну С йодометричним методом аналізу показують, що найбільша кількість вітаміну С знаходиться у напої з шипшини, собівартість таких напоїв є доступною.
Дослідження показали, що кількість вітаміну С у свіжоприготовлених соках значно вища, порівняно з придбаними в магазині консервованими соками.
РЕКОМЕНДАЦІЇ
1. Для профілактики простудних, інфекційних та інших захворювань, для підвищення імунітету, при анемії, гіпертонії вживати напої шипшини, оскільки вміст вітаміну С там найбільший.
2. Під час готування напою сухі плоди (15 штук) шипшини потрібно подрібнити скалкою (уникати контакту продуктів з металевими предметами), засипають у термос із скляною чашею, заливають гарячою водою (80%), настоюють не менше 5 годин. Напій пити порційно протягом дня.
3. Пам’ятайте, що вітамін С руйнується при контакті з металами, на світлі, при кип’ятінні (при додаванні лимонної чи оцтової кислоти руйнування зменшується).
Погребська ЗОШ І-ІІІ ступенів Броварського району
Київської області
Що потрібно знати
про втіамін С
(Аскорбінову кислоту)
Підготував Скибін Артем
Науковий керівник Чиж Т.В.