Додаток до уроку. Презентація

Про матеріал
Презентація інтегрованого уроку з фізики і математики з теми: «Рух по похилій площині. Розв’язування задач.» Так як при вивченні даної теми у здобувачів освіти виникають прогалини зі сторони математики, тому виникла ідея створити і провести даний інтегрований урок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок з фізики і математики з теми:«Рух по похилій площині. Розв’язування задач.»

Номер слайду 2

Епіграф уроку: Обжени себе вчорашнього!Якщо хочете навчитися розв‛язувати задачі, то розв’язуйте їх. Д. Пойя

Номер слайду 3

Побажання на успіх

Номер слайду 4

Лінгвістична гра «Розгадати філворд. Знайди слово»

Номер слайду 5

Лінгвістична гра «Розгадай загадку»

Номер слайду 6

Лінгвістична гра «Розгадай загадку»

Номер слайду 7

Кубик Блума

Номер слайду 8

Номер слайду 9

1) своїми очікуваними враженнями від уроку?2) чого ти хочеш навчитися на уроці?3) що тобі відомо з уроків трудового навчання про похилу площину?

Номер слайду 10

1) записати другові формулу знаходження синуса кута А?2) записати товаришу по парті формулу синуса кута В?3) записати однокласниці на першій парті формулу знаходження косинуса кута А?4) записати однокласниці на останній парті формулу знаходження косинуса кута В?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1) дорівнює синус гострого кута прямокутного трикутника?2) дорівнює косинус гострого кута прямокутного трикутника?3) дорівнює основна тригонометрична тотожність?

Номер слайду 13

1) в яких задачах з фізики можна використати синус гострого кута прямокутного трикутника?2) в яких задачах з фізики можна використати косинус гострого кута прямокутного трикутника?3) чому спускаючись з гірки на ігровому майданчику діти з’їжджають вниз, а не навпаки підіймаються в гору?4) які сили будуть діяти на дитину, яка буде з’їжджати з гірки на ігровому майданчику?

Номер слайду 14

Яким чином рухаються фізичні тіла з гірки на ігровому майданчику?

Номер слайду 15

Сила тяжіння розкладається на складові: Fтяж  = Fпр + Fск, де притискаюча сила         Fпр = mg•cosα,  а скочуюча сила              Fск = mg•sinα.      Умова рівноваги тіла на похилій площині набуває наступного вигляду: Fт = Fск  або μN = μmg•sinαN = Fпр  або  N = mg•cosα  З умови рівноваги знаходимо:μ mg•cosα = mg•sinα μ cosα = sinα μ = tgα

Номер слайду 16

Прискорення якого набуває тіло не залежить від маси, а залежить лише від кута нахилу і коефіцієнту опору.

Номер слайду 17

Прискорення якого набуває тіло не залежить від маси, а залежить лише від кута нахилу і коефіцієнту опору.

Номер слайду 18

Що важче тягнути тіло по горизонтальній дорозі, піднімати на гірку, чи спускатись з неї?

Номер слайду 19

По горизонтальній дорозі: F_(т→)=m((a+μg)/(cosα-μsinα)). При підніманні на гірку: F_(т↑)=m(gsinα+μgcosα+a). При спуску з гірки: F_(т↓)=m(a-gsinα+μgcosα). Формули руху тіла

Номер слайду 20

1. Аналіз прочитаної умови задачі, скорочений запис даних величин, та тих, котрі необхідно визначити.2. Виконання рисунку з показом діючих сил, прискорень та швидкостей.3. Запис основного рівняння динаміки для даного виду руху у векторній формі.4. Раціональний вибір системи координат (часто пов’язують з рухомим тілом) та запис основного рівняння динаміки в проекціях на осі. Раціональний вибір означає не лише оптимальний напрям осей X та Y, а й визначення проекцій на дотичну та нормаль до траєкторії, що диктується характером руху і приводить до зменшення кількості необхідних рівнянь.5. Аналіз отриманих рівнянь та робота з ними, визначення невідомих величин через задані, або ті котрі необхідно визначити.6. Розв’язування рівнянь з використанням початкових умов.7. Запис отриманих результатів в раціональній формі, обчислень числових значень та їх аналіз. Алгоритм розв'язування задач

Номер слайду 21

Розв’язування задач Задача 1. Сани масою 120 кг з’їжджають з гори завдовжки 20 м, нахиленої під кутом 300 до горизонту. Коли і з якою швидкістю вони досягнуть підніжжя гори, якщо коефіцієнт тертя 0,02?

Номер слайду 22

Розв’язування задач

Номер слайду 23

Розв’язування задач Задача 2 На похилій площині, завдовжки 13 м і заввишки 5 м, лежить вантаж, маса якого 26 кг. Коефіцієнт тертя між вантажем і дошкою 0,5. Яку силу потрібно прикласти до вантажу вздовж похилої площини, щоб його витягнути? Рух вважати рівноприскореним із прискоренням 0,5 м/с².

Номер слайду 24

Розв’язування задач

Номер слайду 25

Індивідуальні розв’язування задач

Номер слайду 26

Метод тестування

Номер слайду 27

Вірна відповідь. Б) Сила 3

Номер слайду 28

Вірна відповідьд) Fтяги − Fmep = 0; N − mg cos α = 0.

Номер слайду 29

Метод різнонаукового бачення. З’ясуйте, що є загального в похилій площині з точки зору фізики, математики, трудового навчання?Як в побуті Ви можете використовувати знання про похилу площину?

Номер слайду 30

Різнорівневе домашнє завдання

Номер слайду 31

«Цінність роботи на уроці»Заповніть будь-ласка індивідуальну анкету, розставляючи в порожні клітини відповідні бали:4 — дуже важливо; 3 — важливо; 2 — не дуже важливо; 1 — зовсім не важливо.

Номер слайду 32

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
Відповіді до вправ і завдань для самоперевірки
Додано
27 грудня 2020
Переглядів
1192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку