Додавання і віднімання раціональних дробів з різними знаменниками

Про матеріал
Додавання і віднімання раціональних дробів з різними знаменниками Якщо чисельник і знаменник дробу помножити або поділити на один і той самий вираз, який тотожно не дорівнює нулю, то дістанемо дріб, який тотожно дорівнює даному.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Додавання і віднімання раціональних дробів з різними знаменниками

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці:

Номер слайду 3

Пригадай!1226233118293331 НСК(12; 18)= 23··2·3=36style.colorstyle.colorstyle.colorstyle.colorstyle.colorstyle.color

Номер слайду 4

Щоб додати (відняти) два дроби з різними знаменниками, треба звести їх до спільного знаменника, а потім виконати додавання (віднімання) дробів з однаковими знаменниками.

Номер слайду 5

+ =

Номер слайду 6

де а,b, c, d – многочлени,причому b, d ≠ 0.

Номер слайду 7

2. Знайдіть найменше спільне кратне числових коефіцієнтів, що містяться в отриманих розкладах. Алгоритм знаходження спільного знаменника дробів1. Розкладіть на множники кожний знаменник.3. Утворіть добуток, що міститиме числовий коефіцієнт та всі множники-вирази, що входять у розкадання. Множники, що повторюються, слід брати з найменшим показником степеня. Отриманий добуток є спільним знаменником дробів.

Номер слайду 8

Алгоритм додавання (віднімання дробів) з різнимизнаменниками1. Розкладіть на множники кожний знаменник.2. Знайдіть ОДЗ змінних, що входять у вираз.3. Знайдіть найменший спільний знаменник даних дробів.4. Визначте доповняльні множники до чисельника кожного дробу (це множники, що містяться в спільному знаменнику та відсутні в даному знаменнику).

Номер слайду 9

5. Помножте чисельники на відповідні доповняльні множники.6. Запишіть у новому дробі: у чисельнику – відповіднусуму (різницю) отриманих добутків, а в знаменнику –Найменший спільний знаменник даних дробів.7. Розкрийте дужки, зведіть подібні доданки, спростіть вираз у чисельнику та скоротіть отриманий Дріб, якщо це можливо.8. Запишіть відповідь, враховуючи ОДЗ.

Номер слайду 10

Приклад 167

Номер слайду 11

Приклад 232

Номер слайду 12

Приклад 31х - 9

Номер слайду 13

Приклад 4хх - 2

pptx
Пов’язані теми
Алгебра, 8 клас, Презентації
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
1461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку