Докладний переказ тексту публіцистичного стилю з творчим завданням

Про матеріал
Урок на тему "Докладний переказ тексту публіцистичного стилю з творчим завданням" для учнів 9-х кл. Мета уроку: розвивати писемне мовлення учнів, вчити їх писати перекази з продовженням; вдосконалювати орфографічну вправність; виховувати логічне мислення учнів. Розробка також містить методичний коментар.
Перегляд файлу

Тема: Докладний переказ тексту публіцистичного стилю з творчим завданням

Тип уроку: застосування знань і формування вмінь

Мета: розвивати писемне мовлення учнів, вчити їх писати перекази з продовженням; вдосконалювати орфографічну вправність; виховувати логічне мислення учнів

Обладнання: текст переказу

Хід уроку:

І. Мотивація навчальної діяльності учнів

1. Організаційний момент

2. Повідомлення теми та мети уроку

ІІ. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу

  1. Слово вчителя. Розповідь про перекази з продовженням
  2. Ознайомлення учнів з текстом переказу:

Гончарство — виготовлення з опаленої гончарної глини різноманітних виробів, зокрема посуду, кахлів, іграшок тощо. Це досить стародавнє ремесло виникло в епоху неоліту, а згодом стало різновидом народного мистецтва. Глина є пластичною під час формування і досить твердою після випалу (близько 900°). Має широкий спектр природних барв — від білої, кремової, охристої до червоної, коричневої і темно-сірої. Чарівного ефекту гончарним виробам надають керамічні фарби, виготовлені з кольорової глини (ангоби), а також прозорі та декоративні поливи (глазурі).

Первісні гончарі формували вироби вручну, обліплюючи кошичок, камінь, дерев'яну форму скибками глиняної маси завтовшки в палець або обкручуючи за спіраллю стрічку глини, поступово зліплюючи і вивершуючи конусоподібну посудину з гострим дном. Посуд виходив товстостінний, з порушенням округлості та силуету форми. Однак ця примітивна стародавня техніка витримала конкуренцію з гончарним кругом і була добре відома слов'янам.

Винахід гончарного круга (IV тис. до н. є.), спочатку ручного й повільнообертового, а у середньовіччі швидкісного, з ножним приводом, став переворотом у розвитку гончарного ремесла. Техніка точення на крузі давала змогу не лише збільшити випуск продукції, а й поліпшити її художній рівень. Посуд, виготовлений на крузі, досить легкий, тонкостінний, з гармонійно-симетричними обрисами форми, чіткими орнаментальними смугами, лініями тощо.

У гончарстві народні майстри користувалися кількома техніками декорування: ритування, глянсування, ріжкування, фляндрування, штампик і ліплення.

Ритування («уріз», продряпування, гравіювання) — це спосіб нанесення заглибленого жолобка дерев'яною паличкою або цвяхом на поверхню сирого черепка.

Глянсування, або лощення, роблять гладким предметом (переважно камінчиком) по сухому черепку лінії, смуги тощо.

При ріжкуванні ріжок наповнюється ангобом. У маленький отвір у його нижній частині вкладається гусяче перо або скляна трубочка, і цівка ангобу лягає на поверхню виробу. У сучасних техніках ріжок замінений на гумову грушу.

Ріжкування майстри проводять прямі й хвилясті лінії, наносять цятки, розетки, листочки та інші орнаментальні елементи.

Фляндрування — це з'єднання за допомогою гострого предмета трьох або чотирьох стрічок ангобів, подібно до мармурових розводів, — чітких і зигзагоподібних.

У гончарстві сьогодні розрізняють чотири роди виробів: посуд різноманітного призначення; сакральні предмети (хрести, ікони, свічники тощо); іграшки; предмети для обладнання житла (кахлі, вази, підвазонники тощо).

ДЖЕРЕЛО: «Про Україну: народні ремесла. Гончарство», 325 слів.

3. Попереднє опрацювання тексту:

А. Аналіз структури тексту:

Стиль тексту  - публіцистичний

Тип мовлення – розповідь

Тема тексту – гончарство

Думка – Розвиток гончарства від давнини до сьогодення

Б. Мовно-стилістичний аналіз тексту

Словникова робота:

Ритування– техніка виготовлення гуцульської кераміки – це розпис покритого білою глиною і підсушеного виробу.

Глянсування – це покриття виробів жировосковим шаром, внаслідок чого

підвищується стійкість виробадо зволоження.

Ріжкування – традиційна техніка керамічного розпису, коли ангоби (кольорові глини) наносять на виріб, користуючись ріжком ( ґумовою грушею з наконечником-голкою).

Фляндрування – це спосіб розпису посуду

 ліплення– це створення об’ємних і рельєфних образів із таких пластичних матеріалів, як пластилін, тісто, глина,віск.

Ангоб – кольорові глини

Орієнтовний план:

І. Стародавнє ремесло.

1. Властивості глини.

ІІ. Вироби первісних гончарів.

1. Винахід гончарного кругу.

2. Техніки декорування.

3. Ритування.

4. Глянсування.

5. Ріжкування.

6. Фляндрування.

ІІІ. Сучасне гончарство.

Завдання:

1. Написати докладний переказ тексту.

2. Описати у роботі сучасний стан гончарства. Чи потрібно оберігати та продовжувати традиції наших предків?

ІІІ. Підсумки уроку

ІV. Д/З – повторити матеріал попереднього уроку.

Методичний коментар

Докладні перекази ставлять своєю метою передавати зміст оповідання, уривка чи епізоду повністю (без пропуску окремих деталей), послідовно (не порушуючи порядку дій) і правильно (точно називаючи імена, факти, окремі назви). Цей вид переказів привчає учнів уважно слухати текст, намагатися запам'ятати деталі, назви, чітко уяснити всі місця твору. Для детальних переказів добирають оповідання або окремі епізоди з творів, які носять закінчений характер.

У процесі проведення докладного переказу учні навчаються глибоко усвідомлювати та запам’ятовувати його зміст до найдрібніших деталей. Потім відповідно до плану передають зміст із збереженням подробиць. Цей вид переказу допомагає виробити уважне ставлення до композиції твору, усвідомити її значення для розкриття змісту.

Структурно урок докладного переказу, для проведення якого можна використовувати спарені уроки, складається з таких основних етапів:

  1. Вступна бесіда.
  2. Читання тексту.
  3. Складання плану.
  4. Мовний аналіз тексту.
  5. Усне переказування окремими учнями тексту.
  6. Повторне читання тексту.
  7. Підготовка чорнового варіанту переказу.
  8. Редагування переказу та переписування його начисто.
  9. Підсумки уроку.
  10. Перевірка й аналіз робіт.

 

 

docx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
1028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку